Flevoland - Gedeputeerde: 'Halvering stikstofuitstoot in 2030 is haalbaar'

Het halveren van de stikstofuitstoot in 2030 is haalbaar. Dat is de voorlopige conclusie van de provincie. Omdat de chemische verbindingen van stikstof in de lucht schadelijk kunnen zijn, wil het kabinet de uitstoot verminderen. De landbouw stoot volgens deskundigen de meeste stikstof uit.

Op uitnodiging van gemeenteraadsleden van Noordoostpolder gaven gedeputeerde Harold Hofstra en zijn ambtenaren donderdagavond in de raadszaal tekst en uitleg over de stikstofplannen.

"Zoals het er nu naar uitziet, zijn die doelen gewoon haalbaar", zegt Hofstra. "We vragen aan de boeren welke ideeën ze hebben, wat ze willen en hoe we met elkaar kunnen zorgen dat die stikstof wordt gereduceerd."

Met hoeveel boeren is al een gesprek gevoerd?
Inmiddels hebben ambtenaren van de provincie 37 intensieve gesprekken gevoerd met agrariërs die vlakbij een natuurgebied zitten. Daarbij kwamen tal van ideeën naar voren. "We gaan geen boeren verplicht uitkopen, het is vrijwillig", benadrukt Hofstra. "Komt er iemand bij ons die wil stoppen en zijn stikstofruimte te koop wil aanbieden, dan gaan we het gesprek met elkaar aan."

De boerenactiegroep Agractie maakte donderdag bekend uit het overleg met het kabinet over het landbouwakkoord te stappen. Gedeputeerde Hofstra vindt dat jammer. "Soms heb je het gevoel dat je vier stappen vooruit gaat en drie stappen terug. De sleutel ligt in overleggen. Samen met de sector gaan we de plannen ontwikkelen. Ik ben een optimistisch mens. Hier in Flevoland hebben we nog echt die mentaliteit dat we er samen uit kunnen komen."

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , flevoland , lucht , natuurgebied , stikstof , uitstoot , agractie , stikstofruimte , stikstofuitstoot en stikstofplannen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0