Alternatief fosfaatrechtensysteem

Bedrijfsadviseur Fred van den Tempel van Tempel Asvies uit Lunteren heeft een alternatief fosfaatrechtensysteem uitgedacht. Dit flexibele systeem voorziet dat knelgevallen kunnen worden geholpen door een tijdelijke verhoging van het fosfaatplafond. Daartegenover staat een tijdelijke verlaging van de stikstofnorm .

Deel dit topic

Reacties

+5
meelezer10
Daartegenover staat een tijdelijke verlaging van de stikstofnorm .

Mag hoppen dat het niet door gaat. Nog meer mest afvoeren omdat stikstof hier het probleem is. Vervolgens voer je de broodnodige fosfaat ook mee af.
jan 1
Wordt er allemaal niet simpeler op,hier het zelfde als meelezer10.
+3
jg
Knelgevallen zijn er alleen in geval van ziekte of nog erger.
De rest is ondernemersrisico. Bedrijven die eerst in grond geinvesteerd hebben halen ook niet direct het hoogste rendement.
Totaal verkeerd dat zich allerlei adviesbureautjes zich in deze discussie mengen.
Freriks
Helemaal mee eens. Maar goed, een adviseur wil voor zijn klanten laten zien dat hij volop meedenkt. Verder een kansloze actie.
m uut m
Sluit ik mij bij aan slecht doordachte oplossing
buorman
Jullie hebben het plan allemaal al gelezen?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@buorman: Jullie hebben het plan allemaal al gelezen?

Nee. In deze tekst staat iets over tijdelijke verhoging van het fosfaatplafond. Dus een waardeloos plan. Uitgangspunt van een plan moet de garantie zijn dat het fosfaatplafond niet wordt overtreden. Dat is keihard afgesproken in ruil voor derogatie. Wil je ooit nog zaken doen in Brussel, dan houd je je aan de overeenkomst. Wil je toch onder de afspraak uit, dan lijkt mij pleiten voor aftrek van verwerkte en geëxporteerde mest van het fosfaatproductieplafond een beter onderbouwde optie.
buorman
Brussel vind alleen het nationaal fosfaat plafond belangrijk, en dat word voor zover ik weet niet overschreden.
Dit fosfaatrechten systeem gaat enkel over het melkveefosfaatplafond.
Oftewel, je mag naast je melkvee nog wel 100 vleeskoeien extra houden, maar geen 1 melkkoe, of stuk jongvee bestemd voor de melkveehouderij.
Zelfs in Brussel vinden ze dit niet uit te leggen
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@buorman: gaat enkel over het melkveefosfaatplafond.

Dat had men dan beter in de tekst op kunnen nemen, dat had misverstanden kunnen voorkomen.
buorman
@Jack Rijlaarsdam
Daarom zou ik graag eerst het plan lezen voor dat ik oordeel, maar genoemde bladen lees ik niet.
Iemand zal het hier wel neerzetten toch?
Freriks
Quote:
@buorman: Brussel vind alleen het nationaal fosfaat plafond belangrijk, en dat word voor zover ik weet niet overschreden.

We hebben wel te maken met de uitwerking in Nederland van wat wij in Nederland met Brussel hebben afgesproken. De stemming in politiek Den Haag is dat er geen een koe meer bij mag komen, ongeacht of ze nou wel of geen melk geeft. Heeft te maken met mestproductie, maar ook uitstoot van ammoniak (we zijn door het ammoniakplafond gegaan) en uitstoot van methaan.
Aftrek van verwerkte en geëxporteerde mest van het fosfaatplafond klinkt goed, maar de angst voor grondloze melkveehouderij is heel groot. De AmvB zet daar wel een rem op, maar geeft nog wel ruimte voor intensivering. En dat wil Nederland niet.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Freriks: De stemming in politiek Den Haag is dat er geen een koe meer bij mag komen, ongeacht of ze nou wel of geen melk geeft.

Dat gevoel heb ik ook. Toch merkwaardig dat men wel open staat voor meer vee via de KLW.
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Verruiming van productie als je aan kunt tonen dat je het op alle onderdelen beter doet. BEX,BEN,BEA en dit verankerd in de KLW zo gaat het straks worden. BEX heb je nu meestal ook geen voordeel je loopt tegen de stikstof grens van 230/250 aan. Klinkt leuk de KLW maar je komt er in de praktijk niet veel verder mee dan dat je voor jezelf weet waar jouw zwakke plekken zitten. Hoop geouwehoer om niks zeg maar.
Wiebren
@buorman
Dan heb ik nieuws voor je buorman, in 2015 wordt het landelijk fosfaatplafond overschreden en fors ook. Kun je nu niet meer zeggen dat je het niet weet 😉
producent
Quote:
@Wiebren: Dan heb ik nieuws voor je buorman, in 2015 wordt het landelijk fosfaatplafond overschreden

Dat noemen ze ook wel uitlokking.
m uut m
@producent
Met nog 1 maand te gaan kun je het ook wel een feit noemen.
Wiebren
@m uut m
CBS gebruikt meitelling als basis voor aantal dieren, dus het is al een feit
digger
@Wiebren
melkveefosfaat of het landelijke fosfaatplafond overschreden ?
buorman
@Wiebren
Wiebren, aan welke diercategorie[en] hebben we dat te danken?
Varkens en kippen zijn begrenst lijkt me, wolvee loopt er steeds minder en vleesvee zal ook niet veel toegenomen zijn lijkt me
En wat is de stand van zaken als straks die boven fosfaat rechtelijke melkkoeien en opvolgers zijn veranderd in gehaktbal of droge worst
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@buorman: wat is de stand van zaken als straks die boven fosfaat rechtelijke melkkoeien en opvolgers zijn veranderd in gehaktbal of droge worst

Dat we voorlopig genoeg vleeswaren voor op de boterham hebben.
buorman
@Jack Rijlaarsdam
Mogen ze wedijveren met de vette varkens van € 1,17/kg
+1
Wiebren
@buorman
Overschrijding komt in ieder geval door melkvee. Maar ook varkens en kippen stijgen in mestproductie (binnen hun maximum aantal dierrechten). En geiten en kalveren stijgen ook al jaren

@digger ik schreef landelijk fosfaatplafond, deel melkvee was vorig jaar al overschreden
hans1980
Waardeloos
+1
verbi
Derogatie eraf worden we bijna allemaal intensief en is dat gezeur over intensief en extensief ook afgelopen . Dan zitten we allemaal in het zelfde bootje onder de zelfde voorwaarden. dan zien we wel wie deze wedloop gaat winnen.Overgens in 2017 is de kans niet gering dat we de derogatie toch kwijt raken.
George
Quote:
@verbi: Dan zitten we allemaal in het zelfde bootje

Alle prikkers hier zitten toch niet op een bootje hoop ik.
+2
jg
Verbi, is dat de droom van intensief melkveehoudend Nederland ?: de derogatie beëindigen om de concurrentie te raken onder de gordel , onder toezicht van eigen scheidsrechter Zlto?
vette piet
Dat plusje was niet de bedoeling, lijkt mij verstandig dat de melksector de derogatie blijft koesteren zolang het nog kan. Melken zonder derogatie kan m.i. alleen renderen als je je eigen mest op je eigen grond kunt plaatsen en ook een bestemming hebt voor de grond, want je hebt niet alle grond dan nodig voor ruwvoer productie, een gemengd bedrijf dus.
+1
jorisdriepinter
Vindt je het gek dat ze het in het noorden niet zo hebben op de Verbi"s
BoerBart
Wat heeft het noorden er mee te maken? Je lijkt puntertje wel.
Ik ben flink extensief en niet gegroeid en zit ook in het zuiden. Ook ik heb het niet zo met Verbi's en hun belangenclub.
jorisdriepinter
Correct Bart, je hebt gelijk.
spotmelker
@jorisdriepinter Gewoon die derogatie naar 300+ kg en dat onderscheid tussen kunstmest-N en mest-N er uit. Eerste bedrijven draaien er al mee.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
1