Het EU-Parlement keurt afgezwakte vervuilingslimieten voor veehouderijen goed

Het EU-Parlement heeft dinsdag zijn definitieve goedkeuring gegeven aan nieuwe regels om de vervuiling door veehouderijen terug te dringen, maar pas nadat het met de EU-landen was overeengekomen om de wet veel zwakker te maken dan aanvankelijk gepland.

De wet zal de grenzen voor boerderijen en fabrieken aanscherpen om te proberen de schade aan het milieu te verminderen.

Het parlement keurde de wet goed met 393 tegen 173 stemmen en 49 onthoudingen. De lidstaten van de Europese Unie moeten hun definitieve goedkeuring geven voordat de wet in werking kan treden.

De wet zal geen betrekking hebben op de intensieve veehouderij nadat EU-wetgevers en landen ermee instemden dit deel van het voorstel van de Europese Commissie te schrappen. In plaats daarvan moet de Commissie tegen 2026 beoordelen hoe de emissies van de veehouderij moeten worden aangepakt.

Dat ondanks het feit dat de veehouderij binnen de Europese veehouderijsector volgens het Europees Milieuagentschap de grootste uitstoter van ammoniak is – wat de EU-vervuilingswet probeert te beperken.

De wet zal van toepassing zijn op varkenshouderijen met ten minste 350 grootvee-eenheden – meer dan een verdubbeling van de drempel die de Commissie oorspronkelijk had voorgesteld. De nieuwe limieten, die vanaf 2030 van toepassing zijn, zullen gelden voor pluimveebedrijven met meer dan 280 grootvee-eenheden.

“Slechts 30% van de grootste industriële varkens- en pluimveehouderijen zou binnen het toepassingsgebied van de herziene richtlijn vallen”, zei EU-milieucommissaris Virginijus Sinkevicius.

Het oorspronkelijke voorstel van de Commissie uit 2022 zou de nieuwe limieten hebben opgelegd aan alle rundvee-, varkens- en pluimveebedrijven met meer dan 150 grootvee-eenheden – ongeveer 185.000 van de grootste bedrijven van Europa.

De EU probeert te reageren op maandenlange protesten van boeren over onder meer goedkoop geĂŻmporteerd voedsel en groen beleid.

Om de protesten te kalmeren heeft Brussel een aantal groene maatregelen afgezwakt – ondanks de waarschuwing van het eigen milieuagentschap van de EU dat er meer, en niet minder, klimaatbeschermend beleid nodig is om boeren te helpen zich aan te passen aan het verslechterende extreme weer.

Landen als Bulgarije, Duitsland, Italië en Polen hadden erop aangedrongen dat minder boerderijen zouden worden opgenomen in het vervuilingsbeleid, omdat ze zeiden dat het oorspronkelijke plan onrealistisch en belastend was.

(Reuters)

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
De nieuwe regels houden in dat intensieve bedrijven (varkens en pluimvee) vanaf een ondergrens onder de nieuwe regels gaan vallen en vergunningplichtig worden. Of er ook extra regels moeten komen voor rundveebedrijven, moet volgens het parlement uiterlijk 31 december 2026 worden vastgesteld.

Meer: boerderij.nl/europarlement-stemt-in-met-industriel…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , veehouderij , ammoniak , boerderijen , europees , europese commissie , goedkoop , bulgarije , ammoniakrechten , europese unie , Waarschuwing en livestock units geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0