FOSFAATRECHTEN EN GRONDGEBONDENHEID: EEN GROOT DILEMMA

Door JEANET BRANDSMA;

Op dit moment zie je verschillende partijen een groot pleidooi voeren voor meer grondgebonden melkveehouderij. Als ik de brieven analyseer, wat wordt er dan precies gevraagd?

Eén gezamenlijke groep heeft een grote roep: wij, de extensieve melkveehouders, vinden dat we het enige goede voorbeeld geven van hoe de Nederlandse melkveehouderij er uit zou moeten zien. Daarom willen wij extra fosfaatrechten om te kunnen intensiveren!? Een andere groep pleit bijvoorbeeld sterk voor meer melkproductie in de noordelijke provincies, immers daar kan grondgebonden geproduceerd worden.

Evenwicht
Maar….. als ik de mestproductie en mestplaatsing in Friesland analyseer, dan zie ik dat er op dit moment een evenwicht is. Er is een heel klein overschot aan mestproductie. Rond de 50 procent van de Friese boeren heeft nog ruimte om hun eigen bedrijf en de andere 50 procent produceert meer mest dan ze op hun eigen grond kwijt kunnen.

Wat betekent een pleidooi dan voor een meer grondgebonden melkveehouderij bij het toekennen van fosfaatrechten? De Friese boer met plaatsingsruimte een extra koe-recht toedelen, door bij de melkveehouder met meer mest dan op eigen grond geplaatst kan worden, een koe-recht minder toe te delen? Dat is de kern van deze hele lastige discussie! En dan wordt het allemaal nog lastiger, omdat het een feit is dat alles wat extra uitgedeeld wordt weer ergens anders vandaan gehaald moet worden. Een groot dilemma!
Dan kom je bij de vraag of een melkveehouder met fosfaatruimte over, al voor 2 juli 2015 had bedacht dat hij/zij extra koeien zou willen houden. Sommige melkveehouders zijn extensief omdat extensief zijn hoort bij het type melkveehouderij. Zou het terecht zijn om melkveehouders een koe-recht te laten inleveren omdat een melkveehouder met een gemengd bedrijf wellicht in de toekomst aardappelen zou willen inruilen voor koeien?

Meer: ltonoord.nl/nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

+2
arjan_kok
Gewoon 2 juli als enigste datum en geen uitzonderingen , zit je het dichtst bij de werkelijkheid
+1
Huppel
Er zijn momenteel twee discussies gaande mbt fosfaat, 1 de verdeling van fosfaat rechten nu en 2 de voorwaarden voor groei na verdeling. Jeanet haalt hierboven beide door elkaar.
-2
HFfan
10% korten zal moeten en meer ruimte voor bedrijven met voldoende grond.
-1
Todi
HF fan dus het bedje moet toevallig nu gespreid worden?
+1
m uut m
Ga toch fietsen man
m uut m
Je slaat de spijker op de kop.
jg
Gewoon niets doen. De melkveehouderij produceert momenteel 12 tot 14 % meer melk en fosfaat tov vorig jaar. De jaarproduktie melkveefosfaat gaat richting de 93 mln kilo . Het fosfaatplafond van 172 mln kilo wordt met gemak overschreden. In gebreke stelling door EC, einde derogatie. Mestverwerking gaat niet lukken , zelfs de waterschappen worden huivering voor de waterstroom uit de mestverwerking. 30 % minder melkvee in Nederland en we leven gewoon door. Grondprijs blijft op peil. Over andere scenario's worden de verschillende belanghebbenden het toch niet eens.
Frans1
Quote:
@Grasbaal: Daarom willen wij extra fosfaatrechten om te kunnen intensiveren!?

Zo druk je dit wel lekker in het negatieve @JEANET BRANDSMA
Waarom zouden bedrijven de plaatsingsruimte op hun bedrijf niet zelf mogen benutten met koeien maar wel met mest van overschotsbedrijven.
Nu reageer ik er toch weer op 😃
puntertje
Tja, als je dit leest is wel duidelijk in welke hoek Jeanet Brandsma zit.
Coen
Better let as net 😄 de recente overval vanuit de ZLTO moet volledig worden teruggedraaid.

. eindelijk wordt er eens gedacht aan die melkveehouders met zelf voldoende mestplaatsingsruimte, die moeten altijd op basis van eigen mestplaatsingsruimte (voor fosfaat en stikstof) ontwikkelingsmogelijheden blijven houden, dus niet aan die grondgebonden rechten tornen,
. in de loop van de jaren zijn de gebruiksnormen voor eigen dierlijke mest teveel verlaagd, die gebruiksnormen moeten hoognodig worden aangepast naar (op goede cultuurgronden) circa 50 kg fosfaat meer dan de huidige normen, uiteraard naast de huidige derogatie,
. de niet-grondgebonden rechten in de loop van 10 jaar inperken tot de mestplaatsingsruimte op de beschikbare eigen cultuurgronden, eventueel mestverwerking (dus export buiten NL) daarin verdisconteren.
voor de voer-mest overeenkomsten moet een deugdelijke oplossing gevonden worden, op goede gronden wordt per hectare snijmais voor 3 melkkoeien ruwvoer gewonnen terwijl er nu maar voor 1 melkkoe aan dierlijke mest aangewend mag worden.
m uut m
Er zijn geen grondgebonden rechten kun je ook niet aan tornen
m uut m
Grond is gebruiksruimte geen productierecht.
Maar dat weet Jeanet zelf ook wel.
-1
puntertje
Bij grondgebondenheid zijn ze juist één op één met elkaar verbonden, maar dat weet m uut m zelf ook wel.
+1
m uut m
Jeanet krijgt de definitie niet voor elkaar.
Waarom niet denk je.
wolfje
Enkele bestuursleden van lto, waaronder zij die zich hiermee bezig houden of zitting hebben in de fosfaatwerkgroep zijn nou op z'n zachts gezegd thuis niet erg extensief.............

wie de schoen past.......

ongelooflijk om te lezen dat de club die de laatste jaren zo grondgebondenheid heeft gepromoot nu dergelijke onzin loopt uit te kramen. Ik hoop echt dat hier meer protest tegen komt. Hou m'n hart vast wetende dat dit onze vertegenwoordigers zijn.

wolfje
+2
m uut m
Er valt niets uit te delen en dat weet Jeanet ook vandaar het dilemma. Je kan geen productie weghalen bij de veehouders die de koeien ook daadwerkelijk op stal hebben en weggeven aan veehouders die het zelfde willen alleen nu nog "extensief"zijn. Juridisch onmogelijk
Frans1
Quote:
@m uut m: Juridisch onmogelijk

De melkveewet geeft toch aan dat het niet toegestaan is melkvee te houden als mest niet verantwoord geplaatst of verwerkt wordt?
jan 1
Ze heeft helemaal gelijk,iemand die extensief was,wil nu op eens intensiveren.Waarom?,waarschijnlijk omdat het niet mag zonder p rechten aan te kopen.Tis net als met quotum en grond als het duur is wil iedereen het hebben.
Frans1
Quote:
@jan 1: iemand die extensief was,wil nu op eens intensiveren.Waarom?,

Misschien omdat die geanticipeerd heeft op het quotumvrije tijdperk in de vorm van plaatsingsruimte te kopen ipv eerst een groot koeienhok te poten en maar af te wachten waar de mest heen moet en voor welk tarief.
jan is hobbyboer
Bedrijf van Brandsma heeft 30.000 liter per ha thuis, dan weet je welk standpunt ze heeft te verdedigen om niet in een huwelijkscrisis te komen. Het gaat om veel geld, dus ik snap best dat de ze dat met verve probeert. Gelukkig begint het steeds meer op een achterhoede gevecht te lijken.
m uut m
Achter de schermen zul je bedoelen niet achterhoede
+3
m uut m
Jeanet is meer bestuurder dan wat jij aangeeft Jan.
Zo bekrompen als jullie is ze gelukkig niet.
Anders had ze toch geen dilemma ze wil graag iets aan de grondgebonden landbouw doen maar heeft niet de instrumenten en dat beseft ze zich maar al te goed. Wat jij doet Jan is laag bij de grond. Wij hebben een gekozen bestuur bij LTO Noord en dat moet ook kunnen besturen en of jou dat niet past moet je het bestuur terug roepen. Ik heb nog geen motie van wantrouwen tegen dit bestuur gehoord.
+7
JeanetBrandsma
@janishobbyboer ten aanzien van de opmerking dat ik belangen van leden behartig of eigen belangen. Je kunt begrijpen dat ik van dat soort opmerkingen niet vrolijk van wordt.
In ieder geval de veronderstelling dat we thuis 30.000kg/melk per hectare hebben klopt in ieder geval niet.
We zitten thuis in de situatie van net iets boven NL gemiddelde qua overschot per hectare. Dat zijn 2 koeien + jongvee per hectare.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@JeanetBrandsma: In ieder geval de veronderstelling dat we thuis 30.000kg/melk per hectare hebben klopt in ieder geval niet.

't is niet helemaal op lucht gebaseerd hoor. In 2012 stond dit artikel op LTO site, ik doe nog wel een beetje m'n huiswerk.

ltonoord.nl/nieuws/…

In dit stuk wordt gesproeken over stal voor dik 300 koeien en 103 ha grond. 10.000 liter per koe met top holsteins leek mij niet zo heel veel, dus een simpel rekensommetje maakt dan 30.000 liter per ha. Maar blijkbaar is het bedrijfsplan gewijzigd.

Wat kan jouw het verder schelen wat ik schrijf op een forumpje dat alleen gebruikt wordt door wat boeren met veel teveel vrije tijd. Bij bestuurders/belangenbehartigers/verkopers let ik altijd even op de geldstromen als iemand iets zegt, en laat ik het dan netjes zeggen, jouw uitspraken bijten niet met de thuis situatie.

LTO-ers hebben trouwens wel lange tenen naar mij toe, eerst was Wiebren al volledig beledigd omdat ik hem een draaikont noemde, en nu jij weer. Vind zelf dat ik het nog wel vrij netjes hou 😄.
m uut m
@jan is hobbyboer
Vind het nog steeds onbeschoft richting Jeanet.
jan is hobbyboer
Quote:
@m uut m: Vind het nog steeds onbeschoft richting Jeanet.

Ik vind het hele fosfaat gedoe nog steeds vreselijk onbeschoft richting de mensen die het niet veroorzaakt hebben. Dat doet bij veel boeren waarschijnlijk nog wel wat langer pijn dan de slapeloze nachten die mevrouw brandsma nu heeft van mijn opmerkingen. Meest pijn doet waarschijnlijk nog het waarheidsgehalte van mijn opmerking, dat ze toch eigenlijk wel een lichte voorkeur heeft voor een intensieve vorm van melkveehouderij (net als jij 😄 .
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer

Je vader was toch ook zeer intensieve ?
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: Je vader was toch ook zeer intensieve ?

Ja, met alle narigheid van dien, zelfs al in die tijd, toen de regeltjes nog veeeeel soepeler waren dan tegenwoordig. Ik denk dat we toen 400 mestvarkens, 20-25 koeien (rond 150.000 liter melk) op iets van 23 ha hadden (we huurden nog wat land bij), vergeleken met nu heel intensief, maar zelfs toen al een achtergebleven keuterboer.
+1
josl
@jan is hobbyboerLTO wil geen generieke korting en dat is ook het enigste wat LTO kan wensen bij de stas om te voorkomen dat bedrijven die niet bijgedragen hebben aan het fosfaatoverschot de dupe worden.Ik vind dat absoluut niet onbeschoft.
Daarnaast - nog één keer- het fosfaatplafond kijkt niet naar de hoeveelheid grond die een boer heeft maar naar de totale productie van NL.
Dus elke kg fosfaat die erbij komt telt, ongeacht of je geen grond hebt of 1000 bunder.
Coen
@josl ........ en toch maakt het voor de politiek gelukkig heel veel uit of je als melkveehouder die fosfaat uit mest (geheel of nagenoeg geheel) op eigen grond kunt plaatsen 😄
jorisdriepinter
Helaas zal deze discussie alleen verliezers kennen. het logische gevolg van het probleem ontkennen door alle betrokkenen de afgelopen jaren.
Maar, er moet toch eenoplossing komen.
Ik hoop alleen dat de concurrentie verhoudingen er niet al te zeer door verstoord worden. bijvoorbeeld doordat er zwaar gekort wordt om de recente uitbreiders gratis fosfaatrechten te geven.
pieta
Quote:
@jorisdriepinter: Ik hoop alleen dat de concurrentie verhoudingen er niet al te zeer door verstoord worden. bijvoorbeeld doordat er zwaar gekort wordt om de recente uitbreiders gratis fosfaatrechten te geven.

Daar is denk ik bijna iedereen het mee eens. Maar nou schijnt daar de hoeveelheid fosfaat niet te zitten. Iedereen is wel wat gegroeid.
Cornelis
@pietaEn sommigen zoals bijvoorbeeld onze Coen met naar ik meen 50%.
Frans1
Quote:
@m uut m: Vind het nog steeds onbeschoft richting Jeanet.

Jan dacht ook zijn koeienhobby op eigen grond uit te kunnen breiden,maar alle plaatsingsruimte die hij heeft wordt opgeeist door mensen die het zelf niet genoeg hebben maar wel de koeien en dan moet je nog beleefd blijven ook?
jan is hobbyboer
Quote:
@josl: nog één keer

OK nog een keer dan: dit is het voorstel van de intensieven dat nu ter beoordeling ligt. Het is nog geen wet, ik hoop dat er nog wat wijsheid boven komt drijven bij de wetgevers. Dit is nl te gek voor woorden.
Frans1
Quote:
@Coen: @josl ........ en toch maakt het voor de politiek gelukkig heel veel uit of je als melkveehouder die fosfaat uit mest (geheel of nagenoeg geheel) op eigen grond kunt plaatsen

Eerst zien en dan pas geloven Coen!
+1
pieta
@Frans1
Jan vergeet wel te melden dat ie uit eigen beweging koeien heeft opgeruimd en zijn quotum heeft verkocht (ongeveer op de piek) aan wellicht een intensieve veehouder. Nu is ie al die tijd vergeten om weer genoeg vee te gaan houden en is daardoor nu wellicht te laat. Wat wil ie dan dat degene die zijn quotum heeft gekocht vrijwillig de daar uit volgende fosfaatrechten aan onze Jan gaat geven?
In mijn beleving heeft ie net als ik alle kansen gehad om te groeien.
Frans1
Quote:
@pieta: In mijn beleving heeft ie net als ik alle kansen gehad om te groeien.

En die beleving snap ik dus niet.De grond is er maar de plaatsingsruimte wordt opgeeist door iemand anders omdat die koeien in de stal heeft zonder benodigde plaatsingsruimte,maar wel vindt dat hij recht heeft op fosfaatproductie omdat hij die koeien heeft.
pieta
@Frans1
Er wordt toch geen plaatsingsruimte opgeëist. Alleen productieruimte. Als jij mest aan kunt voeren en je doet het niet is er niemand die jou kan dwingen om dat wel te doen. Ik snap je beleving wel trouwens.
kanniewaarzijn
@jan is hobbyboerIk heb je onlangs horen beweren dat je graag toe zou groeien naar 60 koeien op 40 ha. Als ik je een goede raad mag geven: Houd die 60 koeien maar op 20 ha, dit heeft 2 voordelen: je bent geen geld kwijt aan dure grond (koop of pacht is allebei te duur voor de melkveehouderij), of als je die 40 ha. al hebt, verkoop dan als de bliksem de helft; nu heeft het nog een hoge waarde. Tweede voordeel is: je hoort ook bij de "betere mineralenmanagers", dit word je nl. vanzelf als je intensiveert. Dus een BEX-voordeel ipv je grond uitmergelen.
jan is hobbyboer
Quote:
@Frans1: In mijn beleving heeft ie net als ik alle kansen gehad om te groeien.

Natuurlijk het ik kans gehad om op mijn stukkie land ook een schuur voor 200 koeien te zetten. Heb ik bewust niet gedaan. Ik, en tot voor een tijdje ook nog het LTO, hebben gedacht dat er in Nederland een soort van grondgebonden veehouderij zou komen. Dat is een volledige misvatting gebleken. Het enige wat mij steekt is dat de nu gekozen weg een compleet doodlopende weg is, in de categorie 'geen beleid is ook beleid'. Daarnaast is het een vorm van roofkapitalisme. Mijn buurman is nu, net iets later omdat ie nu geen quotum meer hoeft te kopen, een nieuwe stal voor 180 koeien aan het bouwen, terwijl hij ongeveer 90 ha grond heeft. Die is toch door deze gekkigheid volledig genaaid. Kan ie ineens voor 80 koeien van die rechten gaan kopen, alleen omdat ie een stalletje wat later zet.
jan is hobbyboer
Quote:
@kanniewaarzijn: Ik heb je onlangs horen beweren dat je graag toe zou groeien naar 60 koeien op 40 ha.

Beetje beter lezen graag. Ging over die boer in Laren met z'n 400 koeien op 40 ha. Toen zei ik dat ik 60 koeien op 40 ha een mooi aantal zou vinden. Meteen bijgezegd dat dat voor mij onhaalbare kaart is, 24 ha grond bijkopen.
kanniewaarzijn
@jan is hobbyboerGelukkig maar!
m uut m
@jan is hobbyboer
Als je een streep zet tot hier en meer ontkom je daar niet aan.
Wat je ook doet er zullen altijd gevallen aan de andere kant van de streep blijven.
+1
MTSTAMMINGA
Quote:
@jan is hobbyboer: Kan ie ineens voor 80 koeien van die rechten gaan kopen, alleen omdat ie een stalletje wat later zet.

En alles hij ze krijgt ,krijgt hij 80 keer 10.000 euro ?
Omdat jij ze voorniets moet inleveren Jan Droom rustiger verder 😞
+1
josl
Als je de beantwoording van de Kamervragen van Dijksma doorleest moet ik m uut m helemaal geijk geven. Er valt niks uit te delen, er valt niks te herverdelen, 2 juli is 2 juli.
Jammer dat we mekaar daar zo mee lastig vallen.
Blijft over de mogelijkheid met handel eea te sturen met afroming ed.
Daar hebben extensie bedrijven tot +20 kg fosfaat een voorsprong met de AMvB. Géén extra grond nodig.
m uut m
Goed dat er toch mensen zijn die verder kijken dan hun neus lang is.
De discussie is nog steeds doorspekt van emotie maar we moeten onderhand toch eens rationeel naar de rechten kijken en zien wat de mogelijkheden zijn. En dan is er maar 1 conclusie dat die zeer beperkt is.
+2
robotboertje
Volgens mij hebben onze extensieve collega's altijd al mogelijkheden gehad om te 'intensiveren', alleen destijds besloten (misschien geen noodzaak geacht of gewoon omdat het te goed ging?) daar geen gebruik van te maken. Natuurlijk moesten ze toen quotum kopen of leasen, maar dat moesten wij toen toch ook als intensieve 'cowboys'?
De voorsprong die zij toen hadden op de intensieven hebben ze volgens mij nog steeds vanwege de AMVB. Vreemd dat zij nu 'gratis' rechten willen hebben, of ben ik nou gek?
Jullie 'cowboys', zoals je het zelf zegt, hadden toch ook grond kunnen verwerven? Net zo goed als je extensieve collega. Tis maar net waar je prioriteiten liggen, toch.
Todi
Josi Nog gekker. Eerst wordt gekeken naar 2014. Heb je in 2015 meer dan......
+2
crisis
@JeanetBrandsma

Best lief bedoeld, jullie inzet op grondgebondenheid, maar wel mosterd na de maaltijd. De kaarten zijn reeds geschud.

Ik krijg de indruk dat je de sfeer in melkveehoudend Nederland niet goed in schat. Er zit veel wrevel, met name bij de extensievere veehouders. Natuurlijk zijn deze extensief omdat dit bij hen past. Doorgaans het type dat even de kat uit de boom kijkt en geen overdreven risico's neemt. Voor diegenen zonder groeiplannen is er inderdaad geen reden zich benadeeld te voelen, al wijt menigeen de lage melkprijs aan de recente groeiers. Er zijn ook behoorlijk wat extensieve melkveehouders die bewust het einde van de quotering afgewacht hebben om geleidelijk, vaak met eigen jongvee, de gebruiksruimte te gaan benutten. Sommigen bouwden zelfs een nieuwe stal met deze groeistrategie. Voor deze categorie voelt de invoering van fosfaatrechten als een overval. De wrok zit pas echt diep wanneer in ogenschouw wordt genomen dat er na afloop van de quotering een stoelendans is gehouden en er flinke groeiers op hun stoel/gebruiksruimte zijn gaan zitten. Mooiste is nog dat LTO-bestuurders beweren dat extensieven in het voordeel zijn, zij hoeven immers geen grond, maar alleen fosfaatrechten te kopen. Terwijl zij hun groeiplan helemaal op orde hadden, werd dit uit hun handen geslagen door de brutale groeiers die nu fosfaatrechten claimen, omdat zij immers de koeien hadden. En dan ook nog vertellen dat extensieven ook deze kans hadden, maar waarschijnlijk niet echt wilden groeien en geen ondernemers zijn. Goed dat dit digitaal wordt gemeld, want live wil ik zo'n opmerking wel belonen met een stomp tussen de ogen. Het is dus niet alleen het gevoel bestolen te zijn van de eigen ruimte. Ook de arrogantie en vanzelfsprekendheid waarmee gesproken wordt over rechten die excessieve groeiers toe zouden komen, zorgen voor misgunning en wrok. Dit alles wordt nog versterkt door de knagende onzekerheid over de definitieve invulling van het systeem, generieke korting en tijdstip van invoering.

Het is nu zaak zo vlot mogelijk duidelijkheid te krijgen zodat mensen weer vooruit kunnen kijken en de negatieve gevoelens weg kunnen drukken met nieuwe plannen.
m uut m
Je bent slecht op de hoogte Jeanet heeft nooit anders verkondigd.
De grootste groep groeiers komt uit eigen aanwas dat weet jij ook.
De stemmingmakerij van al die excessieve groeiers is zwaar overdreven er zijn volgens de cijfers 150 grote groeiers.
Je kan simpel weg geen rechten claimen op iets wat je niet hebt.
Ik ben met je eens dat het zaak is zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen en samen weer verder te gaan.
crisis
Quote:
@m uut m: en samen weer verder te gaan.

Je hebt m'n bijdrage slecht gelezen of niet begrepen. De huidige emoties binnen de sector bieden weinig fundament om samen een koers uit te zetten. Samen bestaat niet.
m uut m
@crisis
Je blijft toch een pessimist jammer.
Met elkaar kan er veel.
-2
jan 1
Quote:
@crisis: En dan ook nog vertellen dat extensieven ook deze kans hadden, maar waarschijnlijk niet echt wilden groeien en geen ondernemers zijn. Goed dat dit digitaal wordt gemeld, want live wil ik zo'n opmerking wel belonen met een stomp tussen de ogen.

Dan ben jij misschien nog fouter als de ondernemer die jij hierboven,,verwoord,,
crisis
Quote:
@jan 1: misschien nog fouter als

Zolang ik maar sneller ben, daar draait het toch om.
kanniewaarzijn
Maak je niet zo druk over die fosfaatrechten Crisis, dingen gaan toch altijd weer anders dan iedereen denkt. Veel van DE ondernemers zullen hun bedrijf niet meer kunnen redden. Zij hebben nl. een cruciale denkfout gemaakt; ze hebben een verschijnsel over het hoofd gezien dat al eeuwenlang bekend is en dat zelfs een naam heeft (het geld dat tot voor kort nog "over de plinten" heenklotste kwam nl niet uit de melkveehouderij, maar kwam ergens anders vandaan). Omdat dit verschijnsel zo lucratief is, sluit men de ogen ervoor en komt men er te laat achter dat men blijft zitten met een verliesgevend bedrijf met torenhoge schulden. Als je zoveel jaren zóveel uit kunt geven zonder belasting te betalen, dan kun je weten dat er iets niet klopt, als je tenminste ECHT zo'n goede ondernemer bent.
+1
verbi
Nou nou grote praat iemand tussen zijn ogen slaan voor fosfaat perikelen wat zielig. Blij dat ik je niet tref want ik denk ook dat de extensive het allang in orde hadden kunnen hebben maar het verzaakt hebben. We weten allemaal dat er altijd bij zoiets staartjes geteld worden ook nu bij deze fosfaatrechten, dat was met varkensrechten,pluimvee en bij aanvang van melkquotum ook.En wat je niet hebt kun je niet tellen zo simpel is dat.En dat heeft niks met grond te maken daar hebben we de AMVB voor.Advies ga een keer naar een dokter is toch geen normale reactie.
Freriks
Toch blijft het jammer dat ook hier alleen gekeken wordt naar het eigen bedrijf wat betreft grondgebondenheid. Er zijn diverse collega's die al jarenlang samenwerken met akkerbouwers en onderling grond en mest ruilen. tot ieders tevredenheid en de mest verantwoord geplaats. Dat mag nu dus niet meer volgens de extensieve boeren. Waar legt men trouwens de grens tussen extensief en intensief?
Het voorbeeld dat Jeanet gaf over Friesland is bij meerdere provincies te maken. IN elke provincie is minimaal de helft van de melkveebedrijven in een situatie dat mest afgevoerd moet worden
+1
pieta
Quote:
@Freriks: de mest verantwoord geplaats.

Volgens mij plaatst iedere boer(op een fraudeur na) zijn mest verantwoord.
+5
josl
Crises, er zijn geen brutale groeiers. Hooguit een enkeling die vlak voor 2 juli een vrachtwagen wrak vee aan heeft laten rukken. Niemand claimt rechten, behalve mensen met latente ruimte. De rest krijgt ze op basis van dat ze de koeien ook hadden. Volstrekt legaal, ook vaak vanuit eigen aanfok gegroeit, vaak geïnvesteerd in een nieuwe stal, soms ook nog met extra grond, soms was die grond er al, soms moet die grond nog gevonden worden.
Iedereen kon weten dat de ruimte niet onbeperkt was. De meesten hebben vergeten hier rekening mee te houden. Sommigen zijn te laat, anderen lopen een financieel risico en sommigen hebben zich tijdig ingedekt maar meestal gepaard met veel quotumkosten en/of superheffing. Die laatste categorie werd eerst voor gek verklaard en nu 'brutaal' genoemd. Het kan verkeren.
crisis
Quote:
@josl: Niemand claimt rechten

Oh nee? Referentie 2014, mogelijk 2 juli. Opeens is iedereen knelgeval en claimt 2 juli.

Gezien de onpeilbare politieke meningsvorming verwacht ik dat het anders gaat lopen dan we nu nog voor mogelijk houden. We zullen zien.

Quote:
@josl: soms moet die grond nog gevonden worden

Ik heb nog een 18 ha grasland, fosfaatklasse gemiddeld, te huur om op te geven voor de AMVB, mag ook in gedeeltes. Wat gaat dat opleveren, schat je in?
m uut m
Als je citeert moet je ook de hele zin pakken dan staat er heel wat anders.
Jij heet zeker niemand nu denk ik.
Wat doe je nu dan met die 18 ha.
josl
2 juli kan worden meegenomen crises. Heeft nies met claimen te maken, alles met kiezen.
josl
Die 18 bunder puur voor AMvB of ook vruchtgebruik gras/mest?
Wel interessant trouwens. Krijgen we dadelijk behalve handel in fosfaat ook nog handel in AMvB grond voor de benodidge vinkjes bij gdi.
crisis
Quote:
@josl: Die 18 bunder puur voor AMvB of ook vruchtgebruik gras/mest?

Het plan is op dit moment die 18 ha te verhuren voor de AMVB en verhuur gebruiksruimte. Vruchtgebruik gras in overleg, intensievelingen weten daar doorgaans geen raad mee.

Geen groei tov 2014 wil zeggen dat je alle grond mag verhuren en (op papier) grondloos kunt boeren. Flink aan het rekenen hoe hier rendement uit is te halen. Akkerbouw wil mijn (of de aangevoerde) mest wel afnemen. Overwegingen zijn nog binnen grens 25% mestafvoer te blijven ivm wegen en monsteren en hierdoor planning afzet. Verder weidebedrijf, nu ook nog dag en nacht, dus te kort eigen mest in de put om 100% af te zetten. Moet dus aanvoermest weer afvoeren. Insteek is rendement maken over de rug van de intensieve groeier, laat deze maar bloeden.
crisis
Quote:
@m uut m: Als je citeert moet je ook de hele zin pakken dan staat er heel wat anders.

Wat verandert er dan?

Verder ben ik inderdaad een niemand, mijn mening is van generlei waarde, net als die van jou.

Op dit moment loopt m'n veestapel op die 18 ha.
Todi
@crisis
Heet dit niet samenwerking met een intensieve boer?
crisis
Quote:
@Todi: Heet dit niet samenwerking met een intensieve boer?

Nee, bij samenwerken moet je elkaar wat gunnen.
Todi
@crisis
Boelshit.
+1
crisis
Quote:
@Todi: Boelshit.

Er moet inderdaad een boel shit getransporteerd worden.
+1
DeBoerin
Quote:
@crisis: Insteek is rendement maken over de rug van de intensieve groeier

En zo iemand wijst een groeier met jarenlange "verantwoorde" mestafzet dmv mest voor mais aan als veroorzaker van het probleem. Ikke ikke ikke en de rest kan stikken-mentaliteit. "Da ge bedankt bent da witte" zeggen we hier in Brabant.
brabo
Quote:
@crisis: Insteek is rendement maken over de rug van de intensieve groeier, laat deze maar bloeden.

jij hebt vast veel vrienden......
crisis
Quote:
@DeBoerin: groeier met jarenlange "verantwoorde" mestafzet

Zoals het er nu uit ziet denkt de wetgever daar anders over. Je hebt jaren de mogelijkheid gehad een duurzame bedrijfsvoering op te zetten, maar gekozen voor de korte/goedkope klap en wordt er bij verdere groei nu pas toe gedwongen. Tel je zegeningen.
verbi
@crisis
Deze intense wrok kan wel eens het einde van je eigen bedrijf betekenen, bekijk het nuchter en trek je eigen plan en probeer met de huidige regels te leven.
Todi
@crisis
Iemand laten bloeden is dat geen gunnen dan.
puntertje
@verbi
wrok, als ik jou bespiegelingen heb gelezen in de boerderij Verbi, bijna geen grond, geen grasland, wel veel koeien (en varkens), jaarrond opstallen en boos dat je niet fors kunt uitbreiden...
crisis
Quote:
@brabo: jij hebt vast veel vrienden.

Nee, ik heb geen facebook account.
m uut m
@crisis
Mijn vraag was wat doe je momenteel met de 18 ha die je over hebt.
crisis
Quote:
@m uut m: Mijn vraag was wat doe je momenteel met de 18 ha die je over hebt.

Mijn antwoord was dat m'n vee er momenteel op loopt.

Ik zal maar bekennen, ik heb voorgesorteerd. Groeiplannen en begonnen met flink grond vast leggen, iets met LTO visie grondgebondenheid en weidegang. Nu dus andere wegen zoeken om aan m'n verplichtingen te voldoen. Mineralen aan- en afvoeren en tijdelijk uit gebruik geven, meer smaken zijn er niet.
m uut m
@crisis
Je kunt er nu nog steeds koeien op melken moet je straks alleen nog rechten verwerven dat kan ook 2017 worden.
Wat houd je tegen om nu niet meer koeien te melken.
Todi
@m uut m
Een eerlijke intensieve boer? smily.
crisis
@m uut m Nu stalruimte. In brede zin onzekerheid.
m uut m
@Todi
Als je mij bedoeld wij zijn niet intensief. Wij voeren nog steeds rvdm aan.
Todi
@m uut m
Dat was op de vraag[ over waarom crisis niet meer koeien molk] van jou.
Coen
Quote:
@crisis: Insteek is rendement maken over de rug van de intensieve groeier, laat deze maar bloeden.

dus een intensieve collega melken 😄
Todi
@Coen
Nieuw beroep Coen? smily.
jan is hobbyboer
Quote:
@Coen: intensieve collega melken

vooral vrouwelijke collega's heeft Coen op het oog 😄 .
jan is hobbyboer
Quote:
@verbi: probeer met de huidige regels te leven.

Huidige regels zijn dat nog bijna alles mag, fosfaatrechten zijn alleen nog maar een natte droom van veel te intensieve veehouders. Die dingen bestaan gelukkig nog niet.
crisis
Quote:
@m uut m: voeren nog steeds rvdm aan

Wat houdt jou tegen meer koeien te gaan melken?
+1
m uut m
@crisis
Ik vind het prima zo.
Kan het rond rekenen met mais verkoop en mestaanvoer.
Weinig werk van hou € 1100 schoon per ha over waarom meer koeien melken.
brabo
Quote:
@m uut m: Weinig werk van hou € 1100 schoon per ha over waarom meer koeien melken.

dan reken je waarschijnlijk het aankoop bedrag van de grond niet mee
pieta
@brabo
Je kunt ook zeggen grond is een belegging en wordt elke tien jaar meer waard. 😄
m uut m
@brabo
Pachtprijs is in de berekening meegenomen.
+1
Frans1
Quote:
@m uut m: Pachtprijs is in de berekening meegenomen

Wil je die berekening eens laten zien dan?Maisopbrengst 1750 en dan 1100 schoon overhouden per ha incl pachtvergoeding? Gaat hier bij lange na niet lukken 😞
m uut m
@Frans1
55 ton × €40,- = €2200,-
50 ton rvdm × €8,- = €400,-
Pacht € 450,-
weurding
@m uut m zaaizaad, grondbewerking, zaaien, spuiten, vanggewas, rijenbemesting? met elkaar toch gauw 6/700 euro kosten, gemakshalve vergeten we dan even hagelverzekering en waterschapslasten, en in die 40 euro zitten de hakselkosten ook , bij 55 ton ook 7 euro per ton
m uut m
@weurding
En hoeveel blijft er dan over?
kanniewaarzijn
@m uut mPacht €450?? Pacht je dan van een particulier, kerk of wat?
m uut m
@kanniewaarzijn
Een stichting is reguliere pacht.
Ik klaag ook niet over de pachtprijs.
Grondprijs is hier ook onder de 30 mille.
kanniewaarzijn
@m uut mIn welke streek zit je dan?
m uut m
@kanniewaarzijn
Het mooiste streekje van Groningen.
weurding
@m uut m kan je zelf uitrekenen
m uut m
@weurding
1100?
+1
Coen
@m uut m , tel je zegeningen 😄 en waak voor een commerciële rentmeester
grondprijs < 30.000 euro, pacht 1,5% vrije waarde en toch 55 ton goede snijmais oogsten 😄
ricardo
@puntertje
staat verbi in de boerderij?
weurding
Quote:
@m uut m: 1100?

mais op stam doet hier 14/1500 euro, trek alle kosten daar eens van af en je weet wat het bedrag is wat je tekort komt, overhouden hebben we het maar niet over 😞
m uut m
@weurding
Dat is jouw probleem.
Ik heb mais verkocht voor 40 euro.
Vorig jaar 56 ton/ha staat zeker niet minder dan vorig jaar.
weurding
@m uut mniet mijn probleem, ik koop ook mais, probeer alleen aan te geven dat je niks overhoudt bij verkoop voor 40 euro per ton, hier zit het hakselen bij inbegrepen, wij betalen dit jaar ook 40 euro/ton geleverd, dus de verkopende partij krijgt 33 euro /ton, mooier kunnen we het niet maken 😄
m uut m
@weurding
Ik tevreden en jij tevreden wat wil een mens nog meer.
m uut m
@crisis
Jij bent spekkoper grond is niet meer voor een fatsoenlijke prijs te verkrijgen. Zullen de fosfaatrechten niet duurder van worden.
Toch goed voorgesorteerd.
3 speen
Klopt en volgens mij ben je daar het lto niet bij nodig
jg
Jammer dat Brandsma zich weer meent te moeten mengen in de fosfaat discussie. Voor een brede belangenbehartiger geen terrein waarop je voor iedereen kunt scoren . Zeker individuele bestuurders zouden zich moeten onthouden van meningen gezien de belangen die ze zelf hebben.
+1
m uut m
Wat een domme opmerking het zit toch in haar portefeuille.
Dus lto moet zich hier maar niet mee bemoeien.
Zij is onze afgevaardigde in deze materie en probeert jou uit te leggen waar zij tegen aan loopt. Het feit is er dat er niets valt te verdelen. Dit wordt hier met een hele grote omweg verteld
jg
Heb al vaker gezegd dat Lto hier vanaf moet blijven.
m uut m
@jg
Jouw opmerkingen zijn wel van een heel andere wereld.
Wie zou dat dan wel moeten doen.
+1
jg
@m uut m
De politiek regelt in Nederland de wetgeving, niet Lto.
jg
@M uut M , Lto is de club van pleidooien voor verruiming van quotum, afschaffen van quotering, verruiming van bouwblokken, verruiming van vergunningen etc. Beleid wat dus nu spaak loopt door overschrijding van het fosfaatplafond. Verkeerd beleid dus, verkeerde visie. Kan gebeuren.
Dan past echter terughoudendheid in de fosfaatrechtendiscussie. Het feit dat iemand portefeuille-houder is wil niet zeggen dat diegene ook de juiste visie heeft.
+1
DeBoerin
Quote:
@jg: Het feit dat iemand portefeuille-houder is wil niet zeggen dat diegene ook de juiste visie heeft.

Geldt dit ook niet voor onze politieke verantwoordelijken ?
jg
@DeBoerin
Die zijn gekozen.
+2
Marco de 1ste
Quote:
@jg: Lto is de club van pleidooien voor verruiming van quotum, afschaffen van quotering, verruiming van bouwblokken, verruiming van vergunningen etc. Beleid wat dus nu spaak loopt door overschrijding van het fosfaatplafond.

En dat plafond hebben ze zelf afgesproken. En nu iedereen een kostenverhogende KLW door de strot drukken.
LTO wordt bestuurd door een stelletje dwaallichten die elk een kant op gaan.
Zonder een visie kom je nergens.
En dan ook nog voor alle boeren prediken!! Niet voor mij.
DeBoerin
Quote:
@jg: Die zijn gekozen.

Onze LTO'ers zijn toch ook gekozen net zoals politiek.
-2
puntertje
Quote:
@m uut m: Zij is onze afgevaardigde

Niet van mij, als je na alle bijeenkomsten van LTO durft te zeggen dat extensieve boeren vinden dat zij het enige goede voorbeeld geven dat heeft ze wel heel, heel slecht geluisterd. Er werd door deze groep voornamelijk verwoord dat zij niet gestraft willen worden voor het gedrag van anderen. Dus Jeanet, het lijkt er meer op dat je wel heel selectief een mening vormt en dan de extensieve boeren als gekkies weg zet.
Dan wordt het geen belangenbehartiging maar belangenverkwanseling. Maar goed, met de intensiteit van het bedrijf van Jeanet zijn haar belangen het zelfde als in het grootste gedeelte van het ZLTO-gebied en dan is het hemd.....
DeBoerin
Quote:
@puntertje: Maar goed, met de intensiteit van het bedrijf van Jeanet zijn haar belangen het zelfde als in het grootste gedeelte van het ZLTO-gebied en dan is het hemd.....

Lezen is ook een vak: "We zitten thuis in de situatie van net iets boven NL gemiddelde qua overschot per hectare. Dat zijn 2 koeien + jongvee per hectare."
jg
@DeBoerin
Gekozen door wie?
puntertje
@DeBoerin
Juist ja, boven het Nederlandse gemiddelde. En dan zit je dus fors boven het NLTO gemiddelde. Naast lezen is rekenen ook een vak.
-1
schoppenboer
@puntertje

Wat worden extensieve veehouders gepakt? Die hebben het toch goed voor elkaar????? P rechten kopen en melken. De intensieven zoals je ze noemen wilt moeten en P rechten kopen en grond verwerven. Dus moeten die veel meer investeren.
Ik vind dat de extensieven iets te makkelijk achterover leunen en de (latente)rechten willen claimen terwijl ze het goud in de handen hebben (grond)!!!!
puntertje
@schoppenboer
Mijn grond was echt niet gratis, zoiets suggereer jij. En dan zou ik naast de recente bescheiden uitbreiding van de stal ook nog weer P-rechten moeten kopen. Nee, dan noem ik 'de rug naar de samenleving, men bouwe een grote stal en dan zien we wel weer' achterover leunen. Het is gelul om te zeggen dat extensieve boeren 'alleen' maar wat rechten moeten kopen. I.t.t. intensieve boeren moeten zij ook nog eens P-rechten kopen om mest op nota bene hun eigen grond aan te mogen wenden.
m uut m
@jg
Jij weet echt wel hoe de structuur in lto noord bestuur is.
m uut m
@puntertje
Is dat zo.
Wat is het nlto gemiddelde dan.
+1
Frans1
Quote:
@schoppenboer: Ik vind dat de extensieven iets te makkelijk achterover leunen en de (latente)rechten willen claimen

Ik wil helemaal geen rechten claimen,ik heb vorig jaar een stukje grond gekocht en daar wil ik straks gewoon een paar koeien op melken omdat dat volgens de toen geldende regels gewoon zou kunnen
+1
cs-agrar
Quote:
@schoppenboer: Wat worden extensieve veehouders gepakt? Die hebben het toch goed voor elkaar????? P rechten kopen en melken. De intensieven zoals je ze noemen wilt moeten en P rechten kopen en grond verwerven. Dus moeten die veel meer investeren.

?? Die extensieve boer heeft eerst de grond gekocht, en zou daarna de P-rechten moeten kopen De intensieve heeft de P-rechten al gekregen (mits het allemaal doorgaat enz) en moet dus alleen de grond nog kopen. Waar in dit rijtje zie jij dan dat de intensieve meer moet investeren?
buorman
@cs-agrar
Bovendien moet de extensieve 'lucht' kopen, en de intensieve een 'waardevast productiemiddel'.
Todi
@cs-agrar
Je hebt het over grond kopen maar ik hoor toch veel boeren met deftige uitbreiding met pacht grond dus onzeker in de toekomst.
m uut m
@Frans1
Dat is toch claimen van rechten.
kuilhapper
Quote:
@cs-agrar: De intensieve heeft de P-rechten al gekregen

De extensieve krijgt ze ook.. Tot 1 april was uitbreiden ook gratis?
cs-agrar
Quote:
@Todi: Je hebt het over grond kopen maar ik hoor toch veel boeren met deftige uitbreiding met pacht grond dus onzeker in de toekomst.

Dat klopt, ik ging er even voor gemak van uit dat de extensieve de grond in eigendom heeft, en om de intensieve dan in grond en rechten gelijk te trekken met extensief, klopt mijn uitleg toch aardig? Maar ook in het geval van pacht gaat mijn verhaal aardig op
cs-agrar
Quote:
@kuilhapper: De extensieve krijgt ze ook.. Tot 1 april was uitbreiden ook gratis

Ja, maar ff in voorbeeld om ex- en intensief gelijk te trekken...
m uut m
@cs-agrar
Als intensief niet uitbreid waarom zou die grond moeten kopen.
Dus als intensief wil gelijk extensief dan moet die inderdaad grond en rechten kopen.
cs-agrar
@m uut m
Wacht maar af..
m uut m
@cs-agrar
Nu niet aan de orde.
Stemmingmakerij
cs-agrar
@m uut m
Niks stemmingmakerij, al dat gezemel wat jullie hier doen over die rechten, dat is stemmingmakerij. De soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Let maar op, het hele verhaal krijgt nog een wending.
-1
m uut m
@cs-agrar
Wat jij voorsteld is dat meer een pan kokende soep over je heen gooien. Deze veronderstelling gaat ook niet over de fosfaatrechten maar over de melkveewet andere discussie.
jg
Door afroming in de tijd worden grote groeiers nogmaals gematst.
josl
Kleine groeiers ook jg. Ken er genoeg die eigenlijk meer dieren hadden op juli dan verantwoord qua stalruimte. En grote groeiers die ondanks de grote groei hun nieuwe stal nog niet vol hadden. De vraag is gaan die boeren die niet gebouwd hebben hun stalruimte aanpassen en nog fosfaatrechten bij kopen of gaan ze dadelijk de overbezetting verkopen.
jent
@jg knap hoor dat jij al weet dat er afroming in de tijd komt 😄
jg
Het klopt dat ik dat niet kan weten, het is een pleidooi van LTO.
m uut m
Nou puntertje wat is de gemiddelde veebezetting van nlto
+2
cs-agrar
Quote:
@m uut m: gemiddelde veebezetting van nlto

1varken/stoel?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
149
DEELNEMERS
35
WEERGAVES
11