Driewegkruisingskoe blijkt blijvertje

Begonnen als trend, is er nu een vaste groep veehouders die driewegkruisen toepast om een duurzamere koe te krijgen. De verwachting is dat driewegkruisen toeneemt, omdat de zelfredzame koeien die daaruit voortkomen goed passen in het veranderende melkveehouderijlandschap.

Deel dit topic

Reacties

klaasvogelzang
Dus we gaan weer terug naar vroeger, een dubbeldoelkoe met een lage carbon foodprint ?
ik kan dat niet rijmen met elkaar, een koe met een hogere onderhoudsbehoefte met evenveel melk is minder voer nodig ???
bio boer
@klaasvogelzang jij denkt nog allen aan hoge efficiëntie is ook prima in de regel betekent hoge efficiëntie dat het weer tenkoste gaat van iets anders bijvoorbeeld de weidevogel in goed productie land is een weidevogel kansloos
+2
zonnebloempje
@bio boer je kunt ok geen 2 ruggen uit een varken snijden.....
+1
labella
@zonnebloempje de wonderen zijn de wereld nog niet uit, ik heb een keer een varken laten slachten en kreeg 5 poten terug...
Greetje
@labella was waarschijnlijk drank in het spel 🤔
labella
@Greetje bij de slager dan want ik kreeg echt 5 poten terug.
j h p
@labella Was een beer. 🙃
bio boer
Klussera
@bio boer dus koe uitvinden die van 700 vem beheersgras (zonder kunstmest) melk kan maken dit kan een kruising nu ook niet
bio boer
@Klussera de koeien die we 100 jaar gelden hadden wel het enige voer bewaar methode voor de winter was hooi en stro 700 vem is ook wat overdreven zit hier vaak op 750 kuilen het zo in van af het zward 35% ds voor het mooie zou er wat malase bij moeten de ammoniak licht wat aan de hoge kant maar de 2e en 3e snede is alweer 850 vem met 180 re en je hoeft ook niet al je percelen zo tebewerken er is ook nog iets daar tussen in
klaasvogelzang
@bio boer wij gebruiken hier veel beheersgras in de bedrijfsvoering. daar kan met een ander beheer een weidevogel goed vertoeven. dat kan hij in cultuurgrasland trouwens ook. maar er wordt steeds meer gekeken naar voerefficientie en het scherpst op de snede voeren. deze koeien moeten tegen een stootje kunnen. wij realiseren dat hier met zuivere holsteinkoeien. ons geloof is dat je het meer in de breedte moet zoeken met een koe met een hoge voeropname. de vraag blijft of deze koe efficient met zijn voer omgaat. geloof niet dat een koe met 100 kg lichaamsgewicht meer zo efficient kan zijn.
Frits1
@klaasvogelzang een 3 wegkruising is helemaal geen 100 kg zwaarder als een 100% HF.
klaasvogelzang
@Frits1 er wordt gesproken over een dubbeldoelkoe die efficient moet zijn, ik bedoel niet de 3-wegkruisingskoe. zekers als je kruist met scandinavische rassen wordt de koe niet zwaarder.
bio boer
@klaasvogelzang vlees is ook goed product laast nog koe die 2000 euro bij de slacht opleverde
+4
Greetje
@bio boer hoge efficiëntie per koe gaat vaak ook gepaard met krachtvoer aankoop van ver. Wat is beter 100 koeien met 10.000l. of 200 met 5000l. Die alleen gras eten? Ik ben er nog niet uit. Wij kiezen voor een middenweg, alleen ruwvoer met max. 8 kg brok in de robot/voercomputer
+1
Van-Epscheuten
@Greetje Dat is een hele goede vraag, waar vanuit verschillende invalshoeken, verschillende antwoorden komen.

Ik zelf geloof in de 5000l variant. Veel weiden geeft lage bewerkingskosten, weinig stikstofuitstoot, blije koeien, en maar 1 vrachtauto over de dam, de RMO. Maar denk dat er ook wel mensen hier zijn, die daar anders over denken. (Overigens lukt het hier nog niet helemaal zonder brok)
klaasvogelzang
@Van-Epscheuten voer hoort niet van ver te komen, maar we zitten hier op grond waar je niet jaarrond kunt weiden en denk dat de beste benutting van weidegras is als je het aanvult met energie. waar die energie uit moet bestaan is een vraag maar mais past er heel goed naast. die koe die wij gefokt hebben verlangd een hoog energetisch rantsoen wat dit jaar aangevuld moet worden met eiwit van ver, helaas.
toch denk ik dat die 200 meer stikstof uitstoten dan 100 zelfs met dezelfde totaalproduktie.
Van-Epscheuten
@klaasvogelzang als je die 200 volledig weidt, denk ik dat ze een lagere uitstoot hebben dan die 100, die 180/6u worden geweidt. Energie is idd in het najaar lastig...
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Van-Epscheuten:
at er ook wel mensen hier zijn, die daar anders over denken.

Uiteindelijk is elke grond te duur voor wat het met melken op brengt. Is voer kopen goedkoper om vaste kosten te verdunnen, denk wel dat we daarin op bepaalde plekken of manieren zijn doorgeslagen en je je af moet vragen of wat je doet past bij je omgeving en dan voornamelijk grondsoort. Dan vraagt het veen met veel weidegang een andere koe dan op klei of zand.

We kunnen veel afkijken van andere landen, alleen door het weer lopen onze koeien al wel snel een half jaar binnen, dat is behoorlijk langer dan new zeeland of ierland.
+3
Van-Epscheuten
@Noorderling op youtube staan er veel filmpjes van ierse bedrijven. Die zijn voor mij wel een voorbeeld. Voorjaarskalvende koppels, die bijna hun hele lactatie weiden. Goedkopere melk bestaat er niet denk ik.
j h p
@Van-Epscheuten Ligt er wel aan waar en op welke grond je zit en of je genoeg huiskavel hebt, maar dat is hier niet anders.
jack89138393
@Greetje Benutting van wat je er in stopt is belangrijker dan wat je er in stopt. Prop je er veel eiwit in wat er door gebrek aan energie net zo hard weer uitgaat dan bereik je niets meer dan een koe die niet oud wordt.
Dit document is heel interessant voor wie weer terug wil naar een koe (pens) gezond voeren nvlv.nl/downloads/aquariuslandbouw.pdf/
+1
Van-Epscheuten
@jack89138393 interessant document is dat. Auteur, v. Bruchem is kort geleden helaas overleden.
+1
jack89138393
@Van-Epscheuten Dat had ik gehoord ja, van degene die me het document stuurde. Geluk dat de kennis gedocumenteerd is, ik heb het gevoel dat kennis bij veel mensen aan het wegraken is.
+1
j h p
@jack89138393 Heel veel kennis vertroebelt door politieke en economische bijzaken van anderen.
Greetje
@Van-Epscheuten is dat Jaap van Bruchem? Die eerder ook bij het PMOV zat?
+1
bio boer
@Greetje meschien heb je in totaal nog bijna met zo veel ha nodig per kg melk dat voer van ver is ook ergens gegroeid soja bijvoorbeeld heeft maar opbrengs van 4 ton per ha als je 500 kg per koe per jaar voerd is op 100 koeien toch alweer 12.5 ha dan wordt er in de regel ook nog wel 2500 kg per jaar aan brok of andere producten gevoerd granen zitten vaak ergens rond de 9 ton is ook al weer 28 ha dus al weer voer van 40 ha wat je aan koopt meeste boeren met 100 koeien hebben ook wel 40 ha is er al weer 80 ha nodig voor 100 koeien dat red je ook wel met alleen ruwvoer van eigen land met 5000 kg melk alleen is de grond hier zo schreeuwend duur dat het financieel veel interessanter om goedkope grondstoffen van ver tehalen
+4
jan w
En altijd komen we weer op de holsteiners terug. En dat hoeft ook helemaal geen probleem te zijn. In de holsteiner populatie zitten ook voldoende verschillen. Alleen men wil er geen gebruik van maken. De meeste fokkerij organisatie's gaan alleen voor de Inet-fokkerij met smalle hoge koeien. Iedere 10 jaar herhaald met het kunstje om altijd maar in dezelfde emmer te blijven roeren om de stieren eruit te vissen ipv het zoeken in de breedte van de populatie.
Ben nog steeds blij dat we 20 jaar geleden zijn overgestapt op aAa.
aAa past trouwens ook heel goed met een rotatiekruising. De meeste stieren hebben wel een aAa code.
jack89138393
@jan w Daarom past het ene ras wel bij een ander ras, ze vullen elkaar aan.
Vdejong
@Koeienboertje is volgens mij erg blij met de 3-wegkruisingen die hij van ons gekocht heeft, wijzelf gaan hier ook weer van volledig holstein naar 3-weg
spotmelker
@Vdejong welke rassen gebruik je daarbij? Ben hier een jaar of 10 geleden begonnen met ZRB omdat ik (te) veel zware kalveren had. Dat was een hele vooruitgang op dat vlak. Echter na 3 tot 4 afkalven houden de uiers het niet, worden te breed. Dus daar BS overheen. Dat gaf sterke probleemloze koeien. Wel grote variatie in hoogte momenteel maar zie ik niet als probleem. Laatste jaren alleen pinken en vaarzen met roodbont PP. De rest BB waarvan ik ook nog een paar vaarsjes aanhoud. Geven vlot 25 kg melk en ik laat ze net zo vaak kalven tot de vriezer leeg raakt. ; 😁
+2
ntd79
@spotmelker hier indertijd hetzelfde verhaal, voor een jaar of 12 geleden ook flink ingekruist met scan. rood. Kalveren vlogen eraf en vitaal. Alleen je verteld het vrij makkelijk dat ze het niet houden als 3/4de kalf. Ik vond dat nogal een ramp van nationale omvang, die vlezige zakuiers en vaak slechte benenstand. Mocht ze niet meer zien. Ben alle dagen blij dat ik in plaats van het derde ras de fokkerij uit handen heb gegeven aan een specialist met zware nadruk op uiers. Maar wat heb je er lang de naweeën van.
Noorderling
@ntd79
Je komt op een bepaalde manier op een punt dat het anders moet.
Dan kun je keuzes maken wat je doet, maar dat je daar bewust van bent en ergens duidelijk keuzes in gaat maken is al een hele vooruitgang en kun je de helft van je probleemgevallen al wel mee voorkomen. Of je dan selecteert in andere rassen of binnen HF maakt niet zoveel uit, als je maar consequent bent.
Dat het daarna beter gaat is vanzelfsprekend.

Heb ook wel eens wat scandinavisch gebruikt voor opbrekers, de grootste winst was dat de koe drachtig was. Zulke rietjes zet je alleen in op hoogproductieve koeien maar dan was nog maar maximaal 1/4 echt een goede melkkoe. Van die kwart is na 50.000kg melk is het uier inderdaad wel op.
Nu volop met angus, met bwb teveel oudere koeien in een dip getrokken door te lage voeropname in droogstand en zwaar afkalven. Dan verdien je er niets aan, 100 of 200 euro meer voor een kalf is dan maar kleingeld als je dat melk kost en de veearts aan het dokteren komt. Hoe een ander met 100% bwb het werk rondgezet krijgt vraag ik me dan wel weer af, zou vast kunnen maar ik blijf er ver vandaan.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Hoe een ander met 100% bwb het werk rondgezet krijgt

Gaat overal vanzelf maar bij mij ook niet. Gebruik wel BWB maar ook Inra. Daar kalven ze makkelijk van.
jan w
@pieta
Heb hier ook Inra gebruikt. Alleen ik vind de kalveren de ervan komen aan de zware kant. hier de meesten boven de 50 kg. Wel hele mooie vitale kalveren. hebben geen problemen gehad door keizersnede's of zo. maar moet de kalvende koeien toch meer in de gaten houden of alles goed gaat.
Zou ze niet op pinken durven te gebruiken, wat ik met bwb wel zou durven.
Noorderling
@jan w
met welke reden zet je bwb in op pinken?
Als je daar op die leeftijd al dermate weinig vertrouwen in hebt, zou dat beestje toch nooit al zover gekomen moeten zijn?
Als je ze een kans geeft om zich alsnog te bewijzen gaat ze dat ook niet lukken, met zon valse start rondom transitie en kalven.
+1
Vdejong
@spotmelker jersey en brown swiss
+1
komelker 2
Waarom wel inkruisen met rassen uit andere landen en geen MRIJ ?
Vdejong
@komelker 2 ook gedaan maar de uitkomst daarvan was of heel goed of heel slecht. Er was geen tussenweg.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0