Een melkveehoudersbelang van een duurzame bodem

Toen melkveehouder Bouke Meijer 30 jaar geleden in zijn huidige boerderij in Witteveen trok, had hij grootse verwachtingen van de bijbehorende grond. De vorige eigenaar was een akkerbouwer, dus het land was prima verkaveld en goed gedraineerd. Na ruim een jaar viel het echter tegen; de plassen bleven staan en ook de mest verteerde niet. De melkveehouder zette een schop in de grond en ging op onderzoek uit...

Deel dit topic

Reacties

noordhollander
Waar ligt witteveen lijkt wel een sprookje...............
+1
sorry
Witteveen ligt in Drenthe vlakbij Beilen
+1
weurding
8 km van mij vandaan, witteveen is een van de jongste drentse dorpen
nl.wikipedia.org/wiki/Witteveen/_(Midden-Drenthe)
oldhuus
Is wel een mooi verhaal, maar waar wat is nou precies de boodschap, hij zit nu 30 jaar op die veenkoloniegrond, hoeveel jaar duurde het voordat het bodemleven weer op peil was?
Freriks
Er staat na enkele jaren.
de vroegere veenkoloniale akkerbouw was natuurlijk nogal beperkt. Zetmeelaardappelen en af en toe iets anders. Grondontsmetting is nou ook niet direct bevorderlijk voor het bodemleven.
Ik heb dit verhaal ook ergens anders gelezen, maar dan met meer info. The Milk Story heeft soms te veel van die andere Story (dat blad bij de kapper 😄
Moraal is dat investeren in bodemkwaliteit zich uitbetaald, maar geen korte termijn werk is.
oldhuus
Ja, in de veenkolonies en ook op (te) zware Groningse klei zijn nogal wat melkveebedrijven gesticht, ben het er ook helemaal mee eens dat je bodemleven moet koesteren, het zijn vaak dit soort vm. akkerbouwbedrijven waar grote problemen zich voordoen, botulisme bijvoorbeeld. Maar hier in de regio is juist akkerbouw in opkomst, en sommige percelen stond misschien wel 50 jaar gras en dan zetten ze er lelies op, hoe je in 1 jaar je bodem verpest, maïs en aardappels doen daar 3 jaar over.
Maar het weet op peil brengen hoe lang duurt dat?
+2
TheMilkStory
Beste Oldhuus, ik heb nog even contact gehad met Bouke Meijer en je vraag aan hem voorgelegd. Een heel concreet antwoord kan hij niet geven, het hangt van verschillende factoren af; hoe tref je de grond aan, hoe is de ontwatering en zitten er verdichtende lagen in. Het is mogelijk dat er gedeelten van een perceel na enkele jaren maximaal produceren, terwijl van hetzelfde perceel er ook gedeeltes zijn die na 10 jaar, of zelfs langer, optimaal produceren. Bouke heeft meegemaakt dat het op sommige plekken langer dan 10 jaar duurde voor de bodem naar wens was. Ben je zelf ook bezig met het optimaliseren van de bodem? Groet, Barbara, The Milk Story
Coen
In het internationaal Jaar van de Bodem zou er wel (veel) meer rond het thema bodemvruchtbaarheid gesproken mogen worden, richting de toekomst de key-issue voor continuiteit
TheMilkStory
@Coen

Hoi Coen, zijn er bepaalde onderwerpen binnen dit thema waar je graag meer over zou willen lezen? We gaan graag voor je op zoek 😉.

Groet,

Barbara | The Milk Story |
Kuilgras
Ook op de Noord Hollandse klei zijn er boeren die dit verhaal kunnen vertellen. Geen kunstmest aankopen en toch ruim 9.000 liter per koe melken. Nu er inventiever gewerkt moet worden omdat de suikerpot van de overheid leeg is zal je de grond toch moeten gaan koesteren en inderdaad het duurt een paar jaar maar steeds blijven ontkennen dat je grond jouw goudmijn is brengt je steeds verder in de doodlopende straat.
Erco
Sommigen zweren bij FIR, kan geen kunstmest tegenop als ik t geloven mag... 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
3