Illustratie van: Fendt926Driver

Juridisch onderzoek extern salderen – update

Beste leden, Al een paar keer hebben we u op de hoogte gebracht van de vorderingen van ons gezamenlijk opgepakte juridisch onderzoek naar extern salderen. Inmiddels is er een brief van onze advocaat omtrent extern salderen naar de Gedeputeerde Staten (GS) van alle provincies gegaan; evenals naar de gedeputeerde met landbouw in de portefeuille per provincie en naar de secretaris van elke provincie. Daarnaast is de betreffende brief naar het Interprovinciaal Overleg (IPO) gestuurd. De brief is zowel per email als aangetekend verstuurd. We hopen spoedig reacties van de diverse provincies te ontvangen.

Deel dit topic

Reacties

+1
Matieu
Ik begrijp eigenlijk niet zo goed wat het probleem van extern salderen is. De stoppers worden uitgekocht met geld buiten de sector en de blijvers krijgen meer ruimte. Voor iedereen winst.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Matieu:
en de blijvers krijgen meer ruimte.

Op welke manier krijgen blijvers meer ruimte?
Intern salderen kun je maar 1x, als je pech hebt, heb je al een emissiearme stal, daarna mag je opboksen tegen het grote geld.
+1
Matieu
@Noorderling er komt minder vee per hectare. Dus ruimte om gewassen te telen en mest af te voeren. Uitbreiden in aantal dieren zou inderdaad moeilijker kunnen worden.
+4
Noorderling
@Matieu
Daar koop ik en velen met mij niks voor, heb ruim voldoende ruwvoer en kan mn mest gratis kwijt, krachtvoer is toch wereldmarktprijs en die saldo's kan ik voor halve grondwaarde ook nog geen euro aan verdienen. Ik zie het perspectief niet. Geld wordt toch met de koeien verdient, en die mag je niet houden.
achterhoeker2
@Noorderling Het gaat er om dat het niet fair is, om een deel vd boeren via de rechter te dwingen haar stikstofruimte goedkoop aan te bieden aan de andere groep van melkveehouders.
+2
Matieu
@Noorderling Als je een saldo van 1200 euro per hectare van je winst af haalt, kun je een beetje zien wat je daadwerkelijk alleen met de koeien verdiend. Dat valt tegen. Ik denk dat de sector in zijn geheel er niet slechter van wordt. Dan doel ik op extern salderen naar buiten de landbouw.
sorry
@Matieu dat extern gaat in een grote pot,het is niet zo dat je het vrij kan verkopen ,de provincie beslist erover
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Matieu:
k denk dat de sector in zijn geheel er niet slechter van wordt. Dan doel ik op extern salderen naar buiten de landbouw.

Hoe wordt je er beter van als je niet stopt maar door wilt? Hou dan nog een winst van 500euro/koe over, is nog een 1000euro per ha. Saldo van bieten, tarwe of mais kan echt niet op tegen melken. Daar zit je zomaar 2000euro boven.

Praten over de sector is veel te algemeen en wordt veel te makkelijk over gesproken, met de normaalverdeling tref je een kleine groep heel hard, en de andere uiterste heeft er voordeel bij. Zelfde als fosfaat, intensieve stopper heeft een mooi pensioen in zn schoot geworpen gekregen terwijl ze feitelijk onder water stonden, extensieve die door wil is het een enorme last boven op de grondlasten.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Hoe wordt je er beter van als je niet stopt maar door wilt? Hou dan nog een winst van 500euro/koe over, is nog een 1000euro per ha. Saldo van bieten, tarwe of mais kan echt niet op tegen melken. Daar zit je zomaar 2000euro boven.

Kun je me dat voorrekenen? Mijn idee op basis van matieu 1.200 basis per hectare plus volgens jou 1.000 per ha van koeien melken(2*500) en dat is dan 2.000 meer als saldo van bieten/mais etc.? Die hebben dus een saldo van 200 euro/ha?
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
basis van matieu 1.200 basis per hectare plus volgens jou 1.000 per ha van koeien melken(2*500) en dat is dan 2.000 meer als saldo van bieten/mais etc.? Die hebben dus een saldo van 200 euro/ha?

Staat er wat rommelig, maar winst is wat anders dan saldo, van het saldo moet er nog van alles betaald worden aan gebouwen en vaste lasten etc.

Maar om gewassen onderling te vergelijken is een saldo het eenvoudigste. Ik zie mn koeien als verlengstuk van het voergewassen telen en breng het daarmee zo goed mogelijk tot waarde. Daar kunnen veel akkerbouwgewassen nog niet aan tippen, moet je al in de uien en aardappelen en dat doe je er niet even bij.
weurding
@Noorderling melken zal best het meeste rendement geven maar ook het meeste werk. Doorsnee akkerbouwer heeft vakantie van november tot maart😁
Noorderling
@weurding
Zit je wel in de lagere saldo gewassen. Als je wat wilt verdienen en je zit in het pootgoed heb je het drukker dan menig veehouder met sorteren, afleveren, onderhoud en als het allemaal uit loopt nog flink ploegen.

Voor niets gaat de zon op 😄
weurding
@Noorderling dat klopt. Maar daar komen ook heel andere investeringen bij kijken. Koren en maïs komt in een zak en gaat in een bak😂
laatste strijder
@weurding vakantie zonder centen = survival-len 😉
+1
weurding
@laatste strijder je bent toch een strijder?😁
laatste strijder
@weurding 😄 ...ook buiten vakanties
pieta
@Noorderling Dat klopt maar na het saldo komen ook nog wel wat zaken die je niet meer hebt als je alleen gewassen verkoopt. Maar het is me wel duidelijk wat je bedoelt.
Matieu
@pieta Ik begrijp ook wat @Noorderling bedoeld, maar voor die 500 euro per koe moet je bij uitbreiden heel veel investeren, waardoor het houden van koeien niet enorm rendabel is.Het alleen maar zoeken in meer vee houden is meestal niet de beste oplossing, maar was het in het verleden wel en iedereen heeft de neiging om die gedachte door te trekken naar de toekomst. Heb ik ook gedaan. Misschien denk je over de materie wel anders als je nu heel intensief bent, zoals ik. Ik begrijp eruit dat @noorderling extensief is.
pieta
Quote Reactie van @Matieu:
maar was het in het verleden wel e

Het 1e stuk redenatie kan ik wel volgen maar dit niet. Quotum was altijd al (te) duur.
Noorderling
@Matieu wat is extensief, bijna 20.000kg melk maar is nog wel meer mogelijk met eigen ruwvoer. Wat extra gras is ook zo geregeld in ruil voor aardappelgrond. Hou je toch kwalitatief en jong gras dat altijd wel wil groeien.
weurding
@pieta verleden jaar waren er zat die geen 60 ton bieten per ha hadden. Maar ga even uit gemiddeld 80. Krap 40 euro per ton zeg maar 3000 euro. Gaat rooien spuiten zaaien bemesten af dan kan je net zo goed ha maïs op stam verkopen
Matieu
@weurding De meeste halen wel 100 ton, maar bieten telen is de laatste 2 jaar gewoon echt slecht geweest en was mais telen rendabeler. Koeien melken gaat ook wel eens ooit minder goed.
weurding
Daarom nam ik gemiddeld 80 ton. @Matieu
Achso
@pieta vraag me af waar die getallen vandaan komen?
pieta
@Achso Ach zo. 😁 Maar welke getallen bedoel je. De daar neergezette uitgangspunten komen niet van mij.
+3
verbi
Als ik zou moeten verkopen zal het mij een worst wezen wie het koopt binnen of buiten de landbouw.Degene die het meeste biedt tegen de gunstigste voorwaarden is dan koper.En ik denkt dat het dan de industrie wordt daar wordt winsten gemaakt. Denk dat de landbouw met hun minimale marges snel afvalt.
laatste strijder
@verbi Helaas wel ,ja . Ons geliefde agrarische (melkveehouderij) sector zal uitgekocht worden . De vraag is gewoon in wat voor een Stikstof-vorm wil je t gieten.?
Jaan.
Heeft de brief een schokgolf veroorzaakt of liggen ze nog dubbel?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , salderen en farmers defence force geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0