Varkenshouder Van Bommel stopt met voerleverancier als protest tegen omstreden AgriNL-plan: ‘Ik voelde dat ik iets moest doen’

MILHEEZE - Varkenshouder Arie van Bommel is zo verbolgen over de omstreden plannen van het landbouwcollectief AgriNL, dat hij stopt met zijn voerleverancier. Die weigert namelijk uit het samenwerkingsverband AgriNL te stappen. ,,Dit kan er bij mij niet in.”

Deel dit topic

Reacties

+2
Vdejong
Nu was Agrifirm sowieso te duur, dus misschien geen verkeerde beslissing.
ted9
@Vdejong Je kan dit onderbouwen?
Vdejong
@ted9 Zoals genoemd in een ander topic, in 1 jaar tijd 30000 euro bespaart op krachtvoer met behoud van produktie, door over te stappen van Agrifirm naar een particulier.
overstekend wild
@Vdejong weet je wel zeker dat je niet ingekocht bent dan. Jaren daarna dus ook scherper bent blijven voeren
Bennie Stevelink
Respect voor Agrifirm. Daar heb ik meer waardering voor dan voor de lafheid van de Heus en ForFarmers.

De bedrijven die verenigt waren in Agri.nl hebben belang bij behoud van zo veel mogelijk landbouwproductie. Ik ga er dan ook vanuit dat hun plan daar op gericht was. Hoe kan dat een bedreiging zijn voor het belang van de blijvende boer?
+6
weurding
@Bennie Stevelink daar zijn de meningen dus wel over verdeelt😅
+4
Cowboy3
@weurding Hier op die bewuste dag ook per direct afscheid genomen van Agrifirm en zal echt niet de enige zijn.
Noorderling
@Bennie Stevelink
Zoveel mogelijk productie of intensivering al dan niet middels opkoop landbouwgrond?
Als eigen krachtvoer verbouwen al een vies woord is, terwijl je zelf een akkerbouw devise hebt gaat er ergens wel wat mis. Paar ton door de fabriek levert vast meer op, tot zover hetzelfde belang.
Bennie Stevelink
@Noorderling hoeveel boeren hebben geen opvolger? Hoeveel productierechten en grond komt er de komende tien jaar vrij?
In de intensieve gebieden kan het beste vrijkomende productierechten uit de markt genomen worden. Daardoor daalt de kostprijs van de blijvende boer.
Verder is van belang dat de vrijkomende grond zoveel mogelijk voor de landbouw behouden blijft. En dat blijvende boeren op een plek zitten waar ze vooruit kunnen en een goede verkaveling hebben.
Hoe gaan we dat regelen?
Grondboer9
@Bennie Stevelink hoeveel grond komt er vrij?
Hier word iedere vierkante meter die te koop staat gelijk weer verkocht. Dus hoezo heeft diegene die door gaat daar geen last van?
Er komt dan alleen maar minder grond beschikbaar.
En als ze bedrijven gaan opkomen gaan ze die grond echt niet aan de buurman boer verkopen.
+3
George
Quote Reactie van @Grondboer9:
hoeveel grond komt er vrij?

Er komt meer grond vrij dan die enkele boeren die over blijven ooit gekocht of gefinancierd kunnen krijgen. Ik ben blij dat er ook andere partijen op de grondmarkt zitten dan alleen boeren.
Grondboer9
@George hier in de omgeving word 90% van de grond verkocht aan melkveehouder en akkerbouwers. Hier is niet viel industrie of andere grote spelers op de grondmarkt.
Vergis je niet dat er nog veel bedrijven zijn die door blijven gaan en om de zoveel tijd grond kopen, of zelfs hele bedrijven zie je steeds vaker hier. Maar ik zit in n andere omgeving als jou.
+1
George
@Grondboer9
Zijn het wel de veehouders of akkerbouwers die hem kopen? Of mogen ze hem alleen bewerken en canon betalen aan ASR of Fagoed? Zo makkelijk gaat dat grond kopen niet weet ik uit eigen ervaring. Als je een keertje een flinke lap gekocht hebt ben je weer een hele poos koest.
Maar sommige doen hier net of dat ze er gewoon een complete boerderij bij nemen of het niks is. Maar vaak is de realiteit in de grote mensenwereld toch vaak anders dan het lijkt. 😀
+1
Johannushoeve cv
@George jij wil je grond zeker verkopen ? Anders zou je wel anders praten
+2
George
@Johannushoeve cv
Ja liever als weg geven. Dat klopt en het liefst tegen de hoogst mogelijke prijs.
+1
Weidezicht
@Bennie Stevelink waarom zskt de kostprijs als er produktierechten uit de markt worden genomen? Dan blijven ze schaars voor degene die door wil, schaars betekend duur.
Bennie Stevelink
@Weidezicht mestafzetkosten worden lager, ruwvoer-aankoop wordt goedkoper.
+1
Limburgs boertje
@Bennie Stevelink niet als er ieder jaar x aantal ha landbouwgrond verloren gaat in dit tempo raken we de mest niet op dus markermeer maar leegpompen winnen we weer 50 jaar in 2000 was het 1.975.504 ha en in 2020 was het 1.814.451 dat is toch een afname van 161053 ha ik vind dat schrikbarend veel verloren grond. doe dat eens keer 150 kg stickstof = dik 24 miljoen kg minder gebruiksruimte goede middag
+1
Noorderling
@Bennie Stevelink
niet iedereen voert mest af, niet iedereen hoeft ruwvoer aan te kopen.
Wat als je als boer mest aanvoert en gewassen verkoopt?
Aan de andere zijde wordt je verdienmodel ondermijnt door dezelfde regelgeving.
Limburgs boertje
@Noorderling maar schouten misbruikt wel het mest probleem voor de groene agenda en dan is fraude wat ons nekt in de media
Noorderling
@Limburgs boertje
Alles is ondertussen inderdaad geoorloofd om het probleem op te lossen.
Alleen wanneer het bijna opgelost is door de sector. Besteel je ze op 5% van hun grond en 160.000hectare, waar mest op kan van 300.000 koeien.

Jancees heeft nogal eens geopperd voor een GVE norm, van mij mag het komen maar dan gaan er nog veel meer koeien verdwijnen in bepaalde gebieden. Krijg je met de nieuwe nitraatrichtlijn eigenlijk een generieke korting van 5% op je fosfaatproductie. De keerzijde.
Limburgs boertje
@Noorderling waarom heeft het waterschap data van 2017 gebruikt het is ondertussen 2021 die Cherry pikken alleen wat ze willen hebben voor hun wetgeving zo gaat het iedere keer LTO kan maar 1 ding de scherpe randjes eraf halen anders niks
cornelissen
Quote Reactie van @Noorderling:
niet iedereen voert mest af, niet iedereen hoeft ruwvoer aan te kopen.

Maar zo denk @Bennie Stevelink niet. Die zit ergens in de Achterhoek en heeft maar een heel beperkt gezichtsveld.
Ik wacht ook nog steeds op antwoord van hem als lto aanhanger en lto verdediger , waarom melkveehouders met onomkeerbare investeringen op de peildatum voor de fosfaatwetgeving ,maar ruim grondgebonden (dus eerst grond gekocht en toen pas gaan bouwen) de armoede in getrapt moesten worden
Limburgs boertje
@cornelissen hij is niet gegroeid en niet grondgebonden maar wel deelnemer aan derogatie dat is het verschil
Noorderling
Quote Reactie van @cornelissen:
Ik wacht ook nog steeds op antwoord van hem als lto aanhanger en lto verdediger ,

Sommige mensen moet je ook geen groter podium geven dan ze verdient hebben.
Het is ook altijd maar van horen en zeggen en cherrypicking in feiten om eigen mening als de waarheid te kunnen presenteren. Dat is heel andere koek dan voorman van een partij.

Ga er maar voor staan, als sectorvertegenwoordiger, wou niet ruilen maar dat ondernemersvrijheid onderdrukt wordt door iedereen als eenheidsworst te bestempelen mag van mij gisteren nog stoppen.
Niemand kan besluiten of derogatie goed voor mij is en fosfaatrechten dat waard zijn of niet. Randvoorwaarden mag men duidelijk afkaderen en dat kan ook best hard, binnen de lijntjes moet je zelf kunnen kleuren en keuzes maken. De keus die je nu hebt is slikken of stikken, daar bedank ik voor.
+1
Bennie Stevelink
@cornelissen met de eerste mestwet, de interimwet van Braks, is besloten de mestproductie en dus de veestapel te begrenzen op basis van productie en niet op basis plaatsingsruimte. Jij wilt dus 35 jaar later overschakelen op begrenzing op basis van plaatsingsruimte en dan ook nog alleen voor de melkveehouderij? Dan hebben we in Nederland twee systemen die elkaar overlappen. Want de andere sectoren blijven begrensd op basis van productie.
Daar komt nog bij dat met begrenzing op basis van plaatsingsruimte de veestapel nooit binnen maatschappelijk aanvaardbare grenzen kan worden gehouden. Je zit hoe dan ook aan begrenzing op basis van productie. Wél zou het mogelijk zijn de aankoop van fosfaatrechten grond-afhankelijk te maken. Dit houdt in dat je alleen fosfaatrechten mag kopen tot een bepaald maximum per ha. Dit had men midden jaren tachtig moeten invoeren met het melkquotum: alleen quotum kopen tot bv 18.000 liter per ha. Dan waren nu alle melkveehouders grondgebonden geweest. En het melkquotum had waarschijnlijk maar een kwart gekost van wat het de afgelopen dertig jaar gekost heeft.
Jannus
@Bennie Stevelink Je stelt dat er 35 jaar achterstallig onderhoud te doen staat ??
Bennie Stevelink
@Jannus hoe denk jij dat om te bouwen en tegen welke prijs? En hoe hou je de omvang van de veestapel binnen maatschappelijk aanvaardbare grenzen?

Ondertussen kan het heel eenvoudig opgelost worden door de aankoop van productierechten grond-afhankelijk te maken.
Vdejong
@Bennie Stevelink achteraf kijk je een koe in de komt. Je hebt het altijd over wat men had moeten doen. Daar schiet niemand iets mee op. Kom met oplossing die nu werkt en leg dat voor aan de beleidsmakers. Waarschijnlijk wordt er niet naar je geluisterd.
Leo,s vriend
@cornelissen Ho ho, Bennie zit in Twente, niet in onze Achterhoek.
+1
robbies
@Leo,s vriend zelfs jij wil hem al niet meer hebben?
Leo,s vriend
@robbies hi hi
pieta
@Bennie Stevelink Die kosten heb ik al niet. Ik verkoop ruwvoer en voer wat mest aan.
Frans1
@Bennie Stevelink je kunt in deze topic wel zien aan welke kant van de streep jij zit
+2
Noorderling
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
hoeveel boeren hebben geen opvolger? Hoeveel productierechten en grond komt er de komende tien jaar vrij?

Situaties verschillen. Maar ik zit als iemand die niet wil stoppen maar wellicht nog uit wil breiden, niet te wachten op een grote instroom van uitgekochte boeren met een zak geld.

We hebben hier het fenomeen eemshaven waar de provincie zich in mengt. Sinds ze een claim hebben gelegd op 600hectare grond is de grondprijs al 2euro/meter gestegen.
Waar voor 5jaar terug de grondprijs nog een ton was, wordt nu langs de kust al 140.000euro betaald voor grond die niet eens warm is.

Iedereen kijkt naar de prijzen van Zeewolde. Er zijn straks bedrijven die 30-60miljoen euro te besteden hebben om elders grond te kopen. Leuk voor hun en gun het ze allemaal, maar wat ben ik als boertje die moet leven van een paar melkkoeien daarmee opgeschoten?

De enige reden dat ik wat kan groeien, is groeien in omzet dus ben ik genoodzaakt productierechten te kopen. Extensiveren is lang niet overal aan de orde, voer samen met akkerbouwer al geitenmest aan uit overijssel en gelderland omdat we onze eigen mest niet mogen produceren.
Wat ben ik er bij gebaat dat de overheid een bodem in de markt gaat leggen en rechten opkopen? Voor mij is een overaanbod en 0% afroming gunstiger. Daar daalt de prijs van. Iedereen wacht, maar uiteindelijk is er geen onbetrouwbaardere partij dan de overheid. Ze drukken stempels op bedrijven als ongewenst, trekken cirkels maar als er betaald moet worden houdt het allemaal al weer snel op. Projectontwikkelaars slaan hun slag en krijgen een gigantische kapitaalinjectie in de landbouw waardoor de handelswaarde en economische waarde verder uiteen vliegt.

Rondom de windmolenparken is het allemaal ook erg gezellig. Een paar boeren krijgen een ton per molen per jaar bijgeschreven, mooi voor hun. Maar de buurt kijkt er tegenaan, grondprijs stijgt 20.000euro ineens en als je er net naast zit heb je mooi het nakijken als je buurman er 5 in het land heeft staan. Het enige dat je kunt doen is je buurman uitbuiten door je toko te koop te zetten. Maar waar moet je dan heen? Veenweide wil men onder water, naast n2000 moet je weg en qua rendement kun je bij lange na niet met de akkerbouw meekomen.
Cowboy3
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Daar heb ik meer waardering voor dan voor de lafheid van de Heus en ForFarmers.

Wat vindt je van de lafheid van LTO die er als eerste uitstapte ??
+4
marcel r
@Cowboy3 LTO is niet uitgestapt.
Het gepresenteerde "plan", had niet naar buiten gebracht mogen worden.
Het was een voorstel waar geen overeenstemming over was bereikt.
LTO is het alleen niet eens met dit onterecht gepresenteerde plan.
Dat voor de komende tijd een organisatie het voortouw moet gaan nemen in de regio's is zeer belangrijk.
Agri-Nl kan dit doen, of iemand anders. Laat maar weten wie dit moet gaan doen Cowboy3?

Ook hier met de lokale LTO komen we er op uit, dat dit gezamenlijk opgepakt moet gaan worden.
Aangezien dit een omvangrijke opdracht is, zullen er ook diverse mensen fulltime ingezet moeten worden.
Als er een financiering voor deze mensen vanuit de periferie van de sector zal komen, middels Argi-Nl is dat een goede optie.
Cowboy3
@marcel r "dat dit gezamenlijk moet worden opgepakt" dus volgens jou moeten LTO en Agrifirm, RFC,Rabo en van Drie de toekomst van de melkveehouderij in NL uit gaan stippelen 😂😂😂😂😭😭😭😭
LTO is wel niet uit Agri.NL gestapt maar toen het nieuwe plan werd gepubliceerd hebben ze hier per direct afstand van gedaan, terwijl ze hier in zeker een grote bijdrage aan hebben geleverd.
+2
Limburgs boertje
@Bennie Stevelink 1 probleem hebben we met agriNL en dat is deze persoon Tjibbe Joustra
Onafhankelijk voorzitter AgriNL hij is een wolf in schaapvel hij heeft de verkeerde bedoelingen daarom steun ik het niet
Weidezicht
@Limburgs boertje het lijkt bijna wel de strategie geweest te zijn van agriNl dat dit plan zou floppen (maar dan waarschijnlijk van het bestuur) door dit plan zo hopeloos verloren ineens te presenteren zonder dat er uberhaupt consensus was. Bij de 11 aangesloten partijen. Een soort doelbewust laten zien dat agri nederland niet op 1 lijn te krijgen is.
oubi
@Bennie Stevelink hebben Agrifirm e.a. eerst heen leden/klanten geconsulteerd waar de sector op aan wil? Is het van belang om de landbouwproductie zo hoog mogelijk te houden? Is het misschien voor de prijsvorming niet beter dat er wat minder aanbod is. Ze hebben zich laten gelden als de macht van het kapitaal; de boer wordt op termijn weer horige / lijfeigene van het grote kapitaal. Zitten we daar als landbouwsector op te wachten?
+3
Eddie1
pigbusiness.nl/artikel/… In dit artikel stonden ze ook al, de CEO van Agrifirm belde hun zelfs op. En zei dat Tjibbe Joustra goede connecties met Den Haag heeft als D66er zijnde.

Ik weet wel een varkenshouder neemt naar verhouding veel meer voer af als een melkveehouder, dus dat vinden ze sowieso veel belangrijker.

Ik vind dat de ledenraad van Agrifirm die CEO Dick Hordijk wel eens op het matje mag roepen, hij moet maar eens verantwoording afleggen hoe dit 'uitgekiende' plannetje over de rug van alle in boeren in Nederland tot stand gekomen is.

Niemand neemt verantwoordelijkheid voor dit plan, ze doen net alsof ze gehackt zijn en iemand anders dit op dit website heeft geplaatst en zij er niks aan konden doen.

Zelfs de voorzitter van de club zei in Nieuwe Oogst dat hij niet wist hoe het gekomen is hoe het plan publiekelijk is geworden.

Hein Schumacher zit het plan in de Veeteelt nog te verheerlijken en de andere dag neemt RFC er afstand van.
Bovendien is hij volgens de KVK bestuurlijk bevoegd om beslissingen te nemen.

De ledenraden of Agrifirm en RFC moeten hun verantwoordelijkheid eens nemen en laat Hein en Dick eens verantwoording afleggen over dit plan!!
+2
mlkvhoudr
@Eddie1 blijf het maar een bult hysterie om niks vinden, het is toch al uitgelegd dat het een bespreekstuk was waar geen consensus over was, maar zo lang er geen contract getekend vis ben je vrij om te gaan wanneer t goede gevoel weg is
+3
labella
@mlkvhoudr ik vind het toch wel bijzonder dat als het een bespreekstuk is er een paginagrote advertentie geplaats wordt.
kanniewaarzijn
@labella Dat is natuurlijk ook onzin.
+4
mlkvhoudr
@labella ik verdiep me niet overal in maar volg mij zoals ik het begrepen heb was er consensus over de advertentie en niet over het bespreekstuk, ik kan verder niet in iemands z'n kop kijken
+1
mlkvhoudr
@mlkvhoudr en had het bespreekstuk een interne functie
+5
mlkvhoudr
@mlkvhoudr ik zou de voerfabrikanten juist in het kamp verwachten wat van de fdf volop steun zou moeten krijgen zij hebben dezelfde belangen te dienen, ik zit in het kamp, zodra er een goede uitkoop regeling is moet je daar niet per definitie tegen zijn zonder dat ik op dit moment stopplannen heb maar ik ga ook niet zeggen dat ik persee door ga want dat weet je tegenwoordig gewoon niet meer
Frans1
@mlkvhoudr die laatste zin zegt toch alles? Het is gewoon belachelijk hoe het de laatste jaren in NL bestuurd wordt. Ik had een paar jaar terug ook niet gedacht dat ik nu bijna 1100 km verderop zou boeren, als bedrijf moet je van de wet en regelgeving op aan kunnen
+2
robbies
@Frans1 is in andere sectoren niet anders hoor. Nederland regeltjesland. Er moet alleen eens iemand opstaan die een boel regeltjes doorsteek, want met elk regeltje komen er ook een dozijn ambtenaren die zichzelf onmisbaar beschouwen.
Frans1
@robbies regels is 1, maar de willekeur wat er mogelijk en onmogelijk is, enkel door de plek waar je zit, en dan nu de stikstofproblematiek erbij, die de politiek over zichzelf heeft afgeroepen door regelgeving in te voeren waar ze destijds de consequenties niet van konden of wilden overzien.
+2
Weidezicht
@robbies er moeten ook baantjes gecreeerd blijven worden. Anders moet lui en links metselaar, verpleegster, fruitplukker of agent worden. 5 maal zo hard werken, meer gezeur, voor de helft van het salaris. Dat gaan ze zichzelf niet aandoen.
mlkvhoudr
@Frans1 we hebben als zelfstandige nou eenmaal niet bar veel zekerheden in het leven, snap je punt wel denk ik het ontbreekt aan een lange termijn visie waar naar toe gewerkt kan worden
+6
Frans1
@mlkvhoudr jij staat er anders in, dat snap ik, ik kan me mateloos ergeren aan alles en iedereen die een vinger achter andermans eigendom probeert te krijgen op allerlei slinkse manieren. Als je grond wilt hebben, dan koop je het maar, en niet via uitrook en onteigeningsprocedures.
+2
mlkvhoudr
@Frans1 dat probleem heb ik als pachter niet, ik erger me natuurlijk ook wel eens maar wil het wel altijd achter me laten en het leven niet onnodig laten frustreren
+2
Frans1
@mlkvhoudr daar doelde ik ook op. Verder staan we er hetzelfde in, ik wil me er ook niet steeds aan ergeren, alleen lukt dat gedeeltelijk😬 steeds als ik weer zo'n lapzwans hoor orakelen gaan mn nekharen weer overeind staan, terwijl ik er niks meer mee te maken heb😂
marcsterreborn
@mlkvhoudr Bij een goed aanbod stop ik ook. Dan ga ik daarna met vriend @George een fietsenverhuurbedrijf beginnen...
+1
Noorderling
@mlkvhoudr
Intern bespreekstuk is prima, maar dat er blijkbaar zo gedacht wordt zegt genoeg toch?
Vertegenwoordigders die in zichzelf geloven en met de neus omhoog lopen koop ik ook niks, als het product me wel aan staan levert iemand anders wel. Cultuur kan best bepalend zijn om met een partij in zee te gaan, sommige dingen moet je gewoon voor je houden, ongeacht wat je denkt.
mlkvhoudr
@Noorderling als er een stratenmaker collectief een plan maakte om de Noordzee in te straten dan zou ik als bestuurder niet eens vragen waarom ze de Noordzee zouden willen instraten, maar als ze daarna ook nog zouden beweren dat ze dat voor de schippers doen zo dat die makkelijker de weg kunnen vinden dan neem je dat plan toch beleefd in ontvangst en ga je over tot de orde van de dag .

Dat stuk ben ik wel met de fdf eens dat ze niet de belangen behartigen van de boeren zelf
Maar de fdf LTO en nmv doen dat ook niet mijn belangen worden dan nog het meest door grondig vertegenwoordigd, alleen is dat me dan net weer te......
+1
Noorderling
@mlkvhoudr
Dat het aan onze zijde aan een georganiseerd geluid mist ben ik direct met je eens.

Maar we zijn zelfstandig ondernemer voor eigen risico.
Als agrinl meent te weten wat goed voor mij is, mogen ze 40euro per uur overmaken. Dan wil ik misschien wel luisteren wat ik moet doen wat "goed" voor mij is.

Alleen m'n melkafnemer zie ik (nog) als verlengstuk van mijn bedrijf. De rest is allemaal om het even. Zoek ik het nog liever lokaal, wat meestal nog goedkoper is met betere service, dan bij de grote bedrijven waar de overhead de winst op vreet.
mlkvhoudr
@Noorderling Leerdammer is hier een steekprodukt😉 en de brokken komen ook uit r dorp dus alles regionaal hier
+1
labella
@mlkvhoudr een Franse streek dan......
+1
Noorderling
@mlkvhoudr
Melkgeld vrijdagmiddag in de kroeg? 😬

Hoorde loonwerker al klagen met facturering aan rfc wat via Hongarije gaat in het kader van efficienty en kostenbesparing.
+1
weurding
@Noorderling factureert jou loonwerker aan rfc?
Noorderling
@weurding is niet van mij, maar ze hebben meer klanten dan een paar boeren.
labella
@weurding misschien heeft die loonwerker beslag gelegd op het melkgeld....
Jannus
Quote Reactie van @Noorderling:
Maar we zijn zelfstandig ondernemer voor eigen risico.Als agrinl meent te weten wat goed voor mij is, mogen ze 40euro per uur overmaken. Dan wil ik misschien wel luisteren wat ik moet doen wat "goed" voor mij is.

Kleine anecdote is dat jezelf aangeeft zelfstandig ondernemer te zijn en voor eigen risico te werken en gelijk klaar staat om te luisteren hetgeen goed voor je is??hoe zelfstandig ben je dan nog den ik maar zo.

Wat Agri.nl wel aangaf is dat oplossingen meer naar de regionale vlakken gekeken moet gaan worden opdat het geen landelijke eenheidsworst wordt
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jannus:
dat oplossingen meer naar de regionale vlakken gekeken moet gaan worden

Kunnen ze meteen reguleren. Als de overheid grond wil hebben, heeft zij allang de mogelijkheden om die te verwerven. Niks nieuws onder de zon. Wat wel nieuw is, is dat RABO en de veevoerfabrieken zich er nu mee bemoeien. Rara, wat zou dáár nu toch achter zitten??
Jannus
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Rara, wat zou dáár nu toch achter zitten??

Correct en juist die willen het meer naar regionaal vlak bekijken omdat elke regio anders is en niet overal alles mogelijk is,die keuze legt men nu bij de boerenondernemers neer,verplaats of verander of verbreed maar doe in ieder geval iets.

Je kunt het interpreteren als eigen belang maar dat is ook zo maar voor degenen die het treft is het toch een punt om over na te denken en tot actie over te gaan.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jannus:
omdat elke regio anders is en niet overal alles mogelijk is,die keuze legt men nu bij de boerenondernemers

Mis! Doe nog eens een poging.
Jannus
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Mis! Doe nog eens een poging.

Blijf zitten waar je zit en verroer je niet,wie niet weg is,is gezien 😎
+1
kanniewaarzijn
@Jannus Mag ook vanuit je schuilplaats 😁
+1
JohnDeere7serie
@kanniewaarzijn debiteurenbeheer
kanniewaarzijn
@JohnDeere7serie Juist. Waar ze mee bezig zijn is de landbouw te reorganiseren omdat de schulden onoverkomelijk zijn, zowel bij de RABO als bij de veevoerfabrieken. De bende is vele malen groter dan ze ooit toe zullen geven.
kanniewaarzijn
@kanniewaarzijn De overheid moet er geld in pompen om die overgefinancierde bedrijven te redden. (Niet eens voor die bedrijven, maar de RABO en de veevoerindustrie moeten er zeker niet bij inschieten). Als tegenprestatie worden anderen opgeofferd en huilt men mee over het stikstof"probleem"; de belastingbetaler moet tenslotte opdraaien voor dit debacle en dat moet onderbouwd worden door een enorme "vervuiling".
+1
Noorderling
@Jannus
Misschien is die 100.000euro pakken wel goed voor mij en beter als het alternatief. Alles moet je afwegen. Maar leveren en zelf betalen, dat gaat er niet in.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's protest geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
77
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN