LTO, NAJK niet welkom op hoorzitting Tweede Kamer

LTO en NAJK zijn niet uitgenodigd voor de hoorzitting over de situatie in de melkveehouderij, die woensdag 7 oktober in de Tweede Kamer plaatsvindt. DDB en NMV zijn wel aanwezig.

Deel dit topic

Reacties

noordhollander
Groot gelijk die hebben een erg klein prestatielijstje..............
sil
Apart.............
Coen
Zouden dit de eerste tekenen zijn dat hun rol in Den Haag echt is uitgespeeld ?
tonny60
De wens van Lto is met het afschaffen van het quotum al ingewilligd.Tijd voor een andere visie
+2
kuilhapper
Hoef je geen leedvermaak om te hebben, als de vertegenwoordiger met de grootste achterban gewoon genegeerd wordt is dat een kwalijke zaak.

NMV/DDB en netwerk grondig zijn ineens de belangenbehartigers? Die mogen wel hun zegje doen. Dat netwerk grondig is inmiddels de knuffelpartij van een aantal kamerleden... wat je daar van moet denken?
+2
BoerBart
Zo'n knuffelpartij ontstaat doordat lto de belangen van de grondgebonden boeren verkwanseld heeft.
+2
kuilhapper
Quote:
@BoerBart: Zo'n knuffelpartij ontstaat doordat lto de belangen van de grondgebonden boeren verkwanseld heeft.
Als je als volksvertegenwoordigers een hoorzitting houdt, dan mag ik toch aannemen dat je evenwichtig wil worden geïnformeerd? Gewoon negeren van de grootste club maakt een rare indruk.

Netwerk grondig is een gelegenheidsclubje met "vind ik leuk" achterban waarvan nog niet de helft van de leden beschikt over een ubn... Namens grondig mag Diana Saaman haar zegje komen doen, ff googlen en je snapt dat haar wereld weinig vandoen heeft met de doorsnee melkveehouder... Stond zelfs op de kandidatenlijst voor de 2e kamer voor de partij voor de dieren achter ons aller vriendin Marianne Thieme.. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig...
wally
Grondig zegt alle natuurverenigingen als lid te hebben, vanwege de natuur subsidie (knotten, houtwallen, meidoornheggen) zijn we lid van zo'n natuurvereniging. Echter het standpunt van grondig sta ik total niet achter !!

Oftewel grondig heeft een achterban die nooit vooraf gehoord is, laat staan dat ze het juiste geluid van de leden naar voren brengen !!!!

zeer kwalijke zaak, zeker als er ook nog naar geluisterd word

dit zegt voldoende over sturing van PVDA aan het kabinetsbeleid

LTO moet dit nooit pikken !!!

Wel een spoedkursus hoe bereik Ik wat bij de gemeente nodig denk ik
buorman
@kuilhapper

Met zulke vrienden heb je idd geen vijanden meer nodig.
Maar als jou standsorganisatie [vriend] jou belangen verkwanselt moet je mss wel je vijand gebruiken om je geluid te laten horen.
Lto gaat voor groot groter grootst/ intensief intensiever intensiefst, niet iedereen heeft die ambitie.
+4
jan is hobbyboer
Quote:
@wally: LTO moet dit nooit pikken !!!

Volgens mij hebben ze niet zoveel meer te willen 😄. Er ligt nu een heel eenzijdig voorstel van (Z)LTO en vrienden. Daar hoef je geen hoorzitting over te houden, strekking van huidige voorstel is meer dan duidelijk: WIJ WILLEN INDUSTRIEMELK. Dat begrijpen zelfs kamerleden wel. Dat kamer ook de visie van het totaal ondergesneeuwde tegengeluid wil horen snap ik best. Dan moet je niet die narrow minded figuren van de LTO erbij aan tafel hebben zitten.
m uut m
@jan is hobbyboer
Ik ben het hier absoluut niet mee eens plusje ging te snel wou minnetje doen.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@m uut m: Ik ben het hier absoluut niet mee eens plusje ging te snel wou minnetje doen.

Eigenlijk wilde je gewoon een plusje doen, maar toen dacht je, 'dat kan ik niet maken voor m'n LTO vriendjes' en dus nu spijt 😄
+1
tonny60
@m uut m
Een echte Lto-er.Doet het een bedoelt het ander
+1
cs-agrar
@m uut m
Weet je nog voorheen op school, begon je te twijfelen over antwoord tijdens proefwerk, snel veranderen en achteraf bleek eerste ingeving toch goed te zijn?
+1
m uut m
@cs-agrar
nee hoor nog niet helemaal aan het touchscreen van de telefoon gewend
+1
cs-agrar
@m uut m
Die onthou ik!
demelkboer
Wieren waar ben je nu?
Boerderie
@ Wally,

Onzin dat Grondig zegt alle natuurverenigingen als achterban te hebben. Dat betreft de ANV's koepel Boerenland, die overigens ook uitgenodigd zijn volgende week maar waar wij op een aantal standpunten na verder niets mee delen. Voor de achterban van netwerkGRONDig kun je even op de website kijken: www.netwerkgrondig.nl .

Onze achterban is wel degelijk op de hoogte gesteld en velen discussiëren actief mee over hoe wij de toekomst van de melkveehouderij zien. Dat kan, omdat wij geen ontzettend verdeelde achterban hebben. En wij hebben deze rol inderdaad opgepakt, omdat wij ons als grondgebonden melkveehouders niet juist vertegenwoordigd voelden in de fosfaatdiscussie. Ik denk nog steeds dat die van de 'tegen' party wel goed behartigd is. Je kunt zeggen wat je wilt, maar een gelijk speelveld is wel zo eerlijk lijkt mij.
-1
kuilhapper
Quote:
@Boerderie: Je kunt zeggen wat je wilt, maar een gelijk speelveld is wel zo eerlijk lijkt mij.

Welk speelveld doel je op? rechten vergaren voor koeien die je niet hebt gehad? en deze weghalen bij mensen die ze gemolken hebben? Beetje de Robin Hood gedachte. Dus als je melktank halfvol zit, verlang je van de melkfabriek ook dat deze als volle tank wordt afgerekend? Dat is de latente ruimte gedachte..
BoerBart
Kuilhapper, jij vindt het wel eerlijk dat ik jou mestoverschotproduktie moet aannemen om mijn eigen duur betaalde grond te bemesten.
Groeien na quotumtijdperk is een keuze, verantwoord en grondgebonden.

Te intensief gegroeid was ook een keuze, maar dat geeft problemen en die los je zelf maar op!
kuilhapper
Quote:
@BoerBart: Kuilhapper, jij vindt het wel eerlijk dat ik jou mestoverschotproduktie moet aannemen om mijn eigen duur betaalde grond te bemesten.
Nee, dat is helemaal niet aan de orde. Jij "moet" helemaal niks aannemen! Heb al eerder gemeld dat ik afvoer naar akkerbouwers, die hebben zelf geen zin aan melkvee, wel ontvangen ze graag rdm.

Wat ik ook niet snap is waarom netwerk grondig niet eerder is opgericht, volgens hun gedachtegoed hadden de latente ruimte boeren ook recht op gratis melkquotum tot aan hun plaatsingsruimte. Waarom dat nooit geclaimd??
cs-agrar
@kuilhapper
Kuilhappertje hapt met stompe messen, krijg je broei van...
Of de ruimte nu bij een akkerbouwer of veehouder benut wordt maakt voor het verhaal van boerbart niet uit. Er is een bepaalde mestruimte, als die volledig benut gaat (moet) worden betekend dat ook dat bijv een boerbart mest moet/gaat ontvangen. Misschien niet van jou, maar wel van mij. (boerbart, vriend 😉 ).
kuilhapper
@cs-agrarboerbart moest tot 1 april zorgen voor voldoende q, en moet straks zorgen voor voldoende p-rechten. Waarbij hij dan het voordeel heeft dat hij gaan extra grond hoeft te verwerven bij uitbreiding. Dat is gewoon het verhaal, en ik heb het niet bedacht...
+1
puntertje
Quote:
@kuilhapper: Wat ik ook niet snap is waarom netwerk grondig niet eerder is opgericht, volgens hun gedachtegoed hadden de latente ruimte boeren ook recht op gratis melkquotum tot aan hun plaatsingsruimte. Waarom dat nooit geclaimd??

Dit geeft wel aan dat je heel weinig van regelgeving begrijpt. De quotering was een instrument voor de markt, fosfaatregelgeving gaat over het milieu. Als je die dingen door elkaar haalt en dan conclusies uit gaat trekken mis je waar het om gaat. Je zou overigens wel zo toe kunnen treden tot het bestuur van de ZLTO, daar zitten meer Pipo's die er vergelijkbaar over denken.
+5
jan is hobbyboer
Quote:
@puntertje: De quotering was een instrument voor de markt, fosfaatregelgeving gaat over het milieu.

Quotum was voor de markt europa breed, en P-rechten alleen voor het milieu in NL, rest van Europa lacht zich te barsten, weer een concurrent minder.
George
Quote:
@kuilhapper: hebben zelf geen zin aan melkvee, wel ontvangen ze graag rdm.

Dat graag ontvangen van rundveedrijfmest hangt af wat jij er voor over hebt om bij te betalen. Het is niet dat ze het zo graag hebben hoor , wat geld toe maakt echter veel goed zodat grondeigenaren ook nog een beetje rendement van hun grond kunnen halen. Want zij hebben de grond en jij de stront en als je er van af wilt zul je moeten betalen. 😄
crisis
Quote:
@puntertje: Je zou overigens wel zo toe kunnen treden tot het bestuur van de ZLTO

Gezien de hoge mate van zelfingenomenheid en verheerlijking van intensieve melkveehouderij verwacht ik dat de toetreding tot de bestuurlijke structuur van ZLTO al in het verleden heeft plaats gevonden.
kuilhapper
Quote:
@puntertje: Dit geeft wel aan dat je heel weinig van regelgeving begrijpt.

Wat gek dan dat puntertje die alle regelgeving zo goed begrijpt erg gefrustreerd is.. toch ergens iets gemist?

De fosfaatrechten moeten de p-produktie terug brengen naar 2014, toen was er nog melkquotum, dus de p-rechten zijn melkquotum gerelateerd.
kuilhapper
Quote:
@jan is hobbyboer: rest van Europa lacht zich te barsten, weer een concurrent minder.

Waar wou je mee concurreren dan?
kuilhapper
Quote:
@George: Het is niet dat ze het zo graag hebben hoor
Nee, ze kopen liever dure kunstmest, dat geeft tenminste ook geen organische stof en kali... Maar je kunt natuurlijk ook gewoon je mais dorsen voor wat organische stof..
kuilhapper
Quote:
@crisis: verwacht ik dat de toetreding tot de bestuurlijke structuur van ZLTO al in het verleden heeft plaats gevonden

Nee, ben nog nooit voor een bestuur gevraagd..
cs-agrar
Quote:
@kuilhapper: dus de p-rechten zijn melkquotum gerelateerd.

en 2Juli dan?
puntertje
Quote:
@kuilhapper: Nee, ben nog nooit voor een bestuur gevraagd.

Daar kan ik me dan ook wel weer iets bij voorstellen.
jan is hobbyboer
Quote:
@kuilhapper: Waar wou je mee concurreren dan?

merendeel van onze melk gaat de grens over, daar moeten we concurreren tegen boeren die deze regeltjes niet hebben. Vraag maar eens aan de varkensboeren hoe zoiets uiteindelijk afloopt. Mijn buurman zit er ook sterk over te denken om er de brui aan te geven met de varkens, 48 jaar.
pieta
Quote:
@puntertje: De quotering was een instrument voor de markt, fosfaatregelgeving gaat over het milieu.

De werking ervan voor Nederland is gewoon hetzelfde. Het beperkt je. Het Europees quotum werd volgens mij al verscheidene jaren niet meer volgemolken. Dus dat had Europees gezien geen marktwerking behalve dan dat het Nederland, Denemarken en Ierland in bedwang hield.
pieta
@George
Ze hebben de mest gewoon graag. De prijs die betaald wordt is gewoon afhankelijk van vraag en aanbod. Ga maar eens structureel zonder dierlijke mest telen.
Coen
Quote:
@pieta: Dus dat had Europees gezien geen marktwerking behalve dan dat het Nederland, Denemarken en Ierland in bedwang hield.

het was toch algemeen bekend dat het ambitieniveau in die landen zeer groot was, men wist ook dat in NL de ruimte in diverse plafonds (P2O5, NH3, CH4 etc) zeer klein was.
daarop is door de overheid en de belangenbehartigers niet adequaat gereageerd, met alle gevolgen voor nu voor de NL-melkveehouderij.

het grotere bedrijfsleven compenseert extra CO2-uitstoot via de opkoop van CO2-rechten in Verweggistan
Cornelis
Quote:
@Coen: daarop is door de overheid en de belangenbehartigers niet adequaat gereageerd, met alle gevolgen voor nu voor de NL-melkveehouderij.

Hoezo niet gereageerd? De rem zit er toch op, ammoniak per 1 juli, P per 2 juli. En ja een grens heeft gevolgen ongeacht wanneer je hem instelt.
+1
pieta
@Cornelis
Het gaat om het woordje adequaat. Gereageerd hebben ze inmiddels wel.
pieta
@Coen
Hoe kan het eigenlijk zo zijn dat in de andere landen er wel zoveel ruimte in die plafonds is? Gaat zoiets per km2 of hoe moet je zoiets zien. Ik zie namelijk niet het verschil voor de "omgeving" of een extra koe, varken of kip in NL wordt gehouden of net daarbuiten. Uitstoten doen ze allemaal.
+1
Cornelis
@pietaAls de politiek niet wil en kan en het bedrijfsleven heeft niet de tools dan houdt het toch op?
pieta
@Cornelis
Weet ik maar om dan te reageren zoals de reactie van jou overkwam op die van @ Coen dan is dat wat kort door de bocht. Het woordje adequaat was daar de clou in mijn beleving. Er van veranderen doet het niet meer.
cs-agrar
Quote:
@pieta: Hoe kan het eigenlijk zo zijn dat in de andere landen er wel zoveel ruimte in die plafonds is? Gaat zoiets per km2 of hoe moet je zoiets zien. Ik zie namelijk niet het verschil voor de "omgeving" of een extra koe, varken of kip in NL wordt gehouden of net daarbuiten. Uitstoten doen ze allemaal.

Die hebben gewoon geen plafond, is volgens bij bedenksel vanuit NL om derogatie te behouden.

Er is door overheid niet adequaat gereageerd. Door dat af te wachten krijg je juist bemoeienis van boven. Alles met een stropdas moet je zo min mogelijk mee te maken hebben.
Kunt het ook anders zeggen,

Waarom hebben degene die de mest niet volledig kunnen plaatsen er wel recht op om mest te produceren die ze niet kwijt kunnen?
kuilhapper
Quote:
@MaartenMandemaker: Waarom hebben degene die de mest niet volledig kunnen plaatsen er wel recht op om mest te produceren die ze niet kwijt kunnen
Als ze het niet kwijt kunnen hebben ze een probleem... Als ze het wel kwijt kunnen is dat volledig legaal volgens de wetgever mogelijk. Als je wel een auto hebt maar geen rijbewijs mag je ook niet de weg er mee op...
cs-agrar
Quote:
@kuilhapper: Als je wel een auto hebt maar geen rijbewijs mag je ook niet de weg er mee op...

Auto kan ook harder dan 130...
BoerBart
Waarom mag jij de koeien wel melken en ik niet?
Ik heb de vegunningen, de plaatsingsruimte, van 1995 tot 2012 altijd de stal tjokvol gehad.
Echter in 2014 hadden we erg weinig vee. Een keuze omdat de mestafvoerkoeien te weinig extra rendement brachten.
kuilhapper
Quote:
@BoerBart: Echter in 2014 hadden we erg weinig vee. Een keuze omdat de mestafvoerkoeien te weinig extra rendement brachten.
Dacht dat jij erg extensief was? weet niet wie jou melk afneemt, maar in 2014 was met de meeste melkprijzen wel rendement te maken... En nu MOET ik gaan schudden.
+1
m uut m
@BoerBart
Dat was dan geen goede keus maar het was wel jouw keuze.
kuilhapper
Quote:
@BoerBart: van 1995 tot 2012 altijd de stal tjokvol gehad.
Echter in 2014 hadden we erg weinig vee

Bijbehorende quotum, wat is daar dan mee gebeurd? 2013 melkprijs was helemaal feest, raar verhaal.
arjan_kok
@BoerBartals je op 2 juli maar genoeg hebt gehad
pieta
Quote:
@BoerBart: Echter in 2014 hadden we erg weinig vee. Een keuze omdat de mestafvoerkoeien te weinig extra rendement brachten.

Ik dacht dat jij mest aan kon voeren? Als ik dit zo hoor heb je geen plaaatsingsruimte over. Wat is dan het probleem behalve dat je net als veel andere liever meer koeien (lees fosfaatrechten) wil hebben?
+1
Bedoel dus op eigen grond. Degene die meer grond/plaatsingsruimte hebben, dan dat het eigen vee produceert, hoeven toch niet gekort te worden omdat iemand die nu wel veel meer P produceert dan in de afgelopen paar jaar. Lijkt me niet echt realistich.

Hoor/lees ook wel dat degene die de stal niet vol had of z'n ruimte niet volledig benut, die dat dan maar wel had moeten doen. Kunt het ook anders zien, de overscheiders hadden ook grond kunnen verwerven.
+4
cs-agrar
Vindt het wel mooi dat een NMV daar nu zit, kunnen ze ook eens wijsmaken hoe het nu echt zit met bemesting en wat grond en gewas er mee doen. Kan nog wel es positieve wending hebben

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
54
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0