Bedrijfseigen Stikstofnorm helpt bij kringloopdenken

De Bedrijfseigen Stikstofnorm (BES) kan de melkveehouderij helpen om de kringlooplandbouw verder te ontwikkelen. Dat komt naar voren uit de BES-pilot van de Vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA).

Deel dit topic

Reacties

John Spithoven
In het artikel staat dat er 6 kg extra stikstof ruimte uit mest mag benut worden in ruil voor 60 kg stikstof ruimte uit kunstmest. Is dat de deal in de pilot?

Verder zie ik dat extreme jaren gecompenseerd worden met andere jaren, middelen van jaren. Is dat ook een deal in de pilot?
Adelbert
@John Spithoven ik lees 265 kg ipv hooguit 230, waar zie jij het verschil van 6 dan?
Komt bij als je grasland scheurt en/of omzet in mais dan kom je gemiddeld nog lager dan 230 door de stikstof aftrek.
John Spithoven
@Adelbert Sorry, ik zit op klei, vandaar de 250 in gedachte.

Maar de reductie op kunstmest dat is de afspraak?
+1
Haijtink
@John Spithoven In de meeste gevallen wel, zijn ook bedrijven die beide (iets) meer mogen. Zie de link in mijn vorige post.
+1
Haijtink
@John Spithoven idd middelen over de laatste 3 jaren. Er wordt hier over gemiddelden gepraat.Variatie is groot. Zie vruchtbarekringloopachterhoek.nl/17529-2/
achterhoeker2
@John Spithoven Ik zie vooral veel meer administratie en over een paar jaar verplichting via RFC.
Maak de stikstofruimte vrij verhandelbaar dan kan iedereen naar ggb.
En kunnen die gasten die nu autowegen blokkeren eindelijk oprotten uit de sector want veel plezier beleven ze er toch niet meer aan.
hans1980
Misschien moeten we hier wel niet te hard tegen trappen we moeten ook kansen zien
puntertje
@hans1980 Kansen om weer een blik met coaches open te trekken die dan ons van ons werk afhouden om te vertellen dat we alles fout doen. Begrijp me goed, voor sommigen zal het een kansje lijken maar een alternatief voor de voerplannen van Carola wordt al afgeschoten omdat de handhaving niet mogelijk zou zijn. Hoe denk je dat het met dit soort zaken gaat? En wat zou de basis van dit systeem zijn? Ongetwijfeld de KLW, maar die is te lek om als verantwoording te mogen worden gebruikt.
adrian
@puntertje Het is de kunst om bedreigingen om te zetten in kansen, maar sommige mensen lukt het om kansen altijd om te zetten in bedreigingen....
+3
puntertje
@adrian Probeer maar eens een leeuw vegetarisch te maken. Zie het als een kans.
+1
klant
@hans1980 opzoute met je kansen laat ze barsten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0