Grondtekort melkveesector groter dan gedacht.

Veel melkveebedrijven hebben in 2016 meer grond nodig dan in 2014. Het geldt mogelijk niet alleen voor bedrijven die zijn gegroeid of intensiever zijn dan 20 kilo fosfaat per hectare. Alle bedrijven met een fosfaatoverschot door melkvee waar de plaatsingsruimte voor fosfaat in 2016 kleiner is dan in 2014 zullen moeten compenseren met extra grond.

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

+2
Coen
Ik krijg ook de indruk dat op dit terrein veel collega's struisvogelgedrag vertonen, de kop in het zand steken en niets doen met grote gevolgen voor de continuiteit van het bedrijf
paul1
Je moet het ook allemaal maar snappen, knap ingewikkeld hebben ze
het gemaakt.
Todi
De fabeltjes krant doet zijn werk weer goed.
Tommie1
Quote:
@jg: Alle bedrijven met een fosfaatoverschot door melkvee waar de plaatsingsruimte voor fosfaat in 2016 kleiner is dan in 2014 zullen moeten compenseren met extra grond

?????
Ik dacht dat 2015 de basis voor grond was.
verbi
Dat klopt 2015 is de basis voor grond en 2014 de basis voor produktie.
oldhuus
Tja grond duur of niet te koop, dan maar een dikke stal bouwen is zo geregeld.
arjan_kok
En zo een loopgraaf gegraven die een put met drijfzand word na verloop van tijd
jan 1
Zolang ze onder de 20 kg p blijven niet,anders heeft die regel geen nut.
Maar wie hier op dit forum en ver daar buiten de regeltjes van het laatste jaar nog begrijpt gooit de eerste steen....
arjan_kok
Duurzame samenwerking aangaan met grondeigenaren zonder vee zal velen moeten helpen, maar anderen zullen vooral hun bedrijfsspecifieke fosfaatproductie grondig moeten aanpassen , de bietenpulp zal nog duur worden, en hele hoge koeproducties op basis van aangekocht voer wat verminderen kan wel soelaas bieden, er komen vanzelf tools om dit te optimaliseren
kuilhapper
Volgens Kees Romijn, voorzitter van LTO melkveehouderij, mag het niet zo zijn dat bedrijven die in grond en vee-aantallen gelijk zijn gebleven toch extra grond moeten verwerven door een lager gebruiksnorm.

Zo, dat is wel even wat anders als Wiebren ons hier tot nu toe voorhield.. En inderdaad, zoals bij de reacties op de Boerderij site gemeld, in 2016 straks nog minder melk als met quotering! Wat zijn we toch blij dat onze LTO en NZO dierrechten hebben voorkomen...
Erco
Ach Wiebren heeft er van geleerd... Die arme knul....
cs-agrar
Quote:
@kuilhapper: Volgens Kees Romijn, voorzitter van LTO melkveehouderij, mag het niet zo zijn dat bedrijven die in grond en vee-aantallen gelijk zijn gebleven toch extra grond moeten verwerven door een lager gebruiksnorm

Eerst zien, dan geloven. Wiebren kan ook niet meer melden dan hij weet, en trekt uiteindelijk ook niet aan de touwtjes.. Da's, helaa voor hem, wel gebleken.
m uut m
Helaas voor ons zal je bedoelen
Wiebren
Dit effect is niet onvoorzien, alleen wel ongewenst.
Het stelsel is bedoeld voor bedrijven die groeien in fosfaat(overschot). Bedrijven die gelijkgebleven zijn zouden dus eigenlijk niet door deze regels geraakt moeten worden.
Dat hebben we toen in maart al bepleit en daar was EZ het mee eens.
Dan is het dus nu tijd om ze daar nogmaals aan te herinneren.
m uut m
@Wiebren
Hoe groot is die kans?
+1
Wiebren
@m uut m
Tsja, als ik een antwoord geef wat ik vandaag denk (vraag je naar) dan is er vast over een halfjaar wel weer een kantlijnbruller die me aan zo'n antwoord herinnert.
Dus...50/50????
+1
jan 1
Quote:
@Wiebren: Dit effect is niet onvoorzien, alleen wel ongewenst.
Het stelsel is bedoeld voor bedrijven die groeien in fosfaat(overschot). Bedrijven die gelijkgebleven zijn zouden dus eigenlijk niet door deze regels geraakt moeten worden.
Dat hebben we toen in maart al bepleit en daar was EZ het mee eens.
Dan is het dus nu tijd om ze daar no

Sla nu maar is een x flink met de vuist op de tafel.Jullie zijn veel te lief voor EZ.
familie pelle
@Wiebren
Is het waar dat de kringloopwijzer inmiddels geaccepteerd is door de overheid als middel om aan te tonen dat de excretie lager is dan fosfortair? Is deze dus in te zetten per 2016?
+1
christo
@jan 1Ik heb dat ook al zo vaak gezegd. We moeten af van het idee dat de landbouw ruimte moet verdienen, die krijg je niet zonder dwang of actie. De politiek interesseert het helemaal niks dat het ondernemersklimaat kapot gemaakt wordt. Dat kun je als lto niet blijven uitleggen, maar daar zullen we vol gas tegenin moeten gaan. Ik krijg steeds meer het idee dat velen niet inzien dat polderen niet meer van deze tijd is. Of je moet hetzelfde doel nastreven. Uit alle reacties die ik de afgelopen jaren hier voorbij heb zien komen trek ik langzamerhand een voorzichtige conclusie. Het lijkt er steeds meer op dat we als sector een hoek ingedreven worden van koetje in de wei, kalfje erbij en nog een beetje melk de tank in op basis van een hoofdzakelijk grasrantsoen met 15% ruw eiwit. Dat gaat lekker. De discussie over grondgebondenheid is wel erg goed gevoed zonder over de gevolgen na te denken. Dat is op dit moment een hoofdpijndossier. DAt was niet nodig geweest door op voorhand te zeggen dat we alleen maar instemmen als de hobbels weggenomen worden (zoals de regionale kringloop). EZ krijgt door deze manier van werken de gelegenheid om zelf de zaken te regelen.
+1
Wiebren
@familie pelle
Nee, dat klopt niet. De kringloopwijzer wordt momenteel beoordeeld op wetenschappelijke deugdelijkheid en op borging. Zolang daar geen positief oordeel over is, is de Kringloopwijzer ook niet het middel om aan te tonen dat je meer koeien binnen je fosfaatrechten mag houden.
familie pelle
@Wiebren
Is het dan geen optie om binnen de regiegroep te pleiten voor toepassing van alleen bex ( voorlopig totdat kringloopwijzer geaccepteerd is) om zo bedrijven die al jarenlang bewijzen effiecient bezig te belonen?
familie pelle
@Wiebren
Oh ja, bedankt voor je reactie . Ik verbaas me een beetje dat deze discussie zo weinig aandacht krijgt omdat dit voor individuele bedrijven van groot belang kan zijn
Wiebren
@familie pelle vandaag is het in de mode om de Kringloopwijzer te bashen. Daar stoor ik mij ook mateloos aan, omdat er zaken doorelkaar gehaald worden.
Ik snap dat mensen zeggen: als je alleen stuurt op mestproductie per koe of fosfaatbenutting vd veestapel dan jaag je de koeien het land uit zodat er meer maïs in de rantsoenen komt en opstallen.
Dat is echter niet iets wat de Kringloopwijzer doet. De Kringloopwijzer is niet meer dan een rekenmachine die kengetallen produceert. Net als je boekhouding. Of je rantsoenberekening.
Dus die tool vervloeken die je straks nog wel eens hard nodig kunt hebben vind ik erg raar.

Dus geef de boer de schuld, prima. Geef de sector de schuld, prima. Geef de overheid de schuld, ook prima. Daar worden de keuzes gemaakt. De rekenmachine beschuldigen is net zo raar als computerspelletjes de schuld geven dat kinderen te weinig buiten komen...
M.b.t. BEX: de optie dat alleen BEX gebruikt wordt zolang Kringloopwijzer niet door de keuring komt. Vergeet het. Daar is juist het frauderisico te hoog. Er zijn teveel mensen die (thuis) achter de pc net zolang zitten pielen dat de koeien amper meer fosfaat en stikstof binnenkrijgen dan waar ze melk van geven en dus ook amper meer iets poepen. BEX-winst van 40% of meer honoreren kan alleen als glashard te bewijzen is dat die berekening deugt. Het belang is te groot.
+1
puntertje
Quote:
@Wiebren: vandaag is het in de mode om de Kringloopwijzer te bashen

Het is de verplichting tot de KLW. In de KLW zitten heel veel lekken, en die zal dan ook moeilijk geaccepteerd worden. Om het systeem 'dichter' te maken komt de verplichting voor iedereen. Ook voor de mensen die er niets, nagenoeg niets of te weinig om de extra kosten te bekostigen hebben. Die moeten het doen voor diegenen met wel een voordeel uit de KLW en we weten wel welke groep dat is. Maar benoem dat dan ook, is wel zo eerlijk.
Marco de 1ste
Is verruimen gebruiksnormen een oplossing?
Todi
Is het niet logisch als de gebruiksnorm naar beneden gaat en er meer vee is dat..... Zo moeilijk is dat toch niet.Als je de gebruiksnorm deftig in de hoogte zet komt er meer grond vrij.
jg
Strenge gebruiksnormen zijn het instrument om andere, minder eenvoud meetbare milieudoelen te halen. Zolang de Melkveesector verder wil groeien en intensiveren worden de p en n normen strenger.
Todi
Logisch.
Wiebren
Verruimen of verlagen van de normen moet allebei ergens op gebaseerd zijn. Verruimen gebeurt nu alleen met bewijs dat er hogere opbrengsten zijn. Verlagen als we de doelen voor waterkwaliteit niet halen.
George
Na de goede aardappelenprijzen dit jaar wordt het volgend jaar dus een gevechtje om de grond. 😄
George
Na de goede aardappelenprijzen dit jaar wordt het volgend jaar dus een gevechtje om de grond. 😄
meelezer10
Zat net even de guningslijst van de provincie te bekijken. maar er zijn nog genoeg mensen die denken dat 20 a 30 km rijden rendabel is.
gaitoetklooster
Het hele zooitje moet nog door de eerste en tweede kamer, en het kabinet gaat vallen, en de bemestingsnormen normen gaan met 50% omhoog , DUS gas terop en melken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
1