Fosfaatrechten móeten helemaal niet van Brussel

Persbericht DDB

De Nederlandse inzet voor de fosfaatparagraaf uit de Nitraatrichtlijn is nagenoeg volledig gericht op het niet overschrijden van de fosfaatproductie in 2002 (het fosfaatplafond). Dit zou Brussel van ons land eisen voor het behoud van de derogatie. De voorzitter van het Nitraatcomité van de Europese Commissie stelt echter dat verbetering van de waterkwaliteit de eis is voor behoud van derogatie, en het fosfaatplafond niet is vastgespijkerd. “De Nederlandse autoriteiten kunnen ons altijd verzoeken om het plafond te wijzigen, uiteraard wel onderbouwd met redenen. In de afgelopen tien jaar hebben wij echter geen signalen ontvangen van Nederland, dat dit plafond niet meer actueel zou zijn.”

Ook bestrijdt het Nitraatcomité de in Nederland heersende gedachte dat ‘Brussel’ eisen oplegt voor de mestwetgeving. “Lidstaten geven zelf aan op welke wijze zij willen toewerken naar de doelen in de Nitraatrichtlijn, wij toetsen slechts of die werkwijze voldoende vertrouwen geeft.”
Verder reageert het Nitraatcomité verrast op de systematiek van fosfaatrechten die Nederland wil invoeren. “Wij zijn hierover nog niet geïnformeerd door Nederland en vragen ons af of deze in voldoende mate gaan bijdragen aan het behalen van de waterkwaliteitsdoelen van de Nitraatrichtlijn.”
Dit alles blijkt uit een gesprek op initiatief van de Dutch Dairymen Board, dat een delegatie van de Dutch Dairymen Board en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond met het Nitraatcomité van de Europese Commissie voor Milieu te Brussel voerde. Het gesprek vond plaats op 22 september jongstleden. Met dit gesprek wilden de organisaties meer duidelijkheid krijgen over de voorwaarden voor derogatie en over de wijze van informatieverstrekking door de Nederlandse ministeries van EZ en M&I aan het Nitraatcomité.

Waterkwaliteit het doel
De voorzitter van het Nitraatcomité maakte direct duidelijk dat het hoofddoel van de Nitraatrichtlijn de waterkwaliteit betreft. Alleen als de hoofddoelstelling: handhaving en verbetering van de waterkwaliteit, niet in het geding komt, kan derogatie worden verleend.
De afvaardiging van het Nitraatcomité was zeer goed op de hoogte van de situatie in Nederland. Zij gaven aan veel vertrouwen te stellen in de informatie, die de Nederlandse autoriteiten regelmatig bij het Nitraatcomité aanleveren. Uit die informatie blijkt dat zo’n 90 procent van het Nederlandse water van slechte kwaliteit is en dat het nog decennia gaat duren voordat de waterkwaliteit voldoende is verbeterd. “Nederland heeft een groot probleem met de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater en staat nog ver af van de gewenste situatie”, aldus het Nitraatcomité. De vervuiling betreft vrijwel geheel Nederland, dit in tegenstelling tot veel andere landen, waar de normoverschrijdingen vaak regionaal zijn. “Dit is de situatie zoals de Nederlandse autoriteiten die bij ons hebben geschetst”, aldus het Nitraatcomité.
Het Nitraatcomité beschikt niet over wetenschappers die de berekeningsmethodes van de lidstaten op correctheid testen. Men gaat er van uit dat de gegevens die door Nederland aangeleverd worden de juiste zijn.

Derogatie
Derogatie is de uitzondering op de aanwendnormen (anders dan de vastgestelde 170 kg) en niet een uitzondering voor het behalen van de in de wetgeving vastgelegde waterkwaliteit. De nationale overheid moet aantonen dat de derogatie geen negatieve invloed heeft op de waterkwaliteit.
Het actieprogramma moet waarborgen dat derogatie de doelstellingen van de waterkwaliteit niet nadelig beïnvloedt. De EU richtlijnen laten uitzonderingen (derogatie) toe op grond van klimaat, grondsoort of management zoals bijvoorbeeld, een lang groeiseizoen of opbrengend vermogen van de grond. Dit kunnen redenen zijn voor toekenning van de derogatie. Echter er moet objectief gemeten kunnen worden en doelen moeten definieerbaar zijn.

Volgens het Nitraatcomité is Nederland een uniek land binnen de derogatie. Nederland combineert een hoge veedichtheid met een hoge standaard van landbouw. Omdat Nederland goed heeft kunnen onderbouwen dat ondanks die hoge vee-intensiteit, toch verbetering van de waterkwaliteit plaatsvindt, is derogatie verleend. “Bij het verlenen van derogatie wordt gekeken naar de robuustheid van het actieprogramma. Dat moet vertrouwen geven bij het Nitraatcomité en ook bij de andere lidstaten want die praten er ook over mee.”
Men geeft aan dat de Nederlandse derogatie niet alleen is gericht op het verbeteren van de waterkwaliteit, maar ook wordt gebruikt als tool voor ‘surplus management’ (terugbrengen mestoverschot). Nederland is de enige lidstaat die de derogatie hiervoor mede inzet.

Dierrechten en fosfaatrechten
Toen de Nederlandse vertegenwoordigers voor de periode 2006-2009 een aanvraag indienden voor derogatie, vermeldden zij in Brussel dierrechten te hebben voor varkens- en pluimvee. Het advies van het Nitraatcomité destijds was, om die vooral niet af te schaffen, maar ze te behouden.

Nederland is destijds onder andere met het Nitraatcomité overeen gekomen een productieplafond voor fosfaat en stikstof in te stellen, met als referentiejaar 2002.
Op de vraag van de DDB/NMV delegatie of dat plafond niet achterhaald is, gezien de grote progressie die Nederland in de afgelopen 13 jaar heeft geboekt op het gebied van bemesting en landbouw reageert het Nitraatcomité met de opmerking dat voor hen het fosfaatplafond een “harde” conditie, een “safeguard” is voor het behalen van de doelen voor waterkwaliteit ,maar dat dit fosfaatplafond is aangedragen door de Nederlandse overheid en in onderling overleg vastgesteld.
Men weet dat Nederland veel vooruitgang heeft geboekt in techniek en in het vinden van een balans tussen efficiënt bemesten en beïnvloeding van de waterkwaliteit, aldus het Nitraatcomité, de Nederlandse autoriteiten hebben echter nog geen voorstel bij het Nitraatcomité ingediend om het referentiejaar of de hoogte van het plafond aan te passen.
Het plafond kan wel worden aangepast, aldus het Nitraatcomité, maar dan moet het verzoek daartoe natuurlijk goed zijn onderbouwd en robuuste waarborgen geven voor de waterkwaliteit. Het Nitraatcomité benadrukt geen eisen op te leggen aan lidstaten. “Lidstaten komen zelf met voorstellen, wij beoordelen die in het kader van de milieudoelstellingen.”

Het Nitraatcomité reageert verrast, wanneer de DDB/NMV delegatie de Europese visie vraagt op de Nederlandse plannen omtrent de instelling van fosfaatrechten. “De Nederlandse autoriteiten hebben ons nog niet laten weten een dergelijke systematiek te willen opzetten. Wij zijn zeer benieuwd welke waarborgen deze systematiek gaat opleveren voor de milieukwaliteit en zullen Nederland daarover vragen stellen.”

Politiek
De Comitévoorzitter geeft op onze vraag wat de rol van de politiek is aan dat deze een belangrijke rol speelt in de derogatieverlening. “De lidstaten praten mee over verzoeken van andere landen.” Dat dit een nog grotere rol gaat spelen bij slechtere melkprijzen en een situatie van overproductie, sluit de Comitévoorzitter zeker niet uit.

Op de vraag naar een advies om de derogatie te behouden legt het Nitraatcomité uit, dat Nederland er voor moet zorgen dat er geen ogenschijnlijk concurrentievoordeel uit het voorstel volgt ten opzichte van buurlanden en/of landen in de EU. Daardoor zou men Nederland de derogatie toekenning kunnen misgunnen en een tegenstem geven. (Een opmerking die niet moet worden onderschat met het oog op de door een aantal partijen uit de zuivelsector gewenste Kringloopwijzer, die zich wel op een concurrentievoordeel richten).

Ook de mogelijkheid om in de toekomst de export van Nederlandse mest in mindering te brengen op het fosfaatplafond, wat nu nog niet gebeurt, blijkt politiek te zijn. Alle omliggende landen hebben een mestproductieoverschot en hebben geen behoefte aan een Nederlandse belasting van hun markt.

Gebrekkige communicatie en transparantie
De gebrekkige communicatie van de Nederlandse autoriteiten over de mogelijkheden die ‘Brussel’ biedt binnen de Nitraatrichtlijn, wekt verbazing bij de DDB. Het mantra “moet van Brussel” blijkt niet juist!
Ook is onduidelijk waarom een aantal jaren geleden door de Nederlandse autoriteiten is besloten over te stappen op een andere manier van watermonstername: van gefilterde naar ongefilterde monsters (monsters met waterplantenresten en kleine diertjes) die een veel hogere fosfaat- en nitraatconcentratie opleveren en een extra belasting zijn voor de Nederlandse veehouderij, terwijl Brussel geen voorwaarden stelt aan de meetmethode.
Tevens geven de Nederlandse autoriteiten geen duidelijkheid over de herkomst en invloed van specifieke niet-landbouw-bronnen die door Nederland wel aan de landbouw worden toegerekend. Waardoor de veehouderij onterecht wordt afgerekend op vervuilingsbronnen waar zij geen invloed op kunnen uitoefenen.
Het gebrek aan wetenschappelijke nieuwsgierigheid waarom de grote inspanningen die de veehouderij inmiddels heeft geleverd (een vermindering van 30% van de plaatsingsruimte voor mest en 35% minder kunstmestgift) geen significante verbeteringen heeft opgeleverd voor de waterkwaliteit is de DDB evenals het Nitraatcomité, een raadsel.
Wel stellen wij vast, dat de instanties die de wijze van monstername bepalen en uitvoeren in opdracht van de Nederlandse autoriteiten - de Waterschappen samen met LTO Nederland belanghebbenden en uitvoerders zijn van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer dat de komende zes jaar ruim 300 miljoen euro mag besteden aan projecten om de waterkwaliteitsdoelen te laten behalen door de agrarische sector onder de huidige Nederlandse voorwaarden. Waarbij al duidelijk is, dat deze doelen niet gehaald zullen worden zolang de belasting door de niet-landbouwbronnen niet inzichtelijk wordt gemaakt en gespecificeerd.

Door de mogelijkheden binnen de Nitraatrichtlijn niet te benutten, een eigen koers te varen ten aanzien van fosfaatrechten en geen transparantie te bieden over de bronnen die de waterkwaliteit negatief beïnvloeden, brengt vooral Den Haag de volgende derogatie in gevaar!

Namens het DDB-bestuur

Deel dit topic

Reacties

noordhollander
Een zeer complexe zaak die DDB; ik snap niet wat telkens die foto van lanbouwminister Scholten erbij moet wellicht wat jaloezie mijnerzijds serieuze mensen dienen eerst eens na te kijken wat DDB is, doet en inhoudt en niet klakkeloos maar al duttend wat te lezen daarover.............
weurding
Quote:
@noordhollander: die foto van lanbouwminister

bij elke reactie van jou zie ik ook iemand op een bune zitten die onderhand wel pijn aan zijn zitvlak moet hebben.. 😄
cs-agrar
Quote:
@weurding: bij elke reactie van jou zie ik ook iemand op een bune zitten die onderhand wel pijn aan zijn zitvlak moet hebben

Als je goed kijkt, zie je dat ie in slaap gevallen is..
+4
wally
Lijkt er anders wel op dat ze lekker in de pot roeren. vind de informative toch wel heftig en wat mij betreft wel een beetje werk aan de winkel voor LTO en de tweede kamerleden
m uut m
Welke informatie brengen ze hier wat wij nog niet wisten.
Fosfaatrechten en of dierrechten zijn een Nederlands feestje dat was allang bekend.
Net zoals dat het fosfaat plafond niet onbespreekbaar is in Brussel dat is ook bekend.
Het probleem zit hem in de dubbele agenda van onze staatssecretaris en het politiek klimaat in Den Haag. Ze willen niet meer koeien in Nederland. Zich achter Brussel verschuilen dat valt volgens mij wel mee.
Het is net als altijd bij de ddb veel geschreeuw en weinig wol.
-1
m uut m
Nog even ter aanvulling de melkprijs van dit moment heeft niets van doen met een "overproductie" in Europa want de Europese productie is veel lager dan vorig jaar.
Weer een stokpaardje van de ddb weg.
jg
Waar haal je de cijfers over de Eu melkproductie vandaan?
cs-agrar
Quote:
@m uut m: Nog even ter aanvulling de melkprijs van dit moment heeft niets van doen met een "overproductie" in Europa want de Europese productie is veel lager dan vorig jaar.
Weer een stokpaardje van de ddb weg

Wist u dat, niet alleen aanbod, maar ook de vraag de prijs bepaald?
-1
m uut m
@cs-agrar
Heeft niets met het verdwijnen van het mq van doen.
cs-agrar
@m uut m
Zij spraken niet voor niets over flex quotum, dus stokpaardje is niet foetsi, maar zelfs aktueel
-1
m uut m
@cs-agrar
Flex quotum loopt altijd achter de feiten aan.
+1
cs-agrar
@m uut m
Die markt kon wel eens grotendeels beter voorspelbaar zijn dan wij boertjes denken.
+2
cs-agrar
Quote:
@m uut m: Welke informatie brengen ze hier wat wij nog niet wisten.
Fosfaatrechten en of dierrechten zijn een Nederlands feestje dat was allang bekend.
Net zoals dat het fosfaat plafond niet onbespreekbaar is in Brussel dat is ook bekend.
Het probleem zit hem in de dubbele agenda van onze staatssecretaris en het politiek klimaat in Den Haag. Ze willen niet meer koeien in Nederland. Zich achter Brussel verschuilen dat valt volgens mij wel mee.
Het is net als altijd bij de ddb veel geschreeuw en weinig wol.

Tuurlijk wisten wij het al, omdat er van alles in het verhaal niet klopt, maar de vermoedens werden nooit bevestigd. Dat heeft DDB/NMV nu dus wel voor elkaar gekregen, en daarmee waarschijnlijk, en te hopen, knuppel in het hoenderhok gegooid.
Een beetje ondernemer had bijv de optie ongefilterd heel snel naast zich neer gelegd, en allang bedacht buiten de landbouw te gaan zoeken naar vervuilingsbronnen. Maar dat is dus allemaal niet gebeurt.
Vraag is nu, wie moet hier op aangepakt worden, is dat politiek, is dat de belangenbehartiger?
Het lijkt mij teveel op een politiek georganiseerd spelletje om eigenlijk vooral maar banen te creëren, ipv logisch te opereren.
-1
m uut m
Wat een frustraties
jg
Afroming in de tijd is dus geen optie ivm de kritische houding tov de derogatie. Als Lto mag je dit soort grote risico's nooit nemen.
sil
Wat een geneuzel..... of we nu een fosfaatplafond hebben met fosfaatrechten of dierrechten. Dan geef me toch maar het eerste.
Een beperking krijgen we toch om dat 90 procent van onze waterkwaliteit onvoldoende is.
cs-agrar
Quote:
@sil: 90 procent van onze waterkwaliteit onvoldoende is.

Dat geloof je toch niet?
+1
Wiebren
Ik raak nou niet echt ondersteboven van dit persbericht. Eerder valt me de enorme informatie-achterstand op, die blijkbaar voor een deel is ingehaald op 22 sept.
In de tekst staat regelmatig Nitraatcomite, voor de volledigheid lijkt het mij beter om telkens voorzitter van of afvaardiging van erbij te benoemen. Sieta en de NMV hebben vast niet met het hele comité gesproken, maar met de voorzitter. (want het is een afvaardiging van de lidstaten, met als voorzitter het hoofd van DG environment van de Commissie)

Op inhoud:
Waar is te lezen dat de fosfaatrechten moeten van Brussel? Het is een besluit van het kabinet om deze in te willen voeren om de huidige derogatie niet in gevaar te brengen.
Of er ruimte zit om een ander plafond of een tijdelijke overschrijding toe te laten is een kwestie van overleg. Daar komt niet direct het Nitraatcomite aan te pas, die behandelen nieuwe actieprogramma's en tussentijdse beoordelingen.

De waterkwaliteit is een hot item zie ik. Vorige week was er een informatiebijeenkomst in het kader van de Evaluatie Meststoffenwet. Die evaluatie is ook weer de basis voor het volgende actieprogramma, er wordt in beoordeeld hoe het ervoor staat met de effecten van het huidige beleid. Daarbij is nitraat in grondwater een onderdeel, risico's van gronden die met fosfaat verzadigd zijn, maar ook stikstof en fosfaat in oppervlaktewater.
Voor nitraat in grondwater wordt in NL het bovenste grondwater gemeten, evenals water in de bovenlaag (hangwater) en drains. De meetdiepte-discussie loopt al heel lang. Hebben we (via de politiek) als LTO ook al vaak op gehamerd. Wij hebben hoog grondwater en door daar te meten zie je het eerst effect (blijkt nu ook) maar tegelijk is de concentratie hoger dan op bijv. 5 m diep.
Voor oppervlaktewater geldt dat het ongeveer 50/50 is wat betreft het halen van de normen. Op de helft van de meetpunten overschrijding en de andere helft OK.
Waarom is het Deltaprogramma Agrarisch Waterbeheer (DAW) opgezet door de Unie van Waterschappen en LTO? Juist om in die regio's waar de normen nog niet gehaald worden een verbeterslag te maken. In 2021 wordt weer gekeken hoe het ervoor staat en dan moeten in 2027 de normen worden gehaald. Voor het vorige actieprogramma hadden we forse ruzie met de Warerschappen, die continu bepleitten dat de gebruiksnormen verder moesten worden aangescherpt en derogatie verkleind. Wij zijn van mening dat je de overschrijdingen op moet lossen in de gebieden en niet via één landelijke mestnorm. Daarom is evenwichtsbemesting per 2015 de basis van de gebruiksnormen. Met de huidige normen is de opbrengst van een gemiddelde hectare net zo groot als de gebruiksnormen voor fosfaat.
Daarmee kun je dus ook stellen dat de bijdrage van landbouw letterlijk op 0 staat als mensen zich aan de normen houden. We weten allang dat de landbouw van vandaag maar een kleine bijdrage levert aan de problematiek van oppervlaktewater. Wel hebben we een dikke erfenis van de tijd dat er nog tot 5x zo veel bemest mocht worden als vandaag. En die andere bronnen hebben hun eigen taakstelling.
cs-agrar
Quote:
@Wiebren: De meetdiepte-discussie loopt al heel lang. Hebben we (via de politiek) als LTO ook al vaak op gehamerd. Wij hebben hoog grondwater en door daar te meten zie je het eerst effect (blijkt nu ook) maar tegelijk is de concentratie hoger dan op bijv. 5 m diep.
Voor oppervlaktewater geldt dat het ongeveer 50/50 is wat betreft het halen van de normen. Op de helft van de meetpunten overschrijding en de andere helft OK.
Waarom is het Deltaprogramma Agrarisch Waterbeheer (DAW) opgezet door de Unie van Waterschappen en LTO? Juist om in die regio's waar de normen nog niet gehaald worden een verbeterslag te maken. In 2021 wordt weer gekeken hoe het ervoor staat en dan moeten in 2027 de normen worden gehaald

Ofwel andere meetdiepte en er is geen deltaprogramma nodig?
+2
Wiebren
Meetdiepte gaat over nitraat in bovenste grondwater. Dat zou ook dieper kunnen, iedere meter dieper is circa 5 jaar later beeld of er effect is van beleid. De Fransen dachten in Bretange goochem te zijn door diep te meten, maar op een zeker moment gingen de gehaltes aan nitraat omhoog, ze moesten ook hoger meten en hadden ergere verontreiniging als Brabant. In sommige lidstaten kun je dan weer heel diep pas het eerste grondwater vinden.
We vergeten het nogal vaak, we hebben voor Europese begrippen een ENORME veebezetting op die 1,9 miljoen hectare lamdbouwgrond (er ligt meer braak in Polen dan wij hebben). En we hebben tegelijk een derogatie van 18000 bedrijven. Vlaanderen ongeveer 1/3 van dat aantal, Denemarken ook, Italie maar dik 250 bedrijven.

Oppervlaktewater, daar is het DAW voor @cs_agrar, die monsters worden uit sloot, rivier, kanaal, meer en zee geschept. Daar is de meetdiepte een minder gevoelig item.
AW217
Wiebren, nu mag je me toch een ding uitleggen. Waarom vroeg LTO uitstel voor mestuitrijden voor heel September aan, wetende dat al die mineralen uit de mest echt niet opgenomen worden door de te zaaien groenbemester. Dit uitstel is een aanslag op de waterkwaliteit en was geheel onnodig. Het bracht alleen wat druk van de mestmarkt, lees kort gewin. Gaan we niet meer voor de lange termijn?
Wiebren
@AW217 scherpe en terechte vraag. We vroegen als LTO overigens aan op bouwland tot 15 september. Dat was landbouwkundig én milieukundig nog te verkopen (weersomstandigheden waren eind augustus zeer ongunstig)

De vakbonden (en eerlijk is eerlijk, ook LTO varkenshouderij) vervolgens voor alle grond en heel september. Daarnà kwam er een kamermotie die dit -ondanks dat het al bijna 15 sept was- alsnog verlenging eiste.
Er is vooral via bestuurlijke druk en afweging nu wel verlenging gekomen. Ik zeg het maar als werknemer, dat was vooral politiek en weinig inhoud.
Todi
@Wiebren
En waarom voor grasland niet aan gevraagd.
Wiebren
@Todi
Omdat er geen noodzaak was (sectorbreed dan, individuele bedrijven of regio's wel maar EZ verlengt niet regionaal)
-1
Todi
@Wiebren
Weer zo n gelikt antwoord .
AW217
@Wiebren
Blijf het merkwaardig vinden dat een intensieve sector die niks met water, grond en gewas te maken heeft, dit voor elkaar krijgt alleen ten gunste van hun eigen portemonee, wat mogelijk gevolgen heeft voor de sector mét grond en gewas. Zoals strengere bemestingsnormen en bv de 230 eis die al in sommige gebieden geld ipv 250 met derogatie.
arjan_kok
Quote:
@Grasbaal: Uit die informatie blijkt dat zo’n 90 procent van het Nederlandse water van slechte kwaliteit is en dat het nog decennia gaat duren voordat de waterkwaliteit voldoende is verbeterd. “Nederland heeft een groot probleem met de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater en staat nog ver af van de gewenste situatie”, aldus het Nitraatcomité. De vervuiling betreft vrijwel geheel Nederland, dit in tegenstelling tot veel andere landen, waar de normoverschrijdingen vaak regionaal zijn. “Dit is de situatie zoals de Nederlandse autoriteiten die bij ons hebben geschetst”, aldus het Nitraatcomité.
dit is toch wel een hele harde noot
Freriks
Afgelopen week zijn we in Duitsland op bezoek geweest bij het Wasser en Abwasser-Zweckverband in Neuenhaus. Daar hebben we geleerd dat Duitsland de derogatie is kwijtgeraakt met als voornaamste oorzaak de mestvergisters. Ze hebben daar voor de landbouw een vergoedingsregeling als je aan het eind van het jaar minder dan 80 kg N-mineraal in de laag van 0-90 cm hebt. Dat haalden we in Nederland afgelopen jaar ook niet.
Dat beleid heeft goed gewerkt tot ca 10 jaar geleden. toen kwamen de vergisters. De mais die de vergister in gaat komt er wettelijk niet als mest uit en mag zo uitgereden worden. Resultaat is nitraatgehalten stijgend tot in een enkel geval 260 mg/liter.
Ze kunnen de derogatie weer verdienen als ze een degelijk mestbeleid hebben. Overigens is de Duitse omgang met vergiste mais een probleem voor ons om digestaat als kunstmestvervanger geaccepteerd te krijgen, gezien de gevolgen daar voor het nitraatgehalte.
josl
Weer een duidelijk voorbeeld dat een voordeel op korte termijn als een vuistslag terugkomt voor de lange termijn.En hoe langer het duurt voordat het lek van digestaat gedicht is, des te langer de naweën zullen duren.
Alleen heb ik niet het idee dat ze in duitsland wakker liggen van het verlies van de derogatie.
HFfan
Fosfaatrechten moeten alleen maar v/d fiscus en de banken/makelaars.
weurding
Quote:
@HFfan: fiscus en de banken/makelaars.

je vergeet de potentiele stoppers 😄
spotmelker
@ Freriks zo'n regeling zou me wel passen, kom hier nooit boven de 50. De hier van nature hoge pH voorkomt opbouw van organische stof in bodem en laat het direct aan het gewas beschikbaar komen. Jammer dat al zoveel boeren/bestuurders blind meepapegaaien over de 'vervuiling' door landbouw. Dan krijg je waar je om vraagt; regels o.b.v. onbewezen schuldbekentenis.
Cornelis
Ik heb ook een hoge pH en bouw wel organische stof op....
+3
christo
@CornelisJij of je weiland?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
60