Hongerdood

Zat vanochtend de telegraaf te lezen,daar stond een artiekel in over de (wilde) dieren in de oostvaardersplassen, er zouden verleden jaar al 1200 dieren zijn dood gegaan, omdat staatsbosbeheer ze niet bijvoerden. Het is volgens Staatsbosbeheer heel natuurlijk dat deze dieren, met name paarden koeien en herten deze hongerdood sterven, omdat we volgens Joke bijl nou eenmaal hebben gekozen voor dit systeem, en omdat we inmiddels allemaal juridisch eigenaar zijn is er niemand aansprakelijk te stellen. Dit artiekel stond op pagina vijf, vier pagina's later staat een stuk over een oud boswachter van staatsbosbeheer, hij is in de Heerenduinen elke dag de dieren aan het bij voeren, gewoon omdat hij vind dat je de dieren niet mag laten verhongeren. Als ik dan links en rechts zie wat we allemaal moeten doen om dieren verantwoord te mogen houden, denk ik wel eens, wie is hier nu gek. Wat vinden jullie als prikkers?

Deel dit topic

Reacties

brabo
Wim, ik zelf ben zo'n 20 jaar terug een paar keer daar geweest omdat ik daar voor een fabrikant een maaier moest testen en enkele percelen mocht maaien.
Daar stonden toen vele hectares lucerne die door Hartog geoogst werden, afgewisseld met vele hectares rommel, waar je met trekker en maaier bijna in verdween. Waarschijnlijk zal door begrazing en verschraling deze rommel inmiddels niet meer zo aanwezig zijn. Of er ook nog lucerne geoogst wordt is mij niet bekent.
anonymous_7
Helemaal mee eens, beetje gans vliegt zo naar groenere streken die dieren in Oostvaarseplassen zitten in concentratiekamp, hadden in vrijheid allang weg geweest.

En Wim voor die ganzen op je land kun je wel vergoeding krijgen, wel even procedure volgen, jager inlichten actief verjagen en afschot vergunning vragen en schade formulier downloaden bij faunafonds en schade binnen week melden.
anonymous_8
Kennelijk meten niet alleen de natuurliefhebbers van Staatsbosbeheer met twee maten. Prikkers doen dat ook.

Waarom zou je aaibare dieren als paarden en runderen niet mogen laten verhongeren, terwijl we daarmee als het om ganzen etc gaat, kennelijk geen probleem hebben??
anonymous_8
Ben het wel met julllie eens hoor. Maar toch houdt de vraag mij bezig?

Is de ene diersoort meer waard dan de andere?
anonymous_8
Dus we moeten de zwijnen op de Hoge Veluwe ook gaan bijvoeren?
Farmer_
Pas maar op als het dadelijk dooi wordt, dan ziet het eruit als of er een kudde olifanten erover gegaan is, smerige beesten.
Farmer_
Dierenliefde is niet goed voor de natuur

DEN HAAG - Nu het buiten flink sneeuwt en vriest laait de discussie op of we dieren moeten bijvoeren of de natuur juist haar gang moeten laten gaan. De strijd tussen de dierenliefhebber en de ecoloog. „Of we hebben een mooie natuur met zielige dieren of een lelijke natuur met vrolijke beesten.”

Zie ook:
Dieren in de kou zijn niet zielig
Moet je ’s winters dieren bijvoeren of de natuur haar gang laten gaan? Volgens bioloog Midas Dekkers hangt het antwoord af van de vraag of je een dierenliefhebber of natuurbeschermer bent. Waar dierenbeschermers de vetbollen al buiten hebben hangen, staan natuurbeschermers handenwringend voor het raam, omdat al die exotische warmweerdieren eindelijk worden opgeruimd. „Mits die sukkels niet gaan bijvoeren, natuurlijk.”

Zelf rekent Dekkers zich tot de dierenliefhebbers, althans in de bewoonde omgeving; in zijn tuin hangen ook vetbollen, bekent hij. „Maar zodra er buiten een bordje natuurgebied hangt en de beesten van onze natuur komen genieten, moeten wij er met onze fikken afblijven. Ook al vriest het.” De bioloog vindt dat we voor dieren in onze omgeving, in en rond het huis en de stad, moeten zorgen. Maar je kunt natuurlijk overdrijven: „Mensen die bij het zien van een zielig vogeltje spontaan door hun reddingsinstinct naar buiten worden gedreven met een kacheltje en een voerkast, of mensen die een jong vogeltje mee naar binnen nemen, waarna ze na een week alsnog een grafje moeten graven.” De meeste dierenliefhebbers hebben er overigens geen moeite mee dat miljoenen dieren worden afgeslacht voor de vleesconsumptie, aldus Dekkers.

Vogelbescherming Nederland adviseert vogels in de tuin in de wintermaanden bij te voeren en zeker gedurende een vriesperiode zoals nu. Vogels sterven meestal niet door de kou, maar door een gebrek aan voedsel, zegt vogelkenner Ruud van Beusekom van Vogelbescherming Nederland. Veel (water)vogels trekken weg in de winter. Andere soorten hebben beschermingsmechanismen, waarbij een deel van de soort wegtrekt en een deel achterblijft. Bij het winterkoninkje is bijvoorbeeld genetisch bepaald welke vogel blijft en welke wegtrekt. De achterblijvers hebben het nu moeilijk omdat ze alleen kleine insecten eten. Volgens Van Beusekom kunnen mensen veel doen door in de herfst dode bladeren en takken in hun tuinen te laten liggen; kleine insecten blijven erop leven en egels kunnen er onder kruipen. Ook van bepaalde planten, zoals klimop met bessen en Gelderse Roos, kunnen veel vogels lange tijd eten.

Toch roept de kou bij veel mensen vragen op of dieren buiten wel goed zijn beschermd. Zo krijgt de Dierenbescherming iedere winter telefoontjes van bezorgde burgers die zich afvragen of de koeien en paarden het niet te koud hebben in de sneeuw. „Koeien, paarden en schapen kunnen wel tegen een stootje”, sust een woordvoerder van de Dierenbescherming.

Als het goed is zijn dieren aangepast aan de omstandigheden en omgeving, zegt Dekkers. „En zo niet, dan horen ze hier niet thuis en verdwijnen ze vanzelf.” Dat lijkt hardvochtig, maar is het niet. Dekkers: „Of we hebben een mooie natuur met zielige dieren of een lelijke natuur met vrolijke beesten.”

Ecoloog Frans Vera van Staatsbosbeheer vindt de wilde dieren niet zo snel zielig. Ze leven in vrijheid, zijn ’s zomers in een blakende conditie en in de winter teren ze daar op. Staatsbosbeheer heeft daarom als uitgangspunt dat dieren in natuurgebieden in de winter niet worden bijgevoerd. Door ze bij te voeren, worden ze actief in een periode dat ze niet actief behoren te zijn. „De balans tussen vet en vruchtbaarheid raakt verstoord”, legt Vera uit. Wanneer een wild paard, rund of hert de winter in gaat met een zogend jong, slaan ze in de lente een eisprong over om op krachten te komen. Worden de beesten daarentegen bijgevoerd, dan kan hun populatie wel met de helft toenemen, waardoor later veel meer dieren wegens overbevolking moeten worden afgeschoten. Bij een sterfte van gemiddeld 25 procent blijft de populatie stabiel. „Bijvoeren is dus op de lange termijn slecht voor de beesten.” Een winter zorgt volgens Vera ook voor een natuurlijke selectie. Meestal sterven oude of jonge dieren en blijven de sterkste over.

Vogels in de tuin kunnen wat Vera betreft rustig worden bijgevoerd. „Zo lang mensen maar geen zakken brood in het bos leeggooien.”

[www.gelderlander.nl]

Vreemde jongens die natuur freaks,
Farmer_
Hoe noemen ze dat ook weer, dieren verwaarlozing, lijkt meer op dierenmishandeling.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14/01/2010 23:57 door Farmer.
Farmer_
Toch wel mooi om de natuur zo zijn gang te laten gaan., misschien als deze leden ziek worden geen geneesmiddelen geven, gewoon de natuur...............
anonymous_13
Beste Marcster,

Een klein maar volgens mij relevant verschil is dat de runderen, paarden en herten niet uit het gebied kunnen komen en dus verhongeren, wat een slopend proces is, bij gebrek aan natuurlijke vijanden, terwijl de ganzen in vrijheid kunnen kiezen ergens anders naar toe te gaan. Daarnaast zijn er voor hun formaat wel predatoren aanwezig (vossen, een enkele hond en in afschotgebieden de mens).

Even voor de duidelijkheid: naar mijn mening is Nederland te dichtbevolkt / de natuurgebieden te klein om grote predatoren in Nederland uit te zetten, zoals beer en wolf. Je gaat hier namelijk onherroepelijk zwervers krijgen, die in landbouw of dichterbevolkte gebieden naar prooi gaan zoeken.
Afschot in de winter, of in de herfst selectie lijkt mij een betere oplossing. Natuurgebieden in Nederland zijn tenslotte niets meer dan wat groot uitgevallen tuintjes waar meningeen van claimt precies te weten hoe je het moet beheren, inrichten om het voor natuur door te laten gaan, en waarvan niemand de verantwoording op zich neemt als het mis blijkt te gaan. De meeste kenners zijn dan al naar een andere functie weggepromoveerd.

Groeten Marianne V
anonymous_13
Beste Marcster,

Voor mij zijn de aantallen mede relevant. Een enkel koppeltje ganzen in het land is wel leuk. Als ze broeden denk je ook nog geinig om te zien. Maar komen ze met honderden tegelijk op het land wordt het wat mij betreft net even anders. Ik zou ook niet blij worden van een kudde verwilderde paarden of runderen op mijn grond.
Qua natuurbeleving (is dat wel een woord?) vind ik het in beide gevallen leuk om naar te kijken in een natuurfilm.

Groeten Marianne V
cs-agrar
. Zij zijn het er allemaal
> over eens: het heeft geen zin. Als je bijvoert,
> grijp je juist in het natuurlijke proces in. De
> sterkste dieren zullen er met het voedsel vandoor
> gaan, de jongste en de oudste beesten krijgen
> niets. Bovendien hebben de dieren de hele zomer
> een reserve opgebouwd. En ze kunnen goed tegen de
> kou. Vorig jaar hadden we hier een vrij grote
> sterfte. Maar dat ligt aan de weersomstandigheden
> en de beschikbaarheid van voedsel.”
>
> Bron: Telegraaf

De sterkste dieren gaan er met het voedsel vandoor, de rest krijgt niets..Dan voer je toch tekort???
Vorig jaar grote sterfte vanwege weer en beschikbaarheid voedsel.. Is er nu dan ergens warme oase met een buffet voor de grijp????
cs-agrar
verwar je de Flevolandse landbouwgronden niet met al jaren verschraalde natuurgrond met zooitje houterig stinkend gras?
cs-agrar
Het is heel simpel, de eigenaar van de dieren is ook verantwoordelijk voor de gezondheid.
cs-agrar
en als je hier kijk zie je dat het voor mensen allemaal wel wat meevalt!dit is toch ook te idioot voor woorden...


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/01/2010 23:51 door CS-Agrar.
cs-agrar
Het komt mij over als hetzelfde gedrag als bij schapen, en dat is toch echt voedsel zoeken.
Kan nog zijn dat ze vluchten voor sneeuwjachten, weet niet of die daar ook waren, maar dan nog, meestal is het dan kont in de wind en je ding doen (hoewel dat soms misschien wel wat tocht kan geven natuurlijk)
cs-agrar
Ik denk dat we allemaal het gedrag van dieren kennen, zodra ze denken dat er iets beters op een andere plek te halen valt, en deze is bereikbaar, daar zullen ze niet te lang nadenken. Tuurlijk zijn de grenzen minder te zien, zijn dus ook geen onwijze grenzen.
cs-agrar
wir haben es nicht gewusst..
cs-agrar
denk dat er grote schrijffout gemaakt wordt. natuurmomenten zou beter passen, de rest blijkt bijzaak.
Heb hier nog wel oude stramme koe, brengt niets op dus schop haar maar naar buiten en laat de natuur zijn beloop, hoe lang zou het duren voordat ik commentaar krijg?
cs-agrar
aha, weer wat geleerd, ik dacht dat ze alleen van de mooie momenten waren..
Grasbaal
Piet Kosteling uit Swifterbant is radeloos. De oud-agrariër is zelf paardenfokker geweest en met pijn in het hart ziet hij hoe elk jaar opnieuw honderden runderen, paarden, edelherten en reeën het loodje leggen in het prachtige Oostvaardersplassengebied.

„Bioloog Frans Vera heeft in de jaren tachtig bedongen dat in dit gebied de natuur op z’n beloop moet worden gelaten”, briest Kosteling. „Die man is al lang weggepromoveerd, maar Staatsbosbeheer houdt zich nog steeds aan die eis van Vera. Stuitend. De komende weken blijft het zo koud. Ik vrees dat er dit jaar veel meer dan 1200 beesten zullen sterven. Met al die sneeuw vinden die arme dieren toch geen grassprietje meer? De runderen gaan uit pure nood riet eten! Daar kunnen hun magen helemaal niet tegen. Gevolg is dat ze omvallen.”

Reserve

Woordvoerster Joke Bijl van Staatsbosbeheer: „Ik begrijp de emoties van meneer. Maar het niet voeren van de dieren wordt ondersteund door de Partij voor de Dieren, de Dierenbescherming, ecologen, noem maar op. Zij zijn het er allemaal over eens: het heeft geen zin. Als je bijvoert, grijp je juist in het natuurlijke proces in. De sterkste dieren zullen er met het voedsel vandoor gaan, de jongste en de oudste beesten krijgen niets. Bovendien hebben de dieren de hele zomer een reserve opgebouwd. En ze kunnen goed tegen de kou. Vorig jaar hadden we hier een vrij grote sterfte. Maar dat ligt aan de weersomstandigheden en de beschikbaarheid van voedsel.”

Bron: Telegraaf
Grasbaal
Doornbosch krijgt wel eens opmerkingen dat dieren in de natuur niet moeten worden bijgevoederd. Maar daar wil hij niets van weten. "Je laat die beesten toch niet verloederen. We voeren vogels bij, maar ook de Schotse hooglanders. Waarom zou ik dan deze damherten laten verhongeren?"

Meer: [www.telegraaf.nl]
Grasbaal
Krijgt Natuurmonumenten nu ook een boete omdat de paarden uitbreken?:

ALMERE - Een kudde van ongeveer honderd konikpaarden uit de Oostvaardersplassen is in de nacht van zaterdag op zondag het ijs overgestoken naar het Oostvaardersbos bij Almere. Dat maakte Staatsbosbeheer zondag bekend.

Onder het gewicht is een aantal wilde dieren door het ijs gezakt. Alle paarden kwamen op eigen kracht het water weer uit, maar Ă©Ă©n paard was zo verzwakt dat de boswachters hem moesten afschieten.

Door de sneeuw is het voor de dieren moeilijk te zien waar de grens ligt tussen vaste grond en bevroren water, aldus een woordvoerster van Staatsbosbeheer. De paarden hebben waarschijnlijk het spoor van een groep edelherten over het ijs geprobeerd te volgen. Een edelhert is ongeveer 100 kilo lichter dan een paard en maakt dus een stuk makkelijker de oversteek. (ANP)
Grasbaal
Het feit dat de paarden naar het Oostvaardersbos zijn gegaan heeft niets te maken met de conditie van de dieren. De paarden zijn, even als de edelherten en Heckrunderen in een uitstekende conditie. De reden dat zij de oversteek hebben gemaakt is uitsluitend te wijten aan slecht zichtbare grenzen tussen water en land.

Hoe verder
Voorlopig zal Staatsbosbeheer geen actie ondernemen om de dieren weer terug te sturen de Oostvaardersplassen in. Dit zou betekenen dat de dieren over het ijs gedreven zouden moeten worden. Hierdoor zouden de dieren een zeer groot risico op verwondingen lopen, terwijl ook de draagkracht van het ijs vanwege de sneeuw zeer beperkt is. In het Oostvaardersbos is voor de paarden ruim voldoende dekking en voedsel aanwezig, zodat ook hier bijvoeren niet aan de orde is. Ook aan het publiek wordt dringend gevraagd om de dieren NIET proberen te voeren. Dit is zeer slecht voor de dieren, en vanwege het wilde karakter van de dieren niet zonder risico. Zodra de omstandigheden het toelaten, bekijkt Staatsbosbeheer of de paarden weer terug moeten en hoe.

Bron: [www.perssupport.nl]
Grasbaal
Volgens de kantoormiep van Staatsbosbeheer redden de herten het in deze omstandigheden zelfs wel tot april, ze hebben vetreserves genoeg zegt ze:

Vereniging Natuurmonumenten, organisatie waar Joop dertig jaar lang voor werkte, heeft geen medelijden met haar voormalige jachtopziener. Op het hoofdkwartier in 's-Graveland weet Annet Les: "Hélémáál niet nodig hoor, om die herten en reeën te voeren, ze zitten ruim in hun vetreserves. Pas als het in april nog dit weer is, verandert die situatie. De heer Doornbosch had dat moeten weten. Hij is lastig, zoekt alleen maar problemen. O, zijn er dode herten, hebben zich reeën in hekken doodgelopen? Nou, daar weet ik niets van!"

Video:[www.telegraaf.nl]
Grasbaal
Snap jij het nog??: DierenPartij wil dieren in nood niet bijvoeren maar wel laten afschieten:

Helemaal met je eens Pilam het is allemaal van de zotte kijk alleen ook naar het geiten verhaal op de kinder boerderijen mogen ze blijven leven ,daar komen mensen kijken, en op de gewone geiten bedrijven waar geen mens komt worden ze geruimt .Wie dit bedenkt is kompleet van de POT gerukt, of heeft zelf een enge ziekte .
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Beste discussieleden: Willen de
> ''ganzengedoog-boeren''hun graspercelen A.U.B.
> nu ook sneeuwvrij maken? ''Die arme uitgehongerde
> dieren''hebben mijn land gevonden (maar ik wordt
> er niet voor betaald!)
>
> Grappig is overigens te ziendat met name de
> strook waar ik vorig jaar een paar tanken melk heb
> uitgereden door de ganzen nu kennelijk als
> lekkeste wordt gevonden.
O ja jij was toen 1 van de 14 , dat was toch vorig jaar een keer, is al weer een hele tijd geleden.
gerrie-hul Schreef:
-------------------------------------------------------
> Daar ben je toch op tegen tukker oet twente melk
> uitrijden daar had je toch een duidelijke mening
> over Tja zo zie je maar
Inderdaad Gerry-hul een fatsoenlijk mens rijd geen melk uit over het land . maar jij hebt natuurlijk wel van de eerste tot de laatste dag mee gedaan ? Enkel het feit dat wim zijn melk liet weglopen deed de wereld markt prijs stijgen onvoorstelbaar toch ???
Mee eens Borg regel het FF evt. samen met LTO/ en die muiters van de DDB/NMV/NVV enz.
producent
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Beste discussieleden: Willen de
> ''ganzengedoog-boeren''hun graspercelen A.U.B.
> nu ook sneeuwvrij maken? ''Die arme uitgehongerde
> dieren''hebben mijn land gevonden (maar ik wordt
> er niet voor betaald!)
Wim hoe heb jij je grasland sneeuwvrij gemaakt en over hoeveel ha. gaat het dan

> Grappig is overigens te ziendat met name de
> strook waar ik vorig jaar een paar tanken melk heb
> uitgereden door de ganzen nu kennelijk als
> lekkeste wordt gevonden.
Waarschijnlijk houden ze ook van dierlijk vet
Wimsumar
Beste discussieleden: Willen de ''ganzengedoog-boeren''hun graspercelen A.U.B. nu ook sneeuwvrij maken? ''Die arme uitgehongerde dieren''hebben mijn land gevonden (maar ik wordt er niet voor betaald!)

Grappig is overigens te ziendat met name de strook waar ik vorig jaar een paar tanken melk heb uitgereden door de ganzen nu kennelijk als lekkeste wordt gevonden.
Wimsumar
Beste Producent: Ik heb dat perceel niet sneeuwvrij gemaakt. Het is een 3 hectare peceel op afstand dat alleen gemaaid wordt en er stond/staat een 15 cm hoog gras in. De grasverslinder-eskaders hebben vanuit de lucht de groene topjes boven de sneeuw uit zien komen en plan B in werking gezet
Wimsumar
Beste B.S.Boer e.a.: De Oostvaarders-plassen is een gebied van een kleine6.000 hectare waarvan +/_ 2.000 ha. droog en de rest moeras en plas. De ''veebezetting'' ( grote grazers) is: 1.500 edelherten, 1.000 konikpaarden en 500 heckrunderen. Heel theoretisch gesteld: 1,5 ''grootvee-eenheid'' per hectare. Hierbij in ogenschouw nemende de produktiviteit van Flevolandse gronden lijkt mij, zoals ook door Staatsbobeheer werd toegelicht bijvoeding nog niet nodig.
Zoals de afgelopen dagen al op televisiebeelden was te zien hebben de dieren de afgelopen zomer voldoende reserve kunnen opbouwen.

Zie ook: [nl.wikipedia.org]

Wat de ganzen bij mij in het land betreft, het gras wat ze opeten heb ik nu geen moeite mee (hoewel ze op plekken de complete zode lostrekken/opvreten!).Daar hoef ik geen vergoeding voor, laat staan de door u (B.S.Boer) omschreven rompslomp op de hals wil halen.
Wimsumar
Beste Aldert: De ''kunstmatig'' ingezette grote grazers ( de heckrunderen en konikpaarden) zijn winterhard.
Volgens Staatsbosbeheer moet het voedselaanbod de omvang van de populatie (zelf) regelen en in dit natuurlijke evenwicht zal nu een ''survival of the fittest''plaatsvinden.
Wimsumar
Beste Aldert:Ik heb jarenlange ervaring met winterperiode-inscharing van schapen van een ander bij mij in het land. Als je dan gedurende een sneeuwperiode hooi en/of graskuil (de allermooiste!) gaat bijvoeren is iedere keer weer welhaast frustrerend te zien dat er vrijwel niets van wordt opgenomen. Dit terwijl je je met stomme verbazing af staat te vragen waarom die beesten zo moeilijk doen en de gehele dag ''wat in de sneeuw lopen te zoeken naar een enkel sprietje gras''. Na zo'n periode is ook als betrekkelijk leek te zien ( te voelen bij 't schaap) dat ze magerder zijn geworden maar verhongeren is er niet bij ( kleine kanttekening: het zijn vaak kopppels jonge (sterkere) weidelammeren). Het blijkt dat met een heel klein beetje onderhoudsvoer (dus zonder produktie) toch lang is vol te houden.

Het beheer door Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen (uit: Wikipedia):

Anno 2005 leven er in het gebied ongeveer 1500 edelherten, 1000 konikpaarden, 500 Heckrunderen, 100 reeën en 100 vossen. De jaarlijkse sterfte onder de edelherten is rond de 20%. Er is geen sprake van groei meer en de jaarlijkse sterfte concentreert zich (uiteraard) in de koude en voedselarme wintermaanden, met name in maart. Staatsbosbeheer heeft gekozen voor een beheer, waarbij de natuur haar gang mag gaan en grijpt niet in. Dit heeft tot gevolg dat veel van de 3000 dieren gedurende de winter steeds meer vermageren en van de honger doodgaan. Om verder lijden te voorkomen worden dieren waarvan verwacht mag worden dat ze niet lang meer te leven hebben afgeschoten.

Zielig? Denk er het uwe van.
Ironie: Als melkveehouders zorgen we er met onze overproduktie voor dat we ook allemaal ''niet al te veel vet op de botten hebben''.
Wimsumar
Beste PJLam: Het lijkt ietwat onsympathiek dat A.I.D. wordt ingeschakeld bij (vermeende) ondervoeding/verwaarlozing van vee op 'professionele bedrijven'. ( De tipgevers willen/durven zelf niet ingrijpen). Maar in eerste instantie zal de A.I.D. ook de opdracht hebben constructief een oplossing te bedenken alvorens het boeteboekje volgeschreven wordt. Ook de afgelopen week kwam toch weer een geval van vele dode en verwaarloosde dieren aan het licht. Niemand wil dit en toch kan het zover uit de hand lopen waarbij vaak allerminst sprake is van opzet.
Wimsumar
Beste C.S.Agrar: Ik ben nooit in het gebied van de Oostvaardersplassen geweest, ik weet niet waaruit de vegetatie bestaat maar een evenwicht van 3.000 zogenaamde grote grazes op 2.000 hectare geeft te denken.
Wimsumar
Beste C.S.Agrar: Zelfs die 'verschraalde natuurgronden' in Flevoland zijn uitermate produktief (als de gegevens in de uit het Agrar. Dagblad gecopiëerde reactie niet met een korreltje zout worden genomen):

10 jan 2010 18:38

Jan, dat komt omdat jij de forums in deze internetkrant niet hebt bijgehouden. Er is afgelopen maanden regelmatig gewezen op de dierenbeulerij in de Ovpl. Er lopen daar op een functioneel benutbare oppervlakte van maximaal 1400 ha maar liefst 2000 heckrunderen, 2600 konicks en 2200 edelherten, die hoegenaamd niks te eten hebben. Zelfs de graswortels worden tot diep onder het maaiveld vandaan gewoeld door voedselzoekende herten en paarden. De koeien leven er van takken die bijna polsdik zijn, omdat al het dunnere hout door de herten en paarden wordt weggegeten. Het is er een ware dierenhel, met kampbeul Hans Breeveld als oppercommandant! Dat afgeschoten paardje zal zich wel vreselijk verwond hebben aan het ijs. Er doorheen zakken is niet zo erg voor zo'n Konick, ik zag ze vanmiddag langs de rivieren ook nog gewoon tot aan de buik door bevroren uiterwaarden waden. Maar als ze er doorheen zakken op diepere plekken gaat het op het ijs klimmen niet zonder diepe snijwonden gepaard. En dan nog wat: Konicks zijn gehouden paarden en geen wilde dieren. Er staat een hek rondom de Ovpl en hoe men zo'n onbereden stoeterij ook wil noemen, het is een blijft een verwerpelijke dierenmishandeltuin. Van ons aller belastinggeld!

Geplaatst door herkauwer, waarheidsvindingerveen
Wimsumar
Beste Lokvogel: Vertelt u eens, wat komt er dan op u af als u erneer wordt gezet?
Wimsumar
Beste Maxxum: De "zeis" van Staatsbosbeheer:

Klik op URL:
Wimsumar
Beste Borg: Ja, dat is een goeie
N.B.: Wat te denken van een hooi-fort?Eten en onderdak in Ă©Ă©n.

AANVULLING: Als er zo hier en daar op een industieterrein ( bijvoorbeeld bij een veevoerfabriek)een voercentrumwordt ingericht waar vervolgens Chinook helicopters worden geladen dan kunnen de pakken hooi snel en doeltreffend in het gebied gedropt worden


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/01/2010 13:01 door Wimsumar.
Wimsumar
Beste Tukker oet Twente: en vanavond
Wimsumar
pjlam Schreef:
-------------------------------------------------------
> Inmiddels is de oud boswachter op de bon
> geslingerd,
> Wel heeft hij al drie herten van de omheining af
> moeten rapen,

Beste P.J.Lam: Hoe is dat spreekwoord ook al weer? Boswachters zijn de beste stropers!
Wimsumar
Beste discussieleden: Iedereen die zo'n ''spies''-hekwerk heeft staan moeten ze er ook een nachtje met de kinnebak aan vast hangen. Hetzelfde als de gebruikers van prikkeldraad: Door de mond erin, via de k@nt er weeruit en even flink heen en weer rossen!
valtradriver
Zal het geen geweldig idee zijn om als sector (organisatie) voer in te zamelen en daar te gaan droppen komende dagen!
Dit natuurlijk met de nodige media er bij,een uitgesproken kans om in 1 keer te laten zien wie wel en wie niet weet hoe je met dieren behoort om te gaan!
Albert
De fout van het systeem is dat ze opgesloten zitten, als ze honger krijgen kunnen ze niet naar gebieden waar wel wat is.Ga ze dan bejagen om het aantal in de hand te houden.Hier in de buurt ook gebeurt met reeen,prachtig zoveel,totdat ze zover verzwakt waren dat er honderden dood gingen,sindsdien mag er weer gejaagd worden
Albert
Als je het omdraait heeft iedereen die nu ganzen op het land heeft melk uitgereden.
Albert
Nou als het koud is en er sneeuw ligt vallen we over de OVP,maar in winters zonder sneeuw en kou groeit er toch ook niks? Vallen ze dan niet bij bosjes om ?
anonymous_74
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dus we moeten de zwijnen op de Hoge Veluwe ook
> gaan bijvoeren?

Die populatie wordt toch grotendeels door afschot gereguleerd!!
anonymous_78
>>Onder het gewicht is een aantal wilde dieren door het ijs gezakt. Alle paarden kwamen op eigen kracht het water weer uit, maar Ă©Ă©n paard was zo verzwakt dat de boswachters hem moesten afschieten

ik herrinder me nog een verhaal van paarden in het water ,was in heel nederland nieuws EN een schande van die boer , nu kijken ze er naar hoe die paarden aan het martellen zijn en doen niets ,
anonymous_78
>>Zodra de omstandigheden het toelaten, bekijkt Staatsbosbeheer of de paarden weer terug moeten en hoe.

als de koffie op is en het voor de boswachter niet te koud is
1234
hoop dat PvdD zich nu ook laat horen.
Jannus
ben er ook eens geweest omdat ik verdwaalde (nog geen tom tom) en het staat me op het netvlies gebrand,ik heb nog nooit zo 'n zootje gezien,als dat de rubuuste verbindingszones ook moeten worden dan staat ons nog wat te wachten
Jannus
Tja,soms sta je wel eens vertwijfeld te kijken waar we in dit land mee bezig zijn ??

misschien is het appels met peren vergelijken maar toch ...

<object type="application/x-shockwave-flash" data="[www.eenvandaag.nl]; width="500" height="281"><param name="movie" value="[www.eenvandaag.nl]; /><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /></object><img src="[nl.sitestat.com]; width="1" height="1" alt="sitestat" />
spotmelker
De zoveelste hypocrise van de natuur/dierenvrienden. Een boer die ondanks al zijn inspanning er (soms) niet in slaagt al zijn dieren gezond te houden knopen ze op terwijl ze in hun ideologie bewust 25% laten verrekken........
jeroen groot
Het grote probleem is dat de hongerende koeien of paarden geen natuurlijke vijanden hebben. Ze zouden er beren, wolven of andere roofdieren die mans genoeg zijn om paarden te eten moeten loslaten.\

Maar dan heb je geen bezoekers en de zogenaamde natuurliefhebbers springen met een donkerbruine streep in dr broek weer over het hek terug. Hoezo natuur????

Dit zijn geen natuurparken vanwege het feit dat de volledige voedselketen ontbreekt, het zijn cultuurparken. Daar hoort beheer bij; namelijk bijvoederen
gerrie-hul
Misschien is het verstandig om die bioloog Frans Vera er een poosje in de blote kont bij te laten lopen Het vriest rond Lelystad behoorlijk hard de laatste tijd
gerrie-hul
Maar let maar op dat zal de langste tijd wel hebben geduurd dat opsluiten Ze zijn druk doende om een robuuste verbindingszone naar duitsland aan het maken dan is het probleem opgelost maar zitten de boeren met het probleem want die worden er mee opgezadeld let maar op
gerrie-hul
Daar ben je toch op tegen tukker oet twente melk uitrijden daar had je toch een duidelijke mening over Tja zo zie je maar
gerrie-hul
En wat er ook meespeelt is dat er van oorsprong deze dieren niet waren het was vroeger gewoon zee De dieren waar het nu om gaat zijn er gebracht Betekend wel in mijn optiek dat ze verzorgd moeten worden
gerrie-hul
Kamerleden zijn blind voor dit soort zaken Nu zijn ze er effe niet En Verburg is effe weg hoeft ze dit niet op te knappen Heeft belang rijkere zaken aan de kop
gerrie-hul
Laat ze van natuurmonumenten die beheerder er maar bij in jagen Raakt mischien ook een beetje vet kwijt Geld ook voor de woorvoerder in s Gravenland Lijkt me een mooi koppel Kunnen ook nog wel wat kamerleden bij die dit goedkeuren
anonymous_137
Ben het wel met je eens dat staatsbosbeheer het zelf moet weten, mijn vraag is alleen, waarom word er dan door de AID zo snel gereageerd als er een tip binnen komt over (ondervoed) vee wat bij de boer buiten loopt? En ik denk dat dit jaar tot op heden niet te vergelijken is met andere winters, er licht immers veel langer sneeuw dan anders, het is nu zelf zo dat de schapen aan de wandel gaan, (zie andere topic) en bij ons waar we ze wel gewoon bij voeren is het elke dag op, en krijgen ze elke dag meer .
anonymous_137
Volgens mevrouw Joke zijn we allemaal eigenaar, Je weet wel Staats Bosbeheer. Daarom heb ik het ook ter discussie gebracht, Ik zou vee wat van mij was niet zo willen cq kunnen behandelen.
anonymous_137
Las hier ook een stukje van op teletekst, volgens Staatsbosbeheer komt het niet omdat ze opzoek zijn naar voedsel,
[teletekst.nos.nl] ik weet niet of ik het goed heb gekopieerd maar anders staat het op pagina 112. Ik denk dat ze morgen naar buiten brengen dat deze paarden aan het oefenen waren voor de elf steden tocht, maar dat het ijs duidelijk nog niet sterk genoeg was.
anonymous_137
Inmiddels is de oud boswachter op de bon geslingerd, want er mag niet worden bijgevoederd! Wel heeft hij al drie herten van de omheining af moeten rapen, dit komt natuurlijk niet omdat deze dieren op zoek zijn naar voedsel, je blijft je verbazen in dit land.
anonymous_137
Gulukkig heeft de tweede kamer nu gezegd (CDA, VVD, PVV, en SP) dat je mag gaan bijvoederen, er zijn er toch nog die het begrijpen zal ik maar zeggen, al verbaast het mij dat de PVDD er niet bij staat. En in een reactie in de telegraaf zegt de heer Klaas de Jong ( beheerderNatuurmonumenten Nationaal Park Zuid Kermerland) dat het niet hun schuld is dat deze herten op het hek springen, het is namelijk een hek van een hotel. en doordat de heer Doornbosch ze door bijvoederen naar dit hek toe lokt, is hij eigenlijk de schuldigen. Ik wist al wel dat je een beetje in fantasie moest geloven, als je bij natuurmonumenten werkt, maar zoveel fantasie is toch wel erg veel lijkt mij.
anonymous_137
Ik las het ook Co, en dan met name schrijven dat als ze bijvoeren je de populatie zou storen in hun leef patroon (het zijn namelijk wilde dieren) ik zou zeggen haal de omheining weg, pas dan kun je zeggen dat het wilde dieren zijn, maar mensen die zich zelf met dieren vergelijken, kun je natuurlijk ook geen hoogstaande opmerking van verwachten.
Jack Rijlaarsdam
Tja, dat is de natuur. Dat wil de burger toch zo graag...
Scarlett
En alle (bestuurs)leden van de PvdD en andere sympathiserende "natuurliefhebbers" erbij! Ze moesten zichdiepschamen!
Scarlett
Samenvatting:

Na de "'Endlösung" van tientallen duizenden drachtige geiten (46500) ivm met een tamelijk onschuldig virus Q-koorts genaamd, voltrekt zich momenteel een ander drama.

In de Oostvaarder plassen dreigen honderden zo niet duizenden dieren de hongerdood te sterven, omdat ze gevangen zitten in een veel te klein natuurgebied.

Er is afgelopen maanden regelmatig gewezen op de dierenbeulerij in de Ovpl. Er lopen daar op een functioneel benutbare oppervlakte van maximaal 1400 ha maar liefst 2000 heckrunderen, 2600 konicks en 2200 edelherten, die hoegenaamd niks te eten hebben. Zelfs de graswortels worden tot diep onder het maaiveld vandaan gewoeld door voedselzoekende herten en paarden. De koeien leven er van takken die bijna polsdik zijn, omdat al het dunnere hout door de herten en paarden wordt weggegeten. Het is er een ware dierenhel, met kampbeul Hans Breeveld als oppercommandant! Dat afgeschoten paardje zal zich wel vreselijk verwond hebben aan het ijs. Er doorheen zakken is niet zo erg voor zo'n Konick, ik zag ze vanmiddag langs de rivieren ook nog gewoon tot aan de buik door bevroren uiterwaarden waden. Maar als ze er doorheen zakken op diepere plekken gaat het op het ijs klimmen niet zonder diepe snijwonden gepaard. En dan nog wat: Konicks zijn gehouden paarden en geen wilde dieren. Er staat een hek rondom de Ovpl en hoe men zo'n onbereden stoeterij ook wil noemen, het is een blijft een verwerpelijke dierenmishandeltuin. Van ons aller belastinggeld!

Piet Kosteling uit Swifterbant is radeloos. De oud-agrariër is zelf paardenfokker geweest en met pijn in het hart ziet hij hoe elk jaar opnieuw honderden runderen, paarden, edelherten en reeën het loodje leggen in het prachtige Oostvaardersplassengebied.

„Bioloog Frans Vera heeft in de jaren tachtig bedongen dat in dit gebied de natuur op z’n beloop moet worden gelaten”, briest Kosteling. „Die man is al lang weggepromoveerd, maar Staatsbosbeheer houdt zich nog steeds aan die eis van Vera. Stuitend. De komende weken blijft het zo koud. Ik vrees dat er dit jaar veel meer dan 1200 beesten zullen sterven. Met al die sneeuw vinden die arme dieren toch geen grassprietje meer? De runderen gaan uit pure nood riet eten! Daar kunnen hun magen helemaal niet tegen. Gevolg is dat ze omvallen.”

Reserve

Woordvoerster Joke Bijl van Staatsbosbeheer: „Ik begrijp de emoties van meneer. Maar het niet voeren van de dieren wordt ondersteund door de Partij voor de Dieren, de Dierenbescherming, ecologen, noem maar op. Zij zijn het er allemaal over eens: het heeft geen zin. Als je bijvoert, grijp je juist in het natuurlijke proces in. De sterkste dieren zullen er met het voedsel vandoor gaan, de jongste en de oudste beesten krijgen niets. Bovendien hebben de dieren de hele zomer een reserve opgebouwd. En ze kunnen goed tegen de kou. Vorig jaar hadden we hier een vrij grote sterfte. Maar dat ligt aan de weersomstandigheden en de beschikbaarheid van voedsel.”

Volgens de kantoormiep van Staatsbosbeheer redden de herten het in deze omstandigheden zelfs wel tot april, ze hebben vetreserves genoeg zegt ze:

Vereniging Natuurmonumenten, organisatie waar Joop dertig jaar lang voor werkte, heeft geen medelijden met haar voormalige jachtopziener. Op het hoofdkwartier in 's-Graveland weet Annet Les: "Hélémáál niet nodig hoor, om die herten en reeën te voeren, ze zitten ruim in hun vetreserves. Pas als het in april nog dit weer is, verandert die situatie. De heer Doornbosch had dat moeten weten. Hij is lastig, zoekt alleen maar problemen. O, zijn er dode herten, hebben zich reeën in hekken doodgelopen? Nou, daar weet ik niets van!"



Inmiddels is de oud boswachter op de bon geslingerd, want er mag niet worden bijgevoederd! Wel heeft hij al drie herten van de omheining af moeten rapen, dit komt natuurlijk niet omdat deze dieren op zoek zijn naar voedsel, je blijft je verbazen in dit land.
Scarlett
Beféhl ist beféhl!

(Alleen dode vissen zwemmen altijd met de stroom mee).
Scarlett
Een tribunaal á la Neurenberg lijkt me méér op zijn plaats!
Scarlett
De overeenkomst van de leden met de naam "Monument" is dat er geen beweging en geen gevoel in zit.
Scarlett
In dat opzicht wordt de rol van de wolf overgenomen, die de PVDD zo graag in Nederland terug zouzien keren in Nederland.

Nou Marianne je wordt op je wenken bediend:

""comfortabele gastenverblijven, die direct uitzicht bieden op bijvoorbeeld beren, wolven, lynxen, elanden of bevers. Zo kunnen gasten op een pure en respectvolle manier genieten van natuurlijk gedrag en leefwijze van dieren die hier vroeger algemeen voorkwamen"".

[www.griendtsveen.nl]
matt


ik heb nog een filmpje gevonden is wel al van 2007

[www.trouw.nl]

nog een stuk van afgelopen voorjaar,zijn al kamervragen over gesteld.

Gewoonweg schandalig,maar 325 dieren dood.....


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/01/2010 22:41 door matt.
anonymous_250
Ik weet zeker dat je hier niets van hoort!
Natuur
anonymous_400
1,5 lijkt mij teveel,hier in portugal kunnen in vergelijkbare gebieden jaarrond minder dan 1gve aan de kost komen
En daarbij komt nog dat het klimaat,in portugal, om altijd buiten te zijn, veel beter is.Sneeuw en kou vreten energie !
anonymous_400
Beste Mijnheer Wim,hoe winterhard kan je zijn als er simpelweg niet genoeg vreten is ?
En die 1,5 gve is duidelijk teveel ! als je ziet dat er vorig jaar 1200 verhongerd zijn.
3000 min 1200 = 1800 en dit is ongeveer die 0,9 gve per ha waar ik het al over had.
Dus waarom laten ze die beesten in de zomer toch maar uitbreiden als ze weten dat ze in de winter weer doodgaan ?
Ik vind deze gang van zaken niet normaal !!!!!!
anonymous_465
Zonder droog bos van 1 ha per gve moet je ze vanaf begin december bijvoeren ,er groeit dan namelijk niks meer.
Heb zelf highlanders en die liepen met zn 30en met kalf op 100 ha extensief gras.Ze worden dan wel erg mager eind dezember.
In het aangrenzende bos staat wel erg veel mooi grof groen spul.
Maar binnen gehaald toen.De 100 halve fleckviehvaarzen die erbij liepen worden begin dezember al te mager om goed te blijven.
Zodra de eerste vorst komt is binnen een week alles op, dan nog sneeuw en ze vinden niets meer omdat het langere gras dan al weg is. De 25 schapen vinden in de sneeuw altijd wel wat , de ronde baal is misschien half op nu.
Bijvoeren moet dus altijd, volgens mij is daardoor de zeis uitgevonden.
anonymous_1084
>
> 10 jan 2010 18:38
>
> Jan, dat komt omdat jij de forums in deze
> internetkrant niet hebt bijgehouden. Er is
> afgelopen maanden regelmatig gewezen op de
> dierenbeulerij in de Ovpl. Er lopen daar op een
> functioneel benutbare oppervlakte van maximaal
> 1400 ha maar liefst 2000 heckrunderen, 2600
> konicks en 2200 edelherten, die hoegenaamd niks te
> eten hebben. Zelfs de graswortels worden tot diep
> onder het maaiveld vandaan gewoeld door
> voedselzoekende herten en paarden. De koeien leven
> er van takken die bijna polsdik zijn, omdat al het
> dunnere hout door de herten en paarden wordt
> weggegeten. Het is er een ware dierenhel, met
> kampbeul Hans Breeveld als oppercommandant! Dat
> afgeschoten paardje zal zich wel vreselijk verwond
> hebben aan het ijs. Er doorheen zakken is niet zo
> erg voor zo'n Konick, ik zag ze vanmiddag langs de
> rivieren ook nog gewoon tot aan de buik door
> bevroren uiterwaarden waden. Maar als ze er
> doorheen zakken op diepere plekken gaat het op het
> ijs klimmen niet zonder diepe snijwonden gepaard.
> En dan nog wat: Konicks zijn gehouden paarden en
> geen wilde dieren. Er staat een hek rondom de Ovpl
> en hoe men zo'n onbereden stoeterij ook wil
> noemen, het is een blijft een verwerpelijke
> dierenmishandeltuin. Van ons aller belastinggeld!
>
>
> Geplaatst door herkauwer, waarheidsvindingerveen

Wat ben je toch een raar kind van je moeder herkauwer je hebt absoluut professionele hulp nodig zet er een vogel zo als mij neer en moet je zien wat er op af komt
anonymous_1084

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , paarden , dieren en telegraaf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
83
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
3