Dronten - Landbouwminister Adema tegen studenten in Dronten: "Ik voel me niet demissionair"

"Ik zie boeren die gaan omvallen." Dat zei demissionair landbouwminister Piet Adema tegen studenten van Aeares Hogeschool Dronten. De minister was uitgenodigd om op de hogeschool met studenten in gesprek te gaan over hun toekomst. Zijn boodschap was daarentegen niet pessimistisch. Hij moedigde de studenten juist aan om hun opleiding in Dronten af te maken en wanneer het kan om verder te studeren.

Het gesprek tussen de studenten en de minister vond plaats in een lokaal dat was ingericht als TV-studio. Met zo'n honderd studenten in het publiek en de minister als gast op een podium in een leren fauteuil. Het gesprek werd geleid door Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst, een vakblad voor boeren en tuinders. De setting leek op het tv-programma Collegetour. Het werd in dit geval College Boer genoemd en zal binnenkort via YouTube te bekijken zijn.

Problemen zijn niet demissionair
Het gesprek ging onder meer over onderwerpen waar de landbouwsector stuk op loopt zoals het mest- en stikstofbeleid. Daar ziet de minister dat bedrijven het niet gaan redden. En dat is niet het enige. "De problemen met de visserij wil ik ook benoemd hebben", sprak hij. Als minister van een demissionair kabinet kan hij geen nieuw beleid en nieuwe regels maken die gunstiger zijn voor de gehele sector. Daar legt hij zich niet bij neer liet hij de studenten weten. "De problemen zijn niet demissionair en daarom voel ik mij ook niet demissionair." Maar veel kan hij nu niet doen. Behalve dan de verhalen die hij heeft gehoord en de zorgen die er zijn overdragen aan een nieuwe minister.[image:d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/… tuinbouwtechnieken
"Mijn vraag ging over de toonaangevende positie van Nederland in de wereld op het gebied van tuinbouwtechnologie", zegt een studente. "Hoe kunnen we deze leidende rol behouden?", wil ze weten. Over het antwoord is ze tevreden. De minister vertelde dat hij zich actief bezig houdt met nieuwe technieken in de tuinbouwsector. Hij verwacht niet dat Nederland de wereldpositie zomaar zal verliezen. Jonge tuinders die zich voor deze sector blijven inzetten zijn volgens de minister nog steeds hard nodig.

Rustig
Ondanks de grote zorgen die in de vragen van de stunten klinken bleef de sfeer rustig en heel beheerst. Geen hoogoplopende emoties of felle discussies en ook geen spandoeken met harde leuzen. De studenten waren juist vereerd dat de minister de moeite nam om naar hun school te komen om met ze in gesprek te gaan.[image:d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/… ging wel prettig, de studenten hadden goede vragen", zegt Esther de Snoo. Aeres Hogeschool Dronten en Nieuwe Oogst organiseren College Boer al zo'n drie jaar. Het idee daarachter is om studenten die midden in hun opleiding en ontwikkeling zitten in contact te brengen met mensen waar ze normaal gesproken niet zo snel mee in contact komen. Dat ze persoonlijk de landbouwminister vragen konden stellen zagen ze dan ook als een buitenkans.

"Ik vond het mooi", zegt de minister Piet Adema over de gesprekken die hij voerde met de studenten. Hij kan zich goed voorstellen dat jongeren zich afvragen of er nog een toekomst is voor de land- en tuinbouw in Nederland. "Kan ik nog wel het bedrijf van mijn ouders overnemen?" Maar ook "zijn we nog gewenst in Nederland?" Wat de huidige minister betreft zeker wel. Maar ook dat is straks aan de nieuwe minister van landbouw.

Deel dit topic

Reacties

+2
jan 10
Deze minister heeft een verantwoordelijkheid ,ook al ben je de demissionair!
Boeren die omvallen door toedoen van dit kabinet door onwerkbare regelgeving,regelgeving waarbij de realiteit/waarheid ver te zoeken is,dan heb je gewoon een taak ,zo niet,schaam je en ga dan naar huis.!!!
+1
bio boer
@jan 10 overheid heeft niet zo veel moeite dat er hier en daar bedrijf om valt zie je toch ook in andere sectoren winkels worden ook niet geholpen val er toch ook wel paar van om per jaar vrije markt concurrentie lage consumenten prijs is beleid op gericht zelf zorg instellingen gaan failliet om ze markt werking willen met concurrentie
+4
Vdejong
@bio boer ik krijg het gevoel dat iedereen mag "omvallen" zolang het jou maar niet betreft
+2
bio boer
@Vdejong gaat hier niet over mij
+1
klant
@Vdejong denk dat meneer bio niet zoveel op heeft met gangbare landbouw
+6
robbies
@bio boer hoeveel banken liet de overheid omvallen? Hoeveel geld is er naar KLM gegaan? Het zijn altijd keuzes
+6
Albert Altena
@bio boer Omvallen door eigen beleid of omvallen door "gemaakt overheid" beleid zit een groot verschil tussen
bio boer
@Albert Altena ja dat dacht ik zelf later ook al wat
Gebruik maken van derogatie was ook weer niet helemaal kuise je kon niet anders hier in nl bijvoorbeeld
jan 10
Quote Reactie van @bio boer:
overheid heeft niet zo veel moeite dat er hier en daar bedrijf om valt zie je toch ook in andere sectoren winkels worden ook niet geholpen val er toch ook wel paar van om per jaar vrije markt concurrentie lage consumenten prijs is beleid op gericht zelf zorg instellingen gaan failliet om ze markt werking willen met concurrentie

Er wordt een gezonde sector bewust om zeep geholpen door groene maffia,dat is heel wat anders als dat er hier en daar een winkel sluit.
+2
Vdejong
@jan 10 middenstand wordt ook om zeep geholpen
+2
weurding
@Vdejong waren pas bij slager, daar moet je toch echt wel even op je beurt wachten
Vdejong
@weurding te weinig personeel of moest de baas de onzinnige administratie bijwerken?
weurding
@Vdejong gewoon druk, grote bestellingen
+1
-Jan-
@weurding Hier bij de visboer,wat een rij visliefhebbers
+1
Noorderling
Quote Reactie van @jan 10:
dat is heel wat anders als dat er hier en daar een winkel sluit.

Ik denk dat het niet zo veel anders is. Het topje valt om en voor de rest is het slikken.
Hoeveel bedrijven zijn er nu daadwerkelijk de nek om gedraaid afgelopen 5jaar?
Dat valt ook wel mee, niet voor die 5%, waar het vaak een opeenstapeling is, de overige 95% heeft zeer beperkt invloed, hoe erg dat pas dossier ook is, hoe hard ze ook roepen piekbelaster, NV gebied, etc, niemand zijn koeien zijn nog opgehaald.

En zo moeten we maar verder boeren. Verwacht geen kentering, niet van BBB, niet uit de EU.
Afgelopen 5 jaar waren economisch gezien behoorlijk beter dan hoe het sentiment beleefd wordt, zo niet gemiddeld de beste 5 jaar.
Nu zou ik direct geen parallellen trekken met het gevoerde beleid en economie. Het ene heb je meer invloed op dan het ander. Je best blijven doen en pakken wat je pakken kan. Schouder klopjes uit Den Haag of van Datema verwacht ik niet en hoef ik ook niet.
jan 10
Quote Reactie van @Noorderling:
k denk dat het niet zo veel anders is. Het topje valt om en voor de rest is het slikken.Hoeveel bedrijven zijn er nu daadwerkelijk de nek om gedraaid afgelopen 5jaar?Dat valt ook wel mee, niet voor die 5%, waar het vaak een opeenstapeling is, de overige 95% heeft zeer beperkt invloed, hoe erg dat pas dossier ook is, hoe hard ze ook roepen piekbelaster, NV gebied, etc, niemand zijn koeien zijn nog opgehaald.En zo moeten we maar verder boeren. Verwacht geen kentering, niet van BBB, niet uit de EU.Afgelopen 5 jaar waren economisch gezien behoorlijk beter dan hoe het sentiment beleefd wordt, zo niet gemiddeld de beste 5 jaar.Nu zou ik direct geen parallellen trekken met het gevoerde beleid en economie. Het ene heb je meer invloed op dan het ander. Je best blijven doen en pakken wat je pakken kan. Schouder klopjes uit Den Haag of van Datema verwacht ik niet en hoef ik ook niet.

Hier in het westelijk weide gebied is weinig of geen akkerbouw,maar wel heel veel gezonde bedrijven met opvolgers,deze grasland bedrijven hebben juist de mest zelf hard nodig,ook voor kali en P,Het zijn allemaal derogatie bedrijven waar het water ver onder de nitraat norm zit. Nu moeten deze bedrijven hun mest met heel veel vrachtwagens tegen hoge kosten(vaak over smalle wegen)naar akkerbouw gebieden in Flevoland/Zeeland brengen en weer kunstmest terug kopen.
Het is de wereld op zijn kop,weet wel dat jij er niet veel last van heb,vaak moet je het zelf meemaken om te ervaren hoe het voelt....
Ik ga er van uit dat er wel een soort van derogatie komt,anders gaat de kont zeker tegen de krib.
Noorderling
@jan 10
Doe al 2 jaar geen derogatie, dat is niet zo spannend.
Wel wanneer niemand het meer heeft, wordt mijn speelruimte ook kleiner.
Maar dat is heel individueel, het graat om het grote geheel, dat is natuurlijk wel pijnlijk en onlogisch.
Structureel zal er wel wat moeten veranderen, zo de RMO circa 2x per week komt, zal er ook 2x per week een mestauto moeten komen.

Kont in de krib kan ik wel begrijpen, we zitten hier met de NAM en ben een tijdje pasmelder geweest.
Alle naïeve hoop ben ik afgelopen 10 jaar wel verloren en strijdlust daartegen ook.
Betrekkelijk weinig rendement levert dat op. Het helpt allemaal niks om je kont in de krib tegen de overheid te gooien.
Het kost energie, heel veel energie, en als die aantrekkingskracht en je gelijk heel zwaar weegt en blijft trekken, verzuip je er in en kost het ook nog resultaat en ben je 2 of 3x slachtoffer.
jan 10
@Noorderling
Je denkt er veel te lichtvaardig over.
Lto en vele anderen trekken nu niet voor nix aan de bel.
Noorderling
@jan 10
3jaar te laat worden ze dan wakker, achterhoede gevecht voor de buhne.
doe nu al voor 3e jaar niet mee en toen spande het er ook al om.
Aangezien ons bouwplan een jaar van te voren al bijna vaststaat maak je keuzes.

Staghouwer heeft het al laten lopen, daagde niet op in brussel, Adema idem en is wat @robbies zegt hem ook nooit op de man gevraagd.

Hoop doet leven, maar resulteert vaak ook in uitgestelde teleurstelling.
robbies
@Noorderling
Quote:
maak je keuzes

Omdat twee generaties geleden een van jouw voorouders de stap naar t Noorden gezet heeft, wil dat niet zeggen dat er daar meer rechten zijn dan in andere streken waar men de zaakjes voorheen op orde had. Ook al heb je je zaakjes geregeld, dan nog kun je niet ontkennen dat er een collectief belang is om derogatie in de benen te houden. Althans zo zit ik er in.
Noorderling
@robbies
Als we alles van afgelopen 20jaar langs de lat van rechtvaardig moeten leggen kan er nog wel wat wetgeving afgeschaft worden.

Wij komen er onderling wel uit. 250kg n mest norm voor gras ben ik een voorstander van.
Derogatie is gewoon een gijzeling geweest.

Ik ben direct voor een Vlaams systeem met eigen monsters en daarop afrekenen. Tijdje met de BEP mee gedaan, had van mij uitgebreider gemogen, maar was best werkbaar.

Maar goed, uiteindelijk gaat het om wat een minister doet. De wind draait al wat in Brussel en Den haag. Is het realistisch te denken dat we gered worden? Ik denk het niet.

Met fosfaatrechten waren er ook 15000 knel gevallen, ieder op zijn manier. Ik heb geen steun ontvangen. Grondgebondenheid is ondanks collectieve ruimte, individuel ook een drama als provincie 150k per hectare gaat betalen.
En zo heeft ieder zn eigen sores welke anders wordt opgelost.
Verwerken, verplaatsen, grond kopen huren, extensiveringsregeling, rondje bellen of kat uit de boom kijken.
bio boer
@jan 10 de corona maatregelen was ook heftig voor de winkels wat door de overheid was opgelegd denk niet dat ze dat gat al weer gedicht hebben
HenkjanOtten
Wat heeft hij gepresteerd in de 1.5 jaar dat hij minister is?
demelkboer
@HenkjanOtten perspectief geschetst voor de landbouw.............................
+1
kleine boer
@HenkjanOtten dat er stoppers zijn bij gekomen....
matt
@HenkjanOtten die eco gelden die ons gewoon toekomen,uit een ander potje.
Dat is het enigste dat ik op kan sommen.
+1
jan4072@yahoo.com
Volgens mij zijn het over het algemeen jonge mensen die hier reageren. Ik herinner nog dat toenmalig minister van Aartsen vertelde dat NL het financiële New York van Europa moet worden. De industriële productie gaat naar Duitsland en Frankrijk En Oost Europa wordt de graanschuur van Europa. Waarom denk dat de EU alle autobahnen en spoorwegen richting Oekraïne heeft aangelegd en niet één/niks naar EU landen als Roemenië en Bulgarijë?
Kars
jan4072@yahoo.com">@jan4072@yahoo.com brinkhorst die elitaire kwal. Die dochter laurentien is niet voor niks naar koninghuis omhoog gewipt.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van jan4072@yahoo.com">@jan4072@yahoo.com:
dat NL het financiële New York van Europa moet worden.

Klopt. Nederland moest gaan leven van kennis (proest 😆 ), recreatie en vervoer. Toen zijn ze ook begonnen met het niveau van opleidingen zodanig naar beneden te trekken, dat half Nederland "hoogopgeleid" is. Met alle gevolgen van dien...
Kars
@kanniewaarzijn hoogopgeleid in vrijetijds management? Mijn god hoe nutteloos kun je leven door daar voor te leren en werk in te zoeken
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Kars:
hoogopgeleid in vrijetijds management?

😂 Dit is nog maar één van de vele voorbeelden. En dan al dat "onderzoekswerk" nog...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , dronten , tuinbouw , tuinders , toekomst , stikstofbeleid , contact , visserij , nederland en piet adema geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0