Derogatie -referendum.

Misschien is het goed een referendum te houden onder melkveehouders of de derogatie behouden moet worden en of melkvee fosfaatrechten daar een goed middel voor zijn. De huidige fosfaatproduktie ligt nu ruim 10 % boven vorig jaar, een Melkvee fosfaat productie van boven de 92 mln kilo op jaarbasis. Hebben we voldoende vertrouwen in mestverwerken en afzet of gaat de rem erop?

Deel dit topic

Reacties

+2
Dre v Helmond
Ik heb er alle vertrouwen in dat de mestverwerking goed komt.
Ik heb geen vertrouwen in deze regering.
jan w
Gisteravond kwam er een nieuwsbrief van de NMV.
Als je dat leest dan wil de regering gewoon het liefste kind van de klas zijn en wordt er richting de land en tuinbouw domweg een "WAN"beleid gevoerd.

nmv.nu/index.php/?content=9&id=766
paul1
De meeste melkveehouders maken gebruik van derogatie,
zonder komt er veel meer mest op de mestmarkt.
buitenok
Leuk die derogatie grondmonstertje vergeten en ze trekken je de derogatie in.
Zou wel eens willen zien wat er gebeurd als politie bv kenteken van auto afhaalt als knipperlamp van auto niet werkt.
Wij boeren pikken alle regeltjes maar elke week 1 erbij. bah
+1
Freriks
De rem zit er al op, alleen is voor sommige collega's de remweg niet lang genoeg. De afzet van mest is de rem en er zijn er genoeg die het voor dit jaar nog niet geregeld hebben. De opslagen raken vanzelf vol en dan gaat het nog meer geld kosten.
De aanscherping van derogatie vorig jaar (van 250 naar 230 N per Ha) levert op een gemiddeld bedrijf een extra verplichte afzet op van ca. 200 kuub. Mede daarom kost mestafzet toch serieus geld. Als we dan de derogatie helemaal verliezen wordt het een bloedbad. Ook in extensieve gebieden zit meer dan 50% van de bedrijven in een situatie dat ze mest moeten afzetten.
@buitenok: ik heb een maand geleden ook een derogatiecontrole gehad. vond het wel meevallen. Je krijgt vooraf een mail waarin staat waar ze naar gaan kijken. Als je de administratie een beetje op orde hebt is het niet heel moeilijk.
Jan Veenhouwer
Zonder derogatie? Waar moet je gras dan van groeien? Wil je alles bijstrooien met kunstmest? Wordt een leuk economisch plaatje!
verbi
Wordt nog opletten anders wordt grond nog een blok aan het been.Nu zullen de minnetjes wel komen!
Todi
De grond zelf niet maar het voer. Kan de koe gezonde melk maken.
Nick83
Ik hoef hier nauwelijks fosfaat af te voeren door dat er heel weinig fosfaat in de bodem zit. Ik moet mest afvoeren voor stikstof. Als derogatie vervalt, mag ik niet meer 250 kg N per ha plaatsen, maar dan word da beperkt tot 180. Dat is dan dus een verschil van 70 kg N x 45 ha is 3150 kg extra N afvoer.

Delen door 3.5 kg N per kuub, want veel meer zit er gemiddeld hier niet in en vermenigvuldig dat nog maar eens met 12 - 14 euro per kuub. Ik zit hier midden in graslandgebied, bijna niemand kan hier in de regio mest aanvoeren. Alles moet weggebracht worden naar elders. Vandaag hoge prijs.

Ik hoop dat de rekensom duidelijk overkomt.

En iedereen die denkt dat het vervallen van derogatie voor zijn bedrijf niks uitmaakt: ga eerst eens rekenen...

Ow, en als je zelf middenin een akkerbouwgebied gebied zit met mestplaatsingsruimte zat in de regio: bedenk je ff dat mijn 900 kuub er bij jou in de regio bijkomt. En ik heb ook nog buren die misschien ook wel meer moeten afvoeren...
jg
Misschien is het dan goed dat het gezeur over melkveefosfaatrechten afgelopen is. Gewoon invoeren. Anders dierrechten EN verlies van derogatie. Helaas is het nog steeds ieder voor zich en ........
jg
Benieuwd of het early-warning systeem nog werkt ??

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
2