Rondvraag: brede steun onder boeren voor demonstraties

Onder boeren lijkt brede steun te zijn voor de boerendemonstraties van de afgelopen dagen. Een meerderheid van de boeren, die een vragenlijst hebben ingevuld van de NOS en boerenvakblad Nieuwe Oogst, zeggen de acties te steunen. Daarbij is de steun onder niet-melkveehouders nagenoeg net zo groot als onder melkveehouders.
De vragenlijst is ingevuld door een gemĂȘleerde groep van 2250 veehouders en en 990 akkerbouwers en tuinders. Van veehouders zegt bijna de helft zich vertegenwoordigd te voelen door landbouworganisatie LTO en een derde door Farmers Defence Force.
De afgelopen dagen blokkeerden met name melkveehouders onder meer distributiecentra en snelwegen. Ze verzetten zich tegen invoering van een tijdelijke veevoermaatregel (minder eiwitten) en eisen 'eerlijke prijzen'. Hoewel zij slechts een fractie vormen van alle ruim 30.000 veehouders in Nederland, lijkt de steun onder boeren dus breder te zijn.
Andere boeren
Ook een meerderheid van de varkensboeren, pluimveehouders, akkerbouwers en tuinders die de vragenlijst hebben ingevuld, zegt de demonstraties te steunen. Zij hebben overigens geen last van de veevoermaatregel.
Sinds een jaar geleden de Raad van State bepaalde dat het Nederlands stikstofbeleid niet voldoet, waren er verschillende grote demonstraties van boeren. Hoewel verschillende boeren zeggen tegen acties als het blokkeren van snelwegen te zijn of "burgers niet lastig te willen vallen", blijkt uit de honderden reacties grote onvrede.
Ze zeggen zich "niet gehoord" te voelen, dat de "maat vol is" en dat demonstreren nog de enige optie is. Ook zijn er een paar honderd boeren die schrijven gefrustreerd te zijn over een "negatief" of "niet representatief" beeld van boeren in de media.
Farmers Defence Force
Wat niet verrast is dat de steun voor de acties iets groter is bij jongere dan bij oudere boeren. Nog groter is het verschil als het gaat om boeren die zich wel of niet vertegenwoordigd voelen door Farmers Defense Force (FDF). Van de boeren die zich vertegenwoordigd voelen door FDF zijn er enkele die de acties van afgelopen dagen niet steunen. Bij de deelnemende boeren die zich niet verbonden voelen aan FDF is dat ongeveer een derde.
Ook de actiebereidheid lijkt nog altijd groot. Ongeveer de helft van de veehouders zegt wel mee te willen doen als er opnieuw maatregelen worden genomen waar ze het niet mee eens zijn.

Deel dit topic

Reacties

Twentsch Land
Aalt moeten we zuinig op zijn en vragen of hij de agrarische sector vaker wil bijstaan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , oogst , tuinders , veehouders , varkensboeren , melkveehouders , stikstofbeleid , acties , NOS , Demonstreren , farmers defence force en fdf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0