Betaalbaar beter boeren

Om 14:00 word het bijgaande rapport gepresenteerd
Door nu de omslag te maken naar een toekomstbestendige landbouw bespaart de samenleving op termijn miljarden euro’s aan maatschappelijke kosten door schade aan natuur, klimaat en gezondheid - aldus Greenpeace

Alternatieve link: docs.google.com/viewerng/viewer/…

Selectief shoppen is een kunst dat blijkt maar weer uit het rapport van Greenpeace.
Landbouw is de verantwoordelijke (zoals verwacht) van de ellende. Beste scenario is 73% krimp, maar 40-50% reductie MOET
Zelfs grasland word aangeslagen als grond voor veevoerproductie

Lees, huiver, maar kom ook met tegenargumenten

Deel dit topic

Reacties

+5
zeppmann1
Goed plan maar dan de grenzen dicht en de voedselprijzen verdubbelen. ( minder werk voor meer geld ) Dan wil ik nog eens zien of de samenleving dit wil.
Jannus
Quote Reactie van @zeppmann1:
Goed plan maar dan de grenzen dicht en de voedselprijzen verdubbelen.

Kunstmest eruit en krachtvoer eruit en we gaan het meemaken..........

Ze lijven dom met hun geklets want de RESTPRODUCTEN van die ontboste productielocaties,die worden in de landbouw gevoerd en niet het totale spul
BertK
@zeppmann1 Dan is eind volgende week het bakmeel op (?).
EDOO
Volgens een rapport van Flynth stijgt de kostprijs al jaren met gem ruim 3% per jaar. Dit gecombineerd met 75% krimp, zoals Greenpeace voorstelt, betekent dat de melk binnen een paar jaar ongeveer 1,50 euro moet opbrengen... Ik geloof niet dat de consument hier op zit te wachten.
Maar ik hoop dat het lukt voor de overblijvers.
Jannus
Quote Reactie van @EDOO:
de overblijvers.

Zullen wel mapmannetjes zijn want verhalen vertellers blijven er altijd wel
demelkboer
Ik de infographic van Greenpeace staat een beter prijs voor de boer helemaal onder aan. Tja dan wordt het nooit wat
van Ittersum
Marktgericht en evaluerend gedacht: waar of wanneer laat de eindgebruiker het product liggen en gaat over op een alternatief indien de prijs omhoog gaat. Is er toch een reden geweest dat de melkprijs al 30 jaar hetzelfde is en de rest(ook de verwerkingskosten) wel omhoog gegaan is. Bulkproduct laat zich niet sturen en in hoeverre is standaard zuivel nog een levensbehoefte voor de eindgebruiker? Wil je toch de boer een eerlijke prijs laten krijgen zal je deze een beschermde status moeten geven en dat gaat weer niet zonder voorwaarden(lees:kosten) dus cirkel weer rond? Nu niks, dan ook Niks?
Koeien boertje
@van Ittersum toen de melkprijs een paar maanden 2 kwartjes was wisten ze snel dat ze andere producten moesten aanprijzen ipv melk als grondstof.
Dus dat gaan we nooit beuren.
Toevallig heb ik altijd mora frikandellen en is mn vrouw 2 supers afgeweest maar niks meer, vraagt ze waarom niet en krijgt ze het antwoord dat ze niet over de prijzen eens waren.
Zei al tegen mn vrouw dat varkensvlees is momenteel duur, dus die supermarkt laten nu gewoon goedkope partijen komen en de consument vreet het andere ook wel.
Lekker die macht
van Ittersum
@Koeien boertje dus jij snapt ook wel dat de huidige melkprijs wel eens DE gemiddelde melkprijs voor de komende jaren kan zijn. Eerlijk of betaald beter boeren zit voor mij ook aan de kostenkant. Al die tienden tot wel 4 cent per liter aan terugkerende onzinnige kosten......weg ermee. Maar waarom hoor ik daar zo weinig over. Lijkt wel dat tegenover elke plus op je melk ook een rode min zit aan de kostenkant. Saldo 0. Vanuit gaande dat markttechnisch weinig kans bestaat dat de melkprijs structureel hoger wordt, probeer dan het mes aan twee kanten te snijden. Halve cent meer melkgeld per liter en een halve cent minder kosten is netto een cent meer overhouden per kg melk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0