18 ton drogestof gras per hectare en maar vier keer inkuilen

Melkveehouder Rijk Baltus uit Middenmeer (NH) hield tijdens het Topkuilevenement een indrukwekkende presentatie over hoe hij 18 ton drogestof gras per hectare realiseert. Dit wordt geoogst in maar vier snedes. Hij boert op een voormalig akkerbouwbedrijf en met veel moeite weet hij het lage organische stofgehalte van de grond, ondanks de hoge hectareproductie, toch omhoog te krijgen. Jaap Gielen van Countus onderbouwde het verhaal van Baltus met cijfers.

Deel dit topic

Reacties

+1
cs-agrar
Intressant verhaal
oubi
Is niet nieuw; hoge ruwvoerproductie was altijd al belangrijk voor het saldo
pa
Weegbrug beetje stuk???
Freriks
Ik heb het verhaal gehoord, mocht er bij zijn. Rijk doet het hartstikke goed in zijn situatie. Maar zijn situatie is bepaald niet doorsnee. Grasland dat maximaal 2 jaar oud wordt, roulatie met pootaardappelen. Ik kan er niet veel mee, behalve dat focus op voerproductie van eigen land wel veel winst kan opleveren.
+3
spotmelker
Quote:
@Freriks: behalve dat focus op voerproductie van eigen land wel veel winst kan opleveren.

Snap niet dat dat niet veel meer gebeurt. Het duurste produktiemiddel wil je toch maximaal benutten?
Dre v Helmond
Hoop doet leven!
hans1980
Vraag mij wel weer af of de kuil goed opgemeten is maar ook dat het kuub gewicht klopt?????

18 ton in 4 keer maaien????

4 ton ds is giga veel 5 ton ds helemaal kan mij bijna niet voorstellen dat dat over 4 snedes lukt ook nog met kwaliteit???
Farmer_
Kan wel,we maaien ook 4x, 1st snede was volgens afmetingen kuil over 7000(rondom 20mei), 2de was lichter(koud en droog), 3de en 4de weer zwaar, en wat hij zegt je kann wat vochtiger kuilen, we maaien direct in het zwad met banden achter de maaier, je heb meteen genoeg rc in het kuilgras, minder/Maar meestal geen afval en vreten het graag, daarbij bespaar je op 1x kuil/loonwerkerkosten, hakselen/snede duurt wel wat langer, bevalt me prima.
+1
hans1980
Niet om jou af te schieten maar collega had ook kuil van 22% deze is volgens hem te ruim ingemeten , zelf kuil te droog 57% hier zat zeker 3500 kgds op terwijl meting op 2700 kgds uit kwam . nate kuilen worden ruimer gemeten!
m uut m
Farmer ik vind het een interessante inkuil strategie.
Heb een aantal vragen aan jouw.
Wat is het gemiddelde ds gehalte, ph, melkzuur, azijnzuur en boterzuur. Wat voor ds gehalte streef je naar.
Hoeveel ds uit ruwvoer krijg je in de koeien.
Gebruik je toevoeg middelen.
Farmer_
@m uut m
DS zit meestal tussen de 20 en 30%, de eerste snede bv dit jaar was:19,9 ds, ph 4, boterzuur 0,1, azijnzuur20, melkzuur 98 en ja alles met toevoegmiddelen, hadden we er nog een van oud weiland, ds 34,4 ph 4, azijn 4, melkzuur 65, die was te droog, smiddags gemaaid met banden achter de maaier, volgende morgen gehakseld.

ds opname uit ruwvoer ligt ergens rond de 18-19

En we voegen ook nog water toe, bij die 19,9ds kuil was het niet nodig Maar normaal nog 6 tot 9liter/koe.
Todi
@Farmer_
Dus nog altijd de kuil even schoon spoelen. bdw pens verzuring vrij en of voer je nog bv koolzaadstro bij.
Farmer_
@Todi
Is niet nodig omdat je wat later maait zit er voldoende ruwe celstof in.
Wiecher
Als dit bedrijf kwa ruwvoer zelfvoorziendend is naar zijn veestapel dan zegt dat wat.
Todi
Ik vermoed dat hij die 21 ha pootaardappels ook een keer maait.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Todi: Ik vermoed dat hij die 21 ha pootaardappels ook een keer maait

Direct na het rooien gras inzaaien, dan kun je er met wat klimatologisch geluk nog een zware snee vanaf halen en zelfs nog een lichte er achteraan in een warm najaar.
spotmelker
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: nog een zware snee vanaf halen
Moet je er wel 250 kg KAS op gooien anders wordt het een gele bende vol onkruid.
Cornelis
Dus jij denkt dat hij dit niet haalt Todi?
Todi
Ik heb mijn bedenking. Ik zie trouwens wel wat op tijd is ingezaaid en bij een zachte winter dan staat er wel een flinke snede in het voor jaar. Ik heb zelf ook een keer een stuk in maart gemaaid maar dat is het jaar er voor blijven staan dus..
spotmelker
@Todivvbflevoland.nl/data/documents/…
Het kan wel als je er bovenop zit. Het valt alleen niet mee om het RE op een gewenst niveau te houden.
MTSTAMMINGA
@spotmelker
Hoe langer het gras ,hoe langer de wortel
Hoe langer de wortel hoe meer organischstof er in de bodem komt
Aldus een bodem geleerde op de KLW curus
Cornelis
@TodiAls je goed voor je bodem zorgt zijn deze opbrengsten prima te realiseren. Rijk is super fanatiek!
Todi
@spotmelker
Ik zie toch weinig Engels raai grassen bij dit onder zoek. Het lijkt meer op akkerbouw matig. Niks mis mee trouwens.
Todi
@Cornelis
Dat was mee na 10 sec. al duidelijk. Daarom zocht ik ook iets[reden] wat niet vermeld is in dat filmpje. Maar zo te horen heb ik het mis.
+1
Cornelis
@TodiOp voorhand heb ik niet de indruk dan Koeien en Kansen bedrijven zaken anders voorstellen dan ze in werkelijkheid zijn. En er is zo hier en daar nog een wereld te winnen.
spotmelker
@MTSTAMMINGA Die stelling klopt wel. Ik zaai op ruilgrond altijd ca 25 kg rogge/ha mee. Die staat begin mei gauw 1 meter hoog en komt na de 1e snede niet terug. Het ondergrondse deel zorgt dan voor organische stof in bodem en zal voor nalevering zorgen maar dit is niet te quantificeren. Verder bevalt dit i.c.m. 10 kg italiaans en 20 kg engels raai erg goed.
spotmelker
@Todi Bij één of tweejarig gras streef je naar vroege maximale opbrengsten. Vaak gaat het in oktober over de kop voor bloembollen. Dan kom je met andere mixen dan zuiver engels raai verder.
hans m
Quote:
@Todi: Ik vermoed dat hij die 21 ha pootaardappels ook een keer maait.

No
hans1980
Bij zulke opbrengsten (18t. gras 20t. mais ) kun je ongeveer 3,5 koe/ha houden (excl.jv) bij normaal krachtvoer verbruik dus tussen 30.000-35.000kg melk/ha
Mc_douwel
Hij kan dan wel 18t ds gras eraf halen maïs(17 t ds)vind ik dan tegenvallen tov gras
+2
Cornelis
Tenzij je voor de mais nog een snede gras oogst....
meelezer10
Quote:
@Cornelis: Tenzij je voor de mais nog een snede gras oogst....

En deze snede bij de opbrengst van het grasland telt.
+1
George
@meelezer10
Een snede gras oogsten voor de mais kost in ieder geval opbrengst aan mais. Of dat verlies aan mais wordt goed gemaakt door een voorsnede gras is jaarlijks verschillend en afhankelijk van het voorjaar.
meelezer10
@George
klopt afgelopen jaar ging het niet. In 2014 wel.
jan 1
Risico is wel dat wanneer je gras mooi op lengte is(hoogste ds opbrengst) ,dat daarna 14 dgn slecht weer wordt,gevolg is een veel te zware maaisnede en allemaal hout waar geen koei wat mee kan.Is ook een reden om te maaien zodra er een mooie snee staat(maar nog niet optimaal aan opbrengst)en de zon in het gras zijn werk kan doen. Dat melkt in de winter weer net even makkelijker.
+1
Cornelis
En als het vier weken slecht weer is... heeft iedereen hetzelfde probleem.
+2
spotmelker
Quote:
@jan 1: veel te zware maaisnede en allemaal hout
Op dat moment moet/kan je de inkuilstrategie ook veranderen. Gewoon direct achter de maaier vandaan hakselen, dan valt er goed op te melken is mijn ervaring.
jan 1
Quote:
@spotmelker: Op dat moment moet/kan je de inkuilstrategie ook veranderen. Gewoon direct achter de maaier vandaan hakselen, dan valt er goed

Oke,maar dan ben je niet de enigste bij de loonwerker,Als het hier op de zware klei ff flink door regent in het voorjaar,rij je alles zwart,en daarna nog een x mest de mestgift..
Heb graag zon in het gras!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , inkuilen , drogestof , melkveehouder en countus geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
46