Dak volledig van lichtdoorlatende golfplaten

Op vrijdag 11 oktober houdt familie Bouwmeester uit Lochem een open dag. Ze bouwden een nieuwe 0-6-0 stal voor 140 melkkoeien. Uniek is het dak, dat volledig uit lichtdoorlatende golfplaten bestaat. Hoewel normale lichtplaten bekend staan als zwakker en hittedoorlatend, geldt dat voor deze niet, vertelt Henk Bouwmeester.

Deel dit topic

Reacties

ricardo
Super zoveel licht in de stal! ben wel benieuwd hoeveel warmer het in deze stal gaat worden in vergelijking met een sandwich panelen dak. Wel jammer dat in de melkstal een zolder is gemaakt, die word daardoor donkerder en iedereen met zolder hoor ik heeft meer last van vliegen.
jan is hobbyboer
Hoe hou je die dingen schoon? Nieuw is het mooi, maar je moet maar iemand vinden die dat dak op klimt om die dingen zo nu en dan schoon te maken.
casev
Intressante stal.

Hiermee heb je de zelfde hoeveelheid licht als een folie stal, maar hoef je niet na 10 jaar heel je dak te vervangen.

Ik ben benieuwd hoe de prijs zich vergelijkt met een 'normaal' dak.
mlkvhoudr
Met de brandweerslang van beneden wat afspoelen regen doet de rest
gezienus
jan oud filmpje de techniek heeft niet stil gestaan
mlkvhoudr
Brrr ik ging toch echt niet voor mijn plezier boven op de dak staan. Zo als het lijkt gewoon met trapje omhoog, wel een mooi systeem verder
paul1
Je hebt wel een soort van broeikaseffect denk ik...
+2
trekbek
Heb al spijt van mn lichtstraat van twee meter breed tussen de sandwichpanel,warmt nogal snel op
ricardo
Meende dat dat met die geisoleerde lichtstraten mee zou vallen, en het is toch ook de enigste manier om licht in de stal te krijgen? Dag licht dan.
pieta
Wij hebben ook een lichtstraat, maar die warmt het niet op. Iets met het verspreiden van licht te maken.
cs-agrar
Je kan het voor een volgend jaar ook krijten, zoals in de kas. Die lichtverspreiding is op zich wel leuk, maar uiteindelijk warmt het toch aardig op in die stal.
Volgens de topicopening zijn de platen bij boer Bouwmeester voorzien van een of andere coating die het opwarmen tegen moet gaan, je kan ook uitzoeken of die coating ook bij jou toe te passen is
+1
Chocomel
Volgens mij onderschatten boeren met een geisoleerde stal het belang van daglicht. Als je de zaak te donker houdt ga je dat merken in de vruchtbaarheid. Daglicht is gewoon nodig voor een goede hormoonhuishouding. Dat los je met kunstlicht niet op. Doe mij dus maar WEL een lichtstraat.
Grasbaal
Maar in Drenthe willen de #Boerenhaters geen licht-uitstralende stallen meer: rtvdrenthe.nl/nieuws/…
cs-agrar
Dit speelt in Groningen ook al een tijdje. Met zo'n dak zou het mooi zijn dat licht er wel in, maar niet uit zou kunnen.
+1
De erf beplanting word nog weleens vergeten bij nieuwbouw.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's open dag , stal , koeien en golfplaten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
6