Tussenkalftijd niet verkorten, maar verlengen naar twee jaar

In de media wordt vaak gehamerd op het belang van een korte tussenkalftijd. aAa-analist Marcel Verboom houdt er een andere opvatting op na. Hij stelt dat het misschien wel beter zou zijn om de tussenkalftijd juist te verlengen tot twee jaar. Zijn onderstaande visie verscheen recent in de nieuwsbrief van de Triple-A-vereniging, met daarbij nadrukkelijk de vermelding dat het geen pleidooi is voor een langere tussenkalftijd, noch een standpunt is vanuit Triple-A. ‘Het is slechts bedoeld als steun in de rug om uw bedrijfsspecifieke tussenkalftijd vooral zélf te bepalen.’

Deel dit topic

Reacties

+2
m uut m
Ben het helemaal met Marcel eens!
demelkboer
Een hoge voerefficientie betekent: er heel hard afmelken wat er eind vorige lactatie en in de droogstand is aan gevoerd. Reken op kg mm (of eigenlijk uitbetaal prijzen van de melkfabriek. We melken immers voor melkgeld niet voor de meetmelkformule) de efficiëntie en vooral de voerkosten van je oud melk te koeien maar eens uit. Blijken met weinig krachtvoer en ook met minder ruwvoer veel kg vet en eiwit te maken. En dat zonder al het gedonder.

Voerefficientie komt van de varkens. Verschil is een varken moet zo snel mogelijk de dam weer af. Een koe moet er zo lang mogelijk blijven.

Enige dat telt: totale voerkosten per kg melk!
Noorderling
Waarom kosten per kg melk terwijl de kilo's niet de beperking is? Als je de massa mist heb je nog weinig aan de marge. Het draait om saldo draaien.
Freriks
Dus je zet ook het ruwvoer op waarde? Heel goed, want hier is het ruwvoer ook niet gratis.
MTSTAMMINGA
Quote:
@demelkboer: Enige dat telt: totale voerkosten per k

En de litersmelk afgelevert per kg fosfaat
+1
jg
De winst per kilo fosfaat is het enige dat telt.
+1
brabo
@jg
er is meer in het leven dan winst maken
+1
jg
@brabo
Helemaal mee eens , echter het leven met winst is wat gemakkelijker.
jan is hobbyboer
Gewoon niet te druk over maken, die tkt.
weurding
Om de kalverprijs hoef je het ook niet te doen
+2
spotmelker
Mij boeit die tkt niet zoveel, elke koe heeft hier een eigen ideaal inseminatiemoment waarin de tijd niet/nauwelijks een rol speelt.
jan is hobbyboer
Quote:
@spotmelker: elke koe heeft hier een eigen ideaal inseminatiemoment waarin de tijd niet/nauwelijks een rol speelt.

Hier ook, als ze goed tochtig zijn en dus goed in conditie dan worden ze geïnsemineerd. Vruchtbaarheidsbegeleiding bestaat hier uit niet veel meer dan wat koeien drachtig voelen tijdens de 3 maandelijkse PBB. En dat gaat prima eigenlijk. Al die behandel poppekast kost alleen maar handenvol tijd en geld. En zolang een koe nog goed produceerd, en dat duurt bij moderne holsteins nogal lang, dan insemineer ik de koe ook wel paar keer vaker als om ze toch drachtig te krijgen als het niet zo goed wil lukken.
+1
huub
" Deze kunnen de lage groep weer laten grazen en wellicht ook nog wat weidepremie ontvangen, trouwens ook niet slecht voor het imago van de melkveehouderij. Een koppel fijne, gezonde koeien, met inmiddels weer wat conditie, in de wei, pure reclame."

Hij geeft dus aan dat magere HF-koeien in de wei geen reclame is.

Een aantal persistente koeien uitzoeken is natuurlijk niet moeilijk, ga op een proefboerderij, waar cijfers over ruwvoeropname bekend zijn, rekenen met verschillende lactatielengte's.

BB-kalveren zijn geen restproduct. Minder kalveren betekent ook minder mogelijkheden tot selectie.
m uut m
Selecteren is bij voorbaat kostprijs verhogend
huub
Met selectie bedoel ik selecteren voor het insemineren.
cs-agrar
Quote:
@huub: Hij geeft dus aan dat magere HF-koeien in de wei geen reclame is.

Daar kan je heel kort in zijn, vindt koeien die bijna rammelen als ze lopen ook helemaal niks.
arjan_kok
Een lang verhaal met veel open einden en weinig financiële cijfers, zijn conclusie van minder werk met minder kalvingen vind ik nog de aantrekkelijkste, en dat koeien met 1 keer kalven als vaars een heel leven produceren geloof ik ook wel heb zelf ook zo'n koe die als vaars met giga strekpoot kalfde en ik daarom niet meer wil insemineren en nu na 800 dagen nog gewoon rendabel melkt, inmiddels vooral door hoge gehalten, en gewone krachtvoergift elke 3wk tocht is nu geen probleem zoekt wel maatje om te dansen
+1
Petro Pelgrum
Hoeveel kg meetmelk wordt er totaal aan de fabriek geleverd en met gem. hoeveel koeien op jaarbasis?
m uut m
Wij rekenen hier niet met meetmelk
demelkboer
Meetmelk is een formule voor de energie voorziening en eiwit behoefte van de koe. Het zegt niet over de waarde van de melk. Voorbeeld. Vet mm 0,116 fabriek 2,5 euro . Eiwit mm 0.06 fabriek 5,00 euro
Verhouding precies anders om dus.
m uut m
Geeft wel een vertekend beeld.
Petro Pelgrum
Dan stel ik de vraag wel op een andere manier; Hoeveel kg melk wordt er hier aan de fabriek geleverd en met welke gehalten?
En hoeveel koeien zijn er gem. op jaarbasis aanwezig.
Zo dan reken ik dat zelf wel uit!
demelkboer
@Petro Pelgrum

Als je dan toch graag wilt rekenen:

302 mk : 2956000 kg melk geschat 1 jan - 31 dec(met 1jan tot 3 maart nog onder superheffing regime dus een beetje zuiniger met de kv kraan) vet 4,41 eiwit 3,64.

tkt rollend 401 verwacht 397( geen toch detectie; behalve twee ogen en een samsung s5 min)
Petro Pelgrum
@demelkboer
Ik bedoel van dat bedrijf met TKT van 2,jaar.
+1
cs-agrar
Volgens mij snappen jullie Petro niet. Door om te rekenen naar meetmelk kan je bedrijven veel beter vergelijken. Nu praten jullie maar wat in de lucht. kosten/kg melk, ja wat zit er dan in die melk, dat maakt de waarde.
+4
Teun Sleurink
Hoewel ik heel veel sympathie heb voor de gedachte (of de wens), kan ik me hier absoluut niet in vinden.
Allereerst de stap richting Radar, die beweert dat onze kalveren een bij-product zijn: die kalveren zijn een prachtig product (kalfsvlees) van onze branche en daar moeten we echt trots op zijn!
Verder hebben we inderdaad soms koeien die 800 dagen melken, maar ze zijn eerst een ongeluk, en daarna een uitzondering; hoeveel van deze koeien zijn er geruimd omdat er bij 400 dagen nog maar 15 liter per dag uit kwam?
Tot slot alle emotie terzijde: ik kom op grote bedrijven waar inseminatie groepen vaak apart staan om management redenen. Logisch is die groep laag in lactatie dagen (van 80-120), en het zijn deze groepen die voer efficiënties van 1,6 tot 1,75 kg melk per kg DS realiseren. De andere kant is de laat lactatie groep met een efficiëntie 1,1 tot 1,2 dat verklaart toch alles?
Ook het opbranden van koeien aan het begin van de lactatie stuit me tegen de borst, bij goede voeding en management is dat juist géén probleem, TMR is daarbij een must, want daarmee wordt niet continu het fermentatie proces in de pens verstoord, maar krijgt de koe de kans rustig een stabiele microbiële samenstelling op te bouwen.
Verder zou de discussie niet moeten gaan over de meest normale zaak; elk jaar een kalf, maar over huisvesting; koeien opstarten in een groep met 3 rijen achter het voerhek en rubbermatten, zou dat niet een publieke discussie waard zijn?
Toch vind het niet alleen een gewaagde maar ook een sympathieke gedachte, echt goed om daar voor uit te komen. Ik meen echter dat de realiteit anders is. Ik zou graag eens groep ‘open’ koeien willen melken tot ze geen melk meer geven, om te kijken wat er gebeurt met de voerefficiëntie, maar ik ben bang dat geen instituut daarvoor wil betalen, laat staan dat ik er een commerciële veehouder warm voor krijg.
Last but not least, de praktijk is helaas maar al te vaak dat de bedrijven die in financieel zwaar weer zitten, de laagste efficiënties realiseren vanwege de hoogte van de lactatie dagen. In dat opzicht is bovenstaand een levensgevaarlijke stelling.
m uut m
Hoogeboom Oudewater doet dat al!
spotmelker
Wat doet ie dan?
m uut m
@spotmelker
Koeien 1 keer laten kalven en dan afmelken
arjan_kok
@m uut mja jan pap is een aparte, 3oo koeien melken liefst in zijn eentje en het mag nergens wat kosten
cs-agrar
@m uut m
ziet ie ze niet tochtig?
m uut m
@cs-agrar
Had voor die tijd 4 bb stieren tussen de koeien.
jg
Teveel melk op de markt brengen is levensgevaarlijk.
Petro Pelgrum
Daar heb je gelijk in, eigenlijk zouden er heel veel boeren deze wijze van 2 jaar TKT management toe moeten passen.
Komt er minder melk op de markt , minder kalveren, krachtvoer wordt goedkoper etc. Etc.
Dan ga ik gewoon op de wijze waarop we nu boeren door.:D
+2
Farmer_
Quote:
@Teun Sleurink: hoeveel van deze koeien zijn er geruimd omdat er bij 400 dagen nog maar 15 liter per dag uit kwam?

Probleem met die koeien is, worden ze drachtig na ? zoveel maanden is de melk snel verdwenen door hormoon verandering en worden ze modder vet, lijkt me een hele slechte zet.
brabo
dat overkomt me hier ook wel eens, maar gemiddeld genomen valt dat best mee en blijven de dieren lekker melk produceren. Hier ook bewust lange tkt maar ik wel wel altijd naar de koe wanneer ik besluit haar te gaan insemineren. De goede dieren mogen gerust pas na 150 dagen voor het eerst gedekt worden, de slechtere gaan na zo'n 90 dagen onder een BB
+1
Farmer_
@brabo
Maar 2 jaar tkt ga je pas na een jaar insemineren, moet je een erg melktypsch beest hebben will daar de melk onder blijven.
brabo
@Farmer_
hier heb ik altijd al op melk gefokt en niet op gehaltes. Dus de koeien willen en kunnen wel melk geven. (niet allemaal)
De koeien mogen hier met het jaar best drachtig zijn van mij, maar als dit toevallig toch nog niet gelukt zou zijn, dan worden ze vaak toch weer opnieuw geinsemineerd. Dat geeft regelmatig een tkt op van 2 jaar en een lijst van 20.000 kg +
Farmer_
@brabo
20.000 kann ermee door, wat zijn je gehaltes dan.
brabo
@Farmer_
op jaarbasis lever ik volgens het boekhoudrapport 10500 kg melk met 4.25 en 3.45
Farmer_
@brabo
Je hebt iig de gehaltes behouden, dunne melk betaald slecht.
+1
meelezer
Lange tussenkalftijd lijdt tot overmaat van conditie, welke na een afkalving weer verbrandt wordt. En juist het verbranden van lichaamsreserve (met de daarbij vrijkomende ketonen) is schadelijk voor het welzijn van een koe.

Zijn je koeien aan het eind van de lactatie in overmatige conditie, dan weet je dat er opstartproblemen komen. En vervolgens wil je minder kalvingen.
Nee. je wilt minder trammelant bij het afkalven. En dat lukt enkel door koeien gust te laten of geen schommelingen in de conditie toe te staan.
m uut m
Magere koeien geven geen melk
cs-agrar
Dat magere heeft vaak een reden. Zeer hoge produktie koeien ga je niet vaak vet tegen komen. Als magere geen melk geeft, dan ook helemaal geen tijd en energie in reproduktie steken, maar weg er mee. Wordt bos ellende
Petro Pelgrum
@cs-agrar
Wat de ene mager vind,, vind de ander normaal en wat de ander vet vind, vind de ander normaal.
Wat van conditie scores praten we dan over?
Ik vind een koe met een conditiescore van 3 eigenlijk al aan de magere kant en een koe van 3,75 normaal.
Ik weet zeker dat er velen hier niet met me eens zijn.
En met een conditiescore van bijv. 4 wil het nog lang niet altijd zeggen dat een koe veel vet heeft.
+1
jg
Je kunt toch gericht voeren ?? Waarom zou dat leiden tot overmaat conditie ??
jan w
Petro voert TMR, dus dan is gericht voeren moeilijk.
Het voordeel van TMR is dat de koeien het langer vol houden. Denk dan ook zelf dat de koeien bij Petro dan ook niet zo schommelen dan dat je op veel bedrijven hier ziet. Misschien dat de koeien gevoerd via TMR niet helemaal de top zullen halen, maar ze zijn wel persistenter. En daardoor toch een hogere jaarproductie halen.
En om op de BCS te voeren is ook nog niet zo simpel.
cs-agrar
@jan w
Het schommelen is meestal op de weidebedrijven, de getallen in het weideseizoen constant houden valt niet mee
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@cs-agrar: de getallen in het weideseizoen constant houden valt niet mee

Dat constant houden van je management is alleen voor control freaks. Het is juist leuk om in te spelen op de veranderende omstandigheden, dat vind ik meer met boeren te maken hebben dan 365 dagen hetzelfde te doen. Dan wordt het ook nog weer iets van een vak, ipv alleen maar uitvoeren wat adviseurs voor je bedacht hebben.
cs-agrar
@jan is hobbyboer
Ik schrijf ook niet dat het constant houden moet, maar volgens de "geleerden" die een en ander menen te moeten vergelijken. Ik doe zelf ook wat ik vond dat gebeuren moet. Kunnen ze nog zo adviseren..
Petro Pelgrum
@jan is hobbyboer
Een control freak kan in mijn ogen ook iemand wezen die nooit eens iets durft,bijv een nieuwe stal bouwen of eens iets anders in het bedrijf te proberen.
Ik wil nog wel eens wat uitproberen en niet altijd maar elk jaar weer en elke dag maar weer hetzelfde doen.
Dat boeren was jij het over hebt, vind ik zo verschrikkelijk saai, maar dat is mijn mening en jij hebt een andere mening, is mooi toch?
Wat ik zo weet komen er adviseurs op elk soort bedrijf.
+1
Petro Pelgrum
@cs-agrar
Dat schommelen gebeurt ook heel veel op niet weidende bedrijven.
Bijv degene die elke snede gras apart inkuilt en na elkaar voert of de snedes tegenelkaar kuilt, of die kuil en krachtvoer niet netjes afweegt.
Of komt er weer een ander adviseur die een andere mening heeft en wordt de boel zo weer omgegooid.
Of bijv fokkerij en ga zo maar ff door
jan is hobbyboer
Quote:
@Petro Pelgrum: Wat ik zo weet komen er adviseurs op elk soort bedrijf.

Op sommige bedrijven zeer sporadisch, boeren is niet zo ingewikkeld.
ricardo
@Petro Pelgrum
m'n buurman die gewoon iedere snede apart inkuild en met de blokkenwagen 1 keer per dag voert op gevoel staat wel in de produktie top 10 van nederland wel super koeien boer, dus zo heel krampachtig hoeft het denk ik nu ook weer niet 😃
de hoef
@ricardo
je kunt ook te moeilijk doen ,zie je maar weer
Petro Pelgrum
@de hoef
Tja wat de een moeilijk vind, vind de ander weer makkelijk en ook andersom.
Erco
@ricardo
Ook top tien (kracht)voerkosten? ????
m uut m
@Erco
Anders om is vaker het geval.
Bij een lage productie voor je snel te veel krachtvoer.
arie.j
Laten ze het gewoon proberen, evt. nadelen komen dan vanzelf wel boven water.
+1
friesboertje
Ik zal het wel heel slecht doen met een TKT van boven de 400.
Petro Pelgrum
Ik zal het ook wel slecht doen met een TKT van 368 dagen
cs-agrar
😄

Hoe oud is dat getal TKT ondertussen uitgaande van de ook huidig nog gebruikte cijfers? Denk dat alleen de extreme uitschieters naar boven intressant zijn, rest moet je allemaal per bedrijf bekijken
+1
Petro Pelgrum
@cs-agrar
Precies je moet meerdere kengetallen meenemen en daar vanuit je eigen bedrijfssituatie voor jezelf een lijn uitzetten en blijven volgen wat je zelf vind wat je kan en wil als veehouder
m uut m
@Petro Pelgrum
Percentage veevervanging vindt ik vele malen belangrijker dan korte tkt in Denemarken is dat over het algemeen erg hoog.
Petro Pelgrum
@m uut m
Ik vind alle getallen belangerijk.
Bij vervangingspercentage wordt hier de levend verkochte koeien die voor de verdere handel, bijv export ook meegenomen dus die getallen zijn niet heilig
m uut m
Is ook niet geschikt voor dikkonten geeft Marcel aan.
Om een dikkont aan de melk te houden moet je elk jaar een kalfje.
Petro Pelgrum
@m uut m
Zijn er ook veehouders die Belgische Blauwen melken dan?
ricardo
@Petro Pelgrum
Zal wel fleckies bedoelen 😃
de hoef
@Petro Pelgrum
melk hier wel een paar blauwe kruislingen
m uut m
@Petro Pelgrum
In België zijn er veel veehouders die bb melken.
Maar ik bedoel inderdaad fleckies.
Strakke tkt maar wat is jouw vervangingspercentage.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
70
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
11