NZO: Waarom fosfaatrechten noodzakelijk zijn

Waarom de Fosfaatrechten noodzakelijk zijn kan ik wel begrijpen maar om daaraan de verplichting van meedoen met de Kringloopwijzer hieraan vast te koppelen vind ik een verkeerde keuze. Je had het ook eerst simpel zonder kringloopwijzer kunnen kijken of het zo ook werkt.

Door positieve inschatting werkwijze Kringloopwijzer zal er eerder meer dan minder fosfaat bijkomen. De sector heeft meer aan duidelijkheid dan aan een ingewikkelde worst die voorgehangen wordt:


Dat meningen over de invoering van fosfaatrechten verschillen is inmiddels wel duidelijk. De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) publiceerde acht argumenten waarin zij aangeven waarom fosfaatrechten voor de melkveehouderij noodzakelijk zijn. Hieronder volgen de acht argumenten:

1. De zuivelsector vindt dat de melkveehouderij zich op verantwoorde wijze moet kunnen ontwikkelen.
De grenzen van het milieu moeten worden gerespecteerd. Koeien geven melk, maar ze scheiden ook mest uit. Daarin zitten onmisbare voedingsstoffen voor de grond. Maar als er meer mest wordt geproduceerd dan de bodem aan kan, schaadt dat het milieu. Daarom heeft de Europese Unie de productie van mest door alle veehouderijsectoren begrensd. De Nederlandse zuivelsector heeft haar verantwoordelijkheid genomen door binnen deze grens, zelf een limiet te stellen aan de hoeveelheid fosfaat die de melkveehouderij produceert.

2. Ingrijpen in de mestproductie is onvermijdelijk geworden.
De groei van de melkveebedrijven is harder gegaan dan verwacht. Melkveehouders hebben geanticipeerd op afschaffing van de melkquota per 1 april 2015 en hebben hun bedrijven uitgebreid. Er zijn meer koeien, dus is er ook meer mest. Volgens cijfers van het CBS heeft de melkveehouderij in 2014 85,6 miljoen kilogram fosfaat geproduceerd. Dat is meer dan de grens die de zuivelketen zichzelf had gesteld (84,9 miljoen kilogram).

3. Fosfaatrechten maken het mogelijk dat de mestproductie binnen de perken blijft.
Door melkveebedrijven het recht te geven een vastgestelde hoeveelheid fosfaat te produceren kan de landelijke mestproductie onder de norm blijven. Daarom staat de zuivelsector achter de plannen van staatssecretaris Dijksma om fosfaatrechten in te voeren. Fosfaatrechten bieden volgens het Planbureau voor de Leefomgeving een betere garantie dat het fosfaatplafond wordt gehandhaafd dan in een situatie zonder fosfaatrechten. Een alternatief systeem waarbij het aantal koeien wordt beperkt, biedt geen soelaas. Dat zet geen hard slot op de totale fosfaatproductie van de melkveehouderij en kan bovendien het dierenwelzijn schaden.

4. Zelf heeft de zuivelindustrie al maatregelen genomen om de mestproductie te beperken.
In overleg met andere partijen in de zuivelsector is het voer voor melkvee zo aangepast dat de geproduceerde hoeveelheid fosfaat per koe daalt. Verder willen zuivelondernemingen het gebruik van de KringloopWijzer verplicht stellen.

5. De KringloopWijzer is een managementinstrument voor melkveehouders.
Zij krijgen daarmee inzicht in de mineralenstromen tussen bodem, voer, veestapel en mest op hun bedrijf. Zo kunnen zij de mineralen op hun bedrijf beter benutten. Op die manier is het mogelijk dat zij hun bedrijf in enige mate kunnen ontwikkelen binnen de grenzen van het fosfaatrecht.

6. De KringloopWijzer is een webapplicatie te vergelijken met het invulformulier van de belastingdienst.
Het formulier wordt grotendeels gevuld door een beveiligde centrale database. Deze bevat gegevens over een melkveebedrijf die al eerder zijn ingevoerd of aangeleverd, bijvoorbeeld gegevens over de veestapel, percelen, kuil- of veevoer. De veehouder bepaalt zelf door middel van machtigingen welke partijen rechtstreeks gegevens mogen leveren.

7. De gegevens blijven van de zuivelsector, want de Centrale Database KringloopWijzer is van de sector zelf.
Feitelijke eigenaar is ZuivelNL, de ketenorganisatie voor de Nederlandse zuivelsector. LTO Nederland, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en de NZO zijn de drie leden van ZuivelNL.

8. Een efficiënte benutting van mineralen waarbij de grenzen van het milieu worden gerespecteerd, is belangrijk voor een verantwoorde ontwikkeling van de melkveehouderij.

Daarom willen zuivelondernemingen het gebruik van de KringloopWijzer per 1 januari 2016 voor alle melkveebedrijven verplicht stellen. Want ook melkveebedrijven die niet te veel fosfaat produceren kunnen de verliezen van mineralen beperken. Dat is gunstig voor het milieu en dus in het belang van de Nederlandse melkveehouderij. De zuivelondernemingen hebben het voornemen hun leveringsvoorwaarden zo aan te passen dat alle melkveehouders verplicht worden over 2016 de KringloopWijzer in te vullen en deze uiterlijk 1 maart 2017 in te leveren.In veel gevallen hebben zuivelondernemingen het gebruik van de Kringloopwijzer al verplicht gesteld voor melkveebedrijven met een fosfaatoverschot. Deze bedrijven dienen de KringloopWijzer over 2015 in te vullen en uiterlijk 1 maart 2016 in te leveren.

Meer informatie
Nederlandse Zuivel Organisatie
Benoordenhoutseweg 46
2596 BC Den Haag
T.: +31 (0)70 2191700
E.: info@nzo.nl
W.: www.nzo.nl

Deel dit topic

Reacties

wally
Volgens mij heeft de europese unie niet de productie van mest begrenst (zie punt 1) maar het gebruik mest op de bodem begrenst.

zulke fouten mag een NZO toch niet meer maken !! Als dit de club is waar wij ons inkomen vandaan moeten halen houd ik mijn hart vast.

Alle fabrieken hebben flink geinvesteerd in productiecapaciteit en nu moeten ze straks melk uit duitsland halen om fabriek vol te zetten.

Als ik dit verhaal zo lees doen ze dat liever (melk is daar zeker goedkoper :-()
mlkvhoudr
Quote:
@wally: Alle fabrieken hebben flink geinvesteerd in productiecapaciteit en nu moeten ze straks melk uit duitsland halen om fabriek vol te zetten.

Een BEL- letje naar bel en doc leden, de intreedheffing laten vervallen en fabrieken zitten zo vol.

Zeg niet dat ze dat moeten doen maar de grootste coop heeft dan zo weer genoeg melk in nederland
josl
9. Productieve gronden waar de forfaitaire bemestingsnormen ontoereikend zijn om middels evenwichtsbemesting aan de ontrekking van gewassen te voldoen kunnen met gebruik van een kringloopwijzer een hogere norm verantwoorden.
spotmelker
10; De uit punt 9 gerealiseerde norm maakt in combinatie met de bodemvoorraad de uiteindelijke bemestingsnorm met als doel arme gronden voldoende reparatieruimte te bieden en écht verzadigde gronden van fosfaatbemesting te onthouden.
+1
kanniewaarzijn
Fosfaatrechten en kringloopwijzer zijn 2 verschillende dingen. De "argumenten" van NZO zijn niet veel meer dan een reclamespot voor de kringloopwijzer om de extensieve bedrijven over de streep te trekken. Precies waar Wiebren zich ook mee bezighoudt. Kunnen ze fijn doorgaan met het bevoordelen van intensieve bedrijven, want dat willen ze. Nietwaar?? De kringloopwijzer zal hoe dan ook veel te duur zijn voor extensieve bedrijven en vooral nutteloos!!
Freriks
Ik heb ondertussen wel genoeg KLW's van intensieve en extensieve bedrijven gezien om te weten dat N en P verliezen naar de bodem niet bepaald wordt door hoe intensief het bedrijf is. De invloed van de boer is nogal groot.
Todi
Als je even verder kijkt dan je neus lang is dan zit het verschil in de koeien stapel.
+1
puntertje
Het is zo langzamerhand wel duidelijk dat het bestuur van Campina de regelgeving via de, door hen gedomineerde, NZO en ZuivelNL van bovenaf oplegt omdat je dan geen gezeik met die vervelende leden hebt.
Freriks
Binnenkort zijn er weer ledenvergaderingen van Campina (eigenlijk RFC). Als je nou daar ook gaat zeiken helpt meer dan alleen hier op het prikkebord.
+1
puntertje
Heb ik ook al wel duidelijk gemaakt, maar jij bent toch ook niet zo naïef om de denken dat een bestuur hun voorstellen grondig gaat herzien als je kijkt op welke suggestieve wijze ze de regelgeving brengen?
Noem jij eens drie voorbeelden van voorstellen die zijn aangepast nadat ze zijn gepresenteerd als 'voorstel' op een ledenbijeenkomst. Al is een hele zaal er op tegen dan zeggen ze nog doodleuk dat 'het beeld' op andere bijeenkomsten toch heel anders was...
Maar jij zult ook wel vertegenwoordiger (geweest) zijn, want die praten altijd in die trant. Als je dat niet doet realiseer je je namelijk dat je ook maar een loopjongetje bent die braaf zijn dagvergoedingen opstrijkt.
kanniewaarzijn
@puntertjeHet komt er al met al op neer dat RFC zijn oren laat hangen naar de 15 à 20% "big boys" en de overige 80% daarvoor opoffert.
+1
jan is hobbyboer
Het is meestal zo dat wanneer je veel en langdradige argumenten nodig hebt om iets te verdedigen dat het dan behoorlijk op drijfzand gebaseerd is. Dat vermoeden heb ik hier ook nogal sterk.

Voor het feit dat Deutz (of was het Fendt, ik ben niet zo met trekkers) de beste trekker is volgens George heeft ie helemaal niet zoveel argumenten nodig: dat is gewoon zo, dat snapt toch iedereen 😄.
Freriks
Leuk voorbeeld, helaas wel pruttrekkers die je noemt 😁
maar je hebt wel gelijk dat een goed verhaal niet lang hoeft te zijn.
weurding
Quote:
@Freriks: pruttrekkers

zeker klant bij tijs 😉
+1
koeboer
De kringloop wijzer is meer afschuif wijzer,als je erg intensief bent koop je voer aan en zet je mest af.Deel van de verliezen in het productieproces loop je dan mis.voor bedrijven met veel vogelbeheer die bewust niet voor maximale opbrengst gaan pakt de kringloop wijzer slecht uit.
AW217
Klopt, heeft niks met kringlopen te maken.
Maar ook als de ganzen je gras opvreten, droogte, muizen of door nattigheid niet al het gewas van het land kunt halen zul je niet goed scoren.
De voeraankopers hebben deze verliezen niet op hun naam, die verliezen zijn er wel, maar de voerverbouwer word in KLW buiten schot gelaten. Hoezo fosfaat efficiëntie???
Schandalig dat de zuivel dit systeem wat niet deugt verplicht gaat stellen!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
13