Vier knoppen om aan te draaien voor meer eiwit

Een ton droge stof meer gras per hectare zorgt gemiddeld voor 4 procent meer eiwit van eigen land. Er liggen voor melkveehouders nog veel kansen om meer eiwit van eigen land te halen. Dat blijkt uit het project 'Home Made Eiwit'.

Deel dit topic

Reacties

avondrood
Een groot gegeven is zeker vochtvoorziening. Als je op droge gronden zit en het gaat drogen heb je al snel veel opbrengstderving. Afgelopen jaren kon je het resultaat zien helaas.
jan w
@avondrood
Een goede vochtvoorziening is ook zeer belangrijk, maar de balans in de bodem tussen de verschillende elementen is van even groot belang. Met een goede balans kan de bodem meer vocht vast houden, maar kan het water ook sneller kwijt.
BertK
Intensiteit stijgt met 5 ton per ha? 5000 kg melk wordt bedoeld.
January
Veel minder mais verbouwen en meer gras melkt ook een stuk makkelijker
+1
jvt
@January 100 procent zeker van niet. Hier weer s geprobeerd om 1 kg ds herfstkuil bij te mengen, kost meer dan dat het oplevert. Als je matige boer bent zoals ik is mais het aangewezen middel om dat te compenseren. Sommige kiezen dan voor crossies om te melken, wij voor meer mais in het rantsoen
Spuit11
@jvt Ik ben ook een matige boer. Ieder jaar weer artikelen in de vakbladen over eiwit winnen in najaarskuil etc. Aan de schijt en hoog ureum krijgen mijn koeien ervan.
Bekkink
@Spuit11 gras op stal voeren😏
Spuit11
@Bekkink jaa dat doe 'k ook. Beste investering ooit. Als je het hebt over eiwit van eigen land...👍
Boerbakje
@Spuit11 ik probeer zoveel mogelijk herfst gras vers te voeren.
Als je wilt melken van herfst gras moet je het vers aanbieden
+1
robbies
@jvt als je crossies melkt met veel mais, wat ben je dan?
+1
jvt
@robbies iemand die zich kop niet gek laat lullen door stropdassen en mapmannenvolk
pieta
Quote Reactie van @jvt:
ier weer s geprobeerd om 1 kg ds herfstkuil bij te mengen, kost meer dan dat het oplevert

Ik voer ook herfstkuil bij,24 ds 975 vem, 80 suiker, 240 gr ruw eiwit.. Ze pakken het als het kan als eerste. Productie steeg met ook nog dikke gehalten(29 ltr, 4.8 3.8). Maar de gehalten nemen altijd toe in het najaar. En voor het herfstgras zat het rantsoen wat laag in de oeb. Qua aanvulling is/was het perfect. Wel gras in de baal gedaan. In de middag gemaaid, volgende dag einde dag in de baal.
casev
@pieta wat noem jij herfstkuil? maakt nogal verschil of dit 1 september of 30 oktober van het land komt....
Bekkink
@casev zo snel mogelijk in de kuil, dat ist beste...
+2
pieta
@Bekkink Ik vind in de baal beter. Kun je beperkt voeren en snel er aan beginnen, geen verliezen en ontzettend lekkere reuk.
pieta
@casev Uit mijn hoofd omstreeks 20 oktober.
jvt
@pieta Hier begin november gemaaid...
pieta
@jvt Begin november hebben wij ook nog gemaaid. Wij hebben vier keer herfstgras gemaaid. 2 keer omstreeks 20 oktober, 2 keer begin november.
Elvis
@pieta scheelde hier 3 maanden eiwit aankopen, kuil is nu op. Moet nu 1,5 kg raap in
grös
@pieta
Hier half oktober, dat gaat gewoon voor de melkkoeien, de rest opgestalvoerd, aan de crossies 😅
pieta
@grös Bij mij gaat het ook voor de melkkoeien. Doen het er goed op, geen crossies.
jan w
@January
Over het algemeen heeft mais ook een veel hogere d.s. opbrengst dan gras.En mais gaat veel efficienter om met water dan gras. Alleen N is het probleem bij mais.
spotmelker
Weer een karakteristieke denkfout dat je met een hogere grasopbrengst beter scoort in je eigen eiwit percentage. Als je b.v. 25 ton drogestof van een hectare haalt met 140RE heb je genoeg RE om hoog te scoren. Probleem is echter dat je het in die hoeveelheid gras nooit door de koe heen krijgt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0