Daling van uitstoot luchtverontreinigende stoffen gaat langzamer

De snelheid waarmee de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen naar beneden gaat, neemt af. Toch zal Nederland voor bijna alle stoffen, zoals verschillende stikstofoxiden, fijnstof en zwaveldioxide, voldoen aan de normen die de EU voor 2030 heeft gesteld. Alleen voor ammoniak is dat onzeker, concluderen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het RIVM en TNO.

In 2030 mag Nederland nog 121 kiloton ammoniak uitstoten. Volgens de ramingen komt Nederland in dat jaar uit op 112 tot 124 kiloton. Bij tegenvallers haalt Nederland dat doel dus niet. De onderzoekers hebben ook bekeken hoe de uitstoot van verschillende stoffen sinds 2005 is gedaald. Uitstoot van stikstofverbindingen (NOx) door verkeer zijn in de periode 2005 tot 2018 drie keer sneller gedaald dan de uitstoot van ammoniak (NH3), een stikstofverbinding die vooral wordt veroorzaakt door de rundveehouderij.

Roetfilters en rundvee
Bij alle luchtverontreinigende stoffen gaat de uitstootdaling langzamer tussen 2018 en 2030 dan in de periode 2005-2018. Eerst daalde de uitstoot van stikstofoxiden 3,3 procent per jaar, tot 2030 is dat 1,8 procent per jaar. Voor ammoniak geldt dat de gemiddelde afname zakt van 1,2 procent per jaar naar 0,5 procent per jaar.

Dat de uitstoot minder snel afneemt, komt vooral doordat er op technisch vlak minder winst te boeken valt. Als voorbeeld geeft het rapport de verplichting om een roetfilter in dieselauto's te installeren. Daardoor is al 99 procent van het fijnstof in uitlaatgassen teruggedrongen.
In sommige sectoren is de uitstoot gestegen. Van 2005 tot 2018 steeg de uitstoot van ammoniak door de rundveehouderij met 12 procent. In de periode tot 2030 zal die uitstoot weer met tien procent dalen.

Het rapport rekent met maatregelen die op 1 mei van dit jaar "voldoende concreet én officieel bekendgemaakt" waren. In oktober diende minister Schouten van Landbouw een wet in om stikstof verder te reduceren. Daarom is het mogelijk, zeggen de onderzoekers, dat de uitstoot van ammoniak lager uit zal vallen dan nu berekend is.

Bekijk ook deze video van NOSop3, over waarom de boeren zo boos zijn over de plannen om stikstof te reduceren:

Er is vooral sinds vorig jaar veel discussie over de uitstoot van stikstof en ammoniak. De regering wil die sterk terugdringen, om nadelige effecten voor de natuur te beperken, maar veel boeren verzetten zich daar fel tegen.
Ook als alle EU-doelen worden gehaald, is het niet genoeg om te voldoen aan Nederlands eigen norm om de uitstoot van die stoffen te reduceren, stelt het rapport van PBL, RIVM en TNO: "Dit komt doordat de EU-richtlijn met emissiedoelen in beginsel niet is afgestemd op het halen van natuurdoelen maar op een vermindering van de gezondheidseffecten door luchtverontreiniging."

Deel dit topic

Reacties

+1
Frans Z.
Zal niet waarwezen,weer die boeren.
BertK
Kan iemand aangeven waarom de uitstoot van ammoniak door de veehouderij tussen 2005 en 2018 met 12% gestegen is? We zijn toch eiwitarmer gaan voeren aan dieren op een emissie-arme vloer in een stal met luchtwasser? De mest wordt toch steeds emissie armer uitgereden en het ureum getal daalt? Aantallen dieren?
+2
Leo,s vriend
@BertK Jep, aantal dieren is in die periode flink gestegen, ondertussen al lang weer gedaald tot onder niveau van voor 2005, maar dat 'vergeten"ze blijkbaar voor het gemak.
En nee, niet eiwitarmer gaan voeren, geen luchtwassers op rundveestallen, mest werd voor die tijd al emissiearm uitgereden.
Veehouderij is eerder begonnen met reduceren(vanaf 1990) ,laaghangend fruit is al geplukt, meer reductie wordt steeds moeilijker.
ook vraag ik me af of de "gemeten" ammoniak wel alleen van de landbouw afkomstig is.
Jean-PierreK
@Leo,s vriend, klopt grotendeels. Alleen op bouwland is pas sinds 2008 emissie arme toewending verplicht. Tussen 2005 en 2008 zou de uitstoot bij bemesting 10 kton ammoniak minder zijn.
Leo,s vriend
@Jean-PierreK hier in de omgeving wordt op bouwland al 20 jaar emissiearm uitgereden, los daarvan, het is berekende uitstoot.
BertK
@Leo,s vriend Ben zelf van mening dat we vast nog wel wat verder kunnen verminderen, maar dat bij biologische processen het niet redelijk is te verwachten dat je naar nul uitstoot kunt zonder de veehouderij te industrialiseren (opstallen, luchtfilters, bewerking mest). Moet je dat willen?
Albert Altena
@BertK Het is BEREKEND.
+2
Vario512
De stikstofwet moet in december door de kamer.

Dus het regent momenteel weer nieuws om de melkveehouderij zwart te maken.
+1
jammermaarhelaas
Wat denkt men van het plan waar het LC vorig jaar al mee gekomen is?
Dit stuk lijkt te suggereren dat wij als landbouw ons slechts verzetten tegen aanpassingen, maar wie weigert het om ons aanbod aan te nemen?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , stikstof , natuur , ammoniak , tno , rivm , uitstoot , snelheid , 2005 en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0