Akkerbouw: verleng de derogatie niet !

Pleidooi om mineralenconcentraat en dunne fractie als kunstmestvervangers te gebruiken. Mestplaatsingsruimte en voederwinning is voor vele melkveehouders een reden geweest om grond aan te kopen. Dient alleen ter ondersteuning van intensieve melkveebedrijven en akkerbouwers.

Deel dit topic

Reacties

ejb
Akkerbouw wil geen derogatie omdat ze dan nog meer ontvangen voor mestaanvoer, dus puur financieel eigen belang.
arie.j
Wat is dit jg?
Een nieuwsbericht? Waar is dan de bronvermelding?
Of is het een mening van jezelf? In dat geval, waarom niet duidelijk het erbij vermeld?
jg
Excuses. nieuwe oogst.nl
arie.j
Duidelijk, even de link bij je topic zetten kan ook nu nog hoor. Veranderen en er wat bij zetten kan, als het een topic van jezelf betreft, na plaatsing altijd nog.
----
Wat het onderwerp betreft, Akkerbouwers hebben geen derogatie, Jaap Haanstra praat dus over anderen omdat hij een paar niet directe gewenste gevolgen voor de akkerbouw ziet.
Maar logisch is het allemaal niet.
Erkenning van mineralenconcentraat en de dunne fractie als kunstmestvervangers heeft in feite niet met het doel van de derogatie van doen.
Het gaat daarbij over voor mij onverklaarbare EU regels.
Het mestoverschot zal door geen derogatie wel toenemen, wat wellicht voordeel voor akkerbouwers brengt.
producent
Quote:
@jg: Excuses. nieuwe oogst.nl

LTO Akkerbouw: verleng de derogatie niet

vrijdag 20 november 2015, 14.32 uur

Voorzitter Jaap Haanstra van LTO-vakgroep Akkerbouw wil in 2017 geen verlenging van de derogatie. In ruil daarvoor wil hij erkenning van mineralenconcentraat en de dunne fractie als kunstmestvervangers.

De LTO-akkerbouwvoorman wil met dit idee in discussie gaan met de andere sectorale LTO-voorzitters, want het voorstel heeft niet alleen gevolgen voor de akkerbouw.

'Ik heb daarom geprobeerd om ook te denken vanuit de veehouderij', vertelt Haanstra over zijn plan. 'Wat is er tegen op het voorstel? Als mijn argumenten niet kloppen, trek ik het idee in.'

Minder rigide
De akkerbouwvoorman denkt dat het voorstel goed is voor het milieu, de afzet van dierlijke mest makkelijker maakt en het minder rigide gaat werken voor de akkerbouwsector.

Volgens Haanstra wil de melkveehouderijsector op termijn af van kunstmest en de intensieve veehouderij wil graag meer plaatsingsruimte. 'Dit is daarvoor een mooi idee.'

Melkveehouderij
Kees Romijn, voorzitter van LTO-vakgroep Melkveehouderij, begrijpt dat de akkerbouw als ontvanger van mest met dit idee komt. 'Ook de melkveehouderijsector wil graag erkenning van kunstmestvervangers.'

Romijn vraagt zich af of je daarvoor de derogatie moet laten schieten. 'Dat is te kort door de bocht. Derogatie is belangrijk voor de melkveehouderij. Bedrijven met veel gras kunnen er goed mee uit de voeten.'

Terug

Auteur:

Han Reindsen
MARTIJN G
Het hele probleem is dat de aanwendnormen te laag zijn. Hierdoor ontstaat een hoop ergernis tussen de verschillende sectoren.
oldhuus
Gewoon hogere aanwendnormen op grasland, lagere normen op akkerland. Op akkerland heb je sowieso veel meer uitspoeling/vervluchtiging.
Freriks
Jaap Haanstra kan zich beter druk maken over de nieuwe GAP eisen. Onbewerkte mest mag niet meer gebruikt worden voor een aantal gewassen. Daardoor wordt gebrek aan organische stof nog groter.
adrian
Laat Haanstra zich maar druk maken over zijn eigen sector. De nitraatgehaltes in het grondwater ligt op de melkveebedrijven inmiddels op het gewenste niveau, mede door het goede graslandbeheer. De nitraatgehaltes onder bouwland liggen plaatselijk nog te hoog. Dat is mede de oorzaak dat de derogatie op zandgrond van 250 kg naar 230 kg gedaald is.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's derogatie , grond , melkveebedrijven , melkveehouders , voederwinning , mineralenconcentraat en mestplaatsingsruimte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
7