Weblog Sieta -Een nieuw tijdperk

Door Sieta van Keimpema,

Net als honderden andere mensen kwam ik afgelopen woensdagmiddag naar Papendal, waar Kees Wantenaar, afscheid nam van zijn functie als voorzitter van FrieslandCampina. De hele zuivelsector was zo’n beetje aanwezig, evenals natuurlijk de complete ledenraad van FrieslandCampina. Ruim dertig jaar was Wantenaar bestuurlijk actief in de zuivel en hij is daar dus zo’n beetje mee vergroeid.


Een dergelijk afscheid is dus voor de betrokkene er één met gemengde gevoelens, zoals Wantenaar zelf aangaf. Kees Wantenaar is vooral voor zijn Campina-leden van zeer grote waarde geweest. Hij heeft het maximale uit de onderhandelingen met Friesland Foods gesleept én mocht ook nog de voorzitter leveren (Sybren Attema werd ‘verkocht aan Vietnam’, aldus ’t Hart gekscherend in zijn speech). Petje af als je dat voor elkaar krijgt. Al waren wij er als Friesland Foods-lid niet zo gelukkig mee dat onze schatkist drastisch werd afgeslankt!. De DDB heeft meerdere malen een gesprek met Kees Wantenaar gevoerd. Zowel in de formele als informele sfeer. En hoewel we het vaak ook oneens waren, was er daarbij altijd sprake van wederzijds respect.

Eigenlijk zie ik dit afscheid niet eens zozeer als het afsluiten van één bestuurlijk carrière, maar veel eerder als ook het afsluiten van een tijdperk. Want de zuivelsector staat voor grote veranderingen.De heer Kees Pette, die tot vorig jaar directeur van NZO was, bevestigt die gedachte. Daarom is hij bezig met het samenstellen van een boek over de complete Nederlandse zuivelhistorie.

Op de drempel van 2012 zijn de partijen in de Trioloog het toch nog eens geworden over het Melkpakket. Hoewel er nog een hele serie overleggen over de definitieve inhoud zal volgen. Het lijkt er op dat de Europese Commissie nog steeds het verschil niet heeft geleerd tussen verantwoord en onverantwoord dereguleren. De toekomst zal ook dat leren en misschien wel eerder dan we wensen. Want tijdens de Advisory Group on Milk vorige week, bleek men nogal in het duister te tasten over de melkprijs voor volgend jaar. Er zijn vertegenwoordigers uit de zuivelindustrie die denken dat de markt nog wel een tijdje stabiel zal blijven maar er zijn er ook die bang zijn voor de gevolgen van de economische crisis (stijgende werkloosheid, krimpende sociale voorzieningen en een lager besteedbaar inkomen) waar maar geen oplossing voor komt én de sterke productiegroei van melk in bepaalde werelddelen. Tel daarbij op dat de Trioloog het belang van het nauwkeurig monitoren van de markt niet zo nodig vindt – het verzamelen van de aanbodscijfers in de EU moet genoeg zijn om de totale zuivelmarkt in te schatten (?!?) - en je kan de volgende crisis aan voelen komen. En daar is onze sector, die al meer dan tien jaar een melkprijs ontvangt die beneden de kritische kostprijs ligt (LEI), niet klaar voor.

In de vergadering van de Advisory Group blijkt ook dat er steeds meer bezwaren zijn aan de manier waarop de hervorming van het GLB vorm krijgt. Onder het mom van liberalisatie blijkt de EU Commissie toch vooral veel voor te willen schrijven wat praktisch gezien niet inpasbaar is zonder aanzienlijke kosten voor de boeren die uit de markt niet te halen zijn. Dat wordt dus ook weer een ellenlang onderhandelingsproces met twijfelachtige uitkomst.

Wat mij vooral erg duidelijk wordt, is de oncontroleerbaarheid van de EU. 27 lidstaten worden het nooit ergens over eens waardoor het onderhandelingsproces maar voort blijft slepen en compromissen vooral zwak en onwerkbaar zijn. Je ziet het ook bij de overleggen over een oplossing voor de financiële of schuldencrisis, men komt er niet uit en de gepresenteerde ‘oplossingen’ blinken vooral uit in machteloosheid.

Afgelopen week vergaderde het bestuur van de EMB over de strategie voor volgend jaar. We gaan door met het voeren van gesprekken met landbouwministers, politici en vertegenwoordigers uit de zuivelsector en de Europese Commissie. Er worden daarnaast momenteel in opdracht van EMB en DDB studies gedaan over de voorgenomen maatregelen in het Melkpakket en de uitwerking van de mededingingsregels daarbinnen.
En tijdens de Grüne Woche is de EMB weer present met een persconferentie én de faire melk –aanbieders hebben een stand op de beurs. Compleet met een melkbare Faironika die als een magneet werkt op de bezoekers (wie wil er nu niet zijn eigen glas melk, melken?).

Voor ons dus nog geen afscheid. Vlak voor de kerst ontvangen alle melkveehouders in Nederland weer een DDB Business met daarin onze visie op de ontwikkelingen in de zuivelsector en wat verhalen uit de dagelijkse praktijk. Daar wordt je niet altijd vrolijk van maar deze verhalen geven wel aan dat we onze positie in de sector nog flink moeten verdedigen, omdat niemand anders dat doet.

Sieta van Keimpema, voorzitter

Bron:[www.ddb.nu]

Deel dit topic

Reacties

Hoy sieta, de qoutering gaat er af in 2015 dat staat vast, dan komt er inderdaad een hoose aan melk, wat vermoedelijk zal lijden tot lagere prijzen en dat voor langere tijd, hoe sta jij er tegenover om al in 2013 het qoutum af te schaffen en zo de piek af te vlakken die we anders in 2015 ZEKER gaan krijgen.
Wat zeg jij als ik zeg dat men (wij ook waarschijnlijk) alle vaars kalveren gaan aanhouden en die kalven dan in 2015 met de voornoemde gevolgen.
Misschien heb ikke het wel helemaal mis (maar dat gebeurd nie vaak
tok
Als het net zo gaat als nu, komt er niet zo veel melk bij in 1 jaar
anonymous_139
Goed gezien Tukker, en er hoeft vast geen mest afgezet te worden en voer aangekocht.
Voor 2015 zullen er nog wel een paar melkveehouders moeten stoppen en mestverwerking op gang moeten komen,
want anders komt er een grote domper op de feestvreugde.
duitser
Heb je iid mis Tukker. D´r komt in 2015 helemaal geen melkpiek! Hier kost quotum op dit moment 12 ct per liter, dus bij een investering geen dilemma. Er wordt heus niet meer gemolken als enkele jaren terug. Natuurlijk uitzonderingen daar gelaten, maar kosten voor vee en voer telt op dit moment harder door dan quotum. Zal in 2015 niet anders worden....
cs-agrar
Ik weet neit waar jij in Duitsland zit, maar in Niedersachsen zijn laatste paar jaar heel wat grote stallen gebouwd..
duitser
Ook in Niedersaksen. En ook hier zijn/worden megastallen gebouwd. Maar dit geldt puur voor Niedersaksen en Nordrein-westfalen. De rest haakt juist af.
Karsjen Tamminga
He TUKKER en SIETA is overtuigd dat ze nooit mis is met haarwaarheid en dat is wat anders als de waarheid

De waarheid ligt in de toekomst en de toekomt weet geen een wat hij brengt
anonymous_193
Meer melk na 2015? 20% dacht men een paar jaar geleden nog.
Ik denk dat je met gemiddeld 2% blij mag zijn.
Fosfaat, ammoniak, kosten om die emissies te reduceren gaan fors remmen.
GLB-gelden gehalveerd.
Er zitten grenzen aan de groei beste prikkers!
jan.1
wvstralen Schreef:
-------------------------------------------------------
> Meer melk na 2015? 20% dacht men een paar jaar
> geleden nog.
> Ik denk dat je met gemiddeld 2% blij mag zijn.
> Fosfaat, ammoniak, kosten om die emissies te
> reduceren gaan fors remmen.
> GLB-gelden gehalveerd.
> Er zitten grenzen aan de groei beste prikkers!

Ben ik niet mee eenser komt na 2015 snelle groei omdat de kosten die we maken voor reductie van ammoniak en emissies uitgesmeerd moeten worden over zoveel mogelijk liters om kostprijs laag te houden,gezinsbedrijven gaan minstens allemaal naar 150 tot 200 koeien en zijn makkelijk met automatisering te runnen(is hier nu al de praktijk)De groei gaat nu al gepaard zonder extra glb gelden,bedrijven stellen zich gewoon in op vermindering glb.
Red bull
Jan.1 Schreef:

> Ben ik niet mee eenser komt na 2015 snelle groei
> omdat de kosten die we maken voor reductie van
> ammoniak en emissies uitgesmeerd moeten worden
> over zoveel mogelijk liters om kostprijs laag te
> houden,gezinsbedrijven gaan minstens allemaal naar
> 150 tot 200 koeien en zijn makkelijk met
> automatisering te runnen(is hier nu al de
> praktijk)De groei gaat nu al gepaard zonder extra
> glb gelden,bedrijven stellen zich gewoon in op
> vermindering glb.

Bij mij in de buurt is nauwelijks aan grond (huur) of ruwvoer te komen voor al die groeiers. Ik vraag me af hoe al die gezinsbedrijven dan moeten groeien naar 150 tot 200 koeien? Laat je niet gek maken.
jan.1
Redbull Schreef:
-------------------------------------------------------
> Jan.1 Schreef:
>
> > Ben ik niet mee eenser komt na 2015 snelle
> groei
> > omdat de kosten die we maken voor reductie van
> > ammoniak en emissies uitgesmeerd moeten worden
> > over zoveel mogelijk liters om kostprijs laag
> te
> > houden,gezinsbedrijven gaan minstens allemaal
> naar
> > 150 tot 200 koeien en zijn makkelijk met
> > automatisering te runnen(is hier nu al de
> > praktijk)De groei gaat nu al gepaard zonder
> extra
> > glb gelden,bedrijven stellen zich gewoon in op
> > vermindering glb.
>
>
> Bij mij in de buurt is nauwelijks aan grond (huur)
> of ruwvoer te komen voor al die groeiers. Ik vraag
> me af hoe al die gezinsbedrijven dan moeten
> groeien naar 150 tot 200 koeien? Laat je niet gek
> maken.

Waar zit je dan?
Red bull
Jan.1 Schreef:

> Waar zit je dan?

Oost-Gelderland, Achterhoek.
jan.1
Redbull Schreef:
-------------------------------------------------------
> Jan.1 Schreef:
>
> > Waar zit je dan?
>
> Oost-Gelderland, Achterhoek.

Ja daar is het idd dringen,maar die boeren die door gaan bouwen bij jullie ook voor 150+,en anders ga je paar km naar het oosten daar kost een bunder 1/3 van de prijs bij jullie.
duitser
Zul je toch nog minstens een paar km verder rijden moeten. Tot 50 km over de grens zit heus geen 1/3 prijsverschil.
Farmer_
Idd, hier zitten ze ook al rond de 40.000/ha.
cs-agrar
mestver- en bewerking neemt de komende jaren een vlucht. Hoor om mij heen steeds meer boeren die een mestscheider aanschaffen, daar begint het mee. Het lijken ook wel de boeren te zijn die opvolgers hebben, grote stallen en/of grote plannen.
Karsjen Tamminga
Jan de ene koopt de andere op hier in de buurt
Zodoende worden de bedrijven groter ,en de hoeveelheidmelk neemt iets toe denk ik

Gebeurt in de varkenshouderij momenteel niet het zelfde
Men groeit omde milleu kosten te drukken of stopt
matt
mtstamminga Schreef:
-------------------------------------------------------
> Jan de ene koopt de andere op hier in de buurt
> Zodoende worden de bedrijven groter ,en de
> hoeveelheidmelk neemt iets toe denk ik
>
> Gebeurt in de varkenshouderij momenteel niet het
> zelfde
> Menmoet groeit omde milleu kosten te drukken ofmoet stoppen
anonymous_15
men moet nix Karst, enige wat een mens eigenlijk moet is zelf zo'n mooi mogelijk leven hebben zonder de ander teveel tot last te zijn. De rest is bijzaak, vooral de grootte van je bedrijf, da's al helemaal een detail bij het doel gelukkig te worden. Ik vind persoonlijk een mooie notenboom om het huis minstens zo belangrijk als een heel groot bedrijf.
pieta
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> men moet nix Karst, enige wat een mens eigenlijk
> moet is zelf zo'n mooi mogelijk leven hebben
> zonder de ander teveel tot last te zijn. De rest
> is bijzaak, vooral de grootte van je bedrijf, da's
> al helemaal een detail bij het doel gelukkig te
> worden. Ik vind persoonlijk een mooie notenboom om
> het huis minstens zo belangrijk als een heel groot
> bedrijf.

Tja, Jan jij en ik hebben het geluk dat de melk opgehaald wordt door RFC en iedereen een goede prijs krijgt. Daarnaast is er voor de melkveehouderij nog steeds geen vergaande bouw- en milieuverplichting waaraan men moet voldoen.
cs-agrar
Farmer_
Heb 3 note bomen en een .............................................
jg
Met investeringen van 3,5 euro per Kilo melk ??Grond gebouwen techniek etc. Keep on dreaming. En weer proberen de te betalen rente bijgefinancierd te krijgen!!!!
anonymous_15
ik ga verdubbelen rond 2015, en al die andere halflege stallen gaan ook echt wel vol komen. Variabele kosten zijn veel lager dan de melkprijs, vaste kosten heb je toch, en arbeid tellen boeren niet.
Coen
de variabele kosten van de huidige liters gaan eerst fors omhoog, dus het huidige inkomen omlaag

extra aankoop ruwvoer en de mestverwerkingskosten worden schreeuwend duur het zou mij niet verbazen dat ze hoger worden dan de huidige kosten van melklease
pieta
Coen Schreef:
-------------------------------------------------------
> de variabele kosten van de huidige liters gaan
> eerst fors omhoog, dus het huidige inkomen
> omlaag

>
> extra aankoop ruwvoer en de mestverwerkingskosten
> worden schreeuwend duur het zou mij niet
> verbazen dat ze hoger worden dan de huidige kosten
> van melklease

Als je niet zelfvoorzienend bent?
pieta
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> ik ga verdubbelen rond 2015, en al die andere
> halflege stallen gaan ook echt wel vol komen.
> Variabele kosten zijn veel lager dan de melkprijs,
> vaste kosten heb je toch, en arbeid tellen boeren
> niet.

Jan, ik merk nu ineens op dat je het door hebt.
anonymous_15
ik zit nu op minder dan 10.000 liter per ha, dus daar zit nog rek genoeg in.
cs-agrar
Kijk dar heb je het gedonder al, als zelfs Jan verdubbelen!!!! gaat..
Farmer_
Nog een boom erbij.
cs-agrar
anonymous_78
>>Meer melk na 2015? 20% dacht men een paar jaar geleden nog.

dat denken ze in de top van rfc nog steeds , ze zijn al aan het investeren om die 20% te verwerken
George
Je kunt er tegenover staan hoe je wilt Tukker maar de quotering wordt nu eenmaal niet in 2013 afgeschaft maar in 2015. Bovendien verplicht het je niemand om na 2015 alle kalveren aan te houden en zoveel mogelijk te melken. Jullie staan allemaal in de startblokken en dat leidt mogelijk tot teveel melk en een dalende prijs.
jan.1
Nu hebben we een ddb melkpreise en is het nog niet goed,Sieta heeft altijd wel wat te jammeren en voorspeld de ene na de andere crisis maar gelukkig heeft ze nog een visie op de ontwikkelingen in de zuivelsector.en voelt zich ook nog onmisbaar voor melkveesector.
cs-agrar
is die prijs dan ook de komende jaren gegarandeerd door ene werkend systeem?
Cornelis
Die prijs kunnen Sieta en Co met hun systeem ook niet garanderen.
cs-agrar
klopt, niet de exacte prijs, maar het idee er achter dat deze wel te sturen is
Cornelis
Je kunt dat idee best hebben alleen is het ver van de realiteit af. Immers de vraag vanuit China en Rusland bepaalt voor een belangrijk deel de prijs en wie die vraag kan voorspellen is een knappe jongen.
jan.1
CS-Agrar Schreef:
-------------------------------------------------------
> is die prijs dan ook de komende jaren gegarandeerd
> door ene werkend systeem?

Als je garanties wil hebben moet je bij een baas werken,en als vrije ondernemer zijn de lusten en de lasten voor jezelf,maar goed,dat wist je al
pieter p
Ja steeds meer melken, meer liters, voor een lagere kostprijs? Zal echt wel nodig zijn want de melkprijs zal ook wel dalen. En zo wordt het cirkeltje steeds ronder. Een lagere kostprijs is wel nodig, maar een markt die nu draagvlak heeft is het wel een beetje dom om die te gaan overspoelen met grote hoeveelheden melk. De fabrieken zullen geen nee zeggen, voor hun wordt de aankoopprijs lekker laag.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 18/12/2011 16:59 door pieter p.
anonymous_193
20% meer melk met dezelfde productie/koe betekent 20 miljoen kg ammoniakuitstoot en 20 miljoen kg fosfaat meer.
Er is geen plek voor meer fosfaat in Nederland.
Hoeveel plek er voor extra ammoniak is kun je lezen in de PAS-brief van Bleker & Atsma van donderdag j.l.
Diezelfde realiteit hebben ze bij RFC inmiddels ook wel door hoor, klimaatneutrale groei noemden ze het eerst.
Ofwel: meer melk kan alleen met minder mest per liter! Wie dat niet kan heeft straks minder melk per kuub mest.
Simpeler kan ik het niet omschrijven
alhambra1925
wvstralen Schreef:
-------------------------------------------------------

> Simpeler kan ik het niet omschrijven

Duidelijker ook niet .
Cornelis
Met andere woorden, steek je geld nu in grond in plaats van in quotum zodat je na 2015 iets meer kan melken.
jan.1
wvstralen Schreef:
-------------------------------------------------------
> 20% meer melk met dezelfde productie/koe betekent
> 20 miljoen kg ammoniakuitstoot en 20 miljoen kg
> fosfaat meer.
> Er is geen plek voor meer fosfaat in Nederland.
> Hoeveel plek er voor extra ammoniak is kun je
> lezen in de PAS-brief van Bleker & Atsma van
> donderdag j.l.
> Diezelfde realiteit hebben ze bij RFC inmiddels
> ook wel door hoor, klimaatneutrale groei noemden
> ze het eerst.
> Ofwel: meer melk kan alleen met minder mest per
> liter! Wie dat niet kan heeft straks minder melk
> per kuub mest.
> Simpeler kan ik het niet omschrijven

Weet niet hoe je aan 20 miljoen kg fosfaat komt,maar stel er komen 250 duizend koeien bij keer 45 kg fosfaat dan kom ik op ruim 11 miljoen kg.maar gaat de productie omhoog met 20 % dan komt er nix meer bij,en gezien de verschillen van de productie per koe is volgens mij alles nog mogelijk.Het zelfde geld voor ammoniak .Wat zie ik over het hoofd?
anonymous_193
Jan 1 schreef:
Weet niet hoe je aan 20 miljoen kg fosfaat
> komt,maar stel er komen 250 duizend koeien bij
> keer 45 kg fosfaat dan kom ik op ruim 11 miljoen
> kg.maar gaat de productie omhoog met 20 % dan komt
> er nix meer bij,en gezien de verschillen van de
> productie per koe is volgens mij alles nog
> mogelijk.Het zelfde geld voor ammoniak .Wat zie ik
> over het hoofd?

Je ziet nogal wat over het hoofd.
20% meer melk is 20% meer koeien en (grof afgerond)
-20 miljoen kg fosfaat meer (productie is nu 100 miljoen kg vandaar)
-20 miljoen kg ammoniak meer (10 kg per gemiddelde koe per jaar)
Jouw sommetje is aardig, maar weinig realistisch.
Je mag die kwartmiljoen koeien namelijk alleen melken binnen de wettelijke ruimte voor ammoniak en fosfaat.
Die ruimte krimpt de komende jaren met zeker 10% op beide dossiers. Dus als er de sector er niet in slaagt de emissies van fosfaat en ammoniak en fosfaat te verlagen komen er 10% minder koeien.
En als laatste over je 20% meer melk van dezelfde koeien, dream on!
De afgelopen 10 jaar is de productie per koe nauwelijks veranderd, gaat dat nu wel gebeuren?
cs-agrar
daar is misschien nog wat te halen. De prijs van krachtvoeders zal dit bepalen
Cornelis
De kwaliteit van het ruwvoer is veel meer bepalend.
cs-agrar
Zal de krachtvoerprijs ook niet de ruwvoerkwaliteit bepalen?
Als de prijzen niet al te hoog zijn zal geen boer extra over zijn ruwvoerkwaliteit inzitten.
Maar idd ook de ruwvoerkwaliteit is bepalend.
Cornelis
Tja ls je zo over je eigen ruwvoer denkt kunnen we de discussie over kostprijs ook maar beter niet aangaan want die is dan zinloos.
jan.1
wvstralen Schreef:
-------------------------------------------------------
> Jan 1 schreef:
>Weet niet hoe je aan 20 miljoen kg fosfaat
> > komt,maar stel er komen 250 duizend koeien bij
> > keer 45 kg fosfaat dan kom ik op ruim 11
> miljoen
> > kg.maar gaat de productie omhoog met 20 % dan
> komt
> > er nix meer bij,en gezien de verschillen van de
> > productie per koe is volgens mij alles nog
> > mogelijk.Het zelfde geld voor ammoniak .Wat zie
> ik
> > over het hoofd?
>
> Je ziet nogal wat over het hoofd.
> 20% meer melk is 20% meer koeien en (grof
> afgerond)
> -20 miljoen kg fosfaat meer (productie is nu 100
> miljoen kg vandaar)
> -20 miljoen kg ammoniak meer (10 kg per gemiddelde
> koe per jaar)
> Jouw sommetje is aardig, maar weinig realistisch.
> Je mag die kwartmiljoen koeien namelijk alleen
> melken binnen de wettelijke ruimte voor ammoniak
> en fosfaat.
> Die ruimte krimpt de komende jaren met zeker 10%
> op beide dossiers. Dus als er de sector er niet in
> slaagt de emissies van fosfaat en ammoniak en
> fosfaat te verlagen komen er 10% minder koeien.
> En als laatste over je 20% meer melk van dezelfde
> koeien, dream on!
> De afgelopen 10 jaar is de productie per koe
> nauwelijks veranderd, gaat dat nu wel gebeuren?

Een koe produceert 41 kg fosfaat en waarom kan melkproductie niet omhoog.De boeren die over blijven doen het gewoon beter toch?In 1979 was onze productie per koe 5500 kg en nu 9500 kg en met betere omstandigheden gaat het verder omhoog.Als ondernemer moet je altijd positief blijven,dan ga je het hardste vooruit.
anonymous_186
Dus extra aflossen is geen kostprijsverlaging,weer wat geleerd!
anonymous_212
Als je extra aflost Hans, betaal je minder rente en verlaag je , je kostprijs dus wel.
casev
Als die Derogatie nu eens afgeschafdwordna2015........
cs-agrar
Dat kan ook niet lang meer duren
anonymous_193
Waarom niet? Er zijn inmiddels 10 lidstaten me derogatie terwijl juist landen als Frankrijk me hun 2 koeien in 170 kg onder vuur ligt. Volgens mij hebben we nog nooit zulke goede papieren gehad als nu, melkveehouderij haalt bovendien 50 mg nitraat in het bovenste grondwater.
pieter p
Ja hier in Frankrijk wordt wat meer bekend, opstallen geeft meer voordelen.Bv. een koe die korter dan 4 maanden graast en geeft minder dan 6000kg geeft maar 75kg stikstof. Daarintegen een koe die meer dan 7 maanden graast en meer dan 8000kg geeft die is dan 126kg. Dit zijn de uiterste waarden van de tabel. En de uitrij data's worden veranderd en er mag geen grond onbegroeit de winter in.
pieta
APH Schreef:
-------------------------------------------------------
> Als je extra aflost Hans, betaal je minder rente
> en verlaag je , je kostprijs dus wel.

En verlaag je je af te lossen hoeveelheid geld per jaar als je juist wil rekenen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , melkprijs , campina , zuivel , emb , ddb , nzo , faire-melk , melkveehouders , glb , ledenraad , sieta , zuivelmarkt , europese commissie , 2012 , toekomst , zuivelindustrie , kostprijs en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
57
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
3