Lely a2 melkrobot

Omdat we eigenlijk te lang in de melkput staan zijn we zijn ons licht aan het oriënteren naar 2 gebruikte Lely a2 melkrobots of een ander optie, de melkstal vergroten.

Nu heb ik wat vragen over de melkrobot.

Hoe gaat het met de uiergezondheid?

Is de melkkwaliteit even goed dan met traditioneel melken?

Hoe gaat het met onrustige koeien, trappen ze veel de tepelbekers af en kunnen ze ook onderdelen kapot trappen als het te gek gaat.

Hoe zit het met eventueel luchtzuigen van een tepelbeker die tijdens het melken iets valse lucht gaat zuigen?

Komen storingen vaak voor en dat je vaak heen moet om te helpen?

Waar moet je aan denken bij aankoop.

Als er andere dingen zijn waar ik rekening mee moet houden hoor ik het graag.

Alvast bedankt voor het beantwoorden van de vragen, brand maar los.

Deel dit topic

Reacties

avondrood
Advies ga eerst maar eens in gesprek met boeren die al een tijdje met een robot melken. Er zullen wellicht in uw omgeving wel een aantal veehouders zitten met een rode. Andere vraag van waar A2???.
Aan de andere kant of je zelf robot geschikt bent. Als je zelf van rust en regelmaat houdt moet je afvragen of je in een nieuw leven wilt stappen. Maar pas op alle vertenwoordigers met mooie praatjes.
+2
de hoef
Quote:
@: milkman2 -

je kunt hier wel een paar weekjes de robots bij houden
weet je gelijk hoe het werkt
maar heb wel blauwe
weurding
Quote:
@de hoef: paar weekjes de robots bij houden

vakantieplannen? 😄
+2
de hoef
@weurding
mais rije jonge
weurding
@de hoef dacht je had het al in de bult, of ben je aan het beunen? 😃
de hoef
@weurding
heb er in .heb nog staan .en rij mee .
+1
meelezer10
@de hoef
ge mot gas geven de hoef. en niet hier prikken waardoor ze op je moeten wachten.
de hoef
@meelezer10
wie maakt er bij jou ccm
of heb ik niet goed begrepen dat jij dat ook doet
meelezer10
@de hoef
Heb nog nooit ccm gemaakt. wel mks. zie fotos bij mijn profiel
de hoef
@meelezer10
o dan heb ik het verkeerd
mks doet toch niemand meer tegenwoordig
+1
DeBoerin
Waarom A2, deze zijn inmiddels 10-15 jaar oud.
Ga dan liever voor A3 (10 jaar)of A3 Next (8 jaar en jonger).
Wij zijn begonnen met A2 en melken sinds 2006 met A3. A3 kent veel meer instellingen per koe i.p.v per groep. Ook vervangingsonderdelen zullen voor A3 langer beschikbaar zijn dan van A2.
Loop maar eens een of meerdere dagen mee met iemand die al langer met robot werkt om een goed beeld te krijgen.
3 speen
Melkstal vergroten is de beste optie
oldhuus
A2 kan prima draait hier al 16 jaar.
Reken wel op wat een hoger celgetal en meer mastitis.
Is hier al jaren rond de 170 celgetal en 10 kiemgetal maar dat heeft wel wat moeite gekost.

Let bij aanschaf dat ie RVS is en een nieuw model laser. MQC en stoomreiniging zijn ook dure opties, hebben wij niet maar wel handig als het er al op zit.

Natuurlijk zijn onderdelen altijd nog beschikbaar veel is hetzelfde als de A3, Lely verkoopt zelfs nog A2 Taurus revisie, zij zijn is wettelijk verplicht om onder elke omstandigheid de robots draaiende te houden anders maken ze zich schuldig aan dierenmishandeling.

Storingen valt erg mee, althans bij ons. Hoor wel eens verhalen over printplaten, maar hier al jaaren geen een vervangen. Je moet wel een beetje technische kennis hebben, dan kun je telefonisch veel storingen zelf oplossen.

Voerbeleid moet wel goed zijn, en je koeien moeten geschikt zijn. 65 koeien is echt de MAX, met 50/robot kun je ook nog weidegang en stalvoeren doen, geen voerboxen nodig.
BertK
Gereviseerde A2 van fabriek is bij Lely helemaal gestript en opnieuw opgebouwd. Techniek is ook geupdated, componenten waar twijfels over waren, zijn vervangen. Als je voor de A2 uit het Taurus-programma (= door Lely gereviseerd) gaat, heb je technisch een goede machine. Als ik goed geinformeerd ben, is ook alle software helemaal up to date. Lijkt mij tzt ook wel wat.
Cornelis
Waarom geen nieuwe A4? Je melkt er dag en nacht mee, 7 dagen per week. Stuur maar pb als je wilt komen kijken en luisteren. Heb 12 jaar A2 gehad en nu A4.
ricardo
Wat zijn de verschillen Cornelis?
Cornelis
A4 is sneller en koeien lopen er makkelijker in. Zekerheid van onderdelen. Je kunt wel zeggen dat A2 onderdelen altijd beschikbaar moeten blijven en dat zal ook wel, maar tegen welke prijs? Daarmee zeg ik niet dat het nu fout gaat!
brabo
@Cornelis
en de arm van de A4 heeft een groter bereik dus kan zowel dieper als hoger
ricardo
@Cornelis
Vind je dat terug in meer liters per box?
Cornelis
ricardo
@Cornelis
wat is de max van de a2 en hoeveel doet de a4 meer
Cornelis
@ricardoIs per bedrijf verschillend en je mag je ook afvragen of je bij het stampvol zetten van een robot gelukkiger wordt. Altijd maar dat maximaal melken. Ga eerst maar eens jaarrond 60 koeien op een box melken.
pieta
@Cornelis
En @ ricardo voordat je aan een maximum gaat denken eerst maar eens een huidig aantal goed op de robot krijgen. Wij zijn nu een half jaar bezig en het is nog steeds een grote kloterij.
meelezer10
@pieta
Wat is het probleem? komende koeien niet? werkt de robot niet goed? krijgt de robot de koeien niet goed aangesloten?
milkman2
@pietaMet wat merk melken jullie?
ricardo
@Cornelis
wil wel graag maximal verdienen dat lukt niet mee het melken van 2 koeien 😃
Cornelis
@ricardoDan moet je gelijk alles verkopen, vandaag nog!
crisis
Quote:
@Cornelis: moet je gelijk alles verkopen

Heeft 'ie toch ook gedaan?!
Cornelis
@crisisGeen idee, hij wekt de indruk met een robot te willen melken. Weet jij meer?
crisis
@Cornelis Neuh, alleen via prikbord opgevangen dat eerdaags verhuisberichten worden verstuurd. Laat Richard het zelf maar vertellen.
Cornelis
@crisisAls de berichten al bij de drukker zijn, hoop ik dat hij de keuze voor een melksysteem eerder gemaakt heeft.
pieta
Quote:
@meelezer10: komende koeien niet?

Deze is het probleem.
pieta
@milkman2
2*A4 = Lely
milkman2
Quote:
@pieta: een grote kloterij.

Dus die grote kloterij bestaat uit het niet willen komen van de koeien naar de robot maar het melken opzich dan, mastitus, celgetal reinheid , aansluiten aftrappen onderhoud, noem maar op hoe gaat dat dan?
pieta
@milkman2
De machine doet zijn werk wel. De koeien zijn niet lastig. Geen een geruimd vanwege het niet kunnen melken. Wel wat mastitis problemen. Maar dat heeft met zowel het weer als het loopgedrag te maken. Geen problemen met boterzuur, reinheid, zuurtegraad vet, celgetal ongeveer 200 en dat is het gevolg van wat mastitiskoeien die niet echt genezen zijn.
meelezer10
@pieta
Heb je een wachtruimte? kun je op 1 robot gedwongen koeverkeer realiseren?

Nu is het moeilijk te zeggen waar het aan licht. Het kan ook aan de koeien zelf liggen. Heb hier ook 1 familie die zeer slecht tot niet naar de robot komen. Gelukig is deze niet groot. Van deze familie heb ik 1 koe waar het iedere dag een martelgang is om door de robot te komen. Jaag de koe twee keer per dag in de wachtruimte. Dan doet ze er nog 1 a 2 uur over voordat ze door de robot gaat. Jaag ik ze drie keer per dag in de wachtruimte dan blijft ze er gewoon staan.
Cornelis
@pietaBasisrantsoen voor hoeveel kg melk aan het voerhek? Genoeg structuur?
pieta
@meelezer10
Ik geef het op (de vele onnodige) opstartproblemen. Ik heb een split-entry en koeien die ik daar inzet zijn zo vlug als het kan weer weg via de robot. Geen enkele bij die je moeilijk de robot in krijgt. Ze gaan alleen niet uit zichzelf.
En @ Cornelis de hoogte van mijn basisrantsoen weet ik zo niet maar ze krijgen 1.5 kg stro en 0.5 kg luzerne. Qua structuur lijkt me dat ruim voldoende.
brabo
Quote:
@pieta: de hoogte van mijn basisrantsoen weet ik zo niet

dat vind ik toch wel verrassend voor iemand die anders altijd alles zo goed weet.

Maar goed, ik zou dan toch maar het bassisrantsoen iets gaan verlagen, en je robotbezoek neemt zeker toe
pieta
@brabo
Ze hebben het laatst verlaagd. Geen vooruitgang. Zelf denk ik dat het gewoon nog een jaartje tobben wordt. Koeien weer laten kalven en de lastigste vervangen door vaarzen.
+1
jan w
Quote:
@pieta: maar ze krijgen 1.5 kg stro en 0.5 kg luzerne. Qua structuur lijkt me dat ruim voldoende.

Waarom zoveel structuur bijvoeren.
Zou dan liever naar alleen bv. 1 kg. luzerne gaan. Die 1.5 kg stro verdringt ook veel ruwvoer. Of heb je een ruwvoer tekort.
avondrood
@pieta
Hallo @pieta, Hier voeren we rond de 0.6 kg gedorst hooi. Dit zou volgens de berekening voldoende moeten zijn. Dit icm kuilgras 60 % en mais 40%. Verder lijkt het me gewoon doorgaan. Je bent net begonnen. Het komt. En ja niet alle koeien zijn geschikt voor robotmelken.
+1
pieta
@jan w
Nee, geen ruwvoertekort. Laatst (maand geleden) hebben we het met 1 kg per dag verhoogd. Nu gaan we weer afbouwen. Het zal wel gewoon zijn tijd nodig. Hier zit gewoon een berg frustatie van wat ze allemaal hebben laten mislukken en het ongeveer compleet ontbreken van begeleiding. Ze hebben een goede naam maar bij mij hebben ze er echt niets van waargemaakt.
+2
ricardo
@Cornelis
De keuze voor het melksysteem is 16 jaar terug gemaakt door de vorige eigenaar van de boerderij die we gekocht hebben gaan in November verhuizen naar een boerderij met 3 a2 robots van 1999.
jan w
Quote:
@avondrood: En ja niet alle koeien zijn geschikt voor robotmelken.

Wij melken nu ruim 8 jaar en de koeien die weg zijn gegaan, omdat ze niet geschikt waren voor de robot zijn hier op 1 hand te tellen, en dan zouden ze ook niet geschikt zijn voor de melkstal.
Jannus
Vind ook dat je beter nieuw of redelijk jong kunt kopen,het blijft ten slotte altijd de belangrijkste machine waar het mee verdient moet worden.

Onlangs hier een boer die na 5 jaar zijn rooie eruit kegelde voor een melkstal,dus bekijk of je wel geschikt bent voor het nieuwe melken
oldhuus
Ja als je geld zat hebt moet je gewoon 2 a4's kopen. Maar is dat een beperking dan ligt een paar a2's eerder voor de hand. Maar voor de prijs van een Taurus zou ik ook wel een a3 next of a4 overwegen.

Maar die angst dat onderdelen beperkt of duur word, het is echt geen ding uit de middeleeuwen of een prolion, de jongsten zijn amper 10 jaar oud, kijk eens hoe oud de gemiddelde melkstal is. Maar als je ze er toch na 5 jaar weet uit knikkert dan zijn a4's wel een heel duur avontuur, met een paar gebruikte a2's dan zijn ze wel afgeschreven.
+1
gaitoetklooster
Zorg dat je een maand een pieper hebt van een robot boer, en vraag je af of je daar tegen kunt. En ga een week meelopen op zo n bedrijf .
jan w
Ik heb een blauwe, En de kans dat ik s'nacht een keer door de robot wordt gebeld wordt steeds groter, want ik ben de laatste 2 maand niet uit mijn bed gebeld.
Maar nu heeft ie het op dit moment ook niet zo druk, net weer 4 koeien gekalfd en nu moet ie d'r 68 melken.
milkman2
68 MK op 1 robot, zit ie dan niet aan de max? en hoe zit het met trappers bij zo'n blauwe?
oldhuus
Doe je beweiding, of mogelijkheid voor 2 groepen??
Collega hier ook 1 A4 robot gekocht, andere 80 door de melkstal, koeien die niet willen lopen of slechte uiers gewoon door de melkstal, scheelt toch weer een uur melken, en geen gekloot met ongeschikte koeien!!
jan w
@milkman2
trappers, onze robot werkt op kwartierniveau. Als er een tepelbeker wordt afgetrapt, dan wordt die normaliter ook weer aangesloten. Is er nu uit een kwartier 90% van de geschatte melk gekomen, dan zal de robot de koe niet weer aansluiten. En daar zit nu het punt wat je in de gaten moet houden. want dan komt de koe dus eigenlijk nooit uit en zal die koe cq vaars niet toppen en zichzelf droog gaan zetten op den duur.
Wanneer zit een robot aan zijn max. dat hangt aan meerdere factoren af.
Bij de ene boer zit de robot bij 55 koeien vol en bij de andere met 65 koeien. Maar bij de boer met nu 65 koeien op de robot kan het ook wel zijn dat die zelfde robot volgend jaar met 55 of 60 koeien aan zijn max. zit.
veel separatiemelk vind ik zelf 1 van de grootste belemmeringen. Je krijgt er altijd een spoeling na, dat kost gewoon een melking. Maar wat ik ook zie is als de robot gaat spoelen dat dan de koeien weg lopen van de robot.
Het aantal melkingen per koe ligt bij de Lely meestal ook hoger dan bij een Delaval. Ik denk dat dit ook komt door andere melktoestemmingen. Maar voor mij hoeven de koeien ook niet gem. vaker dan 3 keer gemolken te worden. Als de nieuwmelkte maar 3 tot 4 keer komen en de oudmelkte maar minimaal 2x.

Als je veel met een robot wilt melken heb je een duurzame veestapel nodig, ( lage vervanging) die zich vlot laten melken met een hoge dagproductie.
meelezer10
Quote:
@jan w: paratiemelk vind ik zelf 1 van de grootste belemmeringen. Je krijgt er altijd een spoeling na, dat kost gewoon een melking

Vaak is een spoeling niet perse nodig. dan kun je deze gewoon uitzetten.
brabo
Quote:
@meelezer10: Vaak is een spoeling niet perse nodig. dan kun je deze gewoon uitzetten

dat is nieuw voor me. Hoe doe jij dat dan?
meelezer10
@brabo
jij hebt een rode daar ben ik niet mee bekend bij een blauwe weet ik het wel.
DeBoerin
Quote:
@brabo: Hoe doe jij dat dan?

Als je meerdere seperatiemelk-koeien achter elkaar hebt kun je de extra spoeling uitzetten. Op X-link in scherm van melkrichting wijzigen kun je een vinkje weg halen om spoeling te verwijderen. Bij ons komen verse koeien altijd na elkaar op 1 robot en dan is dat wel makkelijk.
jan w
@meelezer10
Met een koe met droogzet, heb ik toch liever een spoeling na het melken.
oldhuus
@DeBoerin
Kun je separeren dan apart invullen met of zonder spoeling, hier spoelt ie ook alles wat gesepereerd word, maar met een verse vaars is dat wel tijdverspilling.
DeBoerin
@oldhuus
Nee geen seperatie zonder spoeling, maar als je er zelf bij bent en meerdere verse/ of behandelde koeien achter elkaar hebt kan je de spoeling opschorten tot na laatste seperatie koe.
Wij hebben verse en behandel koeien in strohokken zitten(verdienen extra aandacht), deze komen op 1 (van 3) robot en zijn we altijd bij dus dan kun je zelf spoeling opschorten. hoop dat het zo duidelijk uitgelegd is.
brabo
@DeBoerin
ik zal eens goed gaan kijken of dat hier ook kan.
DeBoerin
Quote:
@brabo: ik zal eens goed gaan kijken of dat hier ook kan

Ik zal wel eens een fotootje van X-linkscherm sturen per mail.;-)
Cornelis
@braboJa je kunt de spoeling uitstellen.
jan w
@oldhuus
Je kunt een separatie aanmaken, waarbij de robot geen spoeling uitvoert. Ik kan ook, als ik melk voor de kalveren af wil tappen zo van een willekeurige koe die op dat moment in de robot staat, bv. 3 liter melk aftappen.
Tommie1
@jan w
Hoe doe je dat?
meelezer10
@Tommie1
in handbediening zetten. dan als de koe de gewenste hoeveelheid melk heeft gemolken. Op vms menu / melktransport. en dan op de middelste knop aan de rechter kant. als de vms dan klaar is met pompen selicteer je een andere melkbestemming. en zet je hem weer automatisch
m uut m
KLESAN swingover plaatsen
2 keer daags melken houd je ritme er in
Werkt super in combinatie met weidegang
Geen pieper die afgaat
Verschil in kostprijs kun je regelmatig een melker laten komen.
Harry K
Lees eerst de gebruikers ervaringen eens door op het veeteelt-forum.
Hier het laatste deel (deel 8): veeteeltforum.nl/viewtopic.php/?f=5&t=6682

Kost je wel een paar dagen om alle delen te lezen, maar leer je meer van dan gaan kijken met vertegenwoordigers mee.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
67
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
32