FrieslandCampina zet respectloos 450 melkveehouders op straat

Totaal onverwacht kondigt FrieslandCampina vandaag een zware herstructurering aan in de Belgische melkaanvoer waardoor de leveringsovereenkomst met 450 melkveehouders wordt opgezegd.

boerenbond.be/pers/persbericht/…

Deel dit topic

Reacties

+1
Coen
Wel een heel erg eenzijdig verhaal vanuit BE 😞

bron: melkweb RFC
Akkoord over gedeeltelijke overdracht van melkophaling naar Milcobel

FrieslandCampina Belgium N.V. en Milcobel cvba hebben een overeenkomst gesloten voor de overdracht van een deel van de melkophaling van FrieslandCampina Belgium naar Milcobel. Dit betekent dat Milcobel vanaf 1 februari 2016 de melk van 443 leverancier-melkveebedrijven wil afnemen en garanderen. Zo kunnen beide zuivelbedrijven alle betrokken melkveehouders continuïteit bieden.

FrieslandCampina Belgium wil het volume melk dat het bij zijn leverancier-melkveehouders ophaalt beter afstemmen op de marktvraag in België. Mede door de toename van de melkproductie in 2015 haalt FrieslandCampina Belgium meer melk op dan het bedrijf in België kan afzetten.

“In het kader van zijn bedrijfsambities wil Milcobel zijn productie van zuivelproducten, waaronder melkpoeders, kaas, boter, zuiveldranken en ijs optimaliseren. Door recente investeringen, met als sluitstuk de bouw van nieuwe poederinstallaties, kan Milcobel extra melk verwerken”, aldus Eddy de Mûelenaere, CEO van Milcobel.

“FrieslandCampina heeft er alles aan gedaan om de continuïteit van de melkveebedrijven te kunnen verzekeren. In Milcobel heeft FrieslandCampina een geschikte partner voor de gedeeltelijke overdracht van de melkophaling gevonden”, zegt Katrien Bousson, General Manager van FrieslandCampina Belgium.

Beide zuivelbedrijven hebben daarom een akkoord gesloten waarbij Milcobel de afname van circa 180 miljoen liter melk per jaar bij 443 leverancier-melkveehouders wil overnemen van FrieslandCampina. Milcobel biedt de betrokken melkveehouders aan vanaf 1 februari 2016 lid te worden van de coöperatie Milcobel en garandeert daarmee de afname van de melk. Of een melkveehouder daadwerkelijk lid wil worden van Milcobel blijft een individuele keuze.

Indien de betrokken melkveehouders per 1 februari 2016 lid zijn en melk leveren aan Milcobel, ontvangen zij een financiële tegemoetkoming van 3,00 euro per 100 liter melk (over het geleverde melkvolume in 2015). Betrokken leverancier-melkveehouders die na 1 februari 2016 overstappen naar Milcobel, of kiezen voor een andere koper, of besluiten de melklevering stop te zetten voor 1 juli 2016, ontvangen een vergoeding van 0,50 euro per 100 liter.

FrieslandCampina Belgium zal de melk van de betrokken melkveehouders tot uiterlijk 1 juli 2016 afnemen.
FrieslandCampina Belgium blijft de melk bij de 441 overige leveranciers-melkveehouders en zijn 28 leden-melkveehouders afnemen.

In de afdeling Melkbeheer in Aalter komen twee arbeidsplaatsen te vervallen. Deze overeenkomst heeft verder geen gevolgen voor de 1.540 medewerkers in de verschillende vestigingen van FrieslandCampina in België, noch voor het assortiment van FrieslandCampina-producten op de Belgische markt.
+1
DJ-D
Gemiddeld ongeveer 400000 kg per bedrijf. Hebben liever grote bedrijven natuurlijk.
noordhollander
Melk te koop in belgie????
Greetje
En wat is er eigenlijk mis met leveren aan Milcobel?
+2
meelezer10
Als je leverancier bent heb je kans dat het contract wordt opgezegd. Nu heeft RFC toch voor een overgangsregeling gezorgd. Hebben het ook wel eens anders gezien.
jvt
Veel leveranciers hadden al lang lid willen worden van campina, maar campina hield hiervoor de deur dicht
meelezer10
Als ik grond van iemand pacht voor zes jaar en het contract loopt af houd het ook op. Kan ik wel zeggen ik had de grond willen kopen maar ik heb niks te willen.
+1
hookwood
Quote:
@jvt: veel leveranciers hadden al lang lid willen worden van campina, maar campina hield hiervoor de deur dicht

Verderop schrijf je dat ze niet onder het coöperatiemodel van Milcobel willen zitten. Hoe moet ik dat zien? Wel lid willen worden van RFC en niet van Milcobel?

Feit is dat een uitbreiding van het ledenbestand met de leveranciers in België een verwatering geeft in de winstuitkering aan de zittende leden. Dus waarom zouden we dat dan moeten willen?
brabo
Quote:
@hookwood: Wel lid willen worden van RFC en niet van Milcobel?

heeft toch alles met de uitbetaalde melkprijs te maken. En daarin heeft Milcobel de laatste jaren nogal wat steekjes laten vallen.
In deze omgeving zijn de meeste Milcobelboeren de laatste jaren na andere afnemers gegaan.
jvt
Paar zaken spelen daar emotioneel mee. Milcobel( ook onstaan door fusies) heeft de laatste 10 jaar allesbehalve een topmelkprijs neergezet. Daarnaast zitten onder de campina leveranciers nogal wat boeren die niet onder het cooperatiemodel van milcobel willen. Emoties uit het verleden liggen hier vaak ten grondslag aan. Daarnaast steekt het natuurlijk dat de melkveebedrijven in zeeuws vlaanderen ( veelal ex-brabantse boeren) enorm hard groeien de laatste jaren, nu leeft het gevoel dat de kleinere boer die niet heeft gezorgd voor de lagere melkprijs van nu, moet bloeden voor de nederlandse collega die door hun massale uitbreidinging ook nog eens (gevoelsmatig, procentueel wereldmarkt stelt het niks voor) zorgt voor een lagere melkprijs
+5
jan is hobbyboer
Ben blij dat ik geen leverancier ben. Da's toch ook maar een onzeker bestaan. Snap trouwens niet waarom RFC die 400 boeren er niet bij wil hebben, is ongeveer 2% van de totale aanvoer. Ik ben toch wel voor "Hoe meer zielen hoe meer vreugd", paar van die relaxte belgische boeren erbij geeft een beetje tegenwicht tegen zakelijke hollanders.
gezienus
Quote:
@: de toename van de melkproductie in 2015 haalt FrieslandCampina Belgium meer melk op dan het bedrijf in België kan afzetten.

Tja
m uut m
Ik weet niet hoe het met de Belgische leveranciers is. De Duitse leveranciers hebben een aantal jaren geleden de kans gekregen om lid te worden. Er is toen maar een beperkt aantal lid geworden. Nogmaals ik weet niet de Belgische situatie. De Duitsers hebben wel de kans gehad maar niet benut.
jvt
Hebben nooit geen kans gekregen om lid te worden
puntertje
Als lid vind ik dat de directie het ledenbelang voorop moet stellen. En leveranciers zijn geen leden, die konden ook altijd vertrekken als het ergens anders beter leek. Dus een zakelijke relatie met duidelijke voorwoorden waar, zonder dat dat in de voorwaarden staat, ook nog eens ruim 5 miljoen euro wordt uitgekeerd bij beëindiging van die relatie.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , melkveehouders en melkaanvoer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
3