Veel meningen bij hoorzitting melkveehouderij

Het systeem van fosfaatrechten moet anders dan de staatssecretaris zich heeft voorgesteld. Dat bleek uit de hoorzitting die vandaag in de Tweede Kamer plaatsvond. Maar hoe dan wel, daarover liepen de meningen uiteen.

Deel dit topic

Reacties

Coen
Hoe zal dit allemaal nog aflopen, onzekerheid blijft nog wel en tijdje

Brief provincies over fosfaatrechten

Maak de voorgestelde fosfaatregeling voor de landbouwsector meer grondgebonden en sta geen handel in fosfaatrechten toe. Dat is de essentie van een brief die een coalitie van zeven provincies gisteren naar staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) stuurde.

Friesland, Groningen, Drenthe, Noord-Brabant, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland hebben er begrip voor dat een fosfaatregeling nodig is om de maximale fosfaatproductie te regelen. Dat gebeurt om het overschot van fosfaat uit mest te beperken.

Maar ze missen in het voorstel de verbinding met grondgebondenheid. Oftewel een koppeling tussen de fosfaatproductie met de hoeveelheid grond die een boer in gebruik heeft.

Extensieve bedrijven
De provincies pleiten er voor deze extensieve bedrijven nadrukkelijk te ontzien in de nieuwe regeling. Zij streven hierbij een duurzame landbouw na, waarbij economie en ecologie samengaan.

De koppeling tussen fosfaatproductie en grond zorgt voor de langere termijn voor een duurzamer systeem. En door de regeling parallel aan de Melkveewet uit te werken, wordt het onder meer een stuk makkelijker voor boeren. Er zijn minder aparte regels.

Geen handel in rechten
De provincies vragen het ministerie het systeem zo uit te werken dat er geen handel in fosfaatrechten ontstaat. En de rechten dus geen geldelijke waarde krijgen. Veehouders kunnen hun investeringen dan volledig inzetten voor een duurzame en natuurinclusieve landbouw.

De provincies richten zich in hun oproep ook tot de Tweede Kamer. Zij verwachten dat hun voorstel nadrukkelijk aandacht krijgt tijdens het Rondetafelgesprek van vandaag.
m uut m
De gedeputeerde van Noord Holland wou het liefst dat alle melkveehouders biologisch werden. Daar past volgens hem grondgebonden rechten het beste bij.
Grond is gebruiksruimte geen productierecht.
De vraag van Jaco Geurts dat als je fosfaatrechten grondgebonden maakt krijg je dan niet dat verpachters de fosfaatrechten gaat claimen. Hier had grondig geen antwoord op.
Kortom zeer eenzijdig verhaal met weinig realiteitszin.
-2
josl
En al deze ellende dankzij zo'n clubje als GRONDig wat geleid wordt door een medeoprichtster van wakker dier en pvdd.
+4
crisis
Quote:
@josl: en al deze ellende dankzij zo'n clubje als GRONDig

Da's kort door de bocht. De ZLTO speelt in deze discussie geen frisse rol. Wel onder LTO-vlag profileren met mooie visie eind 2013: grondgebondenheid, weidegang, gezinsbedrijven en duurzaamheid. Nu het over verdeling van de taart gaat, telt dat allemaal niet en wordt binnen LTO zware druk uitgeoefend ten gunste van verdere intensivering van de melkveehouderij.
Extensieve melkveehouders voelen zich zwaar belazerd door de opstelling van (Z)LTO. Niet gek dat zij andere wegen zoeken om zich te profileren. Dan krijg je dus wanhoopscombinaties met milieufreaks, natuurrakkers en een scharrelvarkenshoudster.

Kortom, jij hebt je uitstekend van je rol als belangenbehartiger van de intensieve melkveehouder gekweten, maar jezelf flink in de voet geschoten.Nu de schuld leggen bij wat goed bedoelende amateurbestuurders is een zwaktebod.
+1
Cornelis
@joslJa Jos de bloemen worden pas bij de finish uitgereikt.
Cornelis
@crisisWel weer bijzonder dat ook een gedeputeerde uit Noord-Holland een mening heeft over de waarde van fosfaatrechten en dat hij dit mag komen vertellen in de Tweede Kamer. 😄
+3
puntertje
@crisis
Dat ben ik met je eens, de polarisatie die je nu ziet is het gevolg van de ramkoers van de ZLTO en de slappe houding van overige belangenbehartigers om dat in te dammen. Met als gevolg dat er nu niet een voor de politiek aanvaardbaar voorstel ligt. En dan ben je vervolgens overgeleverd aan die zelfde, niet overal even inhoudelijk goed onderbouwde, politiek.
crisis
@Cornelis
Manier van uitnodigen voor de hoorzitting vind ik toch al apart: elke fractie een lijstje van drie personen. Te veel deskundigen dus vervalt van elk lijstje de derde persoon.
-1
m uut m
Het gaat om productierechten die kun je nooit claimen op "lege"ha.
+1
crisis
Quote:
@m uut m: Het gaat om productierechten

Helemaal fout. Kom eens uit dat bekrompen denken. Het gaat om emotie, dierwelzijn, invulling groene ruimte en andere mooi weer verhalen. De technische en zakelijke kant van het verhaal sneeuwt geheel onder. Pas je aan of ga mee ten onder.
m uut m
Daar ga jij de fout in RvS geeft eindoordeel niet politiek.
Juridische gronden daar draait het om.
Als het emotionele geneuzel afgelopen is ga je dat ook wel inzien.
Je moet nog even wakker worden!
crisis
@m uut m
Best, jongen.

Nog een kleine tip: maak geen gebruik van uitroeptekens om je mening te versterken. In feite geef je daarmee aan dat deze van zichzelf niet sterk genoeg is.
puntertje
@m uut m
Je praat als bij een echtscheiding en jij jouw 'deel' op juridische gronden eist. Het gevolg is veelal een vechtscheiding met alleen maar verliezers.
Cornelis
@puntertjeDe advocaten (huurleugenaars) winnen altijd.
spotmelker
@Cornelis Hoe delicaat je zaak ook zijn mag, een advocaat is vooral voor zichzelf bezig.
m uut m
@puntertje
Jullie lullen nog maar een tijdje door.
Willen en krijgen is 2
Als de juridische grondslag er niet is KAN het niet.
Dus WAKKER WORDEN!!!!
puntertje
@m uut m
Je wordt wat zenuwachtig geloof ik.
m uut m
@puntertje
Ik niet links om of rechts om ik zit toch wel goed
puntertje
@m uut m
Mensen die zeggen 'altijd' goed te zitten wantrouw ik enigszins.
Cornelis
@m uut mHet is je alleen om IK te doen?
+2
jent
En toch snap ik m uut m wel: als alleen de ha's gaan tellen, dan racen we door het plafond heen, want waarom melkveehouders wel P-rechten geven op lege ha's, dan moet je ook akkerbouwers P-rechten geven op lege ha's

en als op alleen lege ha's van melkveehouders P-rechten komen.....nou we hebben net afscheid genomen van de melkmaatschappen....welkom grondmaatschappen 😞
3 speen
Hou toch op met dat stomme gezeik er is totaal geen beleid geweest vergunningen afgeven waar de mestafzet niet geregeld is en dat is al jaren zo een lto kun toch geen belangenbehartiger noemen stomme homo club
m uut m
Dat kun je de lto toch niet aanrekenen.
Hou toch op.
+5
familie pelle
Dat kun je de lto niet geheel aanrekenen, nee. Ook andere belangenbehartigers, zuivelbestuurders en eigenlijk iedereen die voorspelde dat het gaspedaal los ging op Bevrijdingsdag is schuldig aan het feit dat het nu een zooitje ongeregeld is en dat een stel onwetenden nu geraadpleegd worden. Ik blijf erbij dat we een aantal jaren geleden deze discussie in de sector hadden moeten voeren. Het gelul over " we dachten dat we 10 procent efficiëntie voordeel konden halen" moet ook eens afgelopen zijn. Hoe kunnen we aantonen dat we voordeel halen met een kringloopwijzer die nog niet eens geaccepteerd is. We voeren nu de discussie die we eigenlijk al lang hadden moeten voeren maar te bang waren om te voeren!
cs-agrar
Quote:
@familie pelle: Ook andere belangenbehartigers, zuivelbestuurders en eigenlijk iedereen die voorspelde dat het gaspedaal los ging op Bevrijdingsdag is schuldig

Dat geluid werd nu juist niet gehoord, want dat viel allemaal wel wat mee.
+1
Coen
@cs-agrar , zijn er onder de landbouwbestuurders dan helemaal geen visionairs meer ?

iedereen kende de diverse plafonds voor de melkveehouderij, overschrijdingen melkquotum in 2013/14 en 2014/15, aantallen stuks jongvee, al vanaf 2013 al vee-importen dan kun je toch als landbouwbestuurder zien dat het na 1 april 2015 gierend uit de hand zou lopen
+3
cs-agrar
Quote:
@Coen: zijn er onder de landbouwbestuurders dan helemaal geen visionairs meer

Misschien wel , maar werden zij afgedaan als niet representatief of worden gehersenspoeld? Zeg het maar. Het leek mij dat als je rond rijd je niet eens cijfers hoeft te weten, om te bekijken dat al die nieuwe stallen niet gebouwd werden om half leeg te staan
jan is hobbyboer
Quote:
@3 speen: stomme homo club

Wat is er nu weer tegen homo's, in boerenland zijn er waarschijnlijk veel meer dan er ooit uit de kast gekomen zijn. Zijn ook gewoon mensen hoor. Anders adviseer ik je naar een moslim land of het midwesten van Amerika te verhuizen, daar denken ze nog dat homo's iets engs zijn.
+6
jan is hobbyboer
Eigenlijk is het wel sneu dat je het als boer die eigenlijk doet wat de samenleving wil je standpunten alleen verwoord krijgt bij clubjes waar je zelf eigenlijk ook niet zo dol op bent. Maar op het moment zijn de ideeën van die mileuclubjes nog levensvatbaarder dan de industriemelk koers van (Z)LTO. Een ongelooflijk gemiste kans.
m uut m
Soms moet je de samenleving tegen zichzelf beschermen.
kanniewaarzijn
En die schone taak heb jij samen met de (Z)LTO op je genomen?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
1