De Deense grondprijs is de laatste twee jaar in elkaar geklapt

Weer geen goed nieuws uit Denemarken:

Agrarische ondernemers in Denemarken gaan gebukt onder torenhoge schulden en de steeds strenger wordende milieuregels. Doordat de grondprijs de laatste twee jaar in elkaar is geklapt, is de schuld bij veel bedrijven soms hoger dan de waarde van de grond die het bedrijf bezit.


Dit zei Henrik Lisberg, hoofdredacteur van de Deense agrarische uitgeverij LandsburgMedierne, zondag op een persbijeenkomst aan de vooravond van de informele Landbouwraad in het Deense Horsens. Volgens Lisberg hebben de Deense agrarische ondernemers de laatste jaren fors geïnvesteerd in schaalvergroting en verbetering van de efficiëntie in de productie, daarbij profiterend van de financiële ruimte door de alsmaar stijgende grondprijs.

Deze grondprijs liep rond 2008 op tot een gemiddelde van circa 47.000 euro per hectare. De laatste drie jaar is deze bubbel in de grondprijs echter doorgeprikt en is de prijs met ruim de helft gekelderd tot ongeveer 23.000 euro per hectare nu. 'De Deense landbouw heeft de laatste tien jaar voor 20 miljard euro geleend. Dat bedrag moet nu worden terugbetaald', aldus Lisberg. 'De Deense agrarische sector is in crisis.'

Meer: boerenbusiness.nl/nieuws/algemeen/…

Deel dit topic

Reacties

noordhollander
Het lijkt wel een plofkip
wally
Wanneer spat de luchtbel in nederland ? en ga me niet vertellen dat ie er niet is, hij is hooguit iets minder groot !

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , schaalvergroting , grondprijs , grond en denemarken geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
9