Tussenkalftijd niet verkorten, maar verlengen naar twee jaar
In de media wordt vaak gehamerd op het belang van een korte tussenkalftijd. aAa-analist Marcel Verboom houdt er een andere opvatting op na. Hij stelt dat het misschien wel beter zou zijn om de tussenkalftijd juist te verlengen tot twee jaar. Zijn onderstaande visie verscheen recent in de nieuwsbrief van de Triple-A-vereniging, met daarbij nadrukkelijk de vermelding dat het geen pleidooi is voor een langere tussenkalftijd, noch een standpunt is vanuit Triple-A. ‘Het is slechts bedoeld als steun in de rug om uw bedrijfsspecifieke tussenkalftijd vooral zélf te bepalen.’
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
Voerefficientie komt van de varkens. Verschil is een varken moet zo snel mogelijk de dam weer af. Een koe moet er zo lang mogelijk blijven.
Enige dat telt: totale voerkosten per kg melk!
Hij geeft dus aan dat magere HF-koeien in de wei geen reclame is.
Een aantal persistente koeien uitzoeken is natuurlijk niet moeilijk, ga op een proefboerderij, waar cijfers over ruwvoeropname bekend zijn, rekenen met verschillende lactatielengte's.
BB-kalveren zijn geen restproduct. Minder kalveren betekent ook minder mogelijkheden tot selectie.
Allereerst de stap richting Radar, die beweert dat onze kalveren een bij-product zijn: die kalveren zijn een prachtig product (kalfsvlees) van onze branche en daar moeten we echt trots op zijn!
Verder hebben we inderdaad soms koeien die 800 dagen melken, maar ze zijn eerst een ongeluk, en daarna een uitzondering; hoeveel van deze koeien zijn er geruimd omdat er bij 400 dagen nog maar 15 liter per dag uit kwam?
Tot slot alle emotie terzijde: ik kom op grote bedrijven waar inseminatie groepen vaak apart staan om management redenen. Logisch is die groep laag in lactatie dagen (van 80-120), en het zijn deze groepen die voer efficiënties van 1,6 tot 1,75 kg melk per kg DS realiseren. De andere kant is de laat lactatie groep met een efficiëntie 1,1 tot 1,2 dat verklaart toch alles?
Ook het opbranden van koeien aan het begin van de lactatie stuit me tegen de borst, bij goede voeding en management is dat juist géén probleem, TMR is daarbij een must, want daarmee wordt niet continu het fermentatie proces in de pens verstoord, maar krijgt de koe de kans rustig een stabiele microbiële samenstelling op te bouwen.
Verder zou de discussie niet moeten gaan over de meest normale zaak; elk jaar een kalf, maar over huisvesting; koeien opstarten in een groep met 3 rijen achter het voerhek en rubbermatten, zou dat niet een publieke discussie waard zijn?
Toch vind het niet alleen een gewaagde maar ook een sympathieke gedachte, echt goed om daar voor uit te komen. Ik meen echter dat de realiteit anders is. Ik zou graag eens groep ‘open’ koeien willen melken tot ze geen melk meer geven, om te kijken wat er gebeurt met de voerefficiëntie, maar ik ben bang dat geen instituut daarvoor wil betalen, laat staan dat ik er een commerciële veehouder warm voor krijg.
Last but not least, de praktijk is helaas maar al te vaak dat de bedrijven die in financieel zwaar weer zitten, de laagste efficiënties realiseren vanwege de hoogte van de lactatie dagen. In dat opzicht is bovenstaand een levensgevaarlijke stelling.
Zijn je koeien aan het eind van de lactatie in overmatige conditie, dan weet je dat er opstartproblemen komen. En vervolgens wil je minder kalvingen.
Nee. je wilt minder trammelant bij het afkalven. En dat lukt enkel door koeien gust te laten of geen schommelingen in de conditie toe te staan.