Cono directeur Eric Hulst: ‘Er komt een koude sanering’

nieuweoogst.nu/_img/logo_lto.gif/
Door Jelle Feenstra,

Over ruim een jaar gaat de eerste paal voor de nieuwe Cono kaasfabriek de grond in. Begin 2015 kan de nieuwe vestiging gaan draaien, ironisch genoeg kort voor het einde van de melkquotering.

Ironisch, omdat Cono directeur Eric Hulst als een van de weinige Nederlandse zuiveldirecteuren al jaren aanhanger is van het gedachtegoed van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Hulst gruwelt bij de gedachte dat de melkquotering eraf gaat. ,,Een koude sanering onder melkveehouders vanaf 2015 zie ik als onvermijdelijk.’’

Melkquotering

De directeur ziet het gebeuren. Her en der in het land verrijzen grote stallen, melkveehouders beginnen extra jongvee aan te houden en op 1 april 2015 gaat het hek van de dam. ,,Natuurlijk gaat de melkprijs naar beneden, fors naar beneden. Het wordt een heftige val, die best lang kan aanhouden en waarbij melkveehouders met een hoge kostprijs het loodje leggen. De Franse boeren gaan als vanouds de straat op, dwingen steunprogramma’s af en binnen Europa krijg je dus concurrentieverstoring’’, voorspelt hij.

Hulst noemt het loslaten van de melkquotering onverstandig, omdat productiebeheersing in zijn ogen voor rust in de melkveehouderijsector zorgt. Toen Europa definitief besloot de quotering los te laten, spraken bestuur en directie van CONO serieus over de mogelijkheid om met een eigen quoteringsstelsel te komen.

Uiteindelijk besloot de leiding van de coöperatie af te zien van zo’n eigen stelsel, in het besef dat een kleine speler als CONO de wereld nu eenmaal niet kan veranderen. ,,Ik zie best dat de vraag naar zuivel in de wereld geleidelijk stijgt, maar alles vrijgeven is je eigen glazen ingooien. Waarom geen flexibel melkquotum? Meer melken als de vraag stijgt, dimmen als de prijs zakt?’’

CONO rekent, net als de andere Nederlandse melkfabrieken, op een extra melkaanvoer van 15 tot 20 procent. Hulst zet in op een geleidelijke groei en kan slechts hopen dat hij alle melk kan wegzetten in de goed renderende kaasmerken. Niet voor niks hanteert de zuivelcoöperatie al jaren een ledenstop. ,,Anders hebben we er binnen de kortste keren vier keer zoveel leden bij.’’

Bron: nieuweoogst.nu/

Deel dit topic

Reacties

MTSTAMMINGA
Wat ik de laaste weken zei en hoor geloof ik niet dat er veel extra melk komt in 2015
Vooral als de melkprijs niet al te hoog is
Wordt nu al losland verhuur bij ons in de buurt voor 1000 euro de ha !!!
jg
Enige manier om de koude sanering voor te zijn is produktiebinding aan grond die daadwerkelijk voor voederwinning tbv de melkveehouderij gebruikt wordt.
vaak
Dat de sanering er gaat komen lijkt me ook duidelijk dus het is niet uitgesloten dat er in Brussel ook het licht gaat branden en dat men besluit om toch door te gaan met de één of andere vorm van beheersing.
Het is nog noooooiiit duidelijk uitgesproken dat de quotering definitief stopt per 1-4-2015 maar men had het voornemen, dus hield een slag om de arm. Dit deed men echt wel bewust!!
Er is niks zo onbetrouwbaar als de politiek en men wil echt niet de Fransen op straat hebben.
George
Grond verhuren voor €1000,- per ha? Daar krijg je hier nergens niks voor.
vaak
@George

E1000.-- voor gras/mais is toch al ruim. Voor andere gewassen liggen de saldo's wel anders.
+1
Farmer_
Verstandige man die Hulst, volume beheersing geeft rust voor boer en melkverwerker, wordt tijd dat, dat kwartje ook bij de politiek valt.
1234
@George

hoe bedoel je:

krijg je voor 1000 euro niets verhuurd of krijg je voor 1000 euro/hac geen m2 te huur(kost meer)
pieta
@1234 Dat laatste.
George
Voor €1000,- per ha krijg je helemaal niks. Tja en of het voor mais al ruim is weet ik niet. Maar ik zelf zou geen grond verhuren voor mais of gras voor €1000,-. Dan kun je beter korrelmais zaaien en de ruimte voor mest aan te voeren zelf behouden dan heb je een hoger saldo van een hectare grond en blijf jezelf baas over je grond.
MTSTAMMINGA
Quote @Farmer_:
volume beheersing

volume beheersing MEST zorg waarschijnlijk voor niet al teveel melk samen met een laage melkprijs

Met een hogemelkprijs kan het probleem mest worden opgelost waarschijnlijk Doordat er dan wel geld voor is om iets uitvinden wat geld kost en het probleem oplost
En meermelken kunnen met een hogemelkprijs willen de meesten wil denk ik

Er overpraaten hoe het komt in 2015 is 1
Er in goede gezondheid aan ergeren in 2015 is het mooiste wat een mens kan meemaken 😄
Farmer_
@MTSTAMMINGA

Voor NL wel, maar EU niet.
1234
@George

als dat hier ook zo wordt doe ik m'n koeien weg(friesland)Gelukkig denken ze hier in het noorden half af!
George
Tja hier liggen de huur en koopprijzen nu eenmaal een stuk hoger dan in het noorden. Maar jullie zitten daar ook vaak op gronden waar niet veel meer mogelijk is dan grasland en dan wordt het moeilijker. Maar hier beginnen de huurprijzen van een hectare land bij 1200 euro.
Frans1
@George

Hier kun je een ha mais kopen voor dat geld,hoef je het alleen te hakselen
cs-agrar
@MTSTAMMINGA
1000 is nog niets, weet al van 1250 in n-h voor ha maisland.
Is er nog niets aan gedaan he.
George
@Frans1
Tje Frans dan heb je geluk , hier begonnen afgelopen herfst de maisprijzen bij €1800,- per ha. Maar de meeste mais wordt hier gedorsen en dan wordt er echt geen mais verkocht voor €1250,-
Is ook een belachelijk laag bedrag waar je niet voor kunt blijven telen. Daarom zijn er Biovergisters en bioethanolproduktie uitgevonden om de granen en mais tot waarde te brengen. Dit is de bodem in de markt voor de toekomst.
@MTSTAMMINGA Zo ken ik je weer tamming, het loopt wel los .
Voor bollengrond word hier 2000 euro/ha betaald !!!
beemster5
Die bodem is dan niet zo sterk, ik lees dat de meeste vergisters verlies maken (ondanks dat ze flink gesubsidieerd zijn). Als de subsidietermijnen zijn verstreken, gaan de vergisters failliet of ze stoppen ermee en kan de maisprijs weer naar het oude peil. Bijkomend voordeel: minder digestaat, dat nu een deel van de gebruiksruimte opsnoept.
George
Als de subsidie eraf is zijn de vergisters afgeschreven maar nog wel functioneel en kunnen dan draaien met winst zonder subsidie. Nog steeds worden er nieuwe installaties bijgebouwd dus zo slecht zullen ze niet renderen. Bovendien is de vraag naar granen en mais groot door de opkomende economieën en het gebruik voor Bioethanol. Maar waar staat de melkveehouderij als de melkprijs weer daalt naar 25 cent door overproduktie na 2015 en de toeslagrechten (Subsidie) worden herverdeeld? Misschien wel slechter dan een dan een bedrijf met vergisters.
De bodem van de graanprijs is sterker dan je denkt.
reality
De bodem is toch niet zo sterk als dat men dacht.
Jack Rijlaarsdam
Quote @cs-agrar:
1000 is nog niets, weet al van 1250 in n-h voor ha maisland.
Is er nog niets aan gedaan he.

Is best mogelijk wanneer je de concurrentie aan moet met bollen-, uien-, pootaardappel- of vollegrondsgroentetelers. Wel kun je je dan beter afvragen of voer kopen en mest afvoeren zonder huur en teeltkosten te hoeven maken niet voordeliger is.
Jack Rijlaarsdam
Quote @George:
Maar waar staat de melkveehouderij als de melkprijs weer daalt naar 25 cent door overproduktie na 2015 en de toeslagrechten (Subsidie) worden herverdeeld? Misschien wel slechter dan een dan een bedrijf met vergisters.
De bodem van de graanprijs is sterker dan je denkt.

Bij structureel een melkprijs van 25 cent, blijft de graanprijs niet op hoog niveau. Melkkoeien worden dan vlot ingeruild voor een combine.
George
@Jack Rijlaarsdam

Dan zal de graanprijs toch nog wel wat verder moeten stijgen om die grote nieuwe stallen terug te verdienen. Ondanks de gestegen graan- en maisprijzen is het nog steeds een laag rendement wat je behaald met deze teelten van een hectare grond. Daar kun je geen nieuwe grote ligboxenstal van leeg laten staan.
pieta
@George Dat is nou marktwerking George. Als er een aantal stoppen met melken en graan gaan telen krijg je een verschuiving in vraag en aanbod op diverse markten.
Frans1
Quote @pieta:
Dat is nou marktwerking George. Als er een aantal stoppen met melken en graan gaan telen krijg je een verschuiving in vraag en aanbod op diverse markten.

Bij verdere specialisatie/schaalvergroting denk ik dat zulke verschuivingen toch minder snel zullen gaan
pieta
Quote @Frans1:
Bij verdere specialisatie/schaalvergroting denk ik dat zulke verschuivingen toch minder snel zullen gaan

Of juist sneller. Koeien gehouden op bedrijven die al het voer aankopen en de mest afvoeren zullen wel gaan schakelen afhankelijk van de diverse kosten en opbrengsten. Oftewel de te verwachten uitstootkoeien vervroegd ruimen.
jg
Bedrijven zonder grond kunnen niet schakelen.
Frans1
Quote @pieta:
Koeien gehouden op bedrijven die al het voer aankopen en de mest afvoeren

Die hebben dus geen grond en kunnen dus geen granen gaan verbouwen
pieta
@Frans1 Zonder grond kunnen ook schakelen. Minder koeien, minder voer(bijv graan) nodig, minder melk op de markt. Het snelste geschakeld gaat er worden als meer boeren aan het rekenen gaan.
Dre van Helmond
De intensieve melkveehouders laten hun mest verwerken en laten een voercentrum het voer brengen . Wat wil je nog meer ?
MTSTAMMINGA
@Dre van Helmond

Wat wil je nog meer ? Dat de kosten lager zijn dan de opbrengsten 😄

Het verschil daar tussen in bepaalt het beliedt van een berekendeondernemer 😄
Erco
Jack Rijlaarsdam
@ErcoMaak ze daar in het Oosten nou niet wijzer dan ze zijn, toch mooi dat men zo tevreden is met een fooitje van 2.000 euries.
mlkvhoudr
Quote @Jack Rijlaarsdam:
Jack Rijlaarsdam - 35 min. geleden
@Erco Maak ze daar in het Oosten nou niet wijzer dan ze zijn, toch mooi dat men zo tevreden is met een fooitje van 2.000 euries.

NOG wijzer, je moet ook niet het onmogelijke gaan verlangen he.....
Frans1
Quote @pieta:
Zonder grond kunnen ook schakelen. Minder koeien, minder voer(bijv graan) nodig, minder melk op de markt. Het snelste geschakeld gaat er worden als meer boeren aan het rekenen gaan.

Het type bedrijf wat jij noemt is nu net de richting die we niet op moeten willen.
Economisch gezien heb je natuurlijk wel gelijk
pieta
@Frans1 Klopt Frans, die kant moeten we niet op.
Dre van Helmond
@MTSTAMMINGAIk dacht dat je me kende
MTSTAMMINGA
@Dre van Helmond

Zo doende ook de smiles DRE

Het ondernemen in noord en zuid is het zelfde,uitgangs punten zijn zeer verschilden DRE Door oa de grond prijs verschillen denk ik
ripper
Glazen bol van Erik Hulst nog steeds actueel?
amor
Volgens mij heeft hij wel gelijk gekregen
Cornelis
Koude sanering? Met deze grondprijzen en de fosfaatrechten bonus erbij....
Dan moet je de laatste jaren toch wel heel veel gegokt hebben.
+1
Jannus
Als je lang genoeg wacht krijgt iedereen gelijk
+1
j h p
@CornelisHet wordt in ieder geval de komende dagen nog knap koud. 😉
oldhuus
Quote:
@Cornelis: fosfaatrechten bonus

En wie gaat die dure rechten betalen?
cs-agrar
Wat denk je zelf?
MTSTAMMINGA
Cono zit aan tafele met Stichting Natuur en Milieu en de Dierenbescherming en de Retail Om over een keurmerk te praten Voor de zuivel zo ik het lees in Nieuwe Oogst

Dus weer meer regeletjes 😞
jg
@MTSTAMMINGA
Wat wil je dan ? als de retail je product niet meer wil ? Het wordt tijd het volume denken in te ruilen voor marketing.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@MTSTAMMINGA: Cono.............. Dus weer meer regeletjes

Regels bij RFC zijn strikter dan bij Cono. Qlip keurt volgens de regels van de opdrachtgever. Bij Cono geen maximum van 10 koeien per ha huiskavel voor weidegang, aanprikdatum op antibiotica niet vereist, administratie ab-melk dumpen niet vereist, kleine afwijkingen van bedrijfsbehandelplan geen probleem, elke koe met ab droogzetten in plaats van selectief is geen probleem, ventileren tanklokaal door deur open te laten staan geen probleem. Allemaal zaken die bij RFC garant staan voor een herbeoordeling, oranje gekleurde homepage op melkweb en dreiging met melkweigering na een herstelperiode van 30 dagen.

Cono zoekt gewoon weer een manier om zich te profileren. Uiteindelijk volgt de rest en maken we het onszelf steeds lastiger.
oldhuus
Zal wel net zo iets als Beter-leven kenmerk worden, maar goed voor een paar cent meer kun je toch best wat koetjes en kalfjes gedoe aanhalen.
j h p
@jgSNM en DB vertegenwoordigen burgers waarvan de meesten als consument heel anders denken en doen. Daarbij hebben die organisaties nog heel andere agenda's zoals je de laatste tijd over hen hebt kunnen lezen en horen.
jg
@j h p
Wat brengt het huidige beleid dan ?.
j h p
@jg Het huidige beleid dat merken over een paar jaar, we moeten niet met alle kritiek meewaaien dat verzwakt ons alleen maar een goed onderbouwd, duidelijk en koersvast verhaal brengen.
ek
@MTSTAMMINGAJe moet wel het hele artikel lezen en niet alleen de kop. Cono gaat er niet verder in mee.
Erco
@Jack Rijlaarsdam
Toch iets beter vooraf laten informeren Jack. Zonder zomaar wat te roepen.
MTSTAMMINGA
@ek
Dat lees ik niet in het artikel van Sjoerd Hofstee

Letterlijk staat er
Wij zitten aan tafel omdat wij graag inhoudelijke gesprekspartner zijn als het gaat over het verduurzamen van de zuivel in Nerderland
+1
Freriks
@MTSTAMMINGA dat helpt om de koude sanering tot stand te brengen
MTSTAMMINGA
Quote:
@Freriks: koude sanering

Koeien zijn er gewoon schoperige van dat koude weer en die volle uiers
😄 😄
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Erco: Toch iets beter vooraf laten informeren

Dat informeren is inderdaad gebeurd pas na een Qlip-controle bij een Cono-lid, maar daarmee is de info niet minder waar. Bovenstaande opmerkingen zijn door de controleur vastgesteld en de uitslag van de controle was: groen. Dat schijnt te staan voor in orde. Was overig nog vergeten te melden dat het ontbreken van een notitiebord in de melkput een bemerking was, maar door de vingers werd gezien. Cono laat controleren met de franse slag.
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: Wij zitten aan tafel omdat wij graag inhoudelijke gesprekspartner zijn als het gaat over het verduurzamen van de zuivel in Nerderland

Misschien kunnen ze keer bedrijfsbezoekje organiseren met Natuur en Milieu bij familie van der Ploeg, die leveren toch ook aan Cono las ik in ander topic. Als melkverwerker moet je toch blij zijn dat je zo'n modelbedrijf als leverancier hebt.
KOC1981
@Jack Rijlaarsdam

Las gisteren op facebook dat blijkbaar weidegang in 2 koppels op een verschillend moment van de dag ook een probleem is bij RFC??? Dus hoogproductief van 6 tot 12 en laag productief dan van 12 tot 6 is allebei 6 uur maar mag blijkbaar niet?

Is dat ook alleen een RFC regel of wordt dit bij CONO, DOC,... ook niet goedgekeurd als weidegang?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@KOC1981: maar mag blijkbaar niet?

De regel is dat het gehele koppel tegelijkertijd weidegang krijgt. Het is natuurlijk jammer dat iemand die het zo in wil vullen op de vingers wordt getikt en dat iemand die de deur op een kiertje zet en dan gauw de mengwagen leeg draait op de voergang de volle bonus opstrijkt.
JAAP-AAP
Coen
@Jack Rijlaarsdam , het gaat om echt geld, dus bij melkveehouders creativiteit ten top.
vermelding op melkweb van de zgn. weiders is dus ook een farce 😞
Jannus
Quote:
@Coen: melkveehouders creativiteit ten top

Hier komt het spreekwoordelijke boerenslimheid vandaan,op de rand maar niet in het ravijn. 😉 😉
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@JAAP-AAP: Bron??

De rechter. Hier in de regio een rechtszaak door een melkveehouder die nieuwmelkt ongeveer 100 dagen binnen hield en daarna alsnog de 120 dagen weidegang gaf. Aantoonbaar in de administratie. De rechter ging mee met RFC dat het gehele koppel tegelijkertijd naar buiten moest. Melkveehouder rechtszaak dus verloren. In dit geval van twee koppels zou ik er nog een principerechtszaakje van maken. Andere casus, andere rechter, andere zaak, wellicht andere uitslag.
-1
cs-agrar
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Cono laat controleren met de franse slag

controleur of controleur...
Jij lult nu gewoon om te lullen willen Jack. Klaar.
sorry
@cs-agrar
jack is zijn roeping als politieagent misgelopen
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@sorry: jack is zijn roeping als politieagent misgelopen

Jack is net als veel boeren beetje gefrustreerd dan z'n toekomstplannen niet opschieten. Volgens mij is Jack verder een beste vent, meer wat meer hersens dan sommige anderen hiero.
+2
pieta
@jan is hobbyboer
Ik vind het gewoon jammer dat de melk zo goedkoop is. Terwijl ze dat met wat gedegen beleid(lees: productiebeperking) best wat meer op niveau hadden kunnen houden.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Terwijl ze dat met wat gedegen beleid(lees: productiebeperking) best wat meer op niveau hadden kunnen houden.

Die keus is al in 2006 gemaakt, dat iedereen vervolgens als een dolle is gaan investeren en z'n kostprijs omhoog gekocht heeft is natuurlijk alleen de schuld van de betreffende boer/ondernemer zelf. Ik vind de melkprijs ook belachelijk laag en ben dolgelukkig dat m'n neventakje wel lekker draait, in de IT geen crisis op het moment, maar melkprijs wel volledig volgens verwachting, veel teveel melk en veel te weinig koopkrachtige vraag. Die zgn. ondernemers hadden wat eerder moeten gaan ondernemen en niet als een dolle blijven melken zonder markt, da's gewoon communisme ipv ondernemen. Hoe lager de prijs nu, hoe sneller we hier weer vanaf zijn. D'r zal toch echt flink productie-uitval moeten komen voordat de prijs weer beter wordt (als alle voorraden weggewerkt zijn). Quota zie ik overigens nix in, da's alleen interessant voor zittende boeren die nu toevallig een groot bedrijf hebben.

Als je dol bent op liquiditeitsbegrotingen zou ik voor 2017 ook niet boven de 30 cent gaan zitten. Maar zoals Cruyff al zei: elk nadeel heb z'n voordeel, de fosfaatrechten gaan echt geen drol meer kosten. Als je beetje cash hebt biedt zo'n crisis natuurlijk ook kansen.
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: Maar zoals Cruyff al zei: elk nadeel heb z'n voordeel, de fosfaatrechten gaan echt geen drol meer kosten. Als je beetje cash hebt biedt zo'n crisis natuurlijk ook kansen.

Ik heb niet zo'n behoefte aan die kansen. Ik heb liever een goede melkprijs. En die fosfaatrechten mogen van mij duur worden. Ik heb er genoeg lijkt me zo. Wat voor kansen verwacht jij eigenlijk?
Ik ken ook nog wel een Cruijffie: Als ik had gewild dat je het snapte had ik het wel beter uitgelegd. Dat is mijn favoriet. 😄
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Ik heb niet zo'n behoefte aan die kansen.

Ik ook niet, maar ik geloof ook niet in de maakbaarheid van de wereld en prijzen. Daarom doe ik maar wat en als er iets voorbij komt (bijv. een lage melkprijs) dan probeer ik daar zo goed en kwaad als het gaat een oplossing voor te bedenken. In mijn geval dus maar weer een jaartje flink computeren. Iedereen heeft denk ik graag een hoge melkprijs, maar een vrije markt en een langdurig hoge melkprijs gaan niet samen. Commodities gaan altijd naar de prijs net boven de leveranciers met de laagste kostprijs. Als je dat anders wilt had je in 2006 je quotum moeten verkopen en een ander vak moeten kiezen. Het is niet anders, we moeten het met deze wildwest toestand doen. En ik denk dat het nog heel wat jaartjes onrustig blijft. Want er is wel productiecapaciteit gebouwd voor deze onmeundige melkplas waar geen vraag voor is. Die grote fabrieken (waar in ons Borculo ook nog een megalomaan exemplaar voor staat, poedertorentje, destijds verkocht als high tech babyvoedingsfabriek door Cornelis en Hookwood), moeten wel door steeds kleiner aantal melkveehouders betaald worden. Het DOC syndroom.
+1
BoerBart
@jan is hobbyboer
Niet te negatief. Iedereen denkt nu dat het nooit meer goed komt. Momentum dat het juist vanaf nu weer beter wordt.
Sommige bedrijven zullen versneld stoppen, AmvB uitwerking wordt nu met het invullen van de GDI duidelijk(op de rem voor sommige bedrijven), Bankmannetjes gaan nu bij de probleembedrijven de definitieve 2015 cijfertjes binnen krijgen(Het koffiepraatje dat dan volgt gaat over de verwachte winst in 2016 en het advies wordt remmen.)

Zo, op naar betere tijden want die gaan er echt zeker komen.
oldhuus
Quote:
@BoerBart: Sommige bedrijven zullen versneld stoppen

Staan er wel een paar op omvallen, ook FC-leveranciers, maar zolang er geen koper is, laten ze die gewoon doorploeteren, zeker als er een nogal courante stal bij staat. Boerderijenhandelaren die normaal gesproken direct een bod deden en aftikten doen dat nu onder voorbehoud van financiëring van de nieuwe koper. Is gewoon een Denemarken-scenario en dan zitten we nog niet eens op het niveau van 2009.
KuikenenKoe
Quote:
@oldhuus: Denemarken-scenario

is aan vraagprijs van fosfaat rechten nog niet te merken
oldhuus
@KuikenenKoe
Dus er is nu al aanbod??
KuikenenKoe
@oldhuus daar was laatst al wel praat van
oldhuus
@KuikenenKoe
Leasemelk begon ook altijd met 6 cent, waar eindigde het in 2014 op? 0,25 ofzo.
hookwood
Quote:
@oldhuus: Is gewoon een Denemarken-scenario en dan zitten we nog niet eens op het niveau van 2009.

De kosten liggen nu substantieel hoger op de meeste bedrijven.....
+1
oldhuus
@hookwood
Nee, klopt, ook rode diesel is er af, maar ik neem aan dat de groeiers er in hun begrotingen rekening mee gehouden hebben, de superheffing scheelt natuurlijk ook een boel maar het levert niks op. Toen ik met boeren begon rond 2010 was het geld ook nog finaal op, extensief hoge bewerkingskosten, en als je in een verwaarloosde toko moet boeren zonder geld dat is misschien een betere uitgangspositie als die in maatschap gaan als de prijs 45 cent is, ik zie er helaas al een paar afhaken, ze hebben wel een nieuwe stal gebouwt maar kunnen ineens niet meer met pa overweg ofzo en dat is gewoon zonde want ze hebben een prachtig bedrijf neergezet.
Coen
@hookwood , de vrijgevallen melkquotumkosten zijn op veel bedrijven geinvesteerd in heel hoge vaste kosten 😄
en laat nu een kostprijs met daarin hoge vaste kosten funest zijn voor de continuiteit van het bedrijf, hou je oren en ogen goed open en zie wat er allemaal gebeurt.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Coen: hou je oren en ogen goed open en zie wat er allemaal gebeurt.

Ik kan altijd heel moeilijk inschatten wat er bij een ander speelt. Vind het verhaal van @frank post wel eerlijk. Gewoon een ondernemer die weet waar hij mee bezig is, maar toch redelijk kort in z'n middelen door net de verkeerde afnemer.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: hebben een prachtig bedrijf neergezet.

Een technisch prachtig bedrijf, financieel kan het wel een ravage zijn. Ik heb liever ouwe zooi en financieel de zaakjes wat op orde, maar iedereen is wat verschillend.
hookwood
Quote:
@oldhuus: ik zie er helaas al een paar afhaken, ze hebben wel een nieuwe stal gebouwt maar kunnen ineens niet meer met pa overweg ofzo en dat is gewoon zonde want ze hebben een prachtig bedrijf neergezet.

Hoorde gisteren van een oud stagiair van mij dat ie aan het werk ging op een bedrijf waar de zoon eruit stapte. Kan goed zijn dat het dezelfde is.
Todi
@hookwood
Zal wel teveel geleerd hebben met te weinig ervaring om zelfstandig te werken. Hier 1 die het al tegen viel waar hij nog maar 2/3 van de volle stal zat.
MTSTAMMINGA
@Todi
Ga er maar van uit dat elke 50 koeien die je meer melkt
Een probleem oplossen en een probleem er bij geven 😞
oldhuus
@hookwood
Geen idee, maar in deze tijden kijk ik nergens meer van op.
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: Ga er maar van uit dat elke 50 koeien die je meer melkt
Een probleem oplossen en een probleem er bij geven

Bij veel bedrijven worden er ook 70 koeien meer gemolken met amper extra arbeid, op papier lijkt dat leuk, in praktijk heeft Tamminga natuurlijk helemaal gelijk. Hoe meer je hebt, hoe meer gedoe je hebt, of het nu koeien, personeel of auto's zijn. D'r is altijd wat. Dat zo'n zoon het op papier wel leuk leek, iedereen wil namelijk paar 100 koeien melken, maar in de praktijk nogal tegen viel en dan wat anders gaat doen is natuurlijk niet heel raar. Wel einde van bedrijf natuurlijk met een flinke financiële kater, voor hele familie trouwens.
Coen
Quote:
@jan is hobbyboer: Wel einde van bedrijf natuurlijk met een flinke financiële kater, voor hele familie trouwens.

die financiële kater is flink bij een bedrijf waarvan de stalcapaciteit groter is dan de mestplaatsingsruimte van de onderliggende grond --> daar is sprake van een enorme kapitaalsvernietiging en dus een forse financiële kater

bij bedrijven in balans (onderliggend grondareaal versus stalcapaciteit) is er bij verkoop zeker geen financiële kater 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@Coen: bij bedrijven in balans

Die zullen er in Friesland misschien nog wel een paar zijn, de meeste grote groeiers hier hebben (veel) meer dan 30.000 liter per ha, en in zuiden zal dat niet veel anders zijn. Bij jullie kost de grond nix en dan heb je makkelijk lullen, hier moet je bijna 4 euro per liter extra aftikken wil je zelfvoorzienend blijven qua grond, dat is niet veel gegeven. Een stalletje bouwen kost maar 0.5 euro per liter. Een 2e hands bijna nieuw stalletje kopen kost waarschijnlijk binnenkort maar 0.2 euro per liter, de verschillen zijn groot.
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer
Prijsverschil in grond tussen noord en zuid is te verwaarlozen Jan
hookwood
@MTSTAMMINGANou dat zou ik zo niet zeggen Karst. Erg afhankelijk van waar je zit. In Braboland koop je voor 5 euro niet zo veel volgens mij. Kun je hier wel zaken voor doen volgens mij.
MTSTAMMINGA
@hookwood
In mijn omgeving Lukt je dat momenteel niet
Hier achter mij is verkocht voor boven de 6 incl het oude gebouw wat er op staat
+1
cs-agrar
Quote:
@MTSTAMMINGA: Hier achter mij is verkocht voor boven de 6

Bagger is dure troep tegenwoordig 😉
pieta
@MTSTAMMINGA
en @hookwood Er zijn gebiedsverschillen. Maar in de jaren 90 konden wij onze boerderij in Brabant top om ruilen tegen een boerderij in Friesland met dubbel zoveel grond, een kameraad van mij is indertijd verhuist naar Zeeland en dat was drie keer zoveel voor hetzelfde geld en wij zijn in 2010 verplaatst en zijn naar de achterhoek gegaan mede omdat de grond hier nogal goedkoper was. En ik woon valk bij JIH. Wij zijn nog in de NOP wezen kijken maar waren te laat(2007) om het te kopen een boerderij van 45 ha eigendom incl nette opstallen voor 2.8 mln.
KuikenenKoe
Jij hier mee wil zeggen dat die dingen niks waard worden?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melken , melkprijs , voer , jongvee , europa , zuivel , cono , grond , stallen , melkveehouders , zuivelcoöperatie , coöperatie , melkaanvoer , kostprijs en productiebeheersing geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
97
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
13