Mislukt landbouwoverleg laat verhoudingen zien: 'Boeren kunnen achterover leunen'

Quote:
"Voor het kabinet is het zeer belangrijk dat er een akkoord komt. Dat zag je ook aan het feit dat Rutte erbij kwam." Voor de boeren ligt dat anders, zegt De Snoo. "Dat betekent ook dat boeren een beetje achterover kunnen leunen. De LTO zegt ook steeds dat de bal bij het kabinet ligt."

Mislukt landbouwoverleg laat verhoudingen zien: 'Boeren kunnen achterover leunen'

Het is niet verrassend dat het kabinet en boerenorganisaties ook na bijna 24 uur onderhandelen geen akkoord hebben gesloten over de toekomst van de landbouw. Dat vindt Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst, een weekblad voor boeren en tuinders.

"De boeren hebben verschillende ijzers in het vuur. Mest en geld zijn belangrijke pijlers. Daar wil LTO duidelijke en harde afspraken over maken", zegt ze.

Een belangrijk twistpunt is hoeveel geld er beschikbaar gesteld wordt aan de boeren voor natuurbeheer. De partijen zijn het ook nog niet eens over de bescherming van boeren die door willen gaan en de legalisering van PAS-melders, boeren die buiten hun eigen schuld werken zonder natuurvergunning.

Het gaat verder over de grondgebondenheid. Bij een grondgebonden melkveehouderij zorgt de boer voor een gesloten voer- en mestkringloop. Voer en mest komen van het land en het vee van de boer of uit de buurt van de boerderij.

Koeien per hectare
Ook wordt met de grondgebondenheid de hoeveelheid koeien per hectare grasland bepaald. "Dat vinden de boeren ongelooflijk moeilijk, die willen eigenlijk helemaal geen norm", zegt De Snoo. Want dat betekent dat ze hun bedrijf moeten aanpassen, met minder koeien of meer grond om door te kunnen met hetzelfde aantal koeien. En dat moet je als bedrijf wel kunnen opvangen."

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Zo ist het
Beter geen akkoord
sorry
Rutte moet eerst even overleggen met hare kaag
+4
Braboboer
Rutte moest dus aanschuiven met als doel vertrouwen te winnen??

Zijn ze nog goed snik? Als het Nederlandse volk in iemand geen vertrouwen heeft is het Rutte wel.
Weidezicht
De snoo zegt, pas toen agractie eruit stapte, ging het gesprek over de inhoud. Nou agractie had de inhoud al wat eerder door, denk ik, en zij zagen dat dat niet goed zou komen.
+1
Braboboer
@Weidezicht

Van wie is de Snoo nu eigenlijk de spreekbuis? LTO, CDA of D66?
+6
Kars
Helemaal geen gve per ha. Stel je verliest 10 ha pacht bv dan kun je 20/25 koeien opruimen. Dat werkt toch niet.
Weg met dat akkoord, dat akkoord maakt het voor de overheid makkelijk om de boeren op te ruimen. Die galbak van Rutte komt niet voor niks erbij zitten. Al wat bij die rat uit zijn mond komt is gelogen.
Braboboer
@Kars

Quote:
Helemaal geen gve per ha. Stel je verliest 10 ha pacht bv dan kun je 20/25 koeien opruimen. Dat werkt toch niet.

Mee eens, hebben de boeren die nu grondgebonden zijn daar ook over nagedacht?

Of hebben die allemaal een hoop grond gekregen van vader en alles in eigendom???

Reguliere pachters zijn ook niet veilig met alle grond die nog uit de landbouw onttrokken wordt komende decennia
+3
BertK
@Kars Verantwoorde afzet van.mest zoals dat nu gaat moet kunnen volstaan, dan is er geen overbemesting. Fraude keihard aanpakken.
bio boer
@Kars je hoeft niet pese op de norm tezitten je dan ook 2 koeien per ha houden als de norm 3 is 🤷‍♂️ het gemiddelde van nl is ook rond de 2 gve per ha
+1
Braboboer
@bio boer Ik ga er van uit dat jij uit solidariteit naar de intensievere collega's je pachtgrond vanaf volgend jaar laat liggen zodat een intensieve hem kan gaan pachten om aan de GVE norm te voldoen 😉
bio boer
@Braboboer meschien zelf van mij huuren alleen wel tegen een kosten dekkende prijs 😁 heb wel een 20/30 ha die niet noodzakelijk is voor de melkveehouderij
+1
Hans van Bergen
@Kars Nee Kars das geen probleem. Je mag losse grond bijpachten zodat jestraks voorn bunder ssb kruidentuin 4500 euro per ha per jaar mag betalen en dan je mest afvoeren en mais aankopen. Maw binnen 2 jaar loop je huilend naar het opkoop loket. Ik roep dit al 40 jaar zolag as ze zeveren over gve/ha maar niemand luisterd
+4
jan-cees
@Hans van Bergen je had dus al 40 jaar de tijd om te schakelen.
Braboboer
@jan-cees

Ik snap best dat je in het verleden heil zag in een GVE/hectare norm.

Met de grote claim op landbouwgrond van buiten de landbouw, en veel melkveebedrijven die in aanloop naar het quotum nieuwe stallen gebouwd hebben en zijn geïntensiveerd wat volop gefaciliteerd werd door de zuivel, de overheid en de Rabobank kun je niet anders dan concluderen dat een GVE norm in de huidige tijd realiteit niet meer realistisch en haalbaar is.

Of interesseert het je niet dat 1 op de 5 melkveehouders daardoor al direct naar de klote gaat?

Bij 1vandaag ook nog zo'n schrijnend voorbeeld van hoe je een bedrijf kapot maakt met een GVE regeling eerst 250 bufferzone dwars door de huiskavel en die hectares ook nog eens kwijt voor de GVE per hectare.
eenvandaag.avrotros.nl/item/…

Ook die boer zijn eigen schuld zeker?
cornelissen
Quote Reactie van @Braboboer:
die in aanloop naar het quotum nieuwe stallen gebouwd hebben en zijn geïntensiveer

Als je gaat bouwen ,zorg je toch ,dat je grondpositie in orde is. Ik woon in z-o friesland ,maar zag op het kaartje ,wat gister of vandaag hier op het prikkebord stond (staat) ,dat 0 % van de melkveebedrijven een hogere bezetting heeft als 2.6 GVE per ha. in z-o friesland
Je hebt een risico genomen ,wat tot heden toe heel goed heeft uitgepakt ,ten koste van de meer extensieve melkveehouders ,maar dat geeft natuurlijk geen garantie voor de toekomst .
+2
Braboboer
@cornelissen

Je zorgde dat je ruwvoerpositie en mestafzet geregeld is.

Als niet grondgebonden groei niet zou mogen waarom is het dan al die jaren gestimuleerd en gefaciliteerd ?

In welk opzicht is het ten koste gegaan van extensieve veehouders?? We moeten ophouden ons als collega’s tegen elkaar uit laten spelen.

Denk je echt dat als die 20% intensieve melkveehouders er niet waren de regels veel soepeler waren?

Je ziet het wel met de derogatie die is ook niet op basis van feiten afgenomen.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @Braboboer:
Denk je echt dat als die 20% intensieve melkveehouders er niet waren de regels veel soepeler waren?

Lto ,bij monde van W van Straalen motiveerde hun aanvraag voor fosfaatrechten bij het ministerie met de volgende opmerking : Anders wordt de mest niet meer opgehaald.
Zonder de schuld direct aan de intensieve melkveehouders te geven , maar wel aan Lto, is er een fatsoenlijke "overgangs"regeling geblokkeerd .Men wou zelfs eerst nog de grondgebonden melkveehouders korten. Gevolg van het ontbreken van een overgangsmaatregel is wel ,dat verschillende melkveehouders met onomkeerbare investeringen op de peildatum in grote moeilijkheden zijn gekomen en sommige het niet hebben gered als melkveehouder. Ikzelf heb land moeten verkopen om rechten te kopen en heb nu een nota liggen van ruim 20.000 euro inclusief btw voor leaserechten 600 kg, waarvan 100kg afromingsvrij. en ik moet nog dit jaar circa 600 kg hebben.
Kijk ,van mij mag jij wel 20 koeien per ha houden ,het zal mij een zorg zijn, maar ik wil van de fosfaatrechten af ,want meer als de helft van mijn inkomen gaat in een normaal jaar op aan die smerige leaserechten ( en dan denk ik nog niet aan de afschrijving van de kooprechten). Daarom denk ik ,dat een gve norm positief kan werken om die smerige rechten kwijt te raken, maar andere ideeën vindt ik ook goed ,want de fosfaatbank gaat het voor mij niet worden ,als die komt en we moeten nog zien ,als de rechten in 2028 worden afgeschaft, zeker als er geen andere beperkingen zijn, als o.a. een gve norm .
Rene2001
@cornelissen Fosfaat is verzonnen door politici met idealen
Politiek is gek op idealen
Idealen zijn zo belangrijk dat ze het gebrek aan kennis volledig compenseren
Idealen zijn belangrijker dan dan mensen die door de wetgeving getroffen worden
Vertrouwen in politiek is niet mogelijk
Politici handelen vanuit emotie en een verschrikkelijk slechte dossierkennis.
Laten graag een bureau een oordeel vellen zoals nu ook met het landbouwakkoord
Een prachtige methode om zelf de handen in onschuld te wassen
Zelfs ik zou een land kunnen leiden op die wijze
Braboboer
@cornelissen @cornelissen

Tsja mijn ouders en later ik hebben ook veel geld uitgegeven aan melkquotum. Na de afschaffing nog beperkt gegroeid en nog de 8,7% korting terug moeten kopen ook pijnlijk geld hadden we ook liever grond voor gekocht.

Grond is hier altijd al duurder geweest als in het noorden en veel boeren houden hun grond na stoppen gaan mest aanvoeren en wat akkerbouwen.

Hier is door banken en adviseurs grondloze groei geadviseerd en gefinancierd. zo ging dat bij de varkens en kippen tenslotte ook.

Dar verhaal van wiebren van stralen heb ik hier wel eens gelezen maar dat sentiment leefde hier totaal niet. De ZLTO zei ook tegen de boeren dat grondloos groeien geen probleem was mits je afzet had voor je mest.
Ruwvoer in de vorm van snijmais was en is nog altijd voldoende beschikbaar.

Ook hier zijn overigens knelgevallen die flink in de problemen zijn gekomen.

Ik ben voor grondgebondenheid als dat 20 jaar geleden was ingevoerd. Dan waren al die stallen ook niet zomaar gebouwd. Maar nu veel bedrijven geïntensiveerd zijn en grote investeringen hebben gedaan is dat niet haalbaar voor veel.

Plus dat de druk op landbouwgrond steeds groter wordt. Ook bedrijven die nu grondgebonden zijn kunnen in de problemen komen in de toekomst met alle druk op de landbouwgrond.

En 20 GVE per hectare zijn echt maar enkele

De meeste intensieve die ik ken zitten tussen de 3 en 5 GVE per hectare. Zit zelf op 3,3.

En vergis je niet zitten ook gewoon veel bedrijven met 100 koeien en 20-30 hectare.
bio boer
@Braboboer zal cultuur verschil zitten idereen heeft hier grond en aantal koeien in evenwicht de meesten konden eigen mest ook plaatsen met derogatie de genen die dat niet konden kochten grond bij als dat mogelijk was ook bij afschaffen melkquotum werd hier gezecht dat grond onder het bedrijf belangrijk zou zijn ook als er eventueel dierechten zouden komen zou grond daar in meespelen was hier toen de verwachting

Denk dat 98% aan de max 3 gve per ha grasland kan voldoen hier
Braboboer
@bio boer

Komt denk ik omdat hier ook veel intensieve veehouderij zit zonder grond. Hebben de koeien boeren het van afgekeken denk ik.
bio boer
@Braboboer toch van uit mijn leefomgeving zou ik zeggen je kunt toch op je vingers natellen dat het niet goedkomt Brabant is al jeren de zondebok met de intesiviteit mest berg stankoverlast slechte waterkwaliteit mestfraude en nog veel meer gezeik maar in Brabant trekken ze zich er weinig van aan 🤷‍♂️ je wordt natuurlijk ook beinvloed door je leefomgeving

Zie je ook met biologische akkerbouwers zitten vaak ook meerderen bijelkaar scheinbaar steekt het elkaar aan
Of met pluimvee in Barneveld
Braboboer
@bio boer

Er zitten er hier enkelen die 400 koeien houden op 50 hectare. Ja dat snap ik ook niet waarom je dat zou moeten willen.
Maar dat is een kleine club. Zitten in Brabant ook gewoon die planetproof leveren bij RFC.

Een beetje intensief met wat perspulp of bierbostel en mais in het rantsoen en efficiënt melken vind ik een mooie manier van koeien houden.

De mest gaat gewoon netjes naar de akkerbouw en wat hobbyisten met paardenweitjes zou niet weten wat daarmee te frauderen valt.

Veel gras/ extensief is ook een vak appart en voor mijn gevoel ben je dan de hele zomer bezig met dan hier weer een paar hectare maaien dan daar weer een paar hectare. En als je pech hebt een paar mindere snedes die toch ook op moeten lijkt mij maar niks maar zo doet iedereen het anders.
bio boer
@Braboboer
Quote:
Veel gras/ extensief is ook een vak appart en voor mijn gevoel ben je dan de hele zomer bezig met dan hier weer een paar hectare maaien dan daar weer een paar hectare. En als je pech hebt een paar mindere snedes die toch ook op moeten lijkt mij maar niks maar zo doet iedereen het anders.

Klopt zijn bijna geen weken dat we niet bezig zijn van mei tot augustus
bio boer
@bio boer elke snede in 3 x en natuurland ook apart
Braboboer
@bio boer

Mestfraude en waterkwaliteit is gelukkig stukken minder door de strengere regelgeving maar zeker een probleem dat niet te ontkennen is.

Alleen zie ik daar de intensieve melkveehouders die het grootste deel van de mest zelf kunnen plaatsen en gras telen niet als de veroorzaker.

Als je duizenden varkens hebt en 10 hectare maisland kun je raden waar het probleem zit met grondwater.
Zonder ze over 1 kam te scheren want het zijn de rotte appels die het verpesten voor de redt.

En je moet ook niet onderschatten dat er veel grove tuinbouw zit die lange groeiseizoenen hebben en nog tot laat in het najaar met de kunstmeststrooier rondrijden.

Dat is ook anders dam Friesland wat 80% grasland is.
Hans van Bergen
@jan-cees Ik hoef helemaal niet om te schakelen wij zijn extensief net als velen. Echter en daar gaat het denken mis bij sommigen, deels ook door losse pacht. En die komt dan onder grote druk. En dat aspect wil er bij velen maar niet in
Jan-T
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
n dan je mest afvoeren en mais aankopen. Maw binnen 2 jaar loop je huilend naar het opkoop loket. Ik roep dit al 40 jaar zolag as ze zeveren over gve/ha maar niemand luisterd

Maar het is toch niet erg dat er een norm komt.

Stel dat er 1000 bedrijven zijn die GVE grondgebonden zijn.
en 200 bedrijven zijn dat niet, en die krijgen de mogelijkheid er naar toe te groeien tot 2040 of je kiest voor mest verwerking met uitgebreide stoffen balans.
Dan is het toch zo dat die 1000 bedrijven minder administratieve handelingen hebben.
En dat de 200 bedrijven een uitgebreide administratie hebben daar is toch niks mis mee.

Waarom moet alle bedrijven gegijzeld worden door de intensieve agrariërs.
Dat is toch niet nodig.???????
+1
klant
@Jan-T wet grondgebonden groei, fosfaatrechten dat zijn genoeg beperkende factoren, waarom dan nog een gve norm erbij
jg
@klant Omdat het fosfaatstelsel niet houdbaar is ?
Rene2001
@jg waarom niet?
Braboboer
@Jan-T

Makkelijk om de intensieve als zondebok aan te wijzen.

Heb nog nergens gelezen dat andere wetten van tafel gaan.

En zolang de kalveren kippen en varkens niet grondgebonden blijven los je de problemen niet op.

En je kunt nu grondgebonden zijn maar met alle druk op de ruimte kan dat over 5 jaar zomaar anders zijn kijk maar naar die boeren die 250 meter bufferstroken voor hun kiezen krijgen.
+5
Rene2001
@Braboboer het is weer het oude bekende feestje: boeren uit elkaar spelen, intensief tegenover extensief
+1
jos 15
@Rene2001 Inderdaad verdeel en heers. Als de intensieve de moed opgegeven heeft is de extensieve aan de beurt.
j h p
Waarom is het voor het kabinet zeer belangrijk dat er een landbouw akkoord komt??????
Als dat dan zoooooo belangrijk is kom dan maar eens goed over de brug, dan zal de ware intentie ook boven water komen.
+9
demelkboer
Zoals al gezegd. Leun als landbouw maar achterover. Laat de overheid maar onteigenen. Ik wens ze op deze schaal bij de ambitie van het NPLG heel veel succes. Kabinet wil via een landbouw akkoord dat de landbouw zelf de sleutels komt overhandigen en lief voor weinig.
+3
demelkboer
@demelkboer met andere woorden; ze weten dat ze met een onteigeningstraject niks voor elkaar krijgen en dit rechtszaak aan rechtszaak schakelt. De Pas melders liquideren gaat heel veel rumoer geven ook in de samenleving. Een soort Toeslagaffaire / Groningen. Ik zou zeggen " overheid zoek het lekker uit." Als je handel wilt doen kom maar door de koffie staat klaar, but it is gonna cost ya". Dat gaat het kabinet niet overleven
Tommie1
@demelkboer Ik had begrepen dat als er onteigend wordt alle stikstof naar de natuur gaat en dat ze dan deze niet voor andere dingen kunnen gebruiken.
de hoef
@Tommie1 dat geloof je toch zelf ook niet, hier een boer weggekocht voor natuur, nu blijkt er 20 km verderop van gebouwd te zijn voor industrie
Leo,s vriend
@demelkboer Ze weten zelf ook dat een onteigeningstraject wel 10 jaar kan duren, en dat is over de datum van 2030.....
Ze hebben zich daarmee zelf klem gezet, maar toegeven, ho maar.
Bennie Stevelink
@demelkboer
Quote:
Laat de overheid maar onteigenen. Ik wens ze op deze schaal bij de ambitie van het NPLG heel veel succes. Kabinet wil via een landbouw akkoord dat de landbouw zelf de sleutels komt overhandigen en lief voor weinig.

Geen enkel akkoord heeft zeggenschap over het eigendom van individuele boeren. Vrijwillige verkoop of onteigening is met of zonder akkoord hetzelfde.

Ik merk dat nog steeds de gedachte bestaat dat wij zonder akkoord iets tegenhouden. Dat zonder akkoord alles bij het oude blijft. Dat zonder akkoord geen landbouwgrond naar natuur gaat. Dat zonder akkoord geen boeren vrijwillig of gedwongen uitgekocht worden.
Laat die illusie los.

Het landbouwakkoord is bedoelt om duidelijkheid en zekerheid te krijgen voor de boeren die blijven.
Theo61
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Het landbouwakkoord is bedoelt om duidelijkheid en zekerheid te krijgen voor de boeren die blijven.
maar wie mag blijven word nog niet duidelijk.
+2
demelkboer
@Bennie Stevelink

Geen enkel akkoord heeft zeggenschap over het eigendom van individuele boeren. : Dit klopt gewoon niet!

"Het gaat niet alleen om brede stroken langs beken die niet meer mogen worden bemest. Er moeten ook bufferzones komen rond de Natura2000-gebieden. Daar mogen geen gewasbeschermingsmiddelen en geen mest meer gebruikt worden en bepaalde gewassen zoals maïs, suikerbieten en aardappelen niet meer worden geteeld."
+1
demelkboer
@demelkboer

nporadio2.nl/podcasts/op-zn-kop/…

ik geef geen waarde oordeel over J.C. maar luister het gewoon zelf
+1
Bennie Stevelink
Quote Reactie van @demelkboer:
Het gaat niet alleen om brede stroken langs beken die niet meer mogen worden bemest. Er moeten ook bufferzones komen rond de Natura2000-gebieden. Daar mogen geen gewasbeschermingsmiddelen en geen mest meer gebruikt worden en bepaalde gewassen zoals maïs, suikerbieten en aardappelen niet meer worden geteeld."

Zijn de brede stroken langs watergangen er gekomen via een akkoord?
Komen er zonder akkoord geen bufferzones rondom N2000 gebieden?
+2
JohnDeere7serie
@Bennie Stevelink
Quote:
Geen enkel akkoord heeft zeggenschap over het eigendom van individuele boeren. Vrijwillige verkoop of onteigening is met of zonder akkoord hetzelfde.

Maar het werkt wel heel erg tegen als je onverhoopt toch voor het hekje komt te staan, 1 voorbeeld, en zo zijn er heel veel te vinden:
uitspraken.rechtspraak.nl/…

Daarin is te vinden:
Quote:
Het hof acht het voorshands voldoende aannemelijk dat de derogatie voor de melkveesector als geheel van belang is, in die zin dat het vervallen van de derogatie tot gevolg zou hebben dat de Nederlandse (melkvee)stapel aanzienlijk moet inkrimpen. Het hof acht in dit verband van belang dat de inhoud van de Regeling oorspronkelijk is bedacht door (de meerderheid van) de melkveesector zelf.

Quote:
Het hof neemt hierbij mede in aanmerking dat de Regeling een uitwerking is van een door de sector zelf opgesteld plan, hetgeen het belang van de Regeling voor de sector als geheel illustreert.

Quote:
Naar de Staat onweersproken heeft gesteld, is aan de Regeling uitvoerig overleg met vertegenwoordigers van de melkveesector vooraf gegaan en is sprake van een Regeling die door die sector vrij breed gedragen wordt.


Quote:
De Regeling vloeit voort uit een door de melkveehouderij zelf opgesteld plan, hetgeen het belang van de Regeling voor de sector

Quote:
Uit de brief van de staatssecretaris blijkt een zekere urgentie:
...
Ik ben in overleg met betrokken sectorpartijen over stappen die gezet moeten worden.

Oftewel juridisch is het helemaal klote als LTO zijn handtekening zet onder een weggeefakkoord
+3
de jonge
@JohnDeere7serie ook 1 van de redenen dat een vuurtje wel eens een uitslaande brand kan worden als lto wel besluit te tekenen.....
Bennie Stevelink
@JohnDeere7serie je wilt jezelf blijven wijs maken dat wij zonder akkoord ingrijpende veranderingen kunnen tegenhouden?
+4
Rene2001
@JohnDeere7serie Het maakt weinig, ik denk zelf niets, uit welk argument je gebruikt
Bennie snapt niets van rechtszaken of jurisprudentie. Daardoor denkt hij zelf vanalles te kunnen verzinnen en wanneer hij het schrijft is het ineens “De Waarheid”.

Wat je plaatst is volledig duidelijk
Mij iig wel.
Tekenen betekent kansloos bij de rechter.

Dat hebben lto en najk bij de fosfaatrechten ook gedaan. Zonder plan voor knelgevallen.
Wanneer je graag een handtekening zet dan heb je lak aan degenen die straks voor de rechter staan.
Tot op de dag van vandaag halen lto en najk hun neus op voor de gevolgen van hun handelen.
+1
de jonge
@Rene2001 ik denk dat bennie dat heel goed snapt en er dus maar op zit door te drammen dat er bij het kruisje getekend moet worden, ik heb steeds meer het gevoel dat we hier met een melkveehouder te maken hebben net als iemand die jaren heeft gerookt,is gestopt en dan alle rokers gaat veroordelen dat het stinkt en slecht is voor de gezondheid en blabla. kan me niet voorstellen dat dit nog een praktiserend melkveehouder is

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , landbouw , grasland , boerderij , tuinders , grondgebondenheid , natuurbeheer , grondgebonden , Aanpassen , pas-melders en esther de snoo geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
51
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0