Tempo sanering asbest veel te laag

Het verwijderen van asbestdaken in de agrarische sector vraagt om een veel krachtiger en geïntegreerde aanpak. Met het huidige, te lage tempo van asbestsanering wordt het verbod per 1 januari 2024 bij lange na niet gehaald, stelt een coalitie.

Deel dit topic

Reacties

arjan_kok
Subsidie alleen bij terugplaatsen zonnepanelen is op den duur niet houdbaar, er komen dan ook veel te veel van die stroommarkt verpestende installaties die ook nog eens slecht verdeeld over de dag en het jaar stroom leveren
paul1
Gaat lto meewerken aan nieuwe verplichtingen voor ons ?
+1
Melkveehouder6
Bij ons gaat het er dit jaar eraf na een fikse hagelbui.
De "subsidie" komt hier van de verzekering....
Dit alles omdat ik mijn verzekering goed voor elkaar had.
Ik heb een dekking tegen al van buitenkomend onheil, deze is weer breder dan de hageldeking. Als ik alleen hageldekking had gehad waren alleen de kapotte platen vergoed, nu wordt de sanering van alle platen vernieuwd. Het nieuwe dak wordt niet volledig vergoed, maar als ik over een paar jaar alles zelf moest betalen was ik toch enkele 10 duizende euro's meer kwijt..
cs-agrar
"Volgens becijferingen van de Gezondheidsraad sterven jaarlijks 1.300 mensen aan ziektes, die samenhangen met asbest"

Zal wel "zouden kunnen samenhangen met asbest" zijn.
Volgens de asbestboer zelf hadden ze tot 2048 nog wel werk.
Stuk minder van die tijdrovende controles door instanties zou het werktempo aardig verhogen.
milkman2
De overheid wil het er af hebben, laat ze dan ook maar met veel meer subsidie over de brug komen.
brabo
Waarom zou dat een taak van de overheid zijn. Je bent toch zelf verantwoordelijk voor je eigen dak
milkman2
@braboAls dak nog goed is waarom zou dat er dan af moeten?
fries 8
@braboals een dak goed is haal je het er niet af.
kan je het geld ook wel weg gooien.
als ze het asbest eraf willen laat ze het dan ook maar betalen.
+1
brabo
@milkman2
er zijn geen asbestdaken meer die goed zijn. Deze zijn allemaal minimaal zo'n 25 jaar oud en beginnen langzaam aan te verweren. Er zullen dus regelmatig asbest deeltjes vrij komen. Op het oog kan je overigens nog best een goed dak hebben.
En je bent volgens mij zelf verantwoordelijk voor je eigen bedrijf. Je hebt ze er ooit zelf op laten leggen, of je hebt ze mee overgenomen. Ik vind het niet nodig dat de gehele maatschappij mee moet betalen aan jouw probleem.
+2
milkman2
@braboEr zijn nog heel wat daken met asbest die beter in conditie zijn dan daken met golfplaten waar geen asbest in is verwerkt.
arjan_kok
@braboik weet nog asbest daken van meer dan 50 jr. waar je nog goed op lopen kan , sommige kiezen bij sanering bewust voor staalplaat ,kan op den duur naar oud ijzerhandel, terwijl asbestvrije platen over tig jr nog verdacht zijn en hoge stortkosten vragen, zoals heden, niemand wil ze nu hebben
pieta
Quote:
@brabo: Er zullen dus regelmatig asbest deeltjes vrij komen.

Als ik dit goed begrijp zijn we over een jaar 10 dus asbestvrij. 😄
brabo
@arjan_kok
als heel nederland asbestvrij is geworden dan kunnen voortaan de oude asbestvrije golfplaten gewoon naar de puinbreker.
+1
maaarte
Afgelopen zomer werktuigloods en jongvee stal aangepakt fris dakkie erop en een goeie 100 zonneplaatjes. Die asbestboer zat ook al te vertellen dat ze het nooit van zn leven gaan halen voor 2024 door talloze regeltjes en procedures, maar die lui hebben er wel hun handen vol werk aan
weurding
Met deze (melk) prijzen stelt menig boer het uit
+2
avondrood
Kan ik me helemaal bij aansluiten. Er zijn op dit moment wel belangrijkere zaken die je als melkveehouder moet bekostigen.
+2
casev
Ik denk dat de meeste van ons het dit jaar niet nodig hebben om die 30.000 winst te drukken.....

Ps, hier ligt dat dak nog best. Zolang het niet lekt, blijft het lekker liggen. Heb wel betere dingen op mijn verlanglijstje staan.
arjan_kok
@casevdat kan lang goed gaan , overheid dreigt wel met voortdurende aanscherping van regels en daarmee samenhangende kostentoename maar dat lijkt me juist contraproductief werken op den duur
arjan_kok
De kunst is om zoveel mogelijk tegelijk te doen en dan subsidie te vragen met zo laag mogelijke investering in panelen , wat de voorwaarden voor subsidie in 2016 zijn is nog niet bekend
+1
Jannus
Mits je in goede tijden niet de gaten hoeft te dichten van de mindere,zijn er echt wel een paar goede melkjaren geweest om iets te ondernemen op het gebied van de sanering,tenminste zo heb ik dat gedaan en ben blij dat alles nu AB schoon is en de zon zijn/haar werk mag doen.
+1
hans 1
Hier in 93 asbestvrij dak van nieuwe jongveestal gelegd en in 2004 vervangen doordat het alle kanten scheurde en kromtrok,het leek wel karton! Werd wel door aannemer vergoed. Nu onlangs de lichtplaten vervangen door hagelschade en weer van boven naar beneden gescheurde astbestvrije platen ontdekt.Duurzaamheid is ver te zoeken met deze daken.
storm
Collega's steek uw hoofd niet in het zand wat asbest betreft, jaarlijks sterven 1300 mensen aan asbestgerelateerde ziektes en dat zal de komende jaren vast niet afnemen????.
Denk ook aan uw eigen gezondheid en aan die van uw familieleden nu en in de toekomst!!

Je mag al 24 jaar geen asbest meer gebruiken dus de meeste daken zijnde echt wel aan vervanging toe. Bedenk ook dat uw bedrijf asbestvrij meer waard wordt en minder verzekeringspremie kost.
pieta
Quote:
@storm: Bedenk ook dat uw bedrijf asbestvrij meer waard wordt en minder verzekeringspremie kost.

Is dat zo? Wij zijn volgens mij verzekerd voor opruimingskosten. En opgeruimd moet het toch worden.
+1
brabo
Quote:
@storm: . Bedenk ook dat uw bedrijf asbestvrij meer waard wordt en minder verzekeringspremie kost.

voor die minder verzekeringspremie hoef je het echt niet te doen, dat schiet niet op
+1
spotmelker
@ brabo Wordt er al onderscheid gemaakt bij de opruimingskosten tussen asbest en asbestvrij? Hier hoor ik alleen maar dat ze op dat moment het verschil niet kunnen zien en het dus evenduur blijft.
brabo
@spotmelker
klopt, maar als er nergens geen asbest meer ligt in NL dan kun je het voortaan als gewoon puin afvoeren (lijkt me)
+1
spotmelker
@brabo Dan vinden ze vast een ander onheilspellend stofje denk ik. Ze gaan vast al die saneerders niet zomaar in de WW zetten.
Grasbaal
Versoepeling is de enige manier om er wat meer snelheid in te krijgen:

Asbestsaneerder Van der Bel vreest versoepeling regelgeving vanwege '2024'

Al het asbest moet in 2024 zijn verdwenen. ,,Dat lukt nooit’’, stelt directeur Sjors Deken jr. van Van der Bel. ,,Ik heb dat twee jaar geleden al voorspeld.’’

De totale saneringskosten worden geraamd op ruim een miljard euro. Sjors Deken vreest versoepeling van de voorwaarden om in 2024 ’schoon’ te kunnen zijn. ,,Als dat gebeurt, zullen klanten verwijten dat wij altijd te duur zijn geweest. Terwijl we exact volgens de regels werken.’’

Meer: noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/…_
Grasbaal
Paniekzaaierij:

Het vervangen van al die oude daken is een enorme klus voor gespecialiseerde bedrijven. "Het moet sneller en daar is geld voor nodig", zegt Ruud Hoosemans van ondernemersvereniging ZLTO,. "Nu wordt jaarlijks slechts vier van de in totaal 120 miljoen vierkante meter aan asbesthoudende daken vervangen. Door capaciteitsgebrek, maar ook door de strenge regelgeving." "

De mensen die het geld niet hebben en het dak laten zitten, riskeren hoge boetes. Er moet snel iets gebeuren om dit sluipende milieuprobleem aan te pakken.

Meer: nos.nl/artikel/…
pieta
Quote:
@Grasbaal: dit sluipende milieuprobleem

? ik dacht dat het een gevaar voor de gezondheid was. Is het ook nog uitspoelingsgevoelig?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
6