Behandelen of niet behandelen?

Data die zijn ingewonnen met nieuwe studies doen vermoeden dat behandeling bij slechts 30 procent van de mastitisgevallen zinvol is. Zo luidt een van de onderzoeksbevindingen die werden gepresenteerd op editie 62 van het jaarcongres van de National Mastitis Council die begin 2023 in Atlanta in de staat Georgia (VS) plaatsvond.

Bron

Deel dit topic

Reacties

grös
De veearts adviseert hier alle hoogcelgetal behandelen. Dan zitten ze er nooit naast, en is voor hen uiteindelijk ook het verdienmodel.
Maar dumpmelk is voor ons een kostenpost.
+1
Erco
@grös nu geen melkkoeien meer maar de bolussen van AHV werkten hier zeer goed ook juist voor hoog celgetal. Geen dumpmelk ook meteen 👍🏻
+2
Braboboer
@Erco

Die snelle verkopers hou ik hier buiten.
Erco
@Braboboer gebruik nu bij het jongvee bijna niks meer van ze. Sowieso vrijwel geen antibiotica oid. Maar op basis van no cure no pay gestart en is het me toen goed bevallen (broertje heeft er gewerkt) en supergoede resultaten te zien bij de koeien bij uieromtsteking en hoogcelgetal via mpr analyse. Niet goedkoop maar melk weggooien is duurder
+1
Erco
@Braboboer zou ik ook gedaan hebben als t niet m’n broertje was 🤫die zei ik zie zulke goede resultaten. Probeer het en werkt het niet dan betaal ik het.
Hans van Bergen
@Erco Wat is de werkzame stof ?
Erco
@Hans van Bergen je moet maar even googelen haha ik heb niets meer van die bolussen enz voor melkkoeien want die lopen hier niet meer. Kan het niet meer opzoeken op het etiket. Werkzame stof maakt me ook niet zoveel uit, als t maar werkt.
Hans van Bergen
@Erco Is er een onderzoek waar naar verwezen wordt?
Erco
@Hans van Bergen geen idee eigenlijk. Ik heb t geprobeerd bij mijn dieren en ben er super tevreden over. Daar kan geen wetenschappelijk onderzoek tegenop☺️ ik geloof niet zo snel iets. Zeker niet als t wetenschappelijk is. Ik wil zelf resultaten zien ipv n onderzoek of " van horen zeggen"
+4
sunny boy
@Erco Precies en ik moet van zulke flauwekul niks hebben. Je presenteert een serieus dubbelblind onderzoek of sodemietert op.
Erco
@sunny boy aha jij bent zo'n kutboer die de vertegenwoordigers wel eens tegenkomen. Dat ze bijna letterlijk t erf afgeschopt worden? Met je sodemietert op 🤦🏼‍♂️ je hoeft het niet te kopen toch? Ik heb hier zelf een onderzoek gedaan en gezien dat het uitstekend werkte. Dan blijf ik t gebruiken. Je bent baas over je eigen portemonnee 🤷🏼‍♂️ hier merkte ik van FIR bijv geen drol. Dus ik ben gestopt het te gebruiken. Anderen zweren erbij. Lekker blijven gebruiken dan toch? 👍🏻
cs-agrar
Quote Reactie van @Erco:
Ik heb hier zelf een onderzoek gedaan en gezien dat het uitstekend werkte.

degene die jou begeleide had een ander systeem van verkoop. Die ging gericht op de koe te werk, Dat is niet meer want er werd te weinig verkocht.. Dus nu is het gewoon weer hele assortiment aanbevelen en of het allemaal werkt is risico boer. Want uiteindelijk is doel van dat volk jouw geld in hun zak krijgen.
Erco
@cs-agrar ja maar als iets werkt dan is het toch niet erg dat n ander aan me verdient? Die nu nog langs de boer gaat hier doet het op dezelfde principe alleen ze verkoopt aan mij nu niks meer. 😉 jij hebt dat toch ook met fir? Kost ook best pittig maar als het resultaat bij jou er naar is? Prima toch? Ik ben er mee gestopt en er zullen er genoeg bij zijn die producten,van AHV niet meer gebruiken. Boeren volgen vaak ook niet het advies op hoe ze t moeten gebruiken 😅
cs-agrar
Quote Reactie van @Erco:
advies

daar zit de kneep, wat is de waarde van het advies..
+1
jan w
@Hans van Bergen
Dergelijke onderzoeken gaan er ook niet komen!!!! Want de uitslag is van te voren bekend.
Als je antibiotica gebruikt, dan worden hopelijk de slechte bacterien opgeruimd. Echter de goede bacterien maak je ook dood.
Bij alternatieve middelen worden de bacterien niet gedood. Maar men probeert de goede bacterien te stimuleren, zodat de slechte bacterien minder kans krijgen om zich te openbaren.
Dus er zullen bij onderzoek van de alternatieve middelen altijd slechte en goede bacterien worden gevonden.
En bij antibiotica zijn de slechte bacterien dood als het goed is, maar de goede zijn er ook niet meer.

Hier geeft de veearts veelal poeder erbij om de koe te drenchen en zo de goede ( vooral de pensbacterien ) weer te stimuleren.
+1
Erco
@jan w drenchen is sowieso altijd ondergewaardeerd dat ben ik met je eens.
grös
@Erco
Ik vind bolussen nou maar dure dingen, en "even een pil in geven", is ook altijd gemartel, net als drenchen. FIR gooi je net als mineralen in de mengwagen, krijgt iedere koe wat.
Eigenlijk moeten alle lapmiddeltjes niet nodig zijn. Mineralen bijvoeren ook niet.
60 jaar geleden had geen boer iets van al dat spul in huis.
aldert
Hier word alle mastitis homeopathies behandeld, weinig kosten en weinig dumpmelk terwijl de resultaten niet minder zijn dan met antibiotica.
+1
sunny boy
@aldert We wachten (al 25 jaar) op Europese erkenning. En die gaat er nooit komen want tis gewoon kraanwater
arie.j
Quote Reactie van @aldert:
Hier word alle mastitis homeopathies behandeld, weinig kosten en weinig dumpmelk terwijl de resultaten niet minder zijn dan met antibiotica.

Vreemd dat er dan bij onpartijding onderzoek, er nooit aantoonbaar en herhaalbaar bewijs van de werking uitkomt.
Wanneer je klassieke heomeapathie toepast, dan is dat zoveel verdund dat er geen molecuul van de werkzame stof meer inzit, maar moet het schudden van dat middel het doen.
Allemaal vreemd, maar succes er mee
+1
aldert
@arie.j Alles draait om geld Arie. Homeopathie kost een fractie van antibiotica dus is totaal niet interessant voor overheden of pharmaceutische bedrijven om daar iets van te promoten of goed te keuren.
+1
grös
@aldert
Hier komt ook vrijwel niemand op het erf iets adviseren waar niks aan verdient word!
Hooguit een keer de veehandelaar of een collega veehouder.
En we leven in zo'n generatie die overal eerst "wetenschappelijk bewijs" van wil zien, zonder te weten hoe dat precies tot stand komt.
arie.j
Quote Reactie van @grös:
En we leven in zo'n generatie die overal eerst "wetenschappelijk bewijs" van wil zien, zonder te weten hoe dat precies tot stand komt

Daar gaat het niet om.
Maar in eerste plaats, kun je aantonen dat het werkt?
En in vergelijkbare gevallen het ook bij anderen werkt?
Hoe het werkt, dat komt dan later wel.
grös
@aldert
Wat voor homeopathie gebruiken jullie ?
aldert
@grös Druppels en korrels,alles 30CH.Of wil je weten welke middelen ?
arie.j
Quote Reactie van @aldert:
@arie.j Alles draait om geld Arie. Homeopathie kost een fractie van antibiotica dus is totaal niet interessant voor overheden of pharmaceutische bedrijven om daar iets van te promoten of goed te keuren.

Reclame voor altenatieve middeltjes, inclusief homeopathie, die is er toch alleen maar om de winst te vergroten.
Alleen mogen ze niet straffeloos niet bewezen werking claimen.
Anders was er nog veel meer reclame voor, en dat echt voor de winst
kwakzalverij.nl/behandelwijzen/kruiden/…
-
nl.wikipedia.org/wiki/Alfred_Vogel/
vroeger bij me thuis hadden ze ook wel van die middeltjes, heeft alleen maar afkeer gewekt.
Als ik het goed heb is jou bedrijfsvoering behoorlijk extensief, dat met goed hygiene en dergelijke , datgeeft al veel minder ziekte problemen.
grös
@arie.j
Syntethische farmaceutica werkt gewoon sneller en agressiever. Met bijwerkingen.
Fabrikanten hebben een winstmarge van 90%, daar kun je dus wel wat dure onderzoeken van betalen. En lobbyisten.
arie.j
Quote Reactie van @grös:
Syntethische farmaceutica werkt gewoon sneller en agressiever. Met bijwerkingen.Fabrikanten hebben een winstmarge van 90%, daar kun je dus wel wat dure onderzoeken van betalen. En lobbyisten.

Een middel dat weinig meer is dan een paar druppels alcohol, dat heeft geen bijwerking, dat is duidelijk.
Ontwikkelingskosten van een echt geneesmiddel dat goedgekeurd is, dat kost gemiddeld duidelijk meer dan een miljard euro (ja je leest het goed).
En dat moet terugverdient worden voordat het patent verloopt, dus moet de marge hoog zijn
Anders stopt de Farma industrie binnenkort.
Gemiddeld op geneesmiddelen lang geen 90% en zeker niet in Nederland
JappieJo
Nu met robot ook meer gebruik van homeopathie, valt me niet tegen eerlijk gezegd. Ben er nu wel eerder bij en dat komt door de geleidbaarheid meting op dat ding. Ben nu over op bolussen omdat uierinjectoren en in de nek spuiten klote is met robot omdat de koe meestal niet in de robot is als ik er aan toe ben
+1
Noorderling
Quote Reactie van @JappieJo:
Ben nu over op bolussen omdat uierinjectoren en in de nek spuiten klote is met robot omdat de koe meestal niet in de robot is als ik er aan toe ben

geen separatiemogelijkheid?
Heb je nu dan ook minder mastitis, of merkte je anders die schommelingen niet welke ook weer natuurlijk oplosten?
zwierb
Quote Reactie van @JappieJo:
Ben nu over op bolussen omdat uierinjectoren en in de nek spuiten klote is met robot omdat de koe meestal niet in de robot is als ik er aan toe ben

Als ik een koe met uier ontsteking heb behandel ik hem altijd in de robot, liefst smorgens als eerste, koe op nu melken zettten eventueel en dan behandelen in robot, dan eventueel andere ophaal koeien erachter, kun je er gewoon bij weglopen en je ding doen.
bio boer
Als je er bijna niets mee doet en alleen goed uitmelkt uiermind smeerd en pijnstiller in combinaties koe in de gaten houden op voeropname tempratuur en gezonde indruk genezen ze ook vaak alleen denken velen dat het komt door de behadeling je zou er eens een placebo onderzoek aan wagen geld alleen bij milde uieronsteking
Moet zeggen dat behadelen met ab bij ernstige uieronsteking met koorts en zieke koe zelden succes vol is bij mij
Genezing uier en snel herstel doel ik dan vooral op
aldert
@bio boer Snel de juiste diagnose is het belangrijkste......
bio boer
@aldert ik weet niet wat de beste aanpak is maar koe heeft zelf ook een vermogen om zich zelf tegenezen hier ook nooit droogzetters toch koeien met hoog cel droog laag in de nieuwe lacatie meschien heb ik geluk dat uiergezondheid niet zo probleem is klauwen is meer pijn punt voor mij zo heeft idereen wel iets waar die meeste last van heeft ik focus mij niet heel erg op celgetal zo lang die maar onder de 200 zit gemiddeld 🤷‍♂️
grös
@bio boer
Hier komt ernstige uierontsteking niet meer voor. Als celgetal in de tank te hoog word separeer ik paar koeien met hoge geleiding totdat het over is, en het lost zich vaak vanzelf. Of maak ze driespeen. Paar echte cellenkoeien word vaak kalvermelk totdat ze naar de slacht kunnen.
Ook geen droogzetters, paar jaar terug nog wel geprobeerd maar ze hielden celgetal of kregen zelfs ernstige mastitis in de droogstand.
Maar vind verse koeien met 40 liter wel lastig als die 1 kwartier, behandelen is gewoon lastiger in de robot dus gebeurt nog sporadisch.
bio boer
@grös ernstige uieronsteking komt hier ook zeer zelden voor maar nooit kan ik niet zeggen ben er wel keer koe door verloren dat was zomer wrang
richard-de-wolff
Milde uier ontsteking behandelen wij door er zwarte zalf op te smeren bevalt beter dan uier mint
aldert
@richard-de-wolff Uiermint bovenaan het uier,zwarte zalf onderaan ,zo trek je de troep naar beneden en kan je het eruit melken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mastitis geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN