'Grootste oorzaak verdroging niet klimaatverandering, maar slecht waterbeleid'

De lente van dit jaar stond in het teken van veel, heel veel regen. Toch zijn ondanks het natte voorjaar de zorgen om droogte in Nederland niet verdwenen. Klimaatverandering wordt vaak genoemd als oorzaak van verdroging, maar volgens deskundigen is het aan iets heel anders te wijten: verkeerd watermanagement.

Meer: nos.nl/l/2477751/

Deel dit topic

Reacties

+2
Puddingboer
Sloten dicht gooien dan zijn we ook van de bufferstroken af.
bio boer
@Puddingboer volgens mij moet je wel sloten houden en veel tot de rand toe vol net als in veen weide dan houd je meeste vast liggen de drains ook onder water wordt er niks afgevoerd is het in februari wel natte zooi kan je pas eind april mest rijden
cjw73
@bio boer ja dat werkt bij jullie wel, hier niet. De laagste stukken staat het hier bij vlak met het land, maar hogerop lopen de sloten gewoon leeg naar de lagere delen.
Van-Epscheuten
@cjw73 daar zijn toch stuwen voor uitgevonden?
cjw73
@Van-Epscheuten die zitten er ook wel maar maakt geen reet uit. Week geen regen en dan is alles weg gezakt en ligt de sloot droog.
van Ittersum
@Van-Epscheuten slootwaterpeil is geen grondwaterpeil, was dat maar waar. Dan hadden we de hele discussie hierover ook niet gehad. Hoog water in de sloten geeft , hooguit 1-2 meter landinwaarts effect. Andersom is het wel een rem van binnen naar buiten.
bio boer
@van Ittersum het overkomt wel dat land minder afwaterd en drains onderwater zitten geeft tegendruk wat hoger grondwater pijl in natte pirioden waar door het later droog wordt laag sloot pijl stukken zijn aanmerkelijk drooger om dat het grondwater daar in de natte pirioden ook lager is de water doorlatende tructuur behouden blijft
Klei wat altijd nat is laat slecht water door komen ook geen women en wortelgangen
Boerma
@bio boer hier ook sloot tot de rand, als je 1 meter naast de sloot met de palenboor boort moet je diep boren voor water hoor. Dat helpt (hier) dus niks
+1
Groen1
@Puddingboer
grös
@Groen1
Ze laten rivieren meer kronkelen en maken overal natuurvriendelijke oevers en vistrappen. Hier in de buurt ook, moet van de EU. Ik denk niet dat je meteen concluderen moet dat het slechter voor de grondwaterstand is.
Braboboer
Voedsel halen we wel nog meer uit het buitenland, top idee 👍🏼👍🏼
+1
Albert Altena
Er is wel degelijk iets aan de hand met het klimaat.
Maar veehouderij heeft hier totaal geen invloed op, want het is altijd kringloop.
Delfstoffen uit de grond halen des te meer.
De woestijn bevat veel delfstoffen in de grond. Dit is als gevolg van verrotting van heel veel vegetatie. Dus de woestijn zal weer welige plantengroei toestaan.
En wat zal het hier dan weer worden? Zee???
+1
Erik1979.
@Albert Altena nationalgeographic.nl/geschiedenis-en-cultuur/… dit is ook bijzonder. Vroeger hadden ze nog geen auto of Tata Steel die de wereld naar de klote hielp. Co2 is misschien wel een broeikasgas, dat ontken ik niet, ik vraag me af of het volledig door co2 het klimaat verandert en hoe dan die warmte periode te verklaren is uit de middeleeuwen en de ijstijd van enkele jaren terug. En of het echt zo erg is als het iets warmer is omdat de Middeleeuwen beter leek als de ijstijd. En als het allemaal zo triest is als die paar zogenaamde wetenschappers vertellen of wij er wel iets aan kunnen veranderen met 500.000.000 tegen over de brics landen en Afrika die gewoon doorgaan met wat wij deden in onze hoogtijdagen van 10 tot 20 jaar geleden. En daarbij nog de discussie bij ons dat de grootste believers uit Duitsland het co2 vriendelijke manier van stroom produceren uit zetten. En voor eeuwig de dure akw's willen vernietigen voordat er een regering aan de macht komt met de afd die ze gelijk weer aanzet zodat er weer goedkoop stroom komt.

Dit alles zegt mij dat er ergens iets niet klopt. Als co2 een probleem was dat ons vernietigd en ze dat willen voorkomen dan konden ze dat simpel en Easy oplossen. En dat doen ze niet.
+1
BertK
6% volume m3 grond boven grondwater kun je vullen met stijging grondwaterpeil, 4% is ongeveer sloot. Totaal kan je 10% volume vd oppervlakte bufferen. Iedere 10 cm peilverhoging is gelijk aan een bui van 10mm. Doe eens heel ruig, verhoog 25cm, kan je 25 mm regen opslaan. Die kom je trouwens heel hard extra te kort bij een goede stortbui van 100 mm.
De grootste drooglegging vind je trouwens in stedelijk gebied, industrie en woningen.
De boer is de schuldige? Dankzij de boeren is de puinhoop niet groter!
Gelukkig gebruiken de stenen en asfalt geen water 🤔
+1
Jannus
@BertK verstening en geen infiltratie van hogere regenwater afvoer naar bodem is de clou
Erik1979.
@Albert Altena klimaat verandert al altijd. We weten totaal niet wat het klimaat afgelopen 1000 jaar gedaan heeft. Kunnen ze een beetje inschatten. Niet meer. Ze zeggen van wel maar hebben geen referentie ijkpunten dat de inschatting ook klopt. (De thermometer is uitgevonden door Galileo Galilei in 1593 dus daarvoor is zeker gissen en is steeds verbeterd maar die 1,5 graden wat allang bereikt is sinds 1850 is alleen al door techniek verder andering niet meer een zekerheid) Dat is namelijk onmogelijk omdat toen de technieken er niet voor waren. Sinds 1850 (einde kleine ijstijd) warmt het op ... dat is nogal raar dat het opwarmt na een ijstijd en die 1 graad hebben we allang en die halve zou er nog bij komen of hebben we al na een ijstijd. Het meten afgelopen jaren is steeds verandert en verbetert. Als we deze methode nu eens 1000 jaar aanhouden dan kunnen we echt wat zeggen. Nu is het speculeren.
+1
grös
@Erik1979.
Boeren weg en Nederland volbouwen, dan word het s zomers zomaar een paar graden warmer:

(klik om te vergroten)

+1
Erik1979.
@grös als je door de bossen rijd in de zomer zakt de temperatuur op de auto thermometer altijd. Ga je de stad in in de winter dan stijgt die. Heb je volledig gelijk in. Daarom is de Bilt ook niet meer representatief. Dat moet gecompenseerd worden voor de bebouwing die er gekomen is.
Coen
@Erik1979. , stenen absorberen de warmte, een grote stad scheelt zomaar een kleine 5 graden met "open platteland"

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's droogte , klimaatverandering , voorjaar , regen , lente , nederland en waterbeleid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0