Waterschappen: noem grondstoffen uit rioolwater geen afval meer

Uit het vieze water worden tal van nuttige grondstoffen gehaald, zoals cellulose, fosfaat en het bindmiddel Kaumera, dat van rioolslib wordt gemaakt. Om dat hergebruik verder te bevorderen, is het volgens de Unie van Waterschappen nodig dat de wet- en regelgeving over afval wordt aangepast. Veel regels stammen nog uit de jaren 70 “toen men nog uitging van de gedachte dat een product een afvalstof zou worden”, schetst de koepelorganisatie.

Het blijft belangrijk om mens en milieu te beschermen tegen vervuiling door afvalstoffen, erkennen de waterschappen, maar ze wijzen erop dat Nederland grote ambities heeft om de economie helemaal circulair te maken tegen 2050. Dat wil zeggen dat grondstoffen telkens weer opnieuw worden gebruikt.

Voor twee stoffen is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al een tijd bezig de afvalstatus op te heffen. “Deze procedure duurt al bijna zes jaar”, aldus de waterschappen. Ze zouden dit graag nog zien gebeuren met zestien andere grondstoffen. “Een hoger tempo is dus noodzakelijk.”
Volgende week woensdag vergadert een commissie van de Tweede Kamer over de circulaire economie.

Deel dit topic

Reacties

+1
Grasbaal
Mest is ook geen afval meer maar goud!
+2
aapheuvel
Riool slip vol met medicijn resten , mest is veel schoner. straks je koeien verslaafd aan de coke resten uit het riool.
+1
hans1980
@aapheuvel idd zware metalen en chemicaliën
Noorderling
@aapheuvel
Het "probleem" lost zich vanzelf op, ze worden niet drachtig.
Jan-T
Quote Reactie van @aapheuvel:
Riool slip vol met medicijn resten ,

Er worden op steeds meer RWZI ( Rioolwater zuivering ) een Pacas installatie geplaatst om medicijn resten ect te verwijderen.

stowa.nl/publicaties/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaat , waterschappen , afval , mestverwerking , den haag en kaumera geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0