Eigen stier houden kan niet meer

Een kleine meerderheid van de stemmers op Melkvee.nl geeft aan dat het houden van een eigen stier echt niet meer kan. Van de 55 procent zegt 15 procent van de boeren een stier bij de pinken nog wel mogelijk te vinden, mits er niemand bij in het hok hoeft te komen.

Deel dit topic

Reacties

-1
noordhollander
Zijn ze ook angstig voor hun eigen schaduw soms????
+1
m uut m
Wat een domme opmerking!
Wel eens met een koppel koeien gewerkt waar een stier tussen liep?
Wel eens een veehouder gezien die een onderonsje met een stier heeft gehad.
Wel eens een kwaaie stier gezien.
Met een stier is het niet de vraag of die verkeerd is maar wanneer die verkeerd wordt!
dorpsrandhoeve
Dat is geen domme opmerking. Je moet echter wel met een stier omgaan alsof het een stier is, En dat niet als het je uit komt vergeten. Want dan heeft hij je.
kaas
Die van jou ook domme opmerking ,wel eens 1 gezien die van de ladder is gevallen of verongelukt is met een auto ,overal is gevaar alles moet je doen met je 100 % verstand er bij en dan kan er wel eens iets fout gaan maar het leven bestaat uit vele gevaren is het nu een stier of een koe of een auto of trekker altijd koppie bij houden.
+1
cs-agrar
Quote:
@noordhollander: zijn ze ook angstig voor hun eigen schaduw soms????

Hoe vaak heb jij zelf met een stier gewerkt?
Frans1
Quote:
@noordhollander: zijn ze ook angstig voor hun eigen schaduw soms????

Ik weet niet goed hoe ik jouw reactie moet lezen,ik hoop dat het onwetendheid is.Ik heb ook een stier tussen de pinken omdat die op afstand lopen,en ik blijf ook aan de kant lopen in het land zodat je eruit komt als ie bij je komt.De stier van vorig jaar werd midden zomer ineens baas,kon je niet meer bij in het land komen
+1
friesboertje
Tja. Auto's en vliegtuigen dan ook maar verbieden?
+1
arjan_kok
Klopt friesboertje risico's horen bij het leven , moet wel voortdurend tot waakzaamheid leiden, ieder jaar een loonwerker door de hakselaar of aardappelrooier etc. geeft ook geen reden om dergelijke apparaten te weren , dus dat een stier niet meer kan is gewoon persoonlijke afweging maar als dan bedrijfsverzorging, uw taak [bij ziekte bv]niet geheel overneemt is dat wel logisch vervolg van toegenomen zorgvuldigheid en toegenomen claimcultuur, hier is de stier 10 jr geleden al verbannen, kan alleen af en toe helpen dat kreng van een ander te vangen
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@arjan_kok: en toegenomen claimcultuur

Je kunt alles claim cultuur noemen, stieren zijn gewoon levensgevaarlijk. Ik denk dat wanneer je met personeel werkt (of bedrijfsverzorging hebt ivm ziekte) je kansloos bent als je de ARBO check krijgt en er loopt zo'n stier rond, en terecht. Je leeft maar 1 keer, en sommige mensen moeten gewoon beetje tegen zichzelf beschermd worden.
kaas
@jan is hobbyboer
dus ook niet in de auto stappen of op de fiets moei in huis blijfen en als je geluk hebt komt het plafon niet naar beneden
jan is hobbyboer
Quote:
@kaas: dus ook niet in de auto stappen of op de fiets moei in huis blijfen en als je geluk hebt komt het plafon niet naar beneden

Jullie zijn wel van de sterke argumenten vandaag. Je hebt risico's en vermijdbare risico's. Veel mensen hebben een auto nodig om naar hun werk te komen, dus dat is een gewoon risico, met een borrel op rijden, of bijv. 180 op de autobaan rijden is wat anders, dat is een vermijdbaar risico. Dat kun je doen, maar als je teveel van dat soort risico's neemt wordt de kans steeds groter dat het een keertje vreselijk misgaat. Natuurlijk krijg je dan weer de uitzondering die 60 jaar met stieren gewerkt heeft en nog nooit een probleem heeft gehad, maar gemiddeld genomen is het gewoon een veel te gevaarlijke hobby, zeker met kinderen of externe mensen in de buurt.
+1
jvt
Tsja, allemaal mooi gezegd en gesproken, maar als je net zoals ons op afstand een club van 80 pinken op een talud hebt lopen, is insemineren niet echt een optie. Ook in de winter staan ze in de stal op afstand, insemineren is dan ook niet zo praktisch, zeker gezien tochtdetectie. Sorry hoor, dan toch maar met stier.....maar als ie ook maar de neiging krijgt om vervelend te worden, kan ie direct vertrekken en komt er weer een andere voor in de plaats.
Speelt dit niet, heb je gewoon de jongveestal bij huis waar ze jaarrond in zitten, is insemineren gewoon de beste optie.
+1
wally
Blijft gevaarlijk en alle sprekers hebben gelijk, ik weet uit ervaring hoe verradelijk ze kunnen zijn. wil ze echter niet meer missen Bij de pinken buiten wel hele kleintjes die net kunnen dekken.
klaas schouten
Ik werk ook met een hele jonge stier hij hoeft niet mak te zijn want hij moet weg lopen als ik er aan kom . Ik ben zelf ook een beetje bang voor een stier dus ik loop ook nooit naar het midden van de wei als ik daar moet wezen ga ik met de trekker dan heb je altijd een vluchtweg.
de hoef
Quote:
@klaas schouten: een vluchtweg.

bij jou zul je wel goed moeten kunnen zwemmen als je op de vlucht slaat
+1
klaas schouten
Dat is ook al een keer gebeurd dus wie niet hard kan lopen moet kunnen zwemmen
+1
gaitoetklooster
Laat iedereen zijn eigen keuze maken, kan zo 5 boeren opnoemen die onder een stier hebben gezeten, hier komt geen stier meer in de wei, al meer dan 30 jaar niet.
+1
meelezer10
Hier alleen een stier bij de pinken op stal met een goed zelfsluitend voerhek.
Wilbert
Laat me raden, de NZO gaan het houden van een stier binnenkort verbieden...

Eigen stier kan prima, zolang je je bewust bent van het risico en de stier kent.
+3
Frans1
Quote:
@Wilbert: en de stier kent.

Daar schuilt het gevaar,van de een op de andere dag worden ze baas
aldert
Scheelt ook veel welk ras het is,jersys en zweeds roodbont zijn pure rotzakken als ze wat ouder worden,we hebben nu een aubrac bij de pinken lopen,is al 4 jr en gedraagt zich nog steeds super.
+2
Herbert
Ik ben opgegroeid met een stier tussen de koeien. Gewoon nooit een stier vertrouwen. Momenteel een oudere stier in het hok, tochtige koe?, eerst stier vast in het hek en dan pas de koe erbij. Er kan niks mis gaan zo dus waarom zou ki dan veiliger zijn. Ik vind het prachtig zo en wil het graag zo blijven doen. Daarbij is het ook nog eens vele malen goedkoper, puur natuur en het werkt gewoon beter dan de ki. Maargoed, er zijn hier waarschijnlijk genoeg die wel een mening hebben maar geen ervaring.
Geitenboer
Sorry, Moët even plus zijn , Idd , meer meningen dan ervaring
+1
buorman
Idd nooit een stier vertrouwen, maar ook geen zoogkoeien, pas gekalfde koeien, pinken paarden of schapen[rammen].
Je werkt met levende have, en een kat in het nauw maakt rare sprongen.
Ik vind de reactie van Klaas Schouten ''Ik ben zelf ook een beetje bang voor een stier'' dan ook een hele goeie, zolang je dat maar houd valt het wel mee.
Maar als je je 'angst' verliest kan het fout gaan.
Ras van een stier maakt ook wel verschil, die HF zijn wel meubels.
En verkeerde stieren gelijk opruimen, gaat nog vaak fout met stieren waarvan bekend was dat ze 'vals' waren.
En 'oude'/ vorige boer/vader geen pinken laten tellen waar stier bij loopt.
Frans1
Quote:
@buorman: Idd nooit een stier vertrouwen, maar ook geen zoogkoeien, pas gekalfde koeien, pinken

Dat klopt.Mijn zoon haalt de koeien meestal op,vorig jaar wou hij ineens niet meer,na wat vragen bleek dat er vaarsje bij was die achter hem aankwam
cs-agrar
Quote:
@Frans1: Dat klopt.Mijn zoon haalt de koeien meestal op,vorig jaar wou hij ineens niet meer,na wat vragen bleek dat er vaarsje bij was die achter hem aankwam

Das vaak psychologische oorlogsvoering van die beesten. Als je sterker overkomt, heb je geen last, vaak kinderen, zaterdaghulpjes, ouderen en vrouwen waar ze het op voorzien hebben.

Wel goed dat de jongen dat zelf ook doorhad
arie.j
Kan er niet een keer een gedegen onderzoek komen? Om daaruit lering te trekken?
Want dat er ieder jaar te veel trieste ongelukken gebeuren, daar is denk ik ieder het wel over eens.
Hoeveel boeren houden nu eigenlijk er een dekstier (of meerderen)op na ?
Naar ik denk toch zeker wel de helft, maar dat is maar een aanname.
Verder natuurlijk naar het aantal ongelukken per jaar, met daarbij het ras van de stieren en de leeftijd.
Was het ongeluk op stal of in wei. Welke voorzorgen men al dan niet in acht neemt enz.
meelezer10
Ik vermoed dat het aantal ongelukken in de wei groter is dan op stal.
-3
puntertje
Weer een schone taak voor Campina, het verbieden van het houden van een stier opnemen in de reglementen.
arie.j
Er is wel een beetje onderzoek gedaan zag ik , maar niet echt.
veiligheidskunde.nl/stream/…
Dan blijken er ook nog boeren te zijn die uit een soort traditie geen ring door de neus van een dekstier willen(met allerlei drogredenen als argument), dat nalaten vanaf een bepaalde leeftijd zou echt verboden moeten worden .
Verder blijft altijd het gevaarlijkste moment als een boer struikelt wanneer hij bij een kwade stier is.
brabo
Waarom zou je neusring in een stier willen hebben als deze stier los loopt?
arie.j
@brabo
Omdat je een loslopende stier altijd weer zult moeten vangen.
En zeker bij percelen op afstand gaat dat niet met even in de schuur jagen
En hoeveel keer gebeurt het niet dat een pinkenstier uit de koppel gehaald moet worden omdat die lastig wordt nadat alle pinken zowat met kalf zitten?
En vervolgens nog enige tijd dienst doet voor koeien die slecht met kalf gaan, alsnog inbrengen een ring inbrengen gebeurt dan vaak niet meer.
Het hoort trouwens ook bij Arbo voorschriften als je personeel hebt of de bedrijfsverzorging laat komen.
brabo
@arie.j
dus een loslopende stier vang jij aan zijn neusring? Heel knap, kun je daar de volgende keer niet een filmpje van maken, dan geloven het misschien meer mensen.

Hier heb ik een verrijdbare voerbak met aan 3 zijdes een zelfsluitend voerhek. Hier kunnen in totaal zo'n 20 dieren aan vastgezet worden in de wei. Even een schepje mais met shovel erin gooien en alle dieren zetten zichzelf vast, dus ook de eventuele stier.
m uut m
@brabo
Dan heb jij dat goed voor mekaar.
arie.j
@brabo
Prima als jij zoiets hebt, maar iets dergelijks heb ik hier nog niet gezien.
Tallozen jagen het beest los de veekar op, en vervolgens moet die dan liefst met de kop vast. Toch iets handiger en veiliger als die dan een neusring heeft.
de hoef
Ik vind dit wel een plusje waard puntertje
puntertje
Bij een melkfabriek die zich overal mee bemoeit sta ik nergens meer van te kijken.
+2
meelezer10
@puntertje
Voedselveiligheid boven alles. De kans is aanwezig dat de bull gemolken wordt.
kaas
Dieptriest als die hun er mee gaan bemoeien
+1
MARTIJN G
Waar bemoeien sommigen zich mee of iemand wel of geen stier wil houden. Dit is een beslissing van de veehouder zelf.
Belangrijkste is bij het houden van stieren is:
- Stier separaat van mens
- Stier in stierenbox of constructief hoogwaardige andere huisvesting houden.
Als je de gebruiksaanwijzing van het houden van een eigen stier goed volgt kan er weinig gebeuren.
+2
Herbert
Welkom in Nederland waar anderen voor jou bepalen wat voor jou het beste is.
kaas
Ja het is net zo als met zwarte piet er zijn mensen die alles willen verbieden dieptriest
-1
Grasbaal
Soms kan alles:

m uut m
Als je van je kinderen houd dan laat je nooit en te nimmer toe.
Je geeft hier een heel verkeerd signaal af.
Ze hoeven maar te spelen en het is afgelopen met het jongetje!
gezienus
Leeftijd van Stier zegt niet alles heb nu een vrij jonge Stier Ertusen maar die wordt hier ook geen 2 jaar
Titus de Wolff
Ik heb vroeger al vaak aan organisatoren van agrarische cursussen voorgesteld om ook cursussen te geven voor ' het omgaan met stieren' . Schijnt moeilijk te zijn.
Zelf heb ik mijn hele boerencarrière altijd alle koeien onder de stier gezet en met meer dan honderd stieren gewerkt. Ook zeer lastige gedresseerd. Ook gezien dat wat anderen doen te riskant is.
Maar als je nooit riskante dingen doet leer je er ook nooit van. Ook bij stieren geldt vooral: haastige spoed is zelden goed.
arie.j
Wanner jij denkt dat je alle stieren kunt dresseren heb je met spoed zelf een cursus 'omgaan met stieren , nodig.
m uut m
Heb jij ooit jouw kinderen in een hok met jonge stieren gelaten?
Titus de Wolff
Quote:
@arie.j: Wanner jij denkt dat je alle stieren kunt dresseren heb je met spoed zelf een cursus 'omgaan met stieren , nodig.

We leren door 2 dingen: ondervinden en kennisoverdracht. Het ging over de cursus, geef mensen die met stieren werken meer kennis. Zo'n cursus was, vooral vroeger, maar nu ook nog wel, zeker zinvol.
Ik heb alle stieren hier bruikbaar gemaakt zonder letsel, maar daarom begin ik ook niet aan een kwaaie als het niet hoeft.
jan is hobbyboer
Quote:
@Titus de Wolff: Maar als je nooit riskante dingen doet leer je er ook nooit van.

Dat is ook een levenswijsheid, beetje in dezelfde categorie als: als je niet rookt weet je ook niet wat het is om elke morgen rochelend wakker te worden. Wat een onzin weer.
+1
spotmelker
Dan kan je het ook omdraaien; Als je altijd alles weloverwogen veilig doet is dat geen garantie dat je nooit een ongeluk zal krijgen.
jan is hobbyboer
Quote:
@spotmelker: Als je altijd alles weloverwogen veilig doet is dat geen garantie dat je nooit een ongeluk zal krijgen.

Het gaat ook om kansen, veel risico's nemen maakt de kans op brokken nogal wat groter (zelf bij roken is het geen garantie dat je longkanker krijgt, kans is alleen nogal wat groter als je stevig doorpaft). Ene mens vind dat minder erg dan ander mens. Ene mens is ook wat beter verzekerd of heeft bijv. nog 3 broers en een vader in huis die het werk over kunnen nemen. Maar als je er redelijk alleen voorstaat is het maar knap onhandig als je in de kreukels ligt.
+1
spotmelker
@jan is hobbyboer Daarom bij mij ook geen stier, ik moet alles in m'n uppie opknappen dus heb ik graag dat 't makkelijk gaat en liefst op de auto-pilot. Als ik constant heel scherp moet zijn t.b.v. m'n eigen veiligheid is de lol gauw over.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
53
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
18