Ik heb nog sympathie voor de boeren. Nog wel

Column Irene van Staveren, ze is hoogleraar ontwikkelingseconomie aan de Erasmus Universiteit

De boeren zijn verdeeld. Enerzijds is er de ­traditionele boerenlobby, zoals LTO, met een degelijke onderzoeksafdeling met landbouweconomen. Anderzijds zijn er uiteenlopende nieuwe groepen die met acties veel aandacht opeisen. Hoe harder ze schreeuwen, des te meer de burger beseft dat er wel heel veel belastinggeld naar deze sector gaat, direct en via Brussel – zo’n 1 miljard euro per jaar.

Deel dit topic

Reacties

+2
Melkveehouder.
Heeft zich ooit iemand afgevraagd hoeveel subsidie Nederland als netto betaler nog van Brussel ontvangt als er geen boeren meer zijn?

Ten tweede snap ik niet dat Nederland niet in Brussel gaat pleiten voor afschaffen van de subsidies. Immers, volgens de hoogleraar gaan dan voor de boeren de prijzen omhoog. Dat betekent meer inkomen voor de boer en geen gezeur meer over het dwangmiddel subsidie.
+3
boer.
@Melkveehouder. Een boer krijgt geen subsidie.
Hij krijgt inkomensTOESLAG.
Net als een burger kinderbijslag, zorgtoeslag, kindgebondenbudjet, kinderopvangtoeslag.
Ik denk dat de gemiddelde burger meer ontvangt dan een boer. Moest je maar een kijken hoeveel sommigen wel niet terug moesten betalen aan de belastingdienst. Een ton was niets.
Pluto
@boer. Zouden ze de gegevens van al deze gezinnen binnenkort openbaar maken ??.
boer.
@Pluto is nog niks geheim bij1😂
+2
weurding
@boer. Die toeslagen die jij noemt voor de burger krijg je als boer ook 🤔
de Tank
Quote Reactie van @boer.:
Net als een burger kinderbijslag, zorgtoeslag, kindgebondenbudjet, kinderopvangtoeslag.

ehh, volgens mij krijgen boeren dit ook..
Bartlehiemboer
@de Tank Net 5000 euro belasting betaald voor verleasen fosfaatrechten en zo gaat het het hele jaar door. Daar Belasting daar belasting Die "subsidie" voor de boer betalen we gewoon zelf
buorman
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
5000 euro belasting betaald voor verleasen fosfaatrechten

Slechte boekhouder of veels te veel fosfaatrechten ?
Werknemers betalen ook ieder loonstrookje een aanzienlijk deel belasting, en daarmee hun eigen subsidies ☹
Bartlehiemboer
@buorman Ja, maar dat hoor je niet. Een boer krijgt subsidie...(Ja, teveel fosfaat rechten. We dachten probeer het eens. Maar een aantal fosfaatrechten kwijt, afroming, belastingdienst etc. Eind van het verhaal blijft er niets over. Hoor je wel: maar je hebt ze ook gekregen.... tja)
buorman
Quote Reactie van @Bartlehiemboer:
We dachten probeer het eens. Maar een aantal fosfaatrechten kwijt, afroming, belastingdienst etc. Eind van het verhaal blijft er niets over

En slechte boekhouder dus
Bartlehiemboer
@buorman Dat begrijp ik niet.... Waarom een slechte boekhouder dan?
buorman
@Bartlehiemboer
Een goeie [ongeacht wie] had je dat van te voren voor kunnen rekenen
Albert Altena
Dat noemt zich econoom. En dat snapt nog niet dat al het subsidiegeld naar uitkoop gaat. Wat dus voor EX boeren is en dus verdwijnt naar buiten de landbouw.
Daarnaast gaat er geld naar innovatie, wat geen inkomen geeft, maar verplichte investering in emissiearm (BOM) stallen.
+2
Weidezicht
@Albert Altena ze zal het heus wel snappen, maar zoals u het stelt pas het niet in de huidige framing.
+2
Pluto
Waar zag ik gisteren dat grafiekje ,,,Natuur organisatie 1890 euro subsidie of toeslag per ha zonder enige vorm van controle ! -opbrengst ???? je mag er wandelen . ,,Landbouw met allerhande verplichtingen max 450 euro per ha en continu controle !,, - opbrengst ?? voedsel voor mens en dier .
jammermaarhelaas
@Pluto

Zou je die grafiek nog terug kunnen vinden? Dat soort info, dat is waarmee je dit soort types moet voorzien.
Pluto
@jammermaarhelaas Kan het zo niet vinden maar het was gisteren hier op prikkebord .
jammermaarhelaas
@Pluto

Bedankt
Pluto
@jammermaarhelaas Gevonden ,, Staat in de topic van Nederlandse boeren kregen 2 miljard. Milieu subsidie ……….. Onder peterr. Knippen en plakken is niet mijn ding .
jammermaarhelaas
@Pluto

Dank voor je zoekwerk!

Hier is de link naar het topic waarin de tabel met subsidiebedragen voor natuur en landbouw, per ha, en per inwoner, voor iedereen die hem zien wil.
prikkebord.nl/topic/209203/
achterhoeker2
@Pluto ohh maar dan klopt het.
buorman
Quote Reactie van @Pluto:
max 450 euro

Agrarisch natuurbeheer [bepaalde pakketten] plus betalingsrecht kom je aanzienlijk hoger
Pluto
@buorman Ik heb te veel akkerbouw !. Als we alle levering contracten zoals suiker en zetmeel willen nakomen en ons eigen voer verbouwen is het flink puzzelen en laat ik ook wel eens een bedrag liggen .
buorman
Quote Reactie van @Pluto:
te veel akkerbouw !. Als we alle levering contracten zoals suiker en zetmeel willen nakomen en ons eigen voer verbouwen is het flink puzzelen en laat ik ook wel eens een bedrag liggen

Allemaal keuzes [en mogelijkheden]
+1
pieta
Quote Reactie van @buorman:
Agrarisch natuurbeheer

Dat is geen subsidie voor de boer maar voor de natuur. 😁
jammermaarhelaas
En ze spreekt over Mesdagfonds alsof ze tweespalt willen veroorzaken, terwijl juist de geheimzinnigheid van het RIVM ons heeft gedwongen zelf een doorrekening te maken.
Heb het zwetsverhaal niet gelezen , maar gelijk stoppen met eten , NU !!!
puntertje
Dit is in de trant van "Beste Boeren" van Dhr. J. Klaver. Niet echt gemeend, bedoeld om vooral aan gelijkgestemden te tonen: zie je wel, ik heb ook oog voor de andere kant. Maar dan moeten ze natuurlijk wel doen wat ik vind want we hebben onze stokpaardjes nu zo vaak bereden dat de publieke opinie ze onderhand wel als feiten is gaan accepteren.
paul1
Hoogleraren , waarvan worden die eigenlijk betaald, misschien vooral van belastinggeld.
puntertje
@paul1 Dat is ooit zo geweest, toen stelden wetenschappers zich ook nog wel eens onafhankelijk op. Nu is het in de wetenschappelijke wereld vooral belangrijk geldschieters niet op de tenen te trappen. En mensen/instanties die hun verdienmodel bedreigen als lobby-clubjes weg te zetten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , brussel en acties geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN