‘Radicale switch maakt dat wij nog boer zijn’



Quote:
Jelle Hakvoort nam in 2007 het ouderlijk bedrijf in Rutten over. Veel voeren en hard melken was de gedachte. Het werden jaren van hard en veel werken, maar weinig verdienen. Tot hij het roer omgooide naar volledig weiden op saladebuffetten, de veestapel omturnde richting Jerseys en biologisch we ...

Deel dit topic

Reacties

+1
MTSTAMMINGA
Op de beste en duurste grond van aarde met 5500 liter de koe de kost verdienen !!
+3
Noorderling
@MTSTAMMINGA
Maar wel met meer dan 3 koeien per ha.
18000kg melk per ha op vruchtbare, kalkrijke en opdrachtige grond waar vlinderbloemigen goed willen groeien.
Als je ergens biologisch kunt boeren is het daar wel, maar blijft een hele prestatie, je hebt niet zoveel dingen waarop je dagelijks kunt sturen.
ricardo
@Noorderling mag je biologisch 3 koeien per ha melken?
achterhoeker2
@MTSTAMMINGA Een derde was droogte gevoelige zandgrond.
MTSTAMMINGA
@achterhoeker2 Weet je wat zo interssant is bij hem en de buren langs rijden
Dan denk je wat is dit voor boer 😃 😢
+2
spotmelker
@MTSTAMMINGA grond met die kwalificatie ligt wat verder de polder in. Die saladebuffetten groeien daar overigens wel goed, en makkelijker dan gras.
+2
ricardo
@MTSTAMMINGA bij mijn weten zit hij daar op het schrale droge strand van vroeger das niet de beste grond van de polder wel grond waar wij verlekkerd naar keken vroeger
grös
@ricardo
Ja ik was daar bijna 10 jaar geleden toen zei hij al was niet zo'n beste grond, had eigenlijk bos op geplant moeten worden. Maar ik heb ook wel zo'n saladebuffet en hoe schraler de grond hoe beter die daar groeit.
MTSTAMMINGA
@ricardo Zijn koeien weiden nog Dan willen ze hier al geen bek meer op zetten Heb ik zelf al 2 keer gezien (in de herfst)
hans-hans
+1
hans-hans
@hans-hans als je rijk wilt worden of iets wil laten slagen moet je wel een beetje een acrobaat zijn of talent in iets hebben
+2
Vdejong
@hans-hans als je rijk wilt worden moet je in ieder geval geen boer worden of als je al boer bent, de zaak verkopen.
hans-hans
@Vdejong mijn punt is een beetje dat als je iets anders doen gaat zoals biologies
Dat het niet alleen voordelen heeft en in dit artikel benadrukken ze alleen de voordelen van bio
Ik denk dat als ik zelf over zou gaan op bio dat toch best moeilijk zou vinden en dat het goed aan de draai krijgen (het bedrijf)
Melkprijs moet goed
Grasgroei moet goed
Enz enz
Het is misschien wel moeilijker bio dan gangbaar
En in het artikel komt het een beetje over dat het dan in een keer geld regent 🌧
En dat is gewoon niet zo ten minste dat denk ik
hans-hans
@hans-hans wel een leuk artikel want ik denk er onbewust er ook wel eens over (bio of andere keuzes) en dat vindt ik best moeilijk
Het zelfde blijven doen is makkelijker dan in het diepe springen
+1
grös
@hans-hans
Met alleen maar Engels raai kun je eigenlijk niet zonder kunstmest. Ik heb ook wel arme zandgrond, en 3 droge zomers, dan groeit daar gewoon niks, onkruid komt vanzelf wel. Met saladebuffet groeit er ook niks, maar het jaar erop is de zode gewoon weer dicht, met klavers en smalle weegbree.
de jonge
Pinken weiden in Kuinderbos
Sinds afgelopen jaar weidt Hakvoort zijn pinken een paar keer enkele weken in de zomer in het naast zijn areaal gelegen Kuinderbos. Hiervoor maakte hij een afspraak met terreinbeheerder Harco Bergman van Staatsbosbeheer. Op de 21 hectare bos, wat grenst aan de huiskavel, komen de pinken drie keer een paar weken te lopen. ‘Stripgrazen is niet mogelijk, maar omweiden wel. Dat stimuleert de biodiversiteit, terwijl standweiden, wat je vaak in natuurgebieden ziet, de biodiversiteit juist verminderd. Deze samenwerking biedt mij letterlijk en figuurlijk meer ruimte om op natuurinclusieve wijze te boeren.’
de jonge
@de jonge hardstikke mooi dat ze zo samenwerken en niets erop tegen,vraag me alleen af,hoe het kan dat de boeren in nederland moeten verdwijnen tbv de natuur en de stikstofblaterij en hier juist de koeien ingezet worden? tenminste lijkt mij dat dit ook natuurgebied is toch?
labella
@de jonge er hangt achter aan iedere pink een opvangbak denk ik...
grös
@de jonge
Schotse hooglanders in het bos hebben zelfde rantsoen dus ook zelfde stikstofuitstoot, natuur aanleggen is 1, en onderhoud is 2, en dat laten ze liever aan een boer over, gebeurt toch overal.
achterhoeker2
Zelf sta ik wat sceptisch tegenover biologisch, maar als het oude systeem niet meer werkt moet je ingrijpen.
tractormember
Jelle hakvoort komt uit een familie dat ook over een groot grondverzet bedrijf
grondverzeturk.nl/ en een akkerbouw en veehouder bedrijf. facebook.com/IJsmakerij-en-aardappelhandel-Hakvoor…...

Deze mensen (urkers) houden financieel elkaar in stand en zijn afhankelijk van elkaar.

Deze "christelijke" mensen zijn overigens niet de betrouwbaarste mensen om mee om te gaan. zeker niet als het om geld gaat.
Hoezo weet ik dit? ik kom uit deze ons-kent-ons polder en de fratsen/verhalen vliegen je om de oren.
Waarom vertel dit? omdat ik er ook mee te maken hebt gehad helaas.
newholland6640
@tractormember

Tja, er zitten. Overal mensen tussen toch?
+2
George
Je kunt switchen wat je wilt maar er zullen maar weinig boeren overblijven . Het is helaas een afvalrace geworden. Sommige vinden en noemen het normaal en van alle tijden maar de spoeling wordt langzamerhand wel heel erg dun. Ik ken echt maar enkele bedrijven waarvan ik denk dat er toekomstperspectief inzit en die het echt goed in de vingers hebben maar het grootste gros gaat de slag verliezen in dit land. Velen zullen hun tijd wel uitzingen maar voor de meeste boeren is het gedaan. Daar is het beleid in ons land maar ook omringende landen op gericht. Ze willen ons niet meer , net zoals de scheepswerven en de textielindustrie gaan we langzaam verdwijnen in dit land.
grös
@George
Met maar 25ha en ook nog arme zandgrond was ik ook wat anders gaan doen, maar deze gaat gewoon door.
+3
George
Quote Reactie van @grös:
arme zandgrond

Wat is een definitie van arme zandgrond? Heb je ook arme kleigrond? Ik zelf heb wel een hekel aan hoge droge lichte zandgrond . Maar aan arme grond kun je door bemesten en goed bewerken heel wat doen.
MTSTAMMINGA
@George Vroeger zeiden ze op school (Emmeloord)Wat vroeger de slechte grond was in de polder Is nu de beste om te verdienen 😃
+2
spotmelker
@George wij hebben hier nu prachtige lichte zavelgrond waarop alles is te verbouwen. Dit is wel gekomen door heel veel drainage vanwege kwel hier tegen de IJsselmeerdijk en door na elke akkerbouw/bloembollen teelt te kilveren. In de beginjaren bleven er nog suikerbieten in de grond zitten en reed je bij het hooien op de kwelplekken nog door het water. Het hoogteverschil op het achterste blok van 6 ha was in 1980 1,60 meter. Nu ligt alles vlak, afschot bij kilveren houden we op 5 cm/100m. De drainage ligt inmiddels om de 2 meter.
+2
achterhoeker2
@spotmelker Op redelijke zandgrond is ook alles te verbouwen, warmt nog sneller op ook. Je hebt niks geen last van kwel, drainage is vaak overbodig, tijdens het oogsten kun je gewoon doorgaan en de weg blijft ook nog eens schoon.
Met de moderne bemesting en gewasbescherming is grondsoort veel minder relevant.
George
@spotmelker
Hier hebben we de huiskavel ook voor de helft gedraineerd . Het is hier iets lager gelegen leemhoudende zandgrond . Vroeger was het hier vaak te nat en 40 jaar geleden noemde ze het echte weidegrond. Nu kunnen we alles prima telen en groeit het hier prima. Alleen hadden we in 2016 zo'n jaar van overvloedige regenval zoals sommige nu in het noorden beleven en dan mislukt hier alles.
pieta
Quote Reactie van @grös:
Met maar 25ha en ook nog arme zandgrond

Je bedoelt half brabant?
+2
ricardo
@pieta half brabant is toch groter als 25 ha 😄
pieta
@ricardo Gros had het over als je minder als 25 ha (arme zandgrond) hebt. Zelf ben ik begonnen met 18 ha eigendom.
grös
@pieta
Ik meende dat daar in het verleden wel iets meer dierlijke mest beschikbaar was t.o.v. het Noorden, laat staan de Polder, die staat nou niet echt bekend om zijn intensieve veehouderij of mestoverschotten.
+4
pieta
@grös Je moet Tamminga maar eens vragen of er genoeg mest in het noorden kon komen. 😁
+2
spotmelker
@pieta "zwartkijker" 😁

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0