Lely-melkveehouders scoren beter in CRV-onderzoek

Overstappen van een traditioneel melksysteem naar een robot, heeft geen nadelig effect op de gehalten vet en eiwit, terwijl de kilogrammen juist hoger liggen. Deze opvallende conclusie valt te trekken uit een grootschalig onderzoek van CRV. Opdrachtgever Lely liet daarin ook zijn eigen producten vergelijken met die van de andere robotmerken.

Deel dit topic

Reacties

+1
jan w
Wat een geweldig onderzoek!
Greetje
Yep, wij wisten het natuurlijk al langer, als je slapend rijk wilt worden kies je voor rood!;)
+3
twentenaar
Kreeg hier ook een brief dat wij het als lelyklant zoveel beter doen dan de rest
Melken hier gewoon in een melkstal
Wij hebben wel een mestrobot van Lely die zal het verschil wel maken?
dorpsrandhoeve
Quote:
@twentenaar: Wij hebben wel een mestrobot van Lely die zal het verschil wel maken?

Nou, dat istoch vet!!!
oldhuus
Zie je wel, hebben ze jullie topproductie toch meegeteld.
Vond die e-mail ook al zo gek, want zo hard melken wij helemaal niet.

Quote:

Beste klant,

Uit onderzoek van CRV blijkt dat u als klant het afgelopen jaar een zeer goede prestatie heeft bereikt! Graag delen we met u wat dit onderzoek inhield en de resultaten hiervan. Bijgaand vindt u een brief en bijlage met verdere toelichting en resultaten.

PS: In Melkvee Magazine verschijnt een artikel over de resultaten van het onderzoek, editie: zaterdag 21 november.
Vanaf 21 november kunt u tevens meer uitgebreide informatie vinden op www.lely.com/feiten.

Met vriendelijke groeten,

Lely Center Promelk Zuidwolde (Dr.)
Tel.: 0031 528 37 20 30

Frans1
En ik heb niet zo'n brief gehad,terwijl ik toch reinigingsmiddel,filters en dip bij reca koop,of zou dat weer niet werken
hans1980
Lely moet niet naast zijn schoenen gaan lopen , concurrentie zit niet stil fullwood heeft nieuwe ook met zelfde in/uitloop gea heeft nieuwe enkelbox
en daarbij melken sommige met andere merken ook hard , een gemiddelde bestaat niet
brabo
Ik weet niet of dit naast je schoenen lopen is.
Er is gewoon een onderzoek naar gedaan, en de aantal onderzochte bedrijven zijn zo groot, dat je er toch wel voorzichtige conclusies uit kunt trekken. En dat Lely daar mee te koop wil lopen kan ik goed snappen. Als het andersom zou zijn dan had de concurrent het wel naar buiten gebracht.
kaas
Moeten ze de rode wel goed ijken wat ik eninge tijd van de voerleverancier hoorde dat de leveranties aan de fabriek van de rode niet klopen met wat de rode registreerd dan liggen de liters van de melkcontrole veel te hoog
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: En dat Lely daar mee te koop wil lopen

Lees even goed: opdrachtgever Lely....... Jij weet ook wel hoe het in onderzoekswereldje werkt.
+3
brabo
@jan is hobbyboer
ik lees heus wel goed Jan. Maar je mag het toch niet echt verrassend noemen dat lelyboeren gemiddeld 2 liter per dag meer melken dan melkstalboeren.
Verrassender is wel het verschil van 1 liter per dag met andere merken robots. Hoe dit komt weet ik niet, sommige beweren hier dat de robots niet goed afgesteld staan en er melk dubbel gemeten wordt. Het zou best kunnen maar ik herken het hier thuis niet. En dan kun je het sjoemelsoftware noemen maar volgens mij is elke dag alle melkgegevens van de robot opsturen naar CRV altijd nog een stuk betrouwbaarder dan af en toe zelf op mogen schrijven wat de koeien gegeven hebben tijdens de melkcontrole in je melkstal. Hoe CRV de gegevens binnen krijgt van andere merken robots weet ik niet.
+1
Cornelis
@kaasheb het over 2014 eens nagerekend. Robot registreert inderdaad ongeveer 2% meer melk op jaarbasis. Deze 2% bestaat uit separatiemelk, biest, iets verlies bij elke grote spoelbeurt (tikt best aan bij drie maal daags spoelen) en robot meet 365 dagen. Bij melkfabriek altijd een paar dagen verschuiving naar een ander jaar.
Rekening houdend met dit alles klopt de robotmeting voor 100% bij ons over 2014.
+1
dorpsrandhoeve
@Cornelis
Bij mij is er eigenlijk ook weinig verschil. kun je ook zien bij mpr kwaliteit.
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: ik lees heus wel goed Jan.

Onderzoekjes met deze kwaliteit krijgen op een of andere manier altijd resultaat dat de financier wenst. Kan toevallig zijn.

Voor de rest zal mij het jeuken, ik denk altijd dat je een robot kiest voor het sociale aspect (hoewel ik zo'n pieper asociaal vindt, moet altijd iemand in de buurt van die robot zijn), en/of omdat ze een hekel aan melken hebben. Dat weegt volgens mij veel harder door dan die paar 100 liter extra die je natuurlijk krijgt als je vaker als 2x per dag melkt. Ik dacht zelf altijd dat 3x per dag melken al 15% extra melk opleverde??
brabo
Quote:
@jan is hobbyboer: dat 3x per dag melken al 15% extra melk opleverde??

kun je nagaan hoe betrouwbaar die eigen melkcontrole van de melkstalboeren is.
En een pieper hebben we allang niet meer Jan. Ik had van jou als IT-er toch wel verwacht dat je zou weten dat dit allang vervangen is door gewoon een belletje naar je telefoon.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: is door gewoon een belletje naar je telefoon.

Dat bedoel ik met een pieper, er moet altijd iemand paraat zijn. Is onmogelijk systeem bij ZZP-ers met een paar koeien. Ondanks dat ik IT-er ben wil ik absoluut niet dat mijn leven door de techniek beheerst wordt. Mobiele telefoon ligt 's avonds en in weekend ook gewoon boven. Kijk wel een paar keer per dag, maar wil absoluut niet hele dag dat gejengel aan m'n kop. Hier blijkt wel weer uit hoe ouderwets ik ben.
+2
brabo
@jan is hobbyboer
de meeste melkstalboeren denken nog steeds dat robotboeren heel de dag gebeld worden.
Tussen gebeld kunnen worden en gebeld worden zit gelukkig een heel groot verschil 😄
meelezer10
@brabo
En dan heb je nog gebeld worden voor een melding of gebeld worden voor een acute storing. Daar zit ook nog een HEEl groot verschil in.
oldhuus
@meelezer10
Ja wat voor melding, hier belt ie alleen als ie echt stil staat, of een koe onder begeleiding.
kaas
@brabo
de melkgegevens worden wel elke dag opgestuurd maar bij cr delta gebruiken alleen de liters die op de dag van de melkcontrole worden gemeten de andere gegevens doen ze niks mee,waarom niet net ze als bij de gewone melkcontrole de leverantie van de melkfabriek er naast leggen als het te veel afwijkt geen lijsten erkennen ,want bij sommige veehouders is het verschil bij melkcontrole en afleveren aan de fabriek 500 liter verschil [in het voordeel van de robot] volgens mijn voer leverancier .als veehouder heb je je zelf voor de gek.
jan is hobbyboer
Quote:
@brabo: Tussen gebeld kunnen worden

Nee dat geloof ik helemaal niet. Maar bij volle bezetting kan dat ding niet een paar uur stil staan. Dus moet er iemand in de buurt zijn die het op kan lossen. Als ZZP-er alleen is dat een lastig verhaal. Klanten willen nog wel eens stukkie van huis hun bedrijf hebben en elke keer weglopen wordt ook niet gewaardeerd. Daarnaast is ZZP-en veel rendabeler dan koeien melken, dus prio's zijn ook snel bepaald. Ik heb niet voor niets flex-koeien. Die moeten er maar tegen kunnen als ze keer paar uur later of eerder gemolken worden.
oldhuus
Misschien dat de Delaval boeren wel meer melk hebben, dat staat er ook niet, de gemiddelde -overige AMS- melkt minder, dat is dus inclusief die Prolion rommel en andere flutmerken.
+4
cjw73
Hij die betaald die bepaalt!!!
+8
matt
Sjoemelsoftware die de monstername herkend 😃
+1
ejb
Is toch al bekend bij CRV kwam boven water bij foutieve dracht controle via de melk doordat er extra liters melk in zat van vorige koe 😃

Verder hadden ze er veel beter aan gedaan om een onderzoek te doen bij de voerfabrikanten of accountants want volgens zij zijn ze qua kostprijs ook de koploper en bij ons is het financieel resultaat het belangrijkst en daarom hebben wij blauwe 😃
kaas
Klopt hellemaaler zijn nogal wat veehouders die het melkglas niet laten leeg pompen [is goed voor lager zuurtegraad] zodat wat er instaan blijft 2 keer word gemeten
weurding
Quote:
@kaas: niet laten leeg pompen [is goed voor lager zuurtegraad] zodat wat er instaan blijft 2 keer word gemeten

tja, en als je totaal dagproductie dan te veel afwijkt van je leverantie's??
+1
meelezer10
@weurding
vindt de voerleverancier niet erg als er een voertabel in de computer staat die afhankelijk is van de melkproductie.
kaas
@weurding daar word bij robot bedrijven niet ongecontroleerd bij cr delta is niet nodig zeggen ze wat ik heel vreemd vind
die MPR 24 bedoelt en die moet volgens mij tussen de 92 en 108 % liggen tov van de leveranties en de mpr
jan is hobbyboer
Quote:
@matt: Sjoemelsoftware die de monstername

Als je levensvreugde moet bestaan uit het al dan niet bovenaan staan in een NRS productielijstje is het ook wel vrij sneu met je gesteld. Van mij mag iedereen er 1000 liter bovenop zetten, als dat beter voor hun gemoedsrust is. Sta ik lekker onderaan.
+1
cs-agrar
Eerdaags weer teksten op staldaken..
weurding
Heb nog ruimte te huur 😄
jan is hobbyboer
NRS loopt weer aan de leiband van een commercieel bedrijf. Heel goed onderzoek met geheel onverwachte uitkomst. Tjonge, dan heb je toch wel heel veel zelfrespect verloren, als je je naam onder zo'n lul verhaal zet.
arjan_kok
Bij cono hebben ze liever geen lely vanwege te hoge zuurgraad beweerde de concurrent gisteren op de beurs
dorpsrandhoeve
Raar, Wij hebben doorgaans tussen 0.4 en 0.6. Zullen dit maar weer onzin noemen van die "concurrent".
oldhuus
Hier tussen 0,3 - 0,6 , deze Lely draait al 15 jaar.
+1
Strick
@arjan_kok,

Dat is dan wel een heel zwakke concurrent, ik heb het niet zo begrepen op lieden die de concurrent proberen onderuit te halen. Het zegt iets over henzelf.
+1
ejb
Quote:
@Strick: ik heb het niet zo begrepen op lieden die de concurrent proberen onderuit te halen

Dat is een hele goede,

Je hebt het dus niet zo op Lely want die doen niet anders 😃
+1
Nico96
Wij van WC eend adviseren WC eend.
Ard Eshuis
Tjonge jonge wat een afgunst weer zeg! KOM controleert gewoon steekproefsgewijs of de monteurs de melkmeters wel goed ijken. Hier klopt het ook gewoon precies, al jaren. En dat van die zuurgraad kan onder hetzelfde kopje, wij van WC Eend... Hier zijn meerdere CONO boeren die met Lely draaien en heb ze er nog nooit over gehoord, de zuurgraad van onze melk ligt jaarrond rond de 0,5-0,6 niks mis mee.. Wat hoger dan melkstal, maar ruim binnen de marge.
Ik persoonlijk schrik van het hoge celgetal, bijna 200.000 gemiddeld over alle bedrijven! En dan maar pochen over weinig antibiotica gebruik en de helft van de koeien zonder droogzetters droogzetten: Armoe en dierenmishandeling troef, kan niet gezond zijn zo'n hoog gemiddeld celgetal... Hier hebben we alleen op de zomer zo'n hoog celgetal, rest van het jaar rond de 100.000 en 140.000 geometrisch.
Maar goed, niet slim dus zo'n onderzoek, je steekt alleen jezelf een veer in de kont en degene die een andere keus gemaakt hebben geloven het toch niet, verkoop je ook niet wat aan adh van dit onderzoek.
Ik zou zelf liever een onderzoek zien van de jaarkosten (zonder aanschafkosten, want er is een kleur die gratis een melktank weggeeft bij 2 of meer robots, geeft nogal vertekend beeld als je de tank wel moet kopen, abonnement en onderhoud daar draait het om) van alle merken robots en melkstallen per kg melk uitgedrukt, dat helpt beter voor een goede beeldvorming. Dan ook voorgeschreven onderhoud bij de melkstallen uitvoeren, want daar wordt ook nog weleens een loopje meegenomen..
spotmelker
Quote:
@Ard Eshuis: kan niet gezond zijn zo'n hoog gemiddeld celgetal...
Kan ook een keuze zijn om niet teveel koeien voortijdig op te hoeven ruimen. En zolang je de 'miljonairs' goed in beeld hebt en niet gekort wordt op 't melkgeld zou ik er niet wakker van liggen.
brabo
Quote:
@Ard Eshuis: van alle merken robots en melkstallen per kg melk uitgedrukt, dat helpt beter voor een goede beeldvorming.

je moet helemaal geen kosten willen vergelijken tussen robots en melkstallen. Als je alleen naar de kosten kijkt dan verliezen dit de robots altijd.
Het gaat erom wat er onderaan de streep overblijft en dan doen de robotbedrijven niets onder voor de melkstalboeren
+1
oldhuus
Ja precies, met de hand melken is het goedkoopste, voeren met de kruiwagen.
hans1980
Dus aan het eind zelfde saldo, hoef je toch mooi niet te melken!
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: , voeren met de kruiwagen.

Wat is daar nu weer op tegen 😄 ??
m uut m
Lely melkmeters voldoen momenteel niet aan de ICAR hier zijn ze niet alleen in melkmeters van DAIRYMASTER en WESTFALIA zelfde verhaal moeten allemaal opnieuw worden gekeurd. Wordt door het kom gedoogd om de veehouders niet in de problemen te laten komen door niet goedgekeurde lijsten.
ejb
Heb je daar ook een bron bij?
Want als het waar is dan heeft Lely dus op basis van onbetrouwbare melkmeters een onderzoek laten doen en kunnen de keuringsinstanties wel eens gaan beslissen om de lijsten te gaan afkeuren i.v.m. niet goedgekeurde melkmeters omdat gedogen nu dus niet meer kan.
m uut m
@ejb
Vraag maar na bij het KOM.
jan is hobbyboer
Quote:
@m uut m: Vraag maar na bij het KOM.

Als het waar is zijn we wel weer erg goed in het elkaar voor de gek houden, hoeveel boeren ontlenen er niet een beetje status aan dat ze bovenaan in zo'n productielijstje van NRS staan. Snap ook niet dat NRS zich hier voor leent, zij fiatteren lijsten, oa. voor export. Kun je toch groot gedonder van krijgen als blijkt dat Lely ding niet betrouwbaar is. Importerende klanten grijpen soms alles aan om de zaak dicht te gooien, koeien genoeg op deze wereld op het moment.
meelezer10
@jan is hobbyboer
toch simpel zat afgeleverde liters / gemiddeld aantal koeien. Wijkt dit meer dan 3 procent af een streep door de lijsten.
m uut m
@meelezer10
Heb je bij crv nog geen probleem gaat tot 6%.
Voor goed keuring moet hij kleiner dan 2%.
Het probleem bij lely zit in het feit dat de melkmeter tevens het opvang glas is pomp je die goed leeg werkt de redelijk goed alleen zuurgraad boven de 1.
meelezer10
@m uut m
Ik doe aan heel die poppenkast niet mee kijk wel in de computer als ik wil weten hoeveel een koe gegeven heeft.
jan is hobbyboer
Quote:
@m uut m: werkt de redelijk goed alleen zuurgraad boven de 1.

Dus het werkt niet !!
+1
Cornelis
@jan is hobbyboerNou nou nou.... En dat op basis van een verhaal van onze anonieme m uut m?

Denk je nou echt dat ik de melkgift van mijn koeien niet wil weten en mezelf elke dag voor de gek wil houden louter en alleen om ergens bovenaan in een CRV lijstje te staan? En die zuurtegraad vet vanboven de 1 is ook weer een fabel, hier nooit boven 0.6
m uut m
@Cornelis
Je hoeft mij ook niet te geloven.
Bel gewoon Peter Huijsmans directeur stichting kom dan kan hij je uit de droom helpen.
Cornelis
@m uut mHeb wel wat beters te doen.
+1
weurding
@Cornelis
Hier prikken bijvoorbeeld. ? 😉
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Denk je nou echt dat ik de melkgift van mijn koeien niet wil weten

Ik ben niet zo'n control freak, ik vind 1x per 6 weken weten wat de koeien geven meer dan genoeg. Melkboer komt elke 3 dagen, dan kun je wel beetje zien hoe het gaat, en dan 1x per 6 weken liters en gehaltes en cellen. Hoef echt niet meer informatie te hebben, als je niet oppast ga je op gegeven moment sturen op elke kleine afwijking, boer en koeien worden daar helemaal gek van.
kaas
Ard dan kan je nog wel eens schrikken welke het duurst uit komt want in heel veel vergelijking worden de compressor niet in de onderhouds kosten mee genomen en bij 1 robot merk tikt dit heel hard aan als je om de 3paar jaar nieuwe compressor moet hebben van 6000 euro als je met 3 robots melkt

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lely geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
59
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
14
TREFWOORDEN