Illustratie van: Jasperfendt

Sandwichpanelen of golfplaten

Wij denken erover om een nieuw dak op onze stal te laten leggen.We moeten nu kiezen tussen geisoleerde sandwichpanelen of de gewone asbestvrije golfplaat. Bij golfplaten kan je wel eenvoudiger lichtplaten ertussen l eggen . Wat zijn jullie ervaringen?

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
Lichtgrijze golfplaten, houden warmte door zonnestralen tegen, werkt dan zelfs beter dan isolatieplaten. in de winter zal je de isolatie niet echt nodig hebben, begrijp dat het om ouder gebouw gaat en blijven in de winter ook wel warm genoeg
anonymous_253
Sandwichpanelen is wel erg mooi,lichtplaten heb je helemaal niet nodig en het is wel wat koeler in de zomer.
Het is bij renovatie alleen veel te duur .

Bij nieuwbouw kan het wat gunstiger zijn omdat je minder spanten nodig hebt.
jan w
Vanwaar een nieuw dak. Zelf heb ik op de jongveestal de "gewone astbestvrije golfplaat" , maar ik zelf vind het waardeloos spul. Heb in die ruim 15 jaar dat de stal er nu staat al verscheidene platen moeten vervangen, dit omdat ze barsten. Hievoor heb je altijd hulpmiddelen nodig, want het is niet te wagen om op een plaat te gaan staan. Het is net krantepapier. Als het oude dak nog goed is zou ik het net zo laten als het was. De astbestvrije golfplaten moet je ook als asbesthoudend afvoeren, dit omdat je aan moet tonen dat ze asbestvrij zijn.
anonymous_257
Als je dak 15 jr oud is met astbest vrije platen, dan heb je nog wel een factuur, verder mochten er na ik dacht 1992 geen astbestplaten meer verkocht worden. Bij sloop moet je ook een rapport op laten stellen. Hierbij wordt ook onderzocht of er astbest in de platen zit en welke soort. Geen astbest dan ook vrij afvoeren.
Wimsumar
Beste Joris: Heeft u prijsindicaties van beide keuzemogeliijkheden?
Ik heb alleen golfplaatdaken, maar een geïsoleerd sandwichpaneeldak gecombineerd met een''lichtstraat-ventilatienok lijkt mijn voorkeur.
anonymous_80
Ik heb nu pvc golfplaten en dat geeft zeer veel condens.Sandwichpanelen kosten ca 28 euro,golfplaten 10.5 europer m2 incl montage bij totaal 550 m2
anonymous_322
Beide prijzen lijken mij aan de (te) lage kant. Kijk uit dat je geen rommel koopt.
Heb zelf dit jaar een Eternit dak vervangen, ook 550 m2 en kwam op een prijs van 16 Euro, inclusief hulpstukken, exclusief arbeid/kraanhuur.
anonymous_253
Dan was mijn keus niet zo moeilijk:

verschil is dus 9625 euro
in 15 jaar is dat dus 641 euro/jr
641 delen door 0.22 ct/kg melk is dus3200 kg melk.

Denk je niet dat je dat als bonus terug krijgt met minder onderhoud en iets lagere temp in de stal in de zomer?

Valt mij dus ook mee wat het uiteindelijk duurder is.....

Heb je al overwogen om helemaal geen nok te monteren maar de ene kant te laten verschieten tov de andere?
Wimsumar
Beste Joris: Wat voor een stal is dit, melkvee of jongvee ? Uitvoering 1 + 1 rij ?
Zijwand dicht of open, hoogte ?
Dakhelling 'normaal' 20 graden?
Type nok ? Ook vervangen of behouden?
anonymous_80
Melkvee, 1 + 1 rijig, de zijwanden worden 60 cm open( voorlopig,blijft hetzelfde) ,en ja ik wil eigenlijk ook nog een lichtnok, het liefst een van 2mrt breed, veel licht.Ik weet dat nokken zijn die aan de gordingen vastgezet worden die op de juiste lengte uitgeschoven kunnen worden Alleen jammer dat de bedrijfstoeslag niet in juli uitbetaald is, dan had ik het deze herfst nog gedaan,nu wordt het half april, op zijn vroegst.
cs-agrar
Joris, kleine tip, wanden zoveel mogelijk eruit! Heb dit aan meerdere geadviseerd en zijn er echt blij mee dat het zo gegaan is. is hetzelfde werk ok 60 cm eruit te halen. Minstens een meter doen.
anonymous_230
wanden er helemaal uit doen want een gat van 2 meter kun je wel tot een meter dicht doen maar een gat van een meter niet tot 2 meter
brabo
waarom zo traditioneel denken?
waarom geen zeil ??
anonymous_322
Joris geeft aan dat ie last heeft van condens in de stal. Moet je vooral met een zeil aan komen...
brabo
dat is alleen maar als het s'nachts vriest, dus maar een paar weekjes per jaar. Rest van het jaar veel voordelen, zoals mooiere lichtverdeling, en koelere temperaturen
Wimsumar
Beste Brabo: U bedoelt een zeil zoals bij serrestallen gebruikt wordt ? Tja, is een idee.
Let wel op melding/vergunningaanvraag bij de gemeente.
brabo
Nee Wim, niet die van de serrestal. Dat is een veredelt tuinfolie wat veel te veel warmte door laat en daarom een schaduwnet nodig heeft. Er zijn wereldwijd echter genoeg ervaringen met betere soorten zeil die ook geschikt zijn om vee onder te houden. Volgens mij is er onlangs ook 1 in Friesland gezet.
anonymous_229
Heb deze zomer een nieuw dak van ecopanelen geplaatst. Kostte 16,25 per vierkante meter. Daar kwam het leggen bij. Heb dit samen met 1 klussenman, telescoopkraan en 3 zzp-ers gedaan. Kwam totaal op bijna 18 euro. Ecopanelen zijn sandwichpanelen, maar dan met aluminiumfolie aan de onderkant. Heb dit gekocht bij Falk-bouwsystemen, Hardeman isolatie haalt het hier ook vandaan.
anonymous_80
De prijs die ik noemde was met stalen onderkant met speciale coating voor rundveestallen,de prijs werd genoemd via de telefoon, alle hulpstukken komen er nog bij. Binnenkort komt er een vertegenwoordiger van Hardeman & van harten langs.
anonymous_229
Die 16,25 is kale prijs, die 18,50 daar zit alles bij in, dus ook afwerkstukken en paneelschroeven, ik bedenk me net wel dat de netten die er onder hangen er nog wel bij komen, a 1 euro/m2
kaas
ik heb zelf goede ervaringen op de zuid -west zijde geen lichtplaten maar op de andere zijden meer licht platen heb je minder warmte inval door de zon scheeld erg veel

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
381
TREFWOORDEN