Benut najaarsgras door weidegang

Komende tijd zal het gras nog rustig doorgroeien. In drie weken kan er 800 tot 1000 kilo drogestof groeien. Juist met weidegang is dat gras nog tot waarde te brengen, zo stelt de Weideman. Een ton drogestof die in oktober groeit wel of niet oogsten is het verschil tussen 10 ton drogestof van een hectare, of er nog net 11 van weten te maken. Dit is ruim 10 procent van de jaaropbrengst.

Deel dit topic

Reacties

klaas schouten
Allemaal onzin gras is bijzaak zeker herfstgras. het gaat om de produktie van mijn dieren.Alleen de dieren die een lage voederbehoefte hebben of dieren die bijgevoerd worden kunnen in oktober en november nog geweid worden bij ons op de veengrond.Dat laatste gras wat die koeien niet opeten is voor de ganzen komende winter.
cs-agrar
Hier wachten de ganzen niet op de winter. Is inderdaad nu niet makkelijk dieren op een hoge produktie te houden met huidig gras. Zit maar weinig meer in en smakelijkheid valt niet mee.
+3
Frans1
Quote:
@klaas schouten: Allemaal onzin gras is bijzaak zeker herfstgras

Onzinstelling.Koeien lopen elke dag buiten,vreten flink gras,het is wel zaak schone weide aan te bieden anders wil het niet meer
+5
ricardo
Herfst gras van schoon land stalvoeren, wil super melken met super eiwit gehaltes beetje kuil en beetje mais erbij perfect!
cs-agrar
Heb jij dan nog laat kunstmest gestrooid op zulke percelen?
Heb nu wel paar oude weides, hebben mest gekregen waarvan de ex eigenaar koolstof gevoerd werd, deze vinden koeien smakelijker en geven er meer van als een etgroen waarbij voor de laatste snede met aangevoerde mest (ruim)bemest is.
spotmelker
Stalvoeren van groenbemester (haver/italiaans) wil ook best melken. Beginnen als het 50 cm hoog staat anders is het te snel voor de koeien.
ricardo
Heel klein beetje 4 wkn terug 40 kg kas omdat dat nog in de strooier stond
oldhuus
Hier eind augustus nog 15m3 bemest en beetje km gestrooid, gister ingekuild zat best op ook prachtig spul willen ze echt wel vreten. Volgende snee gaat naar de mestbult of schapen.
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: Volgende snee gaat naar de mestbult of schapen.

zonde
oldhuus
@jan is hobbyboer
Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar hier heeft iedereen alle kuilplaten overvol. Grasdrogerij haalt het her en der al gratis op. De rest in balen drukken kost nog veel meer. Frontmaaier er voor opraapwagen er achter een maaien maar. Compost aankopen kost ook geld.
Noorderling
@jan is hobbyboer
Met huidige regelgeving is het helaas wel de realiteit dat je een fors ruwvoeroverschot hebt terwijl je niet eens 75% van de mest op eigen grond mag plaatsen. Bouwblok raakt ook een keer vol met sleufsilos.
+2
cs-agrar
@jan is hobbyboer
Schapen is niet heel zonde, maken van het overtollige gras behalve beetje vlees, ook weer mest voor een komend seizoen, en helpen de grasmat vooruit
meelezer10
Quote:
@oldhuus: Frontmaaier er voor opraapwagen er achter een maaien maar

Waarom rij je het dan niet voor de koeien? scheelt een hoop eiwit bijvoeren
+1
arjan_kok
@jan is hobbyboersinds wanneer weet jij wat zonde is, naar de kerk geweest?
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@arjan_kok: naar de kerk geweest

Ik las laatst dat er bij ons in het dorp nog 20 kerkgangers waren, en nee daar hoor ik niet bij, maar da's vast geen verassing.

Eerst stikstof strooien en dan naar de mesthoop brengen vind ik niet heel erg handig. Had ook kunnen schrijven dat de melkprijs blijkbaar nog niet laag genoeg is, maar dat geeft ook meteen weer andere wilde reakties. En ik vind dit najaarsgras wel mooi spul, elke keer weer verassing hoe hoog het eiwit nu is, deze keer 3.91 eiwit met 4.20 vet. Maar blijkbaar zijn spotmelker en ik de enige die van makkelijk en een hoog eiwit houden.
jan is hobbyboer
Quote:
@Noorderling: Met huidige regelgeving is het helaas wel de realiteit dat je een fors ruwvoeroverschot hebt terwijl je niet eens 75% van de mest op eigen grond mag plaatsen. Bouwblok raakt ook een keer vol met sleufsilos.

Stoere praat, maar je kunt het ook gewoon wanbeleid noemen. Hier in de achterhoek kost stikstof nog steeds geld, dus minder strooien als je voer genoeg hebt lijkt me wel een optie. Volgens mij was het hier eerste deel van de zomer koud en vooral heeeeel droog. Zoveel is er hier niet gegroeid. En vergeet niet, in de achterhoek ben je zo langzamerhand extensief met 25.000 liter per ha.
oldhuus
@jan is hobbyboer
Stikstof strooien mag al een 3 weken niet meer. Maar je kunt wel gaan stalvoeren maar als het dan een week te nat is, heb er plekken bij waar je nu maar net kunt wezen, is niet overal hoge grond en de sleufsilo moet ook nog een keer leeg.
brabo
Quote:
@oldhuus: Stikstof strooien mag al een 3 weken niet meer

van wie niet ?
+2
pieta
@brabo
Volgens mij mag dat vanaf 15 september niet. Maar ook ik zou het mis kunnen hebben.
oldhuus
@brabo
Ja behalve bij vollegrondgroente, dan mag het wel tot 31 december, en bij tulpen zelfs tot 31 januari, hoezo nitraatprobleem ???
Noorderling
@jan is hobbyboer
Dan gaat je zode kapot door onkruid als je nog minder strooit. Ben je het geld kwijt aan bestreidingsmiddelen en heb je nog niks. Dit jaar elke 5week kunnen maaien, optijd regen gehad en mooi weer. Vorig jaar is er in de zomer niks gegroeid. Dit jaar hebben we eerder meer dan minder gras geoogst, terwijl vorig jaar ook super was.

Meer grond verhuren is ook geen optie ivm melkveewet. Eigen krachtvoer telen wil ook niet door 80%grasland eis voor derogatie. Er worden allerlei problemen op papier gecreëerd. Afgelopen 3jaar is er 100kg fosfaat meer onttrokken per ha dan er bemest mocht worden. Zitten we over een paar jaar ook in een zandbak met uitspoeling, droogtegevoelige grond en lagere opbrengsten terwijl een vruchtbare bodem dit voorkomt.
jan is hobbyboer
Quote:
@Noorderling: Afgelopen 3jaar is er 100kg fosfaat meer onttrokken per ha dan er bemest mocht worden.

Ik vind het maar een rare klaagzang. Aan de ene kant heb je gruwelijk veel voer, terwijl je aan de andere kant klaagt dat de grond zo arm is.
Noorderling
@jan is hobbyboer
De grond is nog niet arm maar zijn aardig op weg. Arme grond heb je niet zomaar weer op peil, krijgt met allerlei gebreksziekten en wchimmels in gewassenn van doen. Wanneer je de waterhuishouding op lichte klei een beetje voor elkaar hebt wil er wel wat groeien. Echter is het momenteel meer uitmergelen omdat er niet meer bemest mag worden. Hetzelfde als een koe met ketose, op korte termijn lage input en hoge output, op de lange termijn een bult ellende en slechte vruchtbaarheid.
+2
casev
Najaarsgras met dit zonnige weer melkt als krachtvoer!

In september de koeien binnen gehouden ivm nattigheid, maar nu ze weer buiten lopen wel 2 liter meer en Inmiddels 3,9 eiwit.

In regenachtig koud herfstweer zal dit wel anders zijn....
+1
meelezer10
Quote:
@casev: Najaarsgras met dit zonnige weer melkt als krachtvoer

En als je het moet inkuilen is het goed voor het jongvee
Frans1
Quote:
@meelezer10: En als je het moet inkuilen is het goed voor het jongvee

Die lusten ook wel zomer of voorjaarskuil hoor 😄
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@casev: Inmiddels 3,9 eiwit.

Dat gekke hoge eiwit heb ik ook nog steeds, laatste keer 4.15 vet en 3.92 eiwit, er zijn grotere problemen 😄
pieko
Die 10%opbrengst zal er niet meer bijkomen, er is al zeer veel gegroeid. Koeien nog dag en nacht buiten met 1 baal gras per dag aan het voerhek en 4kg droge pulp. 4.41%v en 3,9% e met 14 ureum. ik hoop dat het nog 3wkn zo door kan gaan. laat misschien wel een stukje inkomen liggen.
m uut m
Waar?
pieko
Zuid Holland
casev
Pieko, Jij hebt de koeien dag en nacht buiten, En een ureum van 14????????

Hoe krijg je dat voor elkaar? Is dat die paar kg pulp?
Ik heb ze zomers ook 3 maanden snachts buiten, maar dan heb ik het ureum eigenlijk niet onder de 30....
jan is hobbyboer
Quote:
@casev: onder de 30....

Dat ken ik ook niet 😄, altijd tussen 30 en 40.
+1
pieko
Casev, de koeien krijgen ook veel krachtvoer, bij elkaar 190ton denk ik dit jr(140t kv,50t droge pulp)bij 600ton melk, verders helemaal niets dan vers gras of kuil. ureum tot nu toe gem 19,3. vanaf begin mei dag en nacht buiten en geen nacht binnen gezeten ivm nattigheid. eerste 2 sneden Urean, daarna KAS en half aug was de bulk leeg dus de groei is er nu aardig uit. Voer nu weidetop gras, normaal blazen ze daar 40% pulp doorheen maar nu vanochtend weer voer gehad maar nu zonder pulp.
Wij wonen in de "waard" onder Berkenwoude, ook veen maar toch wel iets meer draagkracht als de Krimpenerwaard.
+2
spotmelker
@ pieko Dag en nacht weiden, beetje bijvoeren en lekker dikke melk leveren. Leuker kan je het niet maken en makkelijker denk ik ook niet.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@spotmelker: en makkelijker denk ik ook niet.

Met deze melkprijs volgens mij ook enige manier om kosten beetje in de hand te houden. Knappe jongen dat je met volledig winterrantsoen voor minder dan 30 cent kunt melken.
jan w
Als je het najaarsgras echt tot waarde wilt brengen, dan moet het zulk weer zijn als afgelopen week en dan zomerstalvoeren.
jan is hobbyboer
Quote:
@jan w: en dan zomerstalvoeren

En dat kost nix, zomerstalvoederen? Een gewone boer heeft ook geen opraapwagen thuis staan, da's alleen voor trekkerboeren.
+1
spotmelker
@ jan is hobbyboer Wat is een gewone boer? Voor een paarduizend euro heb je zo'n kar waar je nog de wereld aan gras mee verslepen kan. Je kan het net zo duur maken als je zelf wil maar 't melkt wel lekker.
meelezer10
Quote:
@jan is hobbyboer: dat kost nix, zomerstalvoederen

niet iedereen heeft alle grond achter de stal liggen jan

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
1