Dijksma: 30 miljoen naar weidegang en weidevogelbeheer

De 30 miljoen euro die de Euopese Commissie heeft toegezegd voor de Nederlandse zuivel- en varkenssector, wordt voor de zuivelsector besteedt voor weidegang, weidevogelbeheer en milieumaatregelen in de bedrijfsvoering. Hierover hebben staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en vertegenwoordigers van de zuivelsector overeenstemming bereikt.

Deel dit topic

Reacties

+4
Cornelis
Ja laten we het maar weer eens in mestverwerking stoppen. Mijn eigen grond schreeuwt om wat meer mest, maar nee afvoeren en kunstmest kopen.
christo
Het is heel, heel jammer dat dit niet wordt geregeld. Een hoop geneuzel over bijzaken en Bep of kringloopprojectjes maar het belangrijkste punt wordt vergeten. Ten koste van de boer. Hij lijkt er steeds meer op dat sommigen proberen zichzelf aan het werk te houden door continu nieuwe problemen te creeren.
melker
Een gedeelte van de 30 miljoen wordt besteedt aan weidegang ------- heb vandaag een megaorder bij de scapino en de bristol gedaan , 95 mk x 2 rubberen laarzen besteld, wel jammer dat de groene al op waren. maar even zonder gekkigheid, ben wel benieuwd hoe ze de weidegang gaan belonen.
+2
Jannus
Quote:
@melker: 95 mk x 2 rubberen laarze

Mmmmm....die van mij hebben er 4 nodig,of heb jij de rest op klosjes?? 😉 😃
melker
Wij kopen hier de laarzen altijd per paar... haha
twentenaar
30 miljoen verdelen over 3 pijlers word 3 keer niks
+7
kuilhapper
Het geld wordt weer grotendeels "onderweg" naar de boer opgestreken..
Duur betaalde adviesjes over weidegang/vogeltjes en duurzaam bezig zijn. Hebben mensen daarvoor in Brussel rondgesjouwd?

30 mln voor de Nederlandse boeren kopt de krant, hoeveel komt er echt bij de boeren terecht? Zielige vertoning.
tonny60
De mensen die in Brussel rondgesjouwd hebben waren melkveehouders,grotendeels van de EMB organisaties waaronder NMV en DDB.De boeren waren niet in Brussel om steun maar om beleid naar een eerlijke prijs voor hun producten.Het is een schande dat deze beide organisaties niet gekend zijn bij verdeling van de 30 miljoen euro
twentenaar
Je kunt wel in Brussel hebben rondgesjoud maar als je niet aan de tafel zit waar de beslissingen worden genomen heeft het niet zo veel zin
+2
cs-agrar
Quote:
@twentenaar: Je kunt wel in Brussel hebben rondgesjoud maar als je niet aan de tafel zit waar de beslissingen worden genomen heeft het niet zo veel zin

Als je er dan wel zit, zorg dan dat het telt.

Bovenstaand verhaal beetje samengevat, komt er volgens mij geen cent bij een boer terecht, sterker nog, dit gaat boeren geld kosten. Hier komen weer allerlei maatregelen en extra gedoe uit vandaan.

Zoals Cornelis terecht opnoemd, mest moet op land, niet in een verwerking, hooguit in een bewerking.
+1
DJ-D
Waar de consument om vraagt?
Ik vraag ook wel eens iets maar als ik het daadwerkelijk wil, zal ik er gewoon voor moeten betalen....
jan 1
Als men daarvoor naar Brussel moet om voor een betere prijs voor de boer zijn product te demonstreren,en vervolgens wordt je met kluit en al in het riet gestuurd.
Maar ik snap het wel,die 30 miljoen is 3 x nix...
+3
diezel
Geef dat geld toch gewoon aan de varkenshouders die al zolang in de shit zitten! 😞

Beursprijs varkens verder onderuit
boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/…
crisis
Quote:
@diezel: Geef dat geld toch gewoon aan de varkenshouders

Mijn idee. Dit is geen uitroken meer, maar levend villen.
Erco
Over tere zieltjes gesproken....
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@diezel: Geef dat geld toch gewoon aan de varkenshouders die al zolang in de shit zitten!

Dat is ook geld in een bodemloze put stoppen, net als fosfaatrechten aan superintensieve veehouders geven. Varkenshouderij is kansloze business geworden door jarenlang met rug naar samenleving door te douwen. ZLTO is daar erg goed in hebben melkveehouders nu ook gemerkt. Om nu nog weer 30 miljoen in die sector te pompen heeft volgens mij geen nut. Ook daar zal eerst een serieuze visie op de toekomst bedacht moeten worden. De kostprijs benadering zonder draagvlak in de samenleving heeft alleen maar tot verliezers geleid. Overeenkomt met koeienland wordt steeds groter.
arie.j
Over dat met de rug naar de maatschappij staan heb je m.i. wel gelijk.
Maar verder? Stel dat in Nederland er nu een derde minder varkens waren.
En de bedrijven gemiddeld een stuk kleiner.
Zou er dan wel een boterham te verdienen zijn in de varkenshouderij? En zou de prijs voor varkens dan echt van betekenis hoger zijn? Ik heb sterke twijfels.
We zitten in een EU markt wat dat betreft.
+2
dorpsrandhoeve
@arie.j
Bij varkens is het zo dat als er verdient wordt er in Duitsland wel uitgebreid wordt door Nederlanders. Je kunt wat betreft die sterke twijfels en die EU markt wel eens helemaal gelijk hebben.
Coen
Quote:
@arie.j: We zitten in een EU markt wat dat betreft.

voor (zeer) grootschalige bulkproductie moet je daar zitten waar de kostprijs het laagst is, Oost-Europa is dan een goede regio.

streek- en nicheproducten, met een hoog wij-gevoel en een hogere basis-kostprijs, kunnen met nog een extra kostenlading wellicht in welvarende regio's afgezet worden.
jan is hobbyboer
Quote:
@arie.j: Stel dat in Nederland er nu een derde minder varkens waren.

Alleen minder helpt nix arie, het moet anders. Hoe weet ik ook niet, maar als ze zo doorgaan zijn er over 5 jaar nog 3 grote varkensboeren in NL die alles samen met de bank in handen hebben, net als van Drie bij de kalveren, dat heeft niets meer met boeren te maken. Dus willen de ze overleven die varkensboeren, dan zullen ze toch iets kleinschaligers, dichter bij de rijke consument, moeten bedenken. Denk niet dat de meeste zo'n omschakeling willen, en kunnen, maar de huidige weg is doodlopend. Dus tja, vrij hopeloze toestand.
arie.j
@jan is hobbyboer
Als jij niet weet wat ze anders moeten doen, dan vind ik het je wel erg goedkoop met je kritiek bent.
Laten we concreet zijn: Als jij nu varkensboer was, en je wilde varkensboer blijven, wat zou jij dan doen?
Zelf denk ik dat jij zou ophouden met varkensboer zijn.
Maar dat is nu juist wat je schrijft dat die varkensboeren niet moeten doen.
Wanneer jij echter niet weet wat er anders moet, dan is van de zijkant roepen dat ze het verkeerd doen niet fair.
jan is hobbyboer
Quote:
@arie.j: Wanneer jij echter niet weet wat er anders moet, dan is van de zijkant roepen dat ze het verkeerd doen niet fair.

Van mij mogen ze die 30 miljoen hebben, het is toch maar druppel op gloeiende plaat waar je aan het eind van het jaar echt nix van terug vindt. Enige punt is dat het met de varkens al jaar of 20 bergafwaards gaat en dat het dus geen enkele zin heeft om daar nog meer geld in te pompen. Er is waarschijnlijk geen uitweg meer voor veel bedrijven dan gewoon doormodderen zolang de bank het wil. Dat is hardstikke sneu voor die mensen, maar ook zij waren er zelf bij, net als de melkveehouders nu, toen de beslissing werd genomen om te kiezen voor een belachelijk soort van schaalvergroting. Dat heeft duidelijk niet gewerkt, dus het moet anders. Ik kan hier in de achterhoek, waar echt heel veel varkens, koeien, kippen en paarden bij elkaar gepakt zitten, elke dag zien dat het volledig uit de hand loopt/is gelopen. Mijn buren hebben inmiddels hieuwe stallen met 150 en 180 koeien, leuk gezicht met dat gekeutelboer van mij er midden tussen. Verwacht van mij niet dat ik een oplossing weet. Van mij mogen ze ook doormodderen tot hun pensioen, maar daar worden ze ook niet gelukkig van denk ik.
Ik weet ook geen oplossing voor die boer met 400 koeien op 40 ha grond die vorige week open dag had. Of hij wint de hoofdprijs in de loterij of het wordt een moeilijk verhaal voor hem lijkt mij. Omschakelen kan allang niet meer (net als bij die varkensboeren). Het bootje op de zee van George. Daar zit een steeds groter deel van de landbouwers.
arie.j
@jan is hobbyboer
Toch kan je redenering ergens niet helemaal kloppen.
Als het echt met alle bedrijven in varkenshouderij blijvend slecht zou gaan in Nederland, dan zou het aantal varkens afnemen.
Immers een aantal bedrijven zou al gauw moeten stoppen.
En de rest krijgt dan geen extra lening om te groeien.
Maar het aantal varkens neemt eerder toe dan af in Nederland.
Dus moeten er bedrijven zijn die zo draaien dat ze banken kunnen voorrekenen dat ze extra geld voor groei op tijd kunnen aflossen.
En dat kan niet van het verlies.
De schaalgrote neemt intussen wel zo toe dat het wel varkensfabrieken lijken.
Vandaag in de Boerderij:
"Elke 10 jaar een halveren van het aantal varkensbedrijven, dat is al tijden zo", zeggen ze bij de Rabo."En dat gaat nog wel even door".
En volgens Hilkens van ABNAmro zijn er ook nu nog genoeg ondernemers in de varkenshouderij die de crises goed gaan doorkomen.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@arie.j: En volgens Hilkens van ABNAmro zijn er ook nu nog genoeg ondernemers in de varkenshouderij die de crises goed gaan doorkomen.

Blij dat er nog 1 iemand in Nederland is die geloofd wat de banken zeggen.
menno-houdijk
Gaat ook lang duren voordat het geld bij de boeren komt, koeien gaan op stal.
en weide vogels heb pas in voorjaar . dus voordat 1 cent wordt uitgegeven aan de boeren is het denk al bijna 2017 .
menno-houdijk
Ik doe geen weidegang en heb geen arbeid over voor de vogelbeheer ,dus krijg geen cent ook .
concurrentie vervalsing ??
maak die verdeling ook maar eens in het buitenland ,dan kan je lol op
+2
de hoef
Quote:
@menno-houdijk: heb geen arbeid over voor de vogelbeheer

dan heb je een slecht leven jonge
weurding
Misschien er geen arbeid "voor" over? 😉
MTSTAMMINGA
Quote:
@menno-houdijk: concurrentie vervalsing ??
maak die verdeling ook maar eens in het buitenland ,dan kan je lol op

Lees het blad boerin maar even

Die ene boerin zei duidelijk in Duitseland ,Is de regelgeefing anders maar net zo erger als in Nerderland
-1
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: Die ene boerin zei duidelijk in Duitseland ,Is de regelgeefing anders maar net zo erger als in Nerderland

Ja Karst maar die Boerinnen zwammen altijd maar wat. 😄
MTSTAMMINGA
Quote:
@George: Ja Karst maar die Boerinnen zwammen altijd maar wat.

Niet alle boerinnen zijn als jou boerin George 😞
+1
jorisdriepinter
@MTSTAMMINGA
Las net in de V-focus een onderzoek naar predatie. Als dat klopt kan het geld beter naar de jagers voor het afschot van vossen etc.
Volgens het CBS zijn de boeren verantwoordelijk voor de lage vogelstand, maar de gegevens worden aangeleverd door vogelbescherming. Lijkt volkswagen wel.
gezienus
Karst die is 1 week in duitsland geweest en dan een conclusie treken?

Vind het relax hier, we hebben werkbare regels
meelezer10
[quote]@George: Ja Karst maar die Boerinnen zwammen altijd maar wat.

-1, beoordeeld door
Melkmeisje

Kijk uit wat je zegt george je wordt zo weer gehackt
MTSTAMMINGA
@gezienus
Zo als ik het begreep 2 bedrijven in Duitseland en 1 in Nerderland
En zij deed de boekhouding van de bedrijfen
George
@MTSTAMMINGA
Ken je mijn vrouw Karst?
+1
MTSTAMMINGA
@George
Ja van je oude profiel foto 😄
+1
George
@MTSTAMMINGA
O en daar kun jij aan zien dat het een zwammende boerin is?
+1
MTSTAMMINGA
@George
Dat zei jij George:
Jij bent boer dus is je vrouw boerin
En jij zei dat boerinnen maar wat zwammen
In je reaktie van 8 uur terug
MTSTAMMINGA
@George
Dat zei jij George:
Jij bent boer dus is je vrouw boerin
En jij zei dat boerinnen maar wat zwammen
In je reaktie van 8 uur terug
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@George: O en daar kun jij aan zien dat het een zwammende boerin is?

Meisjes plagen, kusjes vragen. Pas maar op, stiekum heeft Karst misschien wel een oogje op jouw vrouw. Zo'n jong brabants ding dat past onze Karst ook wel 😄.
+3
spotmelker
@jan is hobbyboer Misschien komt er bij Karst binnenkort een hottub...
+1
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer
Dat kunsje verleer je nooit Jan 😄
+2
cs-agrar
@spotmelker
Tamminga mansion....
cs-agrar
Quote:
@menno-houdijk: concurrentie vervalsing

Nee, chantage.
Titus de Wolff
De gemiddelde boer of burger denkt waarschijnlijk dat de minister of de regering of anders Brussel baas is over de geldverdeling en zijn gang mag gaan maar dat is een illusie. Er zijn ook weer bazen boven de politieke bazen.
arie.j
Welk deel van de 29,9 miljoen gaat eigenlijk naar de varkensboeren?
Verder is het natuurlijk een leuke zakcent, maar voor hogere prijzen of betere inkomens in de melkveehouderij zet niet echt zoden aan de dijk.
gezienus
Arie , geloof dat er niks bij De boeren aankomt ?
arie.j
En bij jullie in Duitsland ?
gezienus
@arie.j
Kun je straks een beroep op deon bij Landwirtschaft Renten Bank voor Kredit voor liquide Problemen voor de Rest nog niks gehoord waar die 70' milj meer heen gaan
+2
Titus de Wolff
Dat geld voor de weidegang kan straks per 1 november wel overgemaakt worden. Dat die koeien in het land lopen wordt door de zuivelfabriek al betaald, maar het extra werk om ze op te halen zou de minister moeten vergoeden. Dat stuk goodwill, belevenis en attractie om karakteristieke oude boeren of bevallige jonge boerinnen in het weiland bezig te zien met de koeien. Ook het gezondheidsaspect dat boeren eens uit die trekker of achter die computer vandaan komen vergt wat beloning. Dus 140 dagen keer 1,5 uur keer 50 euro per uur bruto, gaarne te voldoen voor 15 november, minister.
jg
+1
arie.j
10 miljoen in Nederland voor de varkens, blijft over krap 20 miljoen JG
Dat is per bedrijf ergens 1150 euro.
Leuke zakcent hoor, maar dat het voor ook maar 1 bedrijf de doorslag geeft, dat geloof jij ook niet.
jg
Wat is er dan bereikt ?? toeslagrechten 16 oktober uitbetalen ???
+1
cs-agrar
Quote:
@jg: Wat is er dan bereikt ?? toeslagrechten 16 oktober uitbetalen

Zolang er niets naar positieverbetering in de markt of extra afzetkanalen gaat, is er helemaal niet bereikt en komt het er op neer dat Dijksma dat geld mooi gaat gebruiken voor plannen die al in de kast lagen, en kan je via voldoen aan (nog meer) bepaalde regels een centje krijgen. Waarvoor je waarschijnlijk eerste meer kosten moet maken.
Wil je prijs omhoog, is het of afzet, of produktie aanpakken.
Met bonussen hou je alleen maar van alles in leven, wat eigenlijk niet levensvatbaar is.
jan is hobbyboer
Quote:
@cs-agrar: Met bonussen hou je alleen maar van alles in leven, wat eigenlijk niet levensvatbaar is.

Goed gezien 😄
weurding
Quote:
@cs-agrar: Met bonussen hou je alleen maar van alles in leven, wat eigenlijk niet levensvatbaar is.

weidegang? 😉
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: weidegang?

Misschien ook wel, zeker met de huidige definitie van weidegang. Zullen weinig consumenten zijn die daar intrappen. Dus of het op deze manier uit de markt gehaald kan worden is ook maar twijfelachtig. Van mij mag je het afschaffen, die ene cent per liter zal het ook niet doen, gerommel in de marge. Echte weidegang met een bonus van minimaal 10 cent per liter, dat gaat tenminste ergens over.
weurding
@jan is hobbyboerdie cent weidegang ben ik direct weer kwijt aan de kwantumkorting 😞
arie.j
@jan is hobbyboer
Het zou me niet verbazen dat wanneer de afname weidegang doorzet de toeslag voor de echte weiders meer wordt.
Daarom niet afschaffen, ben jij natuurlijk ook niet voor, maar je overdrijft graag wat.
jan is hobbyboer
Quote:
@arie.j: Daarom niet afschaffen, ben jij natuurlijk ook niet voor

Maakt me echt helemaal geen bal uit, ik blijf de koeien toch wel weiden, iets anders wil ik helemaal niet. De huidige weidepremie geeft een verkeerd signaal, net als de kwantumtoeslag. Weiden van maximaal 10 koeien per ha gedurende 120 dagen 6 uur per dag is natuurlijk een farce. Dus misschien is afschaffen wel beter.
arie.j
@jan is hobbyboer
Jij slaat door, kijk ook eens door de bril van een ander en niet alleen door die van jezelf.
Bovendien is nog zoiets als imago (dat levert echt geld op) en de samenleving.
Daar heb jij het anders zo graag over.
Maar wanneer het jou niet genoeg oplevert mag dus de melkveehouderij de varkens achterna ?, valt me tegen.
jg
@arie.j
VW-imago.
arie.j
@jg
Dat vertrouwen te voet komt en te paard gaat, dat is iets wat jou ook bekend is.
jan is hobbyboer
Quote:
@arie.j: Daar heb jij het anders zo graag over.

Imago krijg je door echt te weiden, niet je precies aan minimale regeltjes te houden. Je hebt volgens mij echt geen idee hoe de wereld er in oost en zuid Nederland eruit ziet. Ondanks het prachtige weer en de zandgrond hier loopt er op het moment (eind september) al bijna geen koe meer buiten. Veel gehoord argument: we hoeven niet meer want de 120 dagen zitten erop. Daarom mag het van mij wel afgeschaft worden die weidepremie, ben gek op een goed imago, maar deze onzin heeft niets met het willen verbeteren van een imago te maken, dit is je koeien paar uur naar buiten doen (waarschijnlijk met een volle pens) om 1 cent extra per liter te vangen. Dat is toch gekkigheid ten top.
arie.j
@jan is hobbyboer
Je zou kunnen overwegen biologisch te gaan boeren.
Daar is langer weiden normaal en verplicht
jan is hobbyboer
Quote:
@arie.j: Je zou kunnen overwegen biologisch te gaan boeren.

Weiden is maar 1 onderdeel van biologisch. Weet er niet veel vanaf, maar volgens mij geen grupstal, penicilline en stikstof. Dat is me allemaal veel teveel gedoe. Grupstal heb ik nu eenmaal, penicilline is curatief heel handig, heb lage ddd, maar helemaal nix lijkt me een ramp. Stikstof is wel handig, heb grasklaver gehad maar werd gek van koeien met trommelzucht, ook als ze mais bij kregen. Dat wil ik nooit weer.

Dus gewoon gangbaar weiden blijft het voorlopiig
Coen
Wie heeft het grootste ego, Helma of Sharon ?

Lodders schrikt van plannen met EU-geld

Kamerlid Helma Lodders (VVD) is kritisch over de plannen van staatssecretaris Sharon Dijksma voor de verdeling van de 30 miljoen euro aan EU-steun. Ze heeft er inmiddels schriftelijke vragen over gesteld.

Lodders is met name geschrokken van een bericht in De Telegraaf. Die krant meldde dat varkenshouders geld kunnen krijgen voor het milieu- en diervriendelijker maken van stallen.

Die doelstelling had staatssecretaris Dijksma vorige week in haar brief aan de Kamer niet gemeld. In de brief stond wel, zoals De Telegraaf eveneens meldde, dat melkveehouders hun deel van het geld onder meer kunnen krijgen voor weidevogelbeheer.

Geen verbetering marktpositie
Beide bestemmingen van de Europese steun ziet Lodders niet zitten. Ze vraagt Dijksma hoe het te rijmen is met opdracht het geld te besteden aan een structurele verbetering van de marktpositie in varkenshouderij en melkveehouderij.

Milieu- en diervriendelijke stallen verhogen de kostprijs, meent het Kamerlid. 'In hoeverre maken deze maatregelen het verschil in kostprijs hoger ten opzichte van de landen om ons heen', vraagt ze daarom aan de staatssecretaris.

Vogelbeheer staat ter discussie
Lodders wijst er verder op dat het positieve effect van weidevogelbeheer ter discussie staat. 'Is het bij gebrek aan feiten zinnig om gemeenschapsgeld in te zetten op maatregelen die het aantal weidevogels moeten vermeerderen terwijl we de oorzaak van weidevogelverliezen niet weten', wil ze weten.

De VVD vraagt tenslotte wanneer de Tweede Kamer verdere informatie kan verwachten over de besteding van de 29,94 miljoen euro vanuit de Europese Unie.
spotmelker
@ Coen Je kunt je beter afvragen wie de grootste broek aan heeft. Dat zal Helma zijn maar die is wel zakkende.
weurding
Goede spanband doet wonderen 😄
cs-agrar
Zulke mensen hebben wel uitspraken, op vergaderingen als spreker weten ze het ook altijd erg goed, maar eerlijk gezegd hoor je behalve de kreten, niet zo heel veel over wat er veranderd of bereikt is. Bereikt zulke media mij nu niet of is het echt zo?
gaitoetklooster
Dus nog 2 ct extra weide premie ?
Coen
Als bio-melk 20 cent meer opbrengt dan gangbaar kan de weidemelkbonus ook (vooreerst) wel naar 5 cent 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
73
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
3