Natuurmonumenten: Boeren stelen achter onze rug om water uit de natuur

Natuurgebieden op de eilanden Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Voorne-Putten dreigen op te drogen omdat boeren illegaal water uit de omliggende sloten pompen. Dat stelt Natuurmonumenten, die genoeg heeft van ‘stelende agrariërs’.

Deel dit topic

Reacties

+2
Greetje
Wat er precies klopt van deze beweringen weet ik niet, maar de toon is gezet. Binnenkort vernielde regeninstallaties door milieuactivisten, omdat wij water "afpakken" van de natuur "om veevoer te verbouwen".

Omstreeks 2025 de volgende stap: een "milieutaks" voor elke millimeter water die op je land valt en dus niet "benut kan worden door de derde wereld" (om kikkererwten te verbouwen voor de deugmens).

Verder ben ik trouwens heel goed te pas, super weer hier-:)
MTSTAMMINGA
@Greetje Gewoon die boeren bellen als het weer eens te nat is 😀
Kunnen gewoon een gebeid droog pompen 😬 😂
Hier krijgt de NOP weer de schuld dat het zo droog is 😃
JappieJo
Wist niet dat er eigendomsrechten op water zat eigenlijk
gerrie-hul
@JappieJo Boeren betalen toch waterschapslasten en volgens mij de hoogste ook Hoe zit dat eigenlijk met die z.g natuurbescherming organisaties of zitten die voor een dubbeltje op de eerste rang Ik herinner mij nog een grote protest bijeenkomst in Apeldoorn [ waterschaps kantoor ] over dit onderwerp Dit was overigens op meerdere plaatsen het geval
de jonge
@gerrie-hul betalen haast geen waterschapslasten,dat doen wij met zijn allen voor hun
pieta
@gerrie-hul Van wat ik begrepen heb betaalt de landbouw een vast deel, de natuur een vast deel en bebouwd/infra een deel. Dit zijn vaste delen. Van twee delen neemt de oppervlakte jaar op jaar toe en van een neemt ie af.
casev
@JappieJo zal vast wel ergens een wet voor zijn. In veel landen waar water schaars is moet er gewoon betaald worden voor water, en is eigen opslag in een dam gelimiteerd...
+1
apel
Je zou ze toch honger laten lijden met zijn allen.
Porky
@apel wacht maar ,het abc is nog niet uit
+8
rene-de-jong
Van je vrienden (RFC) moet je het maar hebben....

Misschien terecht dat de boeren het water mogen gebruiken, zij betalen ook een veelvoud aan waterschapsheffing boerderij.nl/Home/Blogs/…
+6
verbi
En daar werkt RFC dan mee samen te triest voor woorden
Greetje
@verbi Nou nou nou... wat zal dit het draagvlak onder de boeren allemaal weer goed doen.. Stel, ik ga es even van het positieve uit en de samenwerking zou voordelen kunnen hebben. Dan moeten ze bij NM es even wat oude sesamstraat afleveringen bekijken, waarin kleuters wordt geleerd wat samenwerken en normaal met elkaar omgaan is
+1
pietjepuk
Ze zouden mij subsidie moeten geven al het zoet water wat ik niet onttrek met beregenen loopt de zee in.
Koeien boertje
@pietjepuk waterspiegel stijgt ook in de zee.
Dus hoe meer er uitgehouden word hoe beter 🤣
+3
Porky
Natuurmonumenten en organisatie meten is weten slaan finaal de plank mis in de gevonden sporen gewasbeschermings middelen in het Drents landschap natuur gebied lees ik net ,64% van gevonden middelen zijn niet landbouw gerelateerd, ze komen van het middel deed, en stoffen die zitten in vlooien banden v honden , en middelen waar mensen zich mee insmeren tegen muggen, stoffen die in asfalt verwerkt worden, maar de landbouw krijgt de schuld beide organisaties zijn enorm geschrokken ,en dan word er gezegt dat we in een "fantastische democratie " wonen met een "geweldige rechtsspraak" , laat me niet lachen , je word genaait en beschuldigd waar je bij staat, dus dat water stelen zal ook wel weer gelogen zijn.
BertK
Die andere 36 procent wordt alleen door de landbouw gebruikt?
+2
vaak
@BertK Denk eens aan Heineken, coca-cola(dongen) bavaria etc wat die jatten en exporteren. Daar hoor je niks van. Bijna alles heeft behoefte aan water bij productie (dus export).
BertK
@vaak water is circulair. Grootste probleem is dat we het te snel afvoeren. De landbouw heeft met haar grote gemanagede oppervlakte mogelijkheden om samen met waterschappen daar wat aan te doen. Baten graag ook aan ons toerekenen.
BertK
@vaak bedoelde 36 procent bestrijdingsmiddelen.
gerrie-hul
@vaak Je vergeet de rioolzuiveringen nog
+1
casemxu
Je kunt ook andersom redeneren, de natuur neemt teveel water op uit de grond onder ons land vandaan.
sorry
Dat is inruil voor het bluswater wat ze eerder nodig hadden....
Albert Altena
Zolang men nog niet door heeft dat zgn. veevoer indirect voor onze eigen voeding is, is praten met zulk soort volk een hopeleze zaak.
Bekkink
Misschien kan Calon een goed woordje voor de boeren doen?
Frans Z.
Ik neem aan dat er ergens een stuw of gemaal zit die het peil automatisch op hoogte houdt.
BertK
@Frans Z. komt denkwerk bij. Voorraad opbouwen
.
MTSTAMMINGA
@Frans Z. Gebeids vreemd water in laten,is ook doodzonde teminste in de Rottigemeente is dat zo 😬
+1
Huppel
Dit is geklaag om niets van Natuurmonumenten. Al jaren lang geldt de verdringingsreeks voor de verdeling van zoet water. Daar is besloten dat kapitaalsintensieve teelten voorrang hebben op natuur. infomil.nl/onderwerpen/lucht-water/….

Op dit moment wordt er nagedacht en gepraat over het Nationaal Waterplan periode 2022-2027. helpdeskwater.nl/onderwerpen/wetgeving-beleid/…

Op dit moment probeert Natuurmonumenten via deze weg daar de gedachten rijp te maken om de natuur hoger op het lijstje te krijgen; zij het onder valse voorwendselen. Want stel nou; niemand kan toch tegen natuur zijn?.... . . . En zie de volgende strijd is alweer geboren
+4
Ik hoop dat ze eens wakker worden bij bestuur van R.F.C t,is nou al te laat waar leden voor gewaarschuwt hebben,dat hele zooitje van natuurmonumenten hangt als een molensteen om de nek van veehouders!! SLAAP LEKKER VERDER BESTUUR!! nou weten jullie wat je binnengehaald hebt.
Bartlehiemboer
Hier proberen de plas dras op hoogte te houden in deze droogte..... Net controle gehad, staat er te weinig water staat je een boete te wachten. Mooi systeem met oppompen/zonnepaneel. Hier hoor ik ze nog niet over, maar zodra er een koe in het systeem voor komt hebben de boeren het weer gedaan

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0