Akkerbouwsector wil niet opdraaien voor derogatieperikelen veehouderij

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) wil niet opdraaien voor de derogatieperikelen van de veehouderij. Dat laat de sectororganisatie weten als reactie op het mestplan van LTO, NAJK, NZO en De Natuurweide.

Deel dit topic

Reacties

+1
kleine boer
Precies ook daar moet de norm omhoog met dierlijke mest ipv kunstmest
melluk
Daar ben ik het nu eens van harte mee eens!
royale
Bijzonder artikel! NAV geeft aan dat bufferstroken ook direct niet productief zijn. Dat is een keuze en geen verplichting! En verder vindt uitmijning niet alleen plaats in akkerbouw. Ik heb al jaar en dag een negatieve fosfaatbalans.
overstekend wild
Ook op akkerbouwbedrijven speel uitspoeling en CO2 reductie een rol. Daarom zou een verplicht deel organische mest aanwending op alle teelten ipv volledig chemisch een passende maatregel zijn
+1
kanniewaarzijn
Mij viel vooral deze zin op in het artikel: "In de meeste akkerbouwgebieden zijn er overigens nauwelijks problemen met stikstof en fosfaat in het water". Trek je conclusie!
+4
Braboboer
@kanniewaarzijn

Onder de derogatiebedrijven ook niet.

Waar dan wel?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Braboboer:
Waar dan wel?

Overal en nergens. Op de eerste plaats staat water niet stil; zowel onder als boven de grond is het altijd in beweging. En op de tweede plaats heeft het geen enkele relatie met mest. Als je mijn bijdrages hebt gelezen laatst, dan weet je dat "verliezen" alleen in theorie bestaan, doordat de mestwet(ten) op een rekenfout zijn gebaseerd (foute balans).
+2
bio boer
@kanniewaarzijn de nitraat concentraties worden niet berekend
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @bio boer:
de nitraat concentraties worden niet berekend

De vraag is waar het vandaan komt. Door die rekenfout creëer je "verliezen" die er in werkelijkheid niet zijn. En die "verliezen" zouden dan de stikstof en fosfaat in het water zijn.
+1
bio boer
@kanniewaarzijn volgens mij zijn er wel zo veel proeven uit gevoerd waar bij verschillende landbouw praktijken invloed op nitraat in ondiep grondwater is aangetoond
Daar bij komt ook navoren dat blijvend grasland ver weg het beste resultaat geeft
Dat onder mais hoger licht dat kunnen we inmiddels wel als feit beschouwen

Bij diep grondwater is dat niet te herleiden
En oppervlakte water kun je idd vraagtekens stellen
+3
bio boer
Ze kunnen het mooi vertellen ondertussen wordt er wel mooi geld in de schoot geworpen door hoge mestprijzen en hebben ze beter positie met grondruil door afname aan mest aanbieden en het vervallen van de 80% grasland eis
De bufferstroken staan los van derogatie is het maatregel uit 7e actieprogramma nitraat
Waar het onder bouwland nog niet overal aan de norm voldoet en grasland stuk beter uit de bus komt dus steek je hand maar in eigen boezem
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @bio boer:
Ze kunnen het mooi vertellen ondertussen wordt er wel mooi geld in de schoot geworpen door hoge mestprijzen

Ik heb al eens vaker uitgelegd dat er in de mestwet aan de ene kant enorme saldi (zwarte mest) ontstaan en aan de andere kant tekorten (akkerbouw, extensieve veehouderij). Als je nu eens een keer tot je door zou laten dringen wat dat betekent, dan zou je snappen dat het heel logisch zou zijn dat de akkerbouw voor de mest betaalt i.p.v. geld toekrijgen. Zo was het vroeger ook gewoon: de overtollige mest werd verkocht aan de akkerbouw en de veehouderij kon met ongeveer 3 GVE per ha. goed uit de voeten. De "problemen" zijn ontstaan toen men mineralen één op één op ging tellen zonder rekening te houden met de omzettingen (balans). Toen kregen we "bergen" en "gaten" en werd dat door nitwitten in de politiek vertaald in "fraude" en "grond uitmergelen". Als jij (en de sector i.h.a) dat graag in stand wil houden: be my guest, maar stop dan met zeuren!
duitser
@kanniewaarzijn daar zit ook het probleem. Met melkquota had Duitsland een beurs waardoor hard groeien tegenviel maar prijs niet omhoog joeg. Nederland liet het over aan makelaars die er kapitalen mee verdiend hebben.
Met mest gaat nu hetzelfde. LTO moet daar nu de handen op zien te krijgen. En zorgen dat zowel afnemers als afgevers binnen haalt. Die mestcowboys moeten eigenlijk buitenspel worden gezet. Want nu gaan die weer het geld verdienen en kopen straks weer de landerijen op.
+1
labella
Quote Reactie van @duitser:
LTO moet daar nu de handen op zien te krijge

Alsjeblieft niet, Lto heeft tot nu toe alles verkloot wat ze aangeraakt hebben!
duitser
@labella kunnen ze keer wat goed doen
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @duitser:
kunnen ze keer wat goed doen

Dat gaan ze niet doen, (Z)LTO is juist degene die deze mestwet(ten) erdoor gedrukt heeft bij het ministerie (is ons verteld door een ambtenaar). Zij wisten dondersgoed dat de intensieve bedrijven zeer goed wegkwamen met MINAS destijds en toen vervolgens de KLW via het bedrijfsleven er doorgedrukt en nu zijn ze weer druk met de ASB. Als dat het enige punt was, zou het mij ook allemaal om het even zijn. Maar de andere kant (akkerbouw/ext. veehouderij) wordt ervoor opgeofferd. Als er uitgegaan zou worden van een goede balans, dan zou er vanzelf uitkomen dat er helemaal geen mestprobleem is. Maar goed, zolang de sector dit soort onzin zelf blijft verdedigen zal er niets veranderen. Van het ministerie zal het i.i.g. zeker niet komen.
+4
Bennie Stevelink
Quote:
De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) wil niet opdraaien voor de derogatieperikelen van de veehouderij

De veehouderij moet wel opdraaien voor de waterkwaliteitsperikelen van de akkerbouw. De waterkwaliteitsproblemen in vooral akkerbouwgebieden is de reden dat melkveehouders de derogatie kwijt raken.
+1
Noorderling
@Bennie Stevelink
Die 30 autos mest blijf je mee zitten als de discussie deze wending krijgt.
Gaat akkerbouwers de kast op jagen je niet helpen.

Heel noordelijk zand en klei voldoet aan nitraat norm, enkel p te hoog door kwel en een verkeerde norm en rapportage.

akkerwijzer.nl/artikel/…

Quote:
In de noordelijke zandregio is de nitraatuitspoeling de laatste drie jaar gestegen van 22 naar 37 milligram nitraat per liter uitspoelingswater. Daarmee voldoet de noordelijke zandregio nog steeds aan de waterkwaliteitseisen aangaande nitraat. Dat geldt niet voor de oostelijke en zuidelijke zandregio’s, waar de nitraatconcentratie in het uitspoelingswater in drie jaar tijd steeg van 49 naar 67 milligram nitraat en dat is inmiddels ruim boven de vastgestelde grens van maximaal 50 milligram nitraat per liter.
+2
pieta
@Noorderling Als je dat leest zijn we de derogatie kwijt door een paar droge jaren.
+1
Noorderling
@pieta
Alleen wel raar om het per liter te bekijken, absoluut zou het wel eens om minder kilos kunnen gaan. Als het niet regent kan er toch ook niets uitspoelen?

Veen is ook altijd laag, kwestie van verdunnen. Kan het niet anders dat het in februari ook nagenoeg 0 was na zon nat half jaar.
bio boer
@Noorderling toch valt er op ha veen of zand er valt net zo veel water om mee te verdunnen
Zand laat water door op veen en klei loopt er ook meer van boven af

Wat dacht je wat er gebruikt als je hele gras mat bruin is misschien bijna wel zelfde als grasland scheuren

Droogte heeft ons in ieder geval niet geholpen voor nieuwe derogatie met de opgelopen nitraat cijfers die momenteel ook al weer dalen
Noorderling
@bio boer
Maakt nog wel uit hoe hoog je grondwater staat en of het daar mee te verdunnen is.
Of je boven of onder grondwaterpeil meet maakt nogal uit, ook welke gewassen je teelt en hoe diep die wortelen.

Heeft iemand ook cijfers van verschillende grondsoorten en wanneer er elke maand een keer bemonsterd wordt?
bio boer
@Noorderling denk vooral denitrificatie in voordeel is op veen dat vooral bijna alles oudgrasland is op zand grond wordt ook nog al meer aan grasland vernieuwing gedaan dan op zware klei en been vele doen nooit aan grasland vernieuwing
Vdejong
@Bennie Stevelink waar wil jij je mest straks nog kwijt?
Kars
@Vdejong veestapel halveren met name melkveehouderij is einde verhaal.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , veehouderij , nav , akkerbouw , nzo en najk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0