Oppositie wil koe verplicht in de wei

Wetje hier. Regeltje daar. Raar land! 😞

DEN HAAG -
Boeren moeten koeien verplicht in de wei laten grazen. SP, D66 en GroenLinks presenteren maandag een initiatiefnota om weidegang in de wet vast te laten leggen.

telegraaf.nl/binnenland/24575155/…

P.S. Met onderstaand ingevoegd linkje heb ik totaal NIKS te maken!!

Deel dit topic

Reacties

+1
noordhollander
Is verder alles goed met ze het geeft aan dat ze de materie en de vraagstukken niet kennen en kennelijk ook geen experts op dat gebied in hun gelederen hebben
en in ieder geval bij volgende verkiezingen geen boerenstemmetje meer krijgen :hier in westfriesland zijn we toch een beetje klaar met die overheid als je ziet wat een geldverkwisting er gaande is omdat een geplande weg niet langs t heilige enkhuizen mag daar is kennelijk door geen een partij over nagedacht!!!!en als ze dit niet ter harte nemen zwaait er nog wat!
jan is hobbyboer
Quote:
@noordhollander: bij volgende verkiezingen geen boerenstemmetje meer krijgen

Denk niet dat deze 3 partijen op boerenstemmen zitten te wachten, hebben nu ook maar 1 boerenstem.
zeppmann
Alleen als ze op de grupstal staan zoals in delen Zwitserland.
milkman2
Het begint hier al mooi op een dictatuur te lijken, laat ons zelf bepalen wat wel of niet goed is.
Deutzrijder
De hele regelgeving rond de mestwetgeving is haast al niet bij te houden.
Ze maken het zo ingewikkeld dat bijna niemand het meer begrijpt.
Nu weer een voorstel voor verplichte weidegang.
Het moet niet gekker worden.
Weidegang stimuleren heeft meer zin.
Maak deelweidegang ook mogelijk voor de weidepremie
puntertje
In de grootste fosfaatoverschotgebieden wordt het minste geweid. Dus wel de fosfaatrechten naar zich toe harken maar om het weidegang percentage op peil te houden naar anderen wijzen.
koeboer
Het probleem is toch dat veel boeren niet doorhebben hoe de maatschappij er tegen aan kijkt. Dit kan voor grote bedrijven wel eens veel meer impact hebben dan de fosfaatrechten. Het gaat om emotie, de pelsdierhouderij is de nek om gedraaid,de circusdieren mogen niet meer.Goede argumenten spelen niet in dit soort discussies.
weurding
Komt tijd komt raad, mits voor enkelen niet te laat
DJ-D
Honden en katten ook verplicht 6 uur buiten en moeten zelf hun voedsel vangen.
+2
weurding
Wordt hier al moeilijk om de jeugd 6 uur buiten te houden 😉
zeppmann
83 % van de Nederlandse bevolking woont in de stad en hebben geen enkele binding met een agrarisch bedrijf. Als voedsel en emotie samengaan en er een eerlijke prijs voor wordt betaald,plus dat alle melk van weidende Nederlandse koeien een aparte status krijgen binnen de EU moet het allemaal geen probleem zijn.
puntertje
Maar wat is er gebeurt met de nertsen, batterijkippen, aanbindzeugen, kistkalveren etc? De suggestie om hier wat tegen te doen kwam volgens mij niet uit de sector zelf.
m uut m
Je moet de boodschap als sector wel serieus nemen. Een verplichting werkt niet kijk maar naar Zweden.
puntertje
@m uut m
krijgen we nu niet een verplichte KLW dan?
m uut m
@puntertje
Verplichte weidegang zoals in Zweden werkt niet want dan krijg je een trapveldje en volgens mij is dat nog veel erger voor het imago van de melkveehouderij.
Daar ging dit item toch over hoe kom jij nu weer aan de kringloop wijzer.
oldhuus
Hoef je ook niet te injecteren, ze trappen het wel de grond in.
+1
Freriks
Als die partijen nou eens met een serieus voorstel kwamen om weidegang te belonen... Maar nee, doe maar een wettelijke plicht. Daarmee draai je een matig verdienmodel de nek om. Ofwel, welke consument gaat extra betalen voor weidemelk wanneer dat al wettelijk verplicht is?? :mad: :mad:
Ik denk dat weidegang hierdoor afneemt. Er komt een soort uitloop en dat is het dan op veel bedrijven.
m uut m
Gelijk Zweden
cs-agrar
Quote:
@Freriks: Daarmee draai je een matig verdienmodel de nek om.

Dat kon wel eens precies de opzet van de beteffende partij zijn
Jan Veenhouwer
Als weiden verplicht wordt, zal de weidepremie er wel af gaan, jammer...
Deutzrijder
Als er meer weidegang moet komen, verhoog dan de premie.
Geef ook premie bij deelweidegang.
Er zijn genoeg veehouders die wel een deel van de (oudemelkte) koeien buiten wil doen.
verbi
Iedere dag alle koeien op een 0.5 ha een uurtje of 3 na enkele weken is het bouwland wat een zot plan. Maar als het niet anders is gaan we het zo doen.(en wie gaat dat controleren)
+1
diezel
En weer dat achterhoede-gevecht met "de maatschappij".
Iedereen zag dat door dat ½-centje van RFC er steeds minder koeien buiten liepen. Het dubbeltje van Jan is Hobbyboer was misschien wel het andere uiterste. Maar daar tussenin was toch wel een compromis mogelijk geweest om echt zelf te blijven sturen. Om als sector het heft in handen te houden.
Todi
Quote:
@diezel: Om als sector het heft in handen te houden.

Dat zijn we al lang kwijt.
diezel
Quote:
@Todi: Dat zijn we al lang kwijt

Lang? Dat vind ik dus niet.
Duurzaam hier....duurzaam daar.....
Onderzoekje hier.... Conclusie: "er lopen meer koeien in de wei" daar....

Maar zelfs een blind paard zag nog dat dit alles wel een heel erg hoog "VW-Gate"-gehalte had!
Nu weer de hakken in het zand van de beide belangenbehartigers. Vanavond vermoedelijk dat arrogante YouTube-filmpje van Cees R. op het Journaal. Succes verzekerd! Man, man, man.... 😞
Holstein
@diezel
Volledig met diezel eens, de sector laat het opnieuw allemaal gebeuren. Onze zuivelfabrieken spelen hierbij ook niet zo'n fraaie rol door de minimale weidepremie, zoals diezel al aangeeft. En ondertussen wel een kwantumtoeslag uitkeren. Uitbreidende boeren calculeerden heel simpel dat bij schaalvergroting en opstallen het verlies aan weidepremie ruimschoots werd goed gemaakt door de kwantumtoeslag. Hoewel de zuivelindustrie dus luidkeels verkondigde weidegang te stimuleren, bevorderde zij in werkelijkheid de schaalvergroting en het opstallen van koeien! Enige tijd geleden verscheen nog het bericht dat uit onderzoek bleek dat "opstallers" er pas bij een prijsverschil (weidepremie)van 3 cent over begonnen te denken om toch te gaan weiden. Nou, maak dat verschil dan, zo moeilijk hoeft dat niet te zijn!
En wie denkt dat dit wel overwaait vergist zich, we boeren nu eenmaal in een verstedelijkt land, burgers kijken mee en weidegang vinden zij zeer belangrijk.
+1
Coen
@diezel , moet je eens zien hoe onze eigen zuivel ons ketent 😞

melkveebedrijf.nl/nieuws-detail/2015/…
diezel
@Coen
En zo heeft elke partij zijn eigen belang in het geheel. Ook al ben je er zelf mede-eigenaar van! 😄

Men doet een belofte. Maakt een cruciale inschattingsfout. Leiden in last. Redden wat er te redden valt. Tweespalt in de sector wordt voor lief genomen. Niet geschoten is altijd mis, etc. etc.
Men komt met 8 argumenten voor fosfaatrechten, nl. :
1: KringloopWijzer
2: KringloopWijzer
3: KringloopWijzer
4: Kringloopwijzer
5: KringloopWijzer
6: KringloopWijzer
7: KringloopWijzer
en niet te vergeten:
argument 8: KringloopWijzer ! 😞
Cornelis
Quote:
@diezel: Maakt een cruciale inschattingsfout.

De politiek was niet bereid eerder in te grijpen, de sector heeft geen tools om zaken af te dwingen in deze of wilde je bij groeiende boeren de melk niet meer ophalen.
En je had eens moeten horen als er bijvoorbeeld per 1 januari van dit jaar een stop op had gekomen, dan was de wereld ook veel te klein geweest.
Achteraf is het zo mooi>
diezel
Quote:
@Cornelis: De politiek was niet bereid eerder in te grijpen,

Natuurlijk is het achteraf allemaal gemakkelijk, maar vind het wel verbazingwekkend dat schijnbaar al die knappe en dure koppen en zgn. visionairs bij zowel zuivel-industrie, banken. LEI, Wageningen, etc. jaren geleden al uitgingen van, op termijn, 15% grotere melkproductie in Nederland en dat ze allemaal schijnbaar dat cruciale fosfaatplafond over het hoofd gezien hebben. Dat gaat er bij mij nl. niet in. Dat is m.i. net iets teveel toeval! 😞
Herinner je nog de groteske kop in het FD " Heel Azië drinkt straks melk van FC"? (12 maart 2015)

Dan kun je toch moeilijk nu de Nederlandse politiek de Zwarte Piet gaan geven dat ZIJ niet ingegrepen hebben. Driekwart is in zijn leven namelijk nooit iets anders dan ambtenaar of leraar geweest. De helft heeft enkel ooit een koe van dichtbij gezien tijdens een werkbezoek. Heb zelf een beetje het gevoel dat de Ned. politiek er nu aan het achter komen is dat ze een beetje gen**id zijn door " het bedrijfsleven"
Cornelis
@diezelEr was ruimte voor 10% meer koeien en 10% meer melk door efficienter produceren (bijvoorbeeld minder jongvee). Dit past en paste binnen het fosfaatflafond. Vervolgens wet verantwoorde groei melkveehouderij, grondgebonden en wel. Door de VVD een jaar vertraagd, dat dan weer wel!. Mijn vraag: wie had er op bijvoorbeeld 1 april in moeten grijpen?

De export naar China loopt niet heel beroerd op dit moment, wonen best veel mensen.
+1
diezel
Quote:
@Cornelis: Mijn vraag: wie had er op bijvoorbeeld 1 april in moeten grijpen?

Dat was een onmenselijke opdracht geweest.
De persoon die dat op Bevrijdingsdag geopperd had zou vermoedelijk nog minder kleren aangehad hebben dan die Air France directeur die vandaag over dat 3 meter hoge hek kon vluchten! 😄
Cornelis
@diezelDat bedoel ik. Eigenlijk best snel dat de politiek na drie maanden dan toch ingrijpt.
familie pelle
@diezel
Er is maar 1 partij die deze discussie had kunnen en moeten starten en dat is de zuivelindustrie. Zij hadden onder het mom van verantwoord duurzaam ondernemen een grens kunnen stellen aan het aantal kg melk per hectare. Immers, er worden allerlei onzin regels erdoor gedrukt omdat het duurzaam verantwoord ondernemen zou zijn. Maar druk maken om de echte materie hebben ze vergeten. Nu wordt de discussie gevoerd met nog grotere belangen en meer verliezers en een ontzettende puinhoop waarvan geen enkele boer nog weet waar hij vandaag de dag aan toe is.
+1
m uut m
Cornelis
@familie pelleEn dan stelt de zuivel een grens en het lid of de leden gaan over deze grens. Wat dan?
familie pelle
@Cornelis
Dat bedoel ik dus. Een discussie nu voeren waarbij mensen direct geraakt worden is volgens mij veel moeilijker dan een discussie drie jaar geleden voeren waarbij je als boer rekening kunt houden met wat komen gaat .
Cornelis
@familie pelleJa zo lust ik er nog wel een paar. Wat is de sanctie van de zuivel als je in jou geval meer kg melk per ha levert? Had je drie jaar geleden mee aan moeten komen. Men had het bestuur opgesloten in een inrichting.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Men had het bestuur opgesloten in een inrichting.

Visionairs worden vaak miskend. In het kapitalistisch systeem heeft de korte termijn bijna altijd de overhand. Waar dat nogal eens toe leidt zie je op het moment in de melkveehouderij. Nauwelijks nog een fatsoenlijke uitweg te bedenken. Botte bijl methode, zoals bijv. fosfaatrechten wordt dan maar gekozen omdat echt nadenken over een visie niet aan de stuurlui besteedt is. Daar moet je een beetje analytisch verstand voor hebben, en dat is wat anders dan handig vriendjes bevoordelen / konkelen.
Frans1
Quote:
@Cornelis: de sector heeft geen tools om zaken af te dwingen

Helemaal waar Cornelis,behartigers wouden wel bijsturen maar al die waarschuwingen hebben enkel een averechts effect gehad
Cornelis
Ja ja. Er ligt een convenant met 63 partijen over weidegang. RFC heeft afgelopen jaar de weidepremie verhoogd naar 1 cent.
Dat de politiek dit wenst, prima. Nu even niet gaan gillen dat we niet naar de maatschappij hebben geluisterd. De politiek bedenkt elke dag andere dingen.
kuilhapper
Quote:
@Cornelis: Er ligt een convenant met 63 partijen over weidegang

Hoe nietszeggend wil je het hebben...
Cornelis
@kuilhapperKom maar met een beter plan. EZ heeft het convenant ook ondertekend.
kuilhapper
Quote:
@Cornelis: EZ heeft het convenant ook ondertekend
Natuurlijk, goede sier maken waar je verder niks voor hoeft te doen...

Waar zijn we nu eigenlijk bang voor? bemoeienis en nutteloze regels? Nee, daar hebben we tot nu toe geen last van. Als weidegang verplicht is, krijgen we het gezeik over kalfjes bij de koe laten. Als dat verplicht is, Moeten dieren wel tot hun dood aan toe op de boerderij blijven. Want onthoud maar; het is toch nooit goed...
Cornelis
@kuilhapperVolgens mij heeft Dijksma de laatste keer de motie met een kamermeerderheid voor verplichte weidegang naast zich neergelegd.
Huppel
Dat was de motie van Jesse Klaver. Daar was een kamermeerderheid voor.

Dijksma heeft dat naast haar neergelegd omdat zij vond dat de sector voldoende maatregelen heeft genomen om de koeien in de wei te houden (weideconvenant).

Tijdens prinsjesdag werd overigens wel duidelijk dat de overheid weldegelijk een visie heeft waar het naar toe gaat:

"Het kabinet wil dat in 2020 80% van de koeien regelmatig in de wei staat. In goed overleg met de partners van het Convenant Weidegang worden in 2016 hiervoor maatregelen uitgewerkt."

Daarmee is een duidelijke norm gesteld. Het zou best wel eens zo kunnen lopen als met de fosfaatdiscussie: de sector lost het zelf op, en zo niet dan beslist de overheid.

Politiek gezien is het nu ook de perfecte timing voor de oppositiepartijen om met dit voorstel te komen. De messen voor het debat zijn geslepen. Immers, de melkveewet wordt nog in de tweede kamer besproken en ook de fosfaatwetgeving staat nog op de planning. Beide gaan over de grenzen en voorwaarden voor groei van de melkveehouderij. De oppositie ziet kansen voor de voorwaarden.... .
josl
Op boerderij.nl vooral tegensstanders van verplichting. Hier vooral realisten dat het nu weer even de doofpot ingaat maar voor hoelang.
+1
Wiebren
Heel erg representatief dit prikkebord soms. Dus als de sector / zuivel vanaf 1 januari 2015 alle bedrijven verplichte weidegang had opgelegd, dan was er niemand naar een grote zaal van een voetbalstadion afgereisd om te protesteren? Of gebeurt dat alleen als weidemelk 0,5 per liter meer opbrengt betaald door de opstallers?
+1
Freriks
Als we toch onverhoopt dierrechten krijgen in de melkveehouderij of een verdere beperking van de derogatie (bijv. niet meer voor maïsland) roepen de hier aanwezige prikkers dat we de kringloopwijzer veel eerder hadden moeten invoeren. Er is nou eenmaal niets zo makkelijk als wijsheid achteraf.
Maar Wiebren, je kunt van de gemiddelde veehouder niet verwachten een realistische inschatting te maken van de maatschappelijke druk op de sector. Jij zit vrijwel elke dag in die discussies (geluk voor ons)en merkt hoe de stemming is. Veel boeren kunnen en willen niet geloven dat ze geen koning op eigen erf zijn. Maar blijf ons vooral informeren.
Holstein
@Wiebren
Wat is dit nu voor een reactie??
Natuurlijk moet je als sector geen verplicht weidegang opleggen; je moet juist voorkomen dat de politiek dit wettelijk gaat doen!
Het is toch al jaren duidelijk hoe belangrijk de burger/politiek weidegang vindt?? Welnu ondertussen zijn die weiders, die voor dat mooie plaatje zorgen, wat zelfs in China hogelijk wordt gewaardeerd, met een fooi afgescheept. En ja, nu is er dan dat convenant met al die partijen en is de weidetoeslag verhoogt met een halve cent. Zou dat helpen?? Een workshopje hier, een cursusje daar en iets meer toeslag; wie weet trek je daarmee een enkeling over de streep, maar echt verschil zal het niet maken.
Waarom niet veel eerder ingegrepen?? Nu moet het percentage weidende koeien weer omhoog van 70 naar 80%; dat is veel lastiger dan wanneer je het op 80% had kunnen houden.
Maar ja, dan moet je wel bereid zijn om die weidende bedrijven ook serieus te belonen, en eens niet zwichten voor de druk van de grote jongens. Want natuurlijk zullen die boos zijn en protesteren. Denk alleen maar aan die Zembla-boer die wees op de weidende koeien van zijn buurman , en daarbij hooghartig verklaarde: " blij dat dat mijn koeien niet zijn"!
De sector/zuivel zal dan ballen moeten hebben, en die protesten naast zich neerleggen; dan kunnen ze laten zien dat ze de roep om meer weidende koeien serieus nemen. Met een grotere financiele beloning zijn wel degelijk meer koeien in de wei te krijgen, en is een (wettelijke) plicht tot weidegang te voorkomen. Dat is ook voor de "opstallers" een beter keus!
Cornelis
En Holstein hoe gaan we jou verhoogde weidepremie financieren?
Holstein
@Cornelis
Dat lijkt me niet zo moeilijk, het gaat immers om het verschil tussen wel en niet weidende bedrijven. Als je zo'n 2,5 cent op alle liters gaat inhouden (weiders en niet-weiders) en je verdeelt dat vervolgens over de 70% weiders, dan zal je die ongeveer 3,5 cent weidepremie kunnen geven. Toegegeven, dat is netto maar 1 ct weidepremie, maar je creërt wel een verschil van meer dan 3 ct. En zoals ik al eerder aangaf, is uit onderzoek gebleken dat opstallers dan wel over weiden gaan nadenken. En dat wil je toch??
spotmelker
@Cornelis Stoppen met elke vorm van melkprijsdifferentiatie, misschien komt er dan weer rust in de tent en denken mensen wat minder egoïstisch na. 50 kilo extra stikstof/ha kon nog wel eens effectiever zijn dan een miniem melkprijsverschil.
Cornelis
@HolsteinMet andere woorden: je kort de niet weiders 2.5 cent ?
Cornelis
@spotmelkerVolgend jaar weer discussie over ledenfinanciering, dus ook quantumtoeslag.
En ik denk dat een gezonde bodem meer doet dan die 50 kg N extra (ervaring)
+3
weurding
@Holstein waarom moet een ander gekort worden?, gewoon een plus halen uit de markt als de consument het echt wil
+1
Holstein
@weurding
Zoals ik al aangaf boeren wij in een verstedelijkt gebied. Burgers bemoeien zich dus met ons bedrijf, en weidegang vinden zij zeer belangrijk. Dit lees/zie je niet alleen in de media, als je regelmatig contact hebt met burgers weet je dat ook.
Om productieruimte te houden, licence to produce zoals we dat zo mooi noemen, zul je daar rekening mee moeten houden, en weidegang is hierbij een belangrijk visitekaartje dat je onderscheid van de intensieve veehouderij. Velen in de sector zijn daar volgens mij inmiddels ook wel van overtuigd. Om die weidegang op minimaal 80% van de koeien te krijgen zul je toch een redelijk financieel verschil moeten maken, anders redt je dat niet.
Natuurlijk kun je zo als nu ook nog rustig een tijdje aanmodderen, maar dan moet je er niet van opkijken dat weidegang op enig moment toch wettelijk verplicht wordt, en dat lijkt mij minder wenselijk.
Daarnaast heeft FriCa ook duidelijk aangegeven dat het beeld van weidende koeien van groot belang is in de vermarkting van haar producten. Is het dan niet fair dat weidende bedrijven ook wat een groter stuk van de winst/koek krijgen?
Je zou daarom wat mij betreft de weidepremie ook mogen financieren uit de winst...
+2
weurding
@Holstein wij weiden zelf ook, maar stel de basis is 30 cent, dan kan een weider toch ook 31 cent krijgen zonder dat de nietweider gekort wordt? laat ze die cent dan gewoon uit de meerwaarde van de weidemelk halen en geen constructie's bedenken waarbij je mekaar verwijten gaat maken, dat doet intensief en extensief ook al met de fosfaatrechten, het lijkt erop of men de boerenstand elkaar wil laten "afmaken"
Cornelis
@HolsteinGebeurt al voor een deel. De eerste halve cent komt uit de winst.
cs-agrar
@weurding
Zoiets geeft volgens mij gewoon duidelijk aan dat de consument, ondanks alle politiek correcte uitspraken over meerwarde van bio- en weidemelk, gewoon grotendeels prijskoper blijft
spotmelker
@Cornelis Dat van die gezonde bodem ben ik met je eens maar de meeste boeren zitten daarvoor te vaak/veel te zwaar materiaal op hun land. Van weiden krijg je een betere bodemstructuur, bollenboeren hebben deze percelen liever dan maaipercelen. Verder kan de grootste weidegang stimulans wel eens uit 'onverwachte' hoek komen.
Holstein
@Cornelis
Het mag natuurlijk ook op een andere wijze gefinancierd worden, bijvoorbeeld uit de winstverdeling. Maar je zult hoe dan ook een verschil moeten krijgen tussen weiders en niet-weiders van minimaal drie cent, om de laatstgenoemde groep in beweging te krijgen, zo bleek onlangs uit onderzoek. Of weet jij wat beters?
En geloof me, anders komt die weideplicht vroeg of laat toch echt in de wet.
Cornelis
@spotmelkerIk heb dan weer geen bollen. En welke hoek bedoel je?
Cornelis
@HolsteinLaten we stap voor stap zetten. De cent is dit jaar ingevoerd, eerst die resultaten maar afwachten. En nee we gaan niet weiders geen 2.5 cent korten. Andere winstverdeling? Ik ben nog niet zover.
kuilhapper
Quote:
@Holstein: anders komt die weideplicht vroeg of laat toch echt in de wet.

Lijkt me onderhand prima, is dat gezeik ook mooi is afgelopen. Kan de stichting weidegang opgeheven worden, ammoniak probleem in 1 keer opgelost qua melkveehouderij, recente geld uit Brussel kan rechtstreeks naar de boer, alleen maar winnaars!

De "sector" gaat natuurlijk uit angst voor wetgeving weer allemaal domme beloftes doen die nergens over gaan..., dan krijg je de zelfde zooi als met fosfaat. Gewoon doorpakken en verplichten, anders blijft het etteren.
Cornelis
@kuilhapperJe vergeet het einde van de weidepremie nog!
Nico96
@Cornelis
Het aantal hectares blijvend grasland zal ook sterk oplopen.
Holstein
@Cornelis
Natuurlijk doe je zoiets stap voor stap; en je kunt ook denken aan een mix van korting voor niet-weiders, aanpassing winstverdeling en deels uit de markt. Dat laatste is natuurlijk moeilijk exact te kwantificeren: wat is het effect van de positieve beeldvorming van koeien in de wei op de verkoop van babyvoeding in China??
En natuurlijk is 2,5 cent korten best veel, maar je moet wel verschil maken.
Mijn vraag aan jou: heb jij dan geen moeite met het feit dat kleinere bedrijven al jarenlang worden gekort middels de quantumtoeslag? Geld dat vervolgens wordt doorgesluisd naar de grotere bedrijven. Het wordt extra wrang als je je realiseerd dat juist op de kleinere bedrijven het meeste wordt geweid; met andere woorden, zij zorgen voor het imago, de grotere bedrijven lopen met de winst weg...
En ben je het met me eens dat de zuivelindustrie hiermee de schaalvergroting al jarenlang veel meer heeft gestimuleerd dan de weidegang??
weurding
Quote:
@Holstein: gekort middels de quantumtoeslag?

is ook grote onzin, er kan 35 kuub melk in een vrachtauto, logistiek of ze nu 2 keer 15 kuub en 5 kuub bij een kleinere laden of 2 keer naar dezelfde moeten om te laden maakt ook geen reet uit, dat plannen ze wel in, handelingen blijven hetzelfde, hele kwantumtoeslag mag er van mij direct af
Frans1
Quote:
@Cornelis: En nee we gaan niet weiders geen 2.5 cent korten

Je bent wel erg stellig in deze,wat zou er gebeuren als Unilever gaat eisen dat minimaal 80% van de in de producten verwerkte melk weidemelk is,of een inkoper van babyvoeding uit China?
Cornelis
@Frans1Als dan... vragen zijn heel leuk en eindeloos. Ja over die 2.5 cent kan ik helder zijn: geen optie (er zijn echter nog 209 andere ledenraadsleden).
Cornelis
@HolsteinQuantumtoeslag staat volgend jaar op de agenda. Ik luister naar de argumenten..
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Ja over die 2.5 cent kan ik helder zijn: geen optie

Ze stellen meteen voor er maar een duppie van te maken om deze discussie in 1 keer te beëindigen, ik zou zeggen : GOED PLAN 😄
Cornelis
@jan is hobbyboerDeze neem ik niet mee 😄
puntertje
Quote:
@Cornelis: Ja over die 2.5 cent kan ik helder zijn: geen optie

Spreekt hier een ledenraadslid of een niet weider?
Cornelis
@puntertjeCornelis, staat erbij zelfs 😄
puntertje
@Cornelis
spreekt hier ledenraadslid Cornelis of niet weider Cornelis? 😃
jan is hobbyboer
Quote:
@puntertje: spreekt hier ledenraadslid Cornelis of niet weider Cornelis?

Duppie komt er vanzelf. Je hebt gehoord wat de inspraak bij de fosfaatrechten steeds naar voren bracht. Koeien moeten in de weide, fosfaatrechten per hectare grond, het wijst allemaal een kant op. Alleen de landbouwvoormannen willen er nog niet aan. Maar don't worry, de varkens zijn ook flink te hoop gelopen tegen een wat vrijere (nog steeds hopeloze) huisvesting voor zeugen ondanks dat de hele samenleving dat wilde. Gevolg: je kunt het tijdje tegenhouden, maar dan komt er een wet die dat gewoon verplicht. Kun je non-argumenten als mensenrechten en weet ik wat bedenken, maar onzin wordt alleen door de achterban geloofd, niet door de wat kritischer buitenwereld. Het is natuurlijk wel weer jammer dat clubjes als Natuur en Milieu en de dierenbescherming meer op mijn lijn zit dan de bestuurders uit mijn eigen landbouw. Maar dat is blijkbaar gevolg van volledig gepolariseerde discussie, het is nu hard tegen hard aan het worden.

Dus gewoon nog even geduld hebben, zelfs Cornelis en Wiebren gaan het nog meemaken, industriemelk brengt een duppie minder op dan 'ot en sien' melk. We gaan weer gewoon doen wat de samenleving vraagt, veel leuker voor de boer, veel leuker voor de koe en veel leuker voor de consument, wat willen we nog meer.
+2
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: veel leuker voor de consument

Toch een foutje Jan. Voor de burger bedoel je waarschijnlijk want het gros van de consumenten zijn volgens mij prijskopers. 😄
puntertje
@pieta
Dat is ook zo'n stokpaardje, het benadrukken dat de consument en burger twee verschillende eenheden zijn. Dat is helemaal niet waar, er zit hooguit wat tijdsverschil tussen. Er is tegenwoordig geen consument meer die in een supermarkt nog naar batterij eieren vraagt.
Todi
@jan is hobbyboer
Jan is het geen idee om de echte weiders[ dag en nacht] bij de bio melkers te zetten. smily.
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@Todi: bij de bio melkers te zetten

Dan krijg ik zelfs 2 duppies extra, ik ben voor 😄
pieta
@puntertje
Die is er nooit geweest. Iemand die naar batterij eieren vraagt. Gewoon onzin. De burger en de consument zijn er gewoon twee. De ene wil iets (vaak kleinere groep die hard roept en publiciteit zoekt) en de ander koopt wat er in de winkel ligt. Die zoekt naar gelang zijn eigen wensen. De een koopt biologisch, de ander kijkt naar herkomst maar velen kiezen voor goedkoop. Dus wat moet je dan? Wakker dier doet er alles aan om bijv de kiloknaller er uit te krijgen. Maar tot op heden is dat nog steeds moeilijk omdat de ene supermarkt niet eerder wil als een andere ivm omzetverlies. Zo is het ook met weidemelk. Bracht de weidemelk maar meer geld op. Dan kom je dus op het moeilijke niet meetbare vlak van imago. Wat verkoopt bijv de babymelkpoeder in China? Koeien in de wei, boer op klompen met een molen op de achtergrond of "Made in Holland" en onberispelijke kwaliteit?
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Zo is het ook met weidemelk.

Dat is volgens mij ook weer zo'n non-argument. Punt is gewoon dat de verkoper van weidemelk RFC ook 80% industriemelk moet verkopen. Hij kan dus nooit al te hard voor het ene product reclame gaan maken, het andere product moet ook verkocht worden. Ik denk dat RFC veel stelliger in z'n marktbenadering zou zijn wanneer ze alleen maar (echte) weidemelk in hun pakket had zitten. Maar dat zal niet gebeuren, daarvoor moet er eerst een andere kapitaalkrachtige partij opstaan. Maar dat is een illusie.
Cornelis
@jan is hobbyboerJa Jan zo werkt het in een cooperatie, dat gaat over alle leden.
pieta
@jan is hobbyboer
Denk jij dan dat de Europese consument ook maar iets meer melk is gaan consumeren sinds het hele weideganggebeuren. Dan geloof je volgens mij gewoon in fabeltjes. Dat je aan weidemelk een mooi verhaal kunt hangen klopt. Maar daar houdt het dan ook meteen weer op. En in China kochten ze al volop babymelkpoeder voordat wij hier de discussie hadden over weidegang. Je weet natuurlijk nooit het alternatief (hoe was het geweest zonder de weidemelk). Voor mij gaat de discussie nog steeds vooral over imago en regelgeving in NL.
Cornelis
@puntertjeHet maakt voor mijn eigen toko niet zoveel uit. We hebben vorig jaar de discussie gehad en de premie verdubbeld. Lijkt me niet voor de hand liggen dat je een paar maanden later discussieert over 5 maal zoveel. Geld moet ergens vandaan komen. Als je mijn persoonlijke inschatting wilt weten: Het zou wel eens kunnen dat de premie eerder is afgeschaft dan dat die hoger wordt. Immers bij een weidegangverplichting is een premie overbodig. Maar dat is hoe ik er vandaag tegenaan kijk.
Todi
@Cornelis
Dus er is een onderling overleg geweest tussen de minister en rfc dat er een wet moet komen en dan kunnen we dat weer recht trekken. Zijn we dat gezeik over weide melk ook weer kwijt.
Cornelis
Quote:
@Todi: Dus er is een onderling overleg geweest tussen de minister en rfc dat er een wet moet komen

Hoe kom je daar bij? Met we bedoel ik de leden van RFC.

En heel de wereld schreeuwt dat Dijksma altijd haar eigen zin doet....
crisis
Quote:
@Todi: onderling overleg geweest tussen de minister en rfc dat er een wet moet komen

Dan is wel duidelijk dat ook RFC niets in de melk te brokkelen heeft. Dijksma heeft het wetsvoorstel voor verplichte weidegang namelijk naast zich neer gelegd.
+2
cs-agrar
Quote:
@puntertje: Er is tegenwoordig geen consument meer die in een supermarkt nog naar batterij eieren vraagt

Klopt, men neemt gewoon de goedkoopste
puntertje
Quote:
@Cornelis: Als je mijn persoonlijke inschatting wilt weten

Tja, evenwicht niet waar, als de weidegang op deze manier verder terug loopt zal op termijn een verplichting volgen. Opstallers boos.
Wordt het verschil tussen continue-op-stal-melk en weide-melk vergroot zijn de opstallers ook boos.
Die willen maar één ding, geen verplichting en geen korting. En de reguleer knop om het evenwicht te bewaren is de hoogte van de weidepremie. Wil je daar niet aan draaien dan wordt verplichting van zelf een feit. En laten we wel zijn, ik ben niet direct voor een verplichting maar als opstallers graag een free-riders positie willen houden moeten ze zich wel realiseren dat het voor de meerderheid van de boeren die toch al weiden niet uit maakt of er een verplichting komt. Don't push your luck zou ik dan denken.
puntertje
Quote:
@cs-agrar: Klopt, men neemt gewoon de goedkoopste

Maar dat zijn geen batterij eieren want daar is een verbod op. Nou niet gaan zeggen, 'en die ingevoerde eieren uit de Oekraïne dan?' Geen enkel supermarkt gaat die in de schappen leggen en verreweg de meeste fabrikanten zijn zeer beducht voor het gebruik van die eieren want voor je het weet wordt je aan de schandpaal genageld. Leuk? och, weet ik niet, maar wel realiteit.
diezel
Quote:
@Cornelis: Het zou wel eens kunnen dat de premie eerder is afgeschaft dan dat die hoger wordt. Immers bij een weidegangverplichting is een premie overbodig

Denk dat voor de gemiddelde Nederlandse burger/ de maatschappij "die koe in de wei" toch de license to produce is. ( zelfvoorzieningsgraad van zowat 300%!!!)
Denk dat de gemiddelde burger nu al denkt met twee totaal verschillende sectoren te maken te hebben.
Discussie over extra verplichtingen en eisen zal enkel maar verhevigen als zuivel-sector niet in staat is om wat koeien buiten te houden.
arie.j
@Cornelis
Mogelijk zou ook zijn dat de politiek bij wijze van compromis een minimale weidetoeslag van enkele centen wil, zonder nog een verplichting.
We wachten af
+1
pieta
@puntertje
Die batterij-eieren uit de Oekraïne worden zeker door niemand afgenomen?
pieta
@puntertje
Bij weidepremies(lees: uitbetalingsverschillen) van 3 cent dan denk ik dat bij eenieder waar het kan de koeien buiten gaan. Ook bij mij. Gevolg: Een paar opstaller krijgen minder en de huidige weiders zijn de plus op hun melkprijs nagenoeg kwijt. Dus ook tegen jou zou ik zeggen don't push your luck.
puntertje
@pieta
Tja, dat is dan toch precies wat je beoogt of niet dan? Als dat het gevolg zou zijn dan zou ik zeggen, snel doen.
Holstein
@Cornelis
Maar wat vindt jij wenselijker: een hogere weidepremie (meer verschil tussen weidemelk en niet-weidemelk)en zorgen dat je weer op die 80% weidegang komt of een verplichting?
Want die keus heb je nu nog!
weurding
Quote:
@pieta: batterij-eieren uit de Oekraïne

industriele verwerking denk ik
Todi
Quote:
@Cornelis: schreeuwt dat Dijksma altijd haar eigen zin doet...

Als ik het gemiauw van gisteren allemaal hoor kan ze ook niet anders.
Holstein
@Cornelis
Tot nog toe is de quantumtoeslag nog niet echt opgepakt door de maatschappelijke organisaties, maar dat zou zomaar eens kunnen. Als dan duidelijk wordt dat de zuivel al jarenlang geld van kleine bedrijven naar grote bedrijven sluist omdat...,ja waarom eigenlijk? Omdat die grote jongens anders weglopen? In elk geval heeft het niets met kosten te maken. Maar het zal zeker uitgelegd worden als het aanjagen van de schaalvergroting. Daar sta je dan weer met je mooie imago.
Ook hier geldt:laat je het allemaal gebeuren, of doe je er wat aan!
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: don't push your luck.

Als mijn 'luck' af moet hangen van die ene lullige cent, dat zou pas sneu zijn. Bij een duppie lijkt het tenminste ergens op.
jan is hobbyboer
Quote:
@Holstein: Ook hier geldt:laat je het allemaal gebeuren, of doe je er wat aan!

Je weet inmiddels hoe dat gaat in de landbouw. Rug naar de samenleving en vervolgens de overheid/burgers de schuld geven.
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Ja Jan zo werkt het in een cooperatie, dat gaat over alle leden.

Dat weet ik ook wel, daarom heeft uiteindelijk industriemelk de voorkeur van RFC, meeste leden willen die kant op, maar daarom mag ik nog wel een tegengeluidje laten horen. Het kan ook anders, alleen de echte wil om het anders te doen is er niet, zo werkt het nu eenmaal in een democratie. Niet altijd de beste beslissing wordt gekozen, jammer maar helaas.
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Dan geloof je volgens mij gewoon in fabeltjes.

Ik was vroeger groot fan van de fabeltjeskrant, dat klopt 😄.
pieta
@puntertje
Ik beoog dat niet nee. Maar als het zo moet zijn dan doe ik ook maar mee.
cs-agrar
Quote:
@Wiebren: een grote zaal van een voetbalstadion afgereisd

Dat doen Cono-veehouders 2x per jaar.
+1
jan is hobbyboer
Jantje is hier behoorlijk afgemaakt om z'n stelling mbt ot-en-sien melk vs industriemelk en z'n voorstel om minstens 10 cent extra te betalen voor 'echte' weidemelk. En nu is iedereen ineens verrast dat de politiek met nog veel drastischer voorstel komt. In plaats van naar landbouwbeurzen te gaan en grasland cursussen te volgen (gekker moet het ook niet worden) is het voor veel boeren misschien ook wel eens handig een verplichte maatschappelijke stage in de stad bij hun consumenten te volgen. Dan krijgen ze eindelijk een idee wat er in de bewoonde wereld (dus niet in een dorp achter Dokkum, maar in de grote stad) leeft. Zo'n ZZP-baan heeft allerlei voordelen.

Maar zo als ik ook al tijden zeg: we gaan lekker de varkens achterna, met de rug naar de samenleving met elke keer de simpele 'boos'-reflex. Dat is ook allang uitgewerkt.
cs-agrar
Quote:
@jan is hobbyboer: dus niet in een dorp achter Dokkum,

Zou je dat willen beschrijven, daar kom ik nu weer net niet
weurding
Vanuit een dorp achter dokkum vaart een bootje naar zee, vandaar dat jij er niet bekend bent 😃
cs-agrar
@weurding
Hoe weet zo'n george dat dan van het bootje, hij woont heel op dat andere eind van NL
weurding
@cs-agrar de tamtam komt ook in brabant
+1
oldhuus
Word dan direct biologisch, buurman vangt 48cent hoezo crisis. Of kunnen die Amerikaanse koeien niet zonder droogzetter.
gaitoetklooster
Wat een dom gelul over weiden of niet weiden,moet iedereen zelf weten.
+2
m uut m
Daar gaat gait nog wel achter komen!
weurding
Quote:
@gaitoetklooster: moet iedereen zelf weten.

tijden van zelf weten en doen waar je zin in hebt liggen al lang achter ons helaas 😞

het z.g.n vrije ondernemerschap wordt alleen nog getolereerd tussen regeltjes opgelegd door anderen
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: het z.g.n vrije ondernemerschap wordt alleen nog getolereerd tussen regeltjes opgelegd door ambtenaren

Dat is niet alleen in de landbouw zo hoor, wel eens gekeken waar een simpel friettentje allemaal aan moet voldoen. Daar wordt je ook niet heel gelukkig van. Plus alle gezeik van het hebben van personeel.
weurding
@jan is hobbyboer hier worden alle friettenten overgenomen door aziaten,
maar mijn opmerking was ook niet specifiek landbouwgericht 😄
jan is hobbyboer
@weurding
Dat die ambtenaren een overdosis aan regels bedenken vind ik ook wel, maar het andere uiterste, het rauwe roofkapitalisme, ikkeh, ikkeh, ikkeh en de rest kan stikken, dat bij sommige boeren ook nogal populair is (de Van Bakeltjes hadden toch vrij veel aanhangers in landbouwland) werkt ook voor geen meter. Het vinden van een schappelijke tussenweg is blijkbaar knap moeilijk.
3 speen
Van Bakel is toch uitgeroofd
jan is hobbyboer
Quote:
@3 speen: Van Bakel is toch uitgeroofd

Weet ik veel, ik heb hier gelezen dat ie nog vennoot was in dat 480-koeien project bij Raalte en dat ie ook nog bij die rijke computeraar uuit Vorden 'iets' deed samen in Brazilie. Iets meet 'vos en streken'.
cs-agrar
Quote:
@jan is hobbyboer: die rijke computeraar

😉
3 speen
Je denkt dat ze weer opnieuw beginen
jan is hobbyboer
Quote:
@3 speen: Je denkt dat ze weer opnieuw beginen

Ik weet het niet, dat is wat ik hier lees. De Van Bakeltjes staan met hun levenshouding wel heeeeel erg ver bij mij vandaan. Vind het maar sneu dat je hele leven om geld, macht en groter, groter, grootst draait, ten koste van alles. Ieder z'n ding.
arjan_kok
Vervelend voor de consequente opstallers en hen die een toko opgetuigd hebben die draait op high Tech huisvesting zonder weide, ik zou adviseren van de week nog te beginnen met oefenen met die binnenmelk koeien en kalfjes wat groen gras is
+3
oldhuus
Ik zou eerder een handel in stekpaaltjes en (prikkel)draad beginnen, levert meer op als die weidepremie dan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
127
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
0